Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

DINOSAUR και HESS IS MORE τα νέα άλμπουμ τους στην εκλεκτική βρετανική Edition Records

DINOSAUR: Wonder Trail [EDN1111, 2018]
Οι Βρετανοί Dinosaur δεν πρέπει να είναι τελείως άγνωστοι στο ελληνικό κοινό, αφού όσοι είναι πολύ μέσα στα τζαζ πράγματα θα πρέπει να θυμούνται την παρουσία τους πέρυσι στην Πάτρα, στο φεστιβάλ Jazz + Πράξεις 2017. Με leader την τρομπετίστα και συνθέτιδα Laura Jurd (κατέκτησε τον τίτλο BBC New Generation Artist 2015-2017), τον Elliot Galvin στα πλήκτρα και τους Conor Chaplin-Corrie Dick σε μπάσο-ντραμς, οι Dinosaur κυκλοφόρησαν, το 2016, το άλμπουμ “Together, As One” στην Edition Records, τυγχάνοντας ευρείας αναγνώρισης. Τώρα, με το παρόν “Wonder Trail”, είναι μάλλον σίγουρο πως θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των ακροατών τους.
Η μουσική των Dinosaur στηρίζεται οπωσδήποτε στα πλήκτρα (στα σύνθια για την ακρίβεια), βεβαίως στην τρομπέτα της Jurd (που συνθέτει, περαιτέρω, όλο το υλικό του γκρουπ), μα ακόμη και στο ξεχωριστό rhythm section, ενώ φέρνει χοντρικά στη μνήμη ποικίλες φάσεις του fusion παρελθόντος (ηλεκτρικός Miles, Toshinori Kondo κ.λπ.), δίχως τούτο να σημαίνει πως η μπάντα δεν ακούγεται «σύγχρονη» (εννοώντας πως εκμεταλλεύεται και την τεχνολογία και το ταλέντο των μελών της, προκειμένου να παρουσιάσει ένα άλμπουμ με… λειτουργικό στόμφο).
Ναι… τα πλήκτρα δίνουν μιαν αίσθηση «υπερβολής» στο άκουσμα, δίχως τούτο να σημαίνει πως το ξεστρατίζουν και από τις βασικές ράγες του. Το λέμε, γιατί οι συνθέσεις τής Jurd στοχεύουν στην απλότητα (μελωδική, αρμονική, ρυθμική), κάτι που προσφέρει στο “Wonder Trail” μιαν «άνεση», που δεν τη συναντάς, συχνά, στα σύγχρονα σχήματα. Περαιτέρω θα εντόπιζα και τα συχνά «ανεβάσματα» στην ένταση, ενίοτε στα όρια του rock, όπως και τα ηχητικά αποτυπώματα των αλήστου μνήμης computerized 80s, που δεν ακούγονται πάντως ούτε ξεκάρφωτα, ούτε σώνει και καλά μιας… vintage λογικής. Και το λέμε τούτο, γιατί εκείνο που βγαίνει πάνω απ’ όλα είναι η ποιότητα των συνθέσεων της Jurd και όχι τα επιμέρους… τρυκ, ώστε να παρουσιαστούν αυτές με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.
Ταξιδεμένοι πραγματικά ή εικονικά (ή και τα δύο, για να είμαστε ok) οι Dinosaur ξέρουν να εμφυτεύουν στις μουσικές του και πολλά folk / world στοιχεία (βασικά της ευρείας Ανατολής… και δικά μας ακόμη), προτείνοντας κομμάτια που καρφώνονται αμέσως στη μνήμη σου, όπως το “Forgive, forget” ή το “Set free”, που αποτελούν αμφότερα γονιμότατα σημερινά crossovers, με βάση την jazz και με κορμό και κλαδιά, που απλώνονται προς πάσα κατεύθυνση.
Ένα... πολύ παραπάνω από «ενδιαφέρον» άλμπουμ.
HESS IS MORE: 80 Years [EDN1102, 2017]
Ηλεκτρονικό project του Δανού Mikkel Hess, που έχει ήδη 15ετή δισκογραφική παρουσία και συνεχίζει, το Hess is More φιλοδοξεί να είναι το… κάτι άλλο στο χώρο της σύγχρονης jazz. Jazz; Κάπως έτσι πρέπει να το πούμε, παρότι, εδώ, την jazz, την ψάχνεις συχνά με το φακό.
Ο Mikkel Hess λοιπόν, που χειρίζεται ντραμς, πλήκτρα, μπάσο, κιθάρα, ενώ κάνει και φωνητικά, έχοντας δίπλα του τον πολύ Tom Harrell τρομπέτα, τον Matt Parker πνευστά και ακόμη πληκτράδες, μπασίστες και προγραμματιστές, συν τους East Coast Inspirational Singers, που έχουν φανερή και καθοριστική παρουσία στο τελικό αποτέλεσμα.
Εντάξει, οι μουσικές του Hess είναι ενδιαφέρουσες, δεν υπάρχει λόγος, και όσο και να τις δυναστεύει αυτή η… drum και bass ηχοπλοκή έχουν να επιδείξουν και ωραίες μελωδίες και «έξυπνες» electro παρεμβάσεις, ακόμη και kraut-άδικες (τύπου Neu!) παρεμβολές (άκου ας πούμε την εισαγωγή στο πρώτο μέρος του “Its backwards no matter what I do”) – φαντάζουν και είναι δηλαδή αρκετά ψαγμένες, κάτι που μόνο credits επιδαψιλεύει στο Δανό.
Μάλιστα, εδώ, υπάρχει κι ένα κομμάτι, το 9λεπτο “Chopin”, που είναι πραγματικά καλό, προτείνοντας eighties, για να μην πω ακόμη και seventies electro patterns, που φέρνουν στη μνήμη μου Tangerine Dream της εποχής ή ακόμη και Enigma. Ή μάλλον όχι Enigma – να μην πω γι’ αυτούς και να μιλήσω καλύτερα για τον «πατέρα» τους, τον Juan Carlos Calderón.
Γι’ αυτό την αποκάλεσα «εκλεκτική» την Edition στον τίτλο. Τούτα τα δύο άλμπουμ, που παρουσιάσαμε εδώ, επιβεβαιώνουν εντελώς το χαρακτηρισμό.
Η Edition Records εισάγεται στην Ελλάδα από την AN Music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου