Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

FRANÇOISE HARDY: η γαλλίδα πρωταγωνίστρια της ταινίας «Μια Σφαίρα στην Καρδιά», που γυριζόταν στην Ελλάδα το 1965 – Η ταινία του Jean-Daniel Pollet, με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, προβάλλεται τώρα, ξανά, μετά από 54 χρόνια

Η γαλλίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ηθοποιός Φρανσουάζ Αρντί (Françoise Hardy), που είναι πια 76 ετών, υπήρξε και παραμένει μια σημαντική, και βασικά διαχρονική, pop icon.
Με πολύ λαμπερή πορεία στα σίξτις, η Φρανσουάζ Αρντί δεν χάθηκε όλες τις επόμενες δεκαετίες, όπως συνέβη με διάφορες άλλες συναδέλφισσές της, που ξεκίνησαν μαζί της, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα «μύθο» γύρω από το όνομά της, τα τραγούδια της και βεβαίως την εικόνα της.
Αυτός ο μύθος συντηρήθηκε, βασικά, από τα πολύ ενδιαφέροντα ποπ άλμπουμ που κυκλοφορούσε κατά καιρούς, όπως για παράδειγμα εκείνο το “Décalages”, που το ακούγαμε και στην Ελλάδα στα τέλη του ’80, τις ιδιαίτερες συνεργασίες της, όπως αυτή με τους Blur στα μέσα του ’90 και ακόμη τα πολύ προσεγμένα comeback της, όπως το προπέρσινο “Personne d'autre”.
Έξτρα cool και αθόρυβη σαν τραγουδοποιός, μ’ ένα πολύ σοφιστικέ, ντελικάτο στυλ ερμηνείας, να την χαρακτηρίζει και να την αναδεικνύει (πέραν από την ωραία φυσική παρουσία της), η Φρανσουάζ Αρντί απέκτησε ιδιαίτερη δημοφιλία και μέσα στην γκέι κοινότητα τα πιο πρόσφατα χρόνια, φιγουράροντας έτσι και στο βιβλίο τού Georges-Claude Guilbert Gay Icons / The (Mostly) Female Entertainers Gay Men Love [McFarland & Company, 2018] μαζί με τις Maria Callas, Dalida, Lana Del Rey, Lady Gaga, Grace Jones, Amanda Lear, Madonna κ.ά.
Είναι ήδη γνωστό και από το πολύ κατατοπιστικό κείμενο του Κώστα Φέρρη, που δημοσιεύθηκε εδώ, στο LiFO.gr, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, πως η Φρανσουάζ Αρντί υπήρξε πρωταγωνίστρια μιας σπάνιας «ελληνικής» ταινίας της δεκαετίας του ’60, που είχε γυριστεί στη χώρα μας (γι’ αυτό την λέμε «ελληνική»), το ταραγμένο (λόγω Ιουλιανών) καλοκαίρι του 1965.
Η ταινία είχε γαλλικό τίτλο Une Balle au Cœur, ελληνικό Μια Σφαίρα στην Καρδιά, ήταν σκηνοθετημένη από τον Jean-Daniel Pollet (1936-2004), η μουσική της ήταν του Μίκη Θεοδωράκη, συμμετείχαν σ’ αυτήν πολλοί έλληνες ηθοποιοί, ενώ στο γύρισμά της είχαν συμβάλλει επίσης πολλοί έλληνες τεχνικοί. Ας πούμε μερικά ονόματα.
Στην ταινία έπαιζαν οι Sami Frey και Φρανσουάζ Αρντί (το βασικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι) και ακόμη οι Τζένη Καρέζη, Σπύρος Φωκάς, Γιώργος Μούτσιος, Σωτήρης Μουστάκας, Φάνης Χηνάς, Νίκος Φέρμας, Γιώργος Μαρίνος, Βιβέτα Τσιούνη, Νίκος Τσαχιρίδης, Ζαννίνο, Αρτέμης Μάτσας, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Μυράτ. Χρήστος Νέγκας κ.ά.
Στο δε τεχνικό team της ταινίας συναντούμε επίσης ηχηρά και γνωστά ονόματα, όπως εκείνο του Ντίμη Κρίτσα στα κοστούμια, του Κώστα Φέρρη (βοηθός σκηνοθέτης), της σκηνογράφου Μαριλένας Αραβαντινού κ.ά. (βλ. IMDb).

Η συνέχεια εδώ...

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Kwstas Agas
    Δεν τη γνώριζα!!! Ευχαριστούμε που μας συστηνεις μια πανέμορφη, φινετσατη γυναίκα "από το χθες"!!! Ιδίως στην πρώτη φωτογραφία του δημοσιεύματος, όπου κάθεται πίσω από το στρογγυλό τραπεζάκι του μπαρ, είναι ... η προσωποποίηση της γαλλικής κομψότητας και γοητείας!!!!

    Vassilis Konstandopoulos
    μια μικρή συνεισφορά: Η Αρντί με Φρέι και Καρέζη στο μαγαζί "45 Γιάννηδες" που χρησιμοποιήθηκε για την ταινία, η Αρντί με τον Φρέι και Σκυριανό γαϊδούρι, η Αρντί άδει σε Σκυριανό κοινό εν έτει 1965

    Kwstas Agas στον Vassilis Konstandopoulos
    φοβερή , υπέροχη φωτογραφία !!! Λες και από το πουθενά προσγειώθηκε μια νεράιδα στο χωριό της Σκύρου και μάγεψε τον κόσμο!! Μου δίνεις την άδεια να την κοινοποιησω και στο προφίλ μου ?? Φυσικά θα αναφέρω ότι μου την παραχωρησες ....

    Vassilis Konstandopoulos
    Χα! Δεν είναι καν δικές "μου", προχώρα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έχω βρει κι εγώ κάποιες από τη Σκύρο, από παλιά περιοδικά, αλλά τώρα τα ξαναστοίβαξα και δεν είναι εύκολο να τα βγάλω ξανά και να σκανάρω.
    Ωραίες φωτό και κυρίως καθαρές.
    Τελικά ο "Καημός" ακούγεται στην ταινία; Είναι μεγάλος ο καημός κ.λπ.

    Vassilis Konstandopoulos
    Ναι, "λάιβ".

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Άρα σωστά οι Γάλλοι το έβαλαν στο σάουντρακ το 1966.

    Vassilis Konstandopoulos
    Φυσικά, απροπό το δισκάκι το έχει ο Κουτσογιαννόπουλος από Μοναστηράκι. Δεν ξέρω αν έχουν το "Άνοιξε λίγο το παράθυρο" με την Καρέζη και σίγουρα από τον ίδιο ενορχηστρωτή που ακούγεται "χαλί" σε μια σκηνη του φιλμ

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Λογικά στο 45άρι υπάρχει ο Καημός και το Πήρα τους δρόμους τ' ουρανού. Το Κουράστηκα να σε κρατώ δεν πρέπει να υπάρχει, καθώς υπάρχουν και δύο ορχηστρικά.
    Στην ταινία ακούγεται και το "Άνοιξε λίγο το παράθυρο";

    ΑπάντησηΔιαγραφή