Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

JAMES BASDANIS το “Diddycoy” είναι ένα rock EP, με κιθαριστικό ενδιαφέρον

Ο James Basdanis ή και Δημήτρης Μπασδάνης είναι κιθαρίστας, ηλεκτρικός κιθαρίστας και το πρόσφατο Diddycoy [JB Music, 2020], ένα EP/CD τριών κομματιών, δεν είναι η πρώτη του δουλειά. Τα κομμάτια έχουν 4λεπτη-5λεπτη διάρκεια, τίτλους “Diddycoy”, “Unbalanced” και “The conium”, είναι γραμμένα στο Rana Studio στα Ιωάννινα και στο Studio Pazl στην Αθήνα (τα κρουστά) και ακούγονται σε αυτά το Anatolian Trio – δηλαδή οι James Basdanis κιθάρες, Nick Tangas μπάσο και George Memos ντραμς. Επίσης υπάρχουν επιπλέον κρουστά σ’ ένα κομμάτι και σ’ ένα άλλο πλήκτρα.

Τα κομμάτια είναι ορχηστρικά προφανώς (αν και ακούγονται και φωνές, και πιο πολύ ως «χρώματα»), είναι κιθαριστικά, διαθέτοντας περαιτέρω παραδοσιακές και ευρύτερα oriental αναφορές. Μπορεί, ίσως, να ειπωθεί πως υπάρχουν επιρροές από Socrates και Γιάννη Σπάθα – αν κι εγώ θα προσέθετα κι ένα ακόμη ελληνικό άλμπουμ, που μου ήρθε στη μνήμη, καθώς άκουγα το “Diddycoy”. Λέω για το “Expressionists View” του Foko, από το 1995.
Μπορεί λοιπόν αυτό το ύφος του ελληνικού-ελληνικού progressive να μην είναι κάτι άγνωστο σαν ήχος, όμως σε κάθε περίπτωση είναι ένα γόνιμο και οπωσδήποτε ενδιαφέρον μονοπάτι, στο οποίο πάντα θα υπάρχουν κι άλλα ακόμη περιθώρια εξερεύνησης. Και εδώ, σ’ αυτό το μικρής διάρκειας δισκάκι, ο Basdanis κινείται προς αυτή την κατεύθυνση – ιδίως με το τελευταίο track του “Diddycoy
Κατά τα λοιπά χρειάζεται περισσότερο υλικό, προκειμένου να βγουν ακόμη πιο ορθά συμπεράσματα.
Επαφή: www.jamesbasdanis.bandcamp.com/album/diddycoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου