Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

GRANDE FOX ένα σκληροτράχηλο γκρουπ από την Θεσσαλονίκη

Πολύ καλό σκληροτράχηλο συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη, που το ακούμε σ’ αυτό το πρώτο άλμπουμ του, που κυκλοφόρησε το 2016 σε LP και το 2018 σε CD. Λέμε για το Space Nest [Private Pressing, 2018] των Grande Fox, μιας μπάντας που την αποτελούν οι Nikos Berzamanis φωνή, μπάσο, Lefteris Zaoskoufis κιθάρες, George Baltas ντραμς, φωνή και Paris Nikolaou μπάσο (συν, έξτρα, η Sofia Pasatsiflikioti φωνή σ’ ένα κομμάτι).
Το “Space Nest” δεν είναι ένα απλό και προβλέψιμο CD (το CD ακούμε), κάτι που δείχνει τις ιδιαίτερες δυνατότητες των Grande Fox – την ικανότητά τους, εννοούμε, να κινούνται σε παράλληλα, και πάντα σκληρά, ευρύτερα progressive περιβάλλοντα.
Εντάξει, τους λες stoner και ξεμπερδεύεις, αλλά άμα θέλεις να είσαι πιο αναλυτικός και πιο «σωστός» γενικότερα, τότε οφείλεις να πεις πως οι Grande Fox διαθέτουν και space καταβολές, και κάπως «πειραματικές», και ψυχεδελικές, ακόμη και rhythm nblues, ανακατεύοντας ποικίλα σπαράγματα από διάφορα κεφάλαια της ιστορίας του ψαγμένου rock, προτείνοντας, κατά το μάλλον ή ήττον, κάτι δικό τους – κάτι που όχι απλώς να στέκεται, αλλά και να σε κερδίζει με την εφευρετικότητα και το σθένος του.
Ακόμη και στο στιχουργικό επίπεδο οι Grande Fox δεν είναι αδιάφοροι, καθώς τα λόγια τους έχουν κοινωνική κατεύθυνση και συναρτώνται ωραία με τις δικές τους φιλοσοφικές αναζητήσεις (που αφορούν στον τρόπο που σκέφτεσαι, δρας και επιβιώνεις μέσα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον).
Οι Grande Fox μπορεί να αρέσουν –και αρέσουν– σε κάθε διάστασή τους, σε κάθε διάσταση τού “Space Nest”. Και τα φωνητικά τους είναι απολύτως πειστικά, και οι κιθάρες είναι πολύ γερές,, και το μπάσο-ντραμς είναι κυρίαρχο (καθώς πάνω του χτίζονται όλα τα τραγούδια), και η ηχογράφηση-παραγωγή είναι πολύ καλή, προσθέτοντας, στα όσα προηγούμενο, έναν καθαρό και καταιγιστικό ήχο.
Ελπίζουμε να τους ακούσουμε σύντομα και σε κάτι το ίδιο ολοκληρωμένο και καινούριο. 
Σήμερα τους Grande Fox αποτελούν τα ιδρυτικά του μέλη Λεφτέρης Ζαο (κιθαρίστας, συνθέτης, visuals) και Νίκος Μπερζαμάνης (frontman, τραγουδιστής, στιχουργός), με την προσθήκη του Δημήτρη Λουκά στα ντραμς και session μουσικού στο μπάσο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου