Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ – JIMI HENDRIX μια υποτιθέμενη συνάντηση κάποτε στην Αμερική, που εξακολουθεί να συντηρεί έναν τελείως ανυπόστατο μύθο – όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η «συνάντηση» Χιώτη-Hendrix δεν έγινε ποτέ

Ένας από τους πιο γνωστούς εγχώριους μύθους, που σχετίζονται με την μουσική, έχει να κάνει με την περιβόητη δήθεν-συνάντηση του Μανώλη Χιώτη (1921-1970) με τον Jimi Hendrix (1942-1970), που υποτίθεται πως συνέβη κάποτε στα σίξτις, στην Νέα Υόρκη.
Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς διάβασα γι’ αυτό το παραμύθι. Σίγουρα, όμως, ήταν σε ελληνικό περιοδικό στα χρόνια του ’90, εκεί όπου ανάμεσα σε άλλα «μάθαινες» πως στην δισκοθήκη του Hendrix είχαν βρεθεί (και) άλμπουμ του Χιώτη και πως οι δυο τους είχαν συναντηθεί κιόλας στην Αμερική, στη δεκαετία του ’60! Φυσικά, καμία ουσιαστική απόδειξη δεν υπήρχε που να επιβεβαιώνει αυτούς τους απίστευτους ισχυρισμούς, ενώ –το χειρότερο απ’ όλα– είχε κατασκευαστεί και τίτλος υποτιθέμενου original άρθρου, στον οποίο διάβαζες: «Τζίμι Χέντριξ: “Δεν είμαι εγώ ο πρώτος, ο Χιώτης είναι”». Η πλήρης παραπλάνηση δηλαδή.
Αυτή η φαντασιοπληξία, καθώς αναπτυσσόταν το διαδίκτυο, βρήκε πρόσφορο έδαφος να ριζώσει και να επεκταθεί, να περάσει στην πορεία στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, μα και σε δεκάδες σάιτ (από πολύ γνωστά, έως και λιγότερο γνωστά), τα οποία αναπαρήγαν εντελώς ανόητα και αβασάνιστα ένα μύθευμα, χωρίς ποτέ κανένας-καμία-κανένα να κομίσει ούτε ίχνος απόδειξης.
Η διόγκωση της συγκεκριμένης παραϊστορίας συνέβη, βασικά, πριν από έντεκα χρόνια (Ιούνιος 2009), μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή της κρατικής ΝΕΤ, που είχε τίτλο Η Μηχανή του Χρόνου και την οποία παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος. Η εκπομπή αυτή είναι διαθέσιμη και σήμερα στο επίσημο σάιτ της EΡΤ webtv.ert.gr και πλασάρεται ως εξής: «Μανώλης Χιώτης, Ο σολίστας που φοβήθηκε ο Jimmy Hentrix», με το ονοματεπώνυμο του αμερικανού μουσικού να είναι τελείως ανορθόγραφα γραμμένο, καθώς, όπως είναι γνωστό, η ορθή γραφή είναι Jimi Hendrix. Η προχειρότητα, δηλαδή, ακόμη και τώρα «χτυπάει κόκκινο». Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα το διορθώσουν...
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/articles/music_articles/297593/gia-tin-ypotithemeni-synantisi-toy-manoli-xioti-me-ton-jimi-hendrix-kapote-stin-ameriki

7 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και τούτο. Αποδεικνύω ότι η συνάντηση δεν έγινε όταν ο Χέντριξ ήταν διάσημος (αυτό έχει σημασία) γιατί τότε η Λίντα δεν ήταν στην Αμερική (άρα δεν θα μπορούσε να είχε παραβρεθεί σε καμία υποτιθέμενη συνάντηση). Για την εποχή που ήταν άγνωστος ο Χέντριξ, πριν από τον Σεπτέμβριο του 1966 (αν έγινε τότε η συνάντηση) δεν έχει κανένα νόημα να ασχοληθούμε, γιατί δεν υπάρχουν αποδείξεις. Και τις αποδείξεις (για την εποχή που ήταν άγνωστος) δεν θα τις φέρω εγώ, που πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση δεν έγινε ποτέ, αλλά εκείνος που το υποστηρίζει. Αυτός που μεταφέρει κάτι απίθανο είναι υποχρεωμένος να το αποδείξει, όχι ο άλλος που δεν πείθεται χωρίς αποδείξεις.

    Tilemachos Mousas
    Γιατί θεωρείτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το 1965 να είχε πάει στο μαγαζί ο Hendrix; Μπορεί να μην ήταν σταρ αλλά τότε αλλά έπαιζε κιθάρα στο σχήμα του Little Richard.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έγραψα εγώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είχε πάει το 1965; Άλλο είπα. Ότι τότε ήταν άγνωστος και δεν υπήρχε περίπτωση ούτε μία στο δισεκατομμύριο να τον ήξεραν ο Χιώτης με την Λίντα. Και φυσικά η συνάντησή τους, αν υποθέσουμε ότι έγινε (εγώ αυτό δεν το πιστεύω πάντως - και κανείς δεν θα πρέπει να το πιστεύει άνευ αποδείξεων), δεν θα είχε καμία αίγλη. Ακόμη και αν τους είπε πως λεγόταν επίσης αποκλείεται να θυμόνταν το όνομά του μέρες, μήνες, χρόνια, πόσω μάλλον δεκαετίας μετά. Ο Χιώτης έδινε συνεντεύξεις από τότε που ήρθε στην Ελλάδα (όταν ο Χέντριξ ήταν διάσημος πια και γράφανε περιοδικά και εφημερίδες). Άμα τον είχε συναντήσει και θυμόταν το όνομά του θα το έλεγε ο ίδιος.
    Ξαναλέω, να διαβάσεις προσεκτικά το κείμενο. Υπάρχουν μέσα όλες οι απαντήσεις.

    Tilemachos Mousas
    Θα το ξαναδιαβάσω. Ευχαριστώ
    Απλά μου φαίνεται περίεργο η Μαίρη Λίντο , να λέει ψέμματα σε αυτή την ηλικία για την επίσκεψη στο μαγαζί , τι έχει να κερδίσει...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν ασχολούμαι με το τι λέει η Μαίρη Λίντα, για λόγους σεβασμού (μπορώ να ασχοληθώ αν θέλω, αλλά δεν το κάνω). Οι απαντήσεις για όλα υπάρχουν στο κείμενο. Διάβασέ το.
    Το μόνο πάντως που λέω είναι ότι νόημα έχει μόνον αν η "συνάντηση" είχε γίνει όταν ο Χέντριξ ήταν διάσημος (και αυτό καταρρίπτεται). Αν η "συνάντηση" έγινε πριν γίνει διάσημος δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να ασχολούμαστε.

    Zois Chalkiopoulos
    Ποσα χρονια θα ασχολουμαστε ακομα με αυτο Φωντα? Αφου συναντηθηκαν, μαλιστα φαγανε και σαρδελα στο Σουνιο

    Xenofon Rarakos
    Πάντως, ωραίο 'παραμύθι' αυτή η συνάντηση που τονίζει την αξία του Μανώλη Χιώτη, αν το δει κανείς από άλλη ματιά. Και ενδιαφέρον που κάποιοι γνώριζαν και τον Χέντριξ....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ποιους εννοείς ότι τον γνώριζαν και πότε;

    Xenofon Rarakos
    Αυτούς, που 'δημιούργησαν' την ιστορία. Γιατί συμβαίνει να την έχω ακούσει πολλά- πολλά χρόνια πριν την συγκεκριμένη εκπομπή που αναφέρεις στο άρθρο σου, και που δεν έχω δει. Επειδή οι περισσότεροι Έλληνες είμαστε πρόθυμοι να είμαστε πρώτοι απ'όλους σε κάθε ευκαιρία, τέτοιες 'επίσημες' αναφορές, δίνουν και το 'κύρος' στην είδηση.
    Έχεις δίκιο για την κ. Λίντα που είχα την τύχη να συζητήσω μαζί της τα πρόσφατα χρόνια. Παρ'όλο που αναφέρθηκε εκτενώς στην περίοδο της Αμερικής, ιστορίες για Χέντριξ κλπ. ούτε μισή κουβέντα. Δεν την ρώτησα κιόλας, γιατί δεν το είχα στο μυαλό μου. Αν είναι καλύτερος ο Χιώτης ή ο Χέντριξ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Γράφω στο άρθρο πως είχαν δημοσιευτεί αυτά τα μυθεύματα σε περιοδικό στα χρόνια του '90., πολύ πριν από την εκπομπή του Βασιλόπουλου.

      Xenofon Rarakos
      Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να πω ότι η ερμηνεία και η ηχογράφηση της Μαίρης Λίντα στη Μαργαρίτα- Μαγιοπούλα, είναι για μένα, από τις πιο μαγικές στιγμές της Ελληνικής δισκογραφίας !
      Το είδα. Αλλά σου μιλάω για τα πολύ παλιά σέβεντις, τότε που ανακαλύπτε και η δική μου γενιά τον Χέντριξ. Από τότε κυκλοφορούσε αυτός ο μύθος, που βοήθησε λίγο να δούμε με συμπάθεια το μπουζούκι, όταν είμαστε έφηβοι φανατικοί ροκάδες.

      Costas Lemonidis
      Απ'τις μεγαλύτερες παπάτζες που έχουν κυκλοφορήσει ...

      Nikos Fotakis
      Πόσο απολαμβάνω αυτήν την κατάρριψη, δεν λέγεται!

      George Ioakeimidis
      Ο λόγος?

      Nikos Fotakis
      γιατί ήταν προφανέστατα βλακεία

      Giorgos Tabakis
      Συγχαρητήρια για την εμπεριστατωμένη έρευνα/παρουσίαση & αποκατάσταση μίας ιστορίας που ακούω από πιτσιρικάς στις μουσικές (κ όχι μόνο) παρέες..

      Tilemachos Mousas
      Τώρα όσον αφορά τα λεγόμενα του Hendrix περί του ποιος είναι ο καλύτερος κτλ μάλλον είναι σπασμένο τηλέφωνο και υπερβολές , αλλά το να έχει πάει να ακούσει και να γνωρίσει τον Χιώτη δεν είναι περίεργο. Ειδικά για έναν μουσικό όπως ο Hendrix που πάντοτε “ψαχνόταν» με ότι περίεργο και βιρτουόζικο.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Διάβασες το κείμενο;

      Tilemachos Mousas
      το διάβασα. Απλά είπα τη γνώμη μου σε σχέση με το 1965.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Έγραψα, και για το 1965.

      Γιώργος Χαρωνίτης
      Ο B.B. King ήτανε!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Θα ψάξω και το timeline του BB King τώρα...

      Γιώργος Χαρωνίτης
      Ψάξε και το δικό μου κάποια στιγμή. Εκεί να δεις συναντήσεις!

      Διαγραφή
  2. Γράφονται τόσες δεκαετίες άρθρα και ιστορίες σχετικά με δύο νεκρούς και κανένας δεν σκέφτηκε να γράψει γιατί συντηρείται τόσα χρόνια αυτός ο αστικός μύθος και τροφοδοτείται κάθε φορά με νέα στοιχεία και υποθέσεις. Αυτό νομίζω πως έχει περισσότερη σημασία και όχι αυτή καθαυτή η υποτιθέμενη συνάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει ενδιαφέρον αυτό που λες, αλλά είναι προφανείς οι απαντήσεις.
      Κατ’ αρχάς ο μύθος συντηρείται από εμάς, τους Έλληνες, δεν συντηρείται από τους ξένους.
      Ορισμένοι νομίζουν ότι κάποιος Έλληνας αποκτά αξία μόνον όταν συγκριθεί με τους καλύτερους ξένους. Και αν τύχει κάποιος ξένος, δημοσιογράφος ας πούμε, και πει καλά λόγια για έναν Έλληνα, τότε αυτομάτως ο Έλληνας, στη συνείδησή τους, εξυψώνεται.
      Χρειάζεται σε πολλούς, σε αρκετούς, η επιβεβαίωση απ’ έξω. Αυτό δείχνει μια δουλικότητα και άλλα πολλά.
      Συμπεριφερόμαστε πολλές φορές σαν άποικοι (γιατί κατά βάση είμαστε). Μιλάμε με αίσθημα κατωτερότητας για τα δικά μας σημαντικά πράγματα, ενώ εξυψώνουμε άκριτα ό,τι έρχεται απ’ έξω.
      Βαριέμαι τώρα να γράψω άλλα. Καλή ιδέα πάντως για ένα άρθρο. Το έχω σκεφτεί κι εγώ πολλές φορές, αλλά δεν νομίζω ότι αυτά τα άρθρα έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον... Δεν ξέρω κιόλας... αλλά έχω την γνώμη πως είναι καλύτερο να είμαστε πρακτικοί (με τις απαραίτητες όμως γνώσεις θεωρίας).

      Διαγραφή
  3. Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο στη lifo και οντως τα στοίχεια που παραθέτεις αποκλείουν το γεγονός ότι ενας διάσημος Hendrix συναντήθηκε με τον Χιώτη. Αλλά δεν αποκλείουν το γεγονός ενας άσημος ακόμα Hendrix να το έκανε. Και σαν γεγονός είναι εξίσου σημαντικό. Αν καποιος εκδήλωνε τον θαυμασμό του για μένα κ αργότερα αυτος ο καποιος εξελισσόταν σε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια παγκοσμίως, σίγουρα θα ήταν μια ιστορία που θα έλεγα περήφανος στα εγγόνια μου! Θέλω να πω ότι σίγουρα δεν έγινε ακριβώς οπως τα λένε, σίγουρα οι δηλώσεις στα μίντια είναι μύθος, αλλά από τα δεδομένα που παραθέτεις δεν αποκλείεται το γεγονός να υπάρχει οντως αυτή η ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα "δεν αποκλείεται" δεν λέμε τίποτα. Δεν κάνουμε έρευνα έτσι. Ακόμη κι αν συναντήθηκαν, στο διάστημα 1964-66 αποκλείεται να θυμόνταν το όνομά του μετά. Εκτός αν είχε γίνει κολλητός τους. Εξάλλου το ότι κάποιος μαύρος μπορεί να ρώτησε τον Χιώτη για κείνο ή για το άλλο δεν σημαίνει πως ήταν ο Χέντριξ σώνει και καλά. Όσο δεν υπάρχει ατράνταχτο στοιχείο, που να επιβεβαιώνει αυτή τη "συνάντηση", η "συνάντηση" δεν έγινε ποτέ.

      Διαγραφή
  4. Βρήκα την ανάρτησή σου ψάχνοντας και γω τη συγκεκριμένη υπόθεση γιατί μου φάνηκε χλωμό να ισχύει. Πρώτη φορά άκουσα το Χρήστο Παπαδόπουλο (Παιδιά απ' την Πάτρα κλπ) να αναφέρει τη συγκεκριμένη ιστορία σε μια εκπομπή λέγοντας μάλιστα με απόλυτη βεβαιότητα ότι "η Μαίρη Λίντα δε λέει ποτέ ψέματα" (από σεβασμό δε θέλω να τη σχολιάσω, χαίρομαι που το απέφυγες και συ). Ψάχνοντας λοιπόν στοιχεία να τη διασταυρώσω είδα και γω την εκπομπή του Βασιλόπουλου ο οποίος με άλλη τόση βεβαιότητα μιλούσε για την περίφημη δήλωση του Hendrix το '65 (!) και φυσικά με έπιασαν τα γέλια. Μπράβο σου για την σωστή τοποθέτηση. Κορυφαίοι και αναμβισβήτητοι πάικτες όπως ο Χιώτης και ο Hendrix μπήκαν στο μίξερ επειδή η δημοσιογραφική έρευνα που πήγε περίπατο συνάντησε την ασχετοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή