Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 297

10/10/2020
Τέτοιο χαμηλού επιπέδου κείμενο, που γαργαλάει τα πιο ταπεινά των ενστίκτων, σαν αυτό κατά του Σύριζα, που δημοσίευσε ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης στην iefimerida, ένα σάιτ που το διαβάζει «όλος ο κόσμος», θα δημοσιευόταν μόνο στα πιο περιθωριακά αντικομμουνιστικά έντυπα της εποχής του Εμφυλίου και της μετεμφυλιακής Ελλάδας ή στην ναζιστική φυλλάδα «4η Αυγούστου» του Πλεύρη. Ούτε ο φασίστας συνταγματάρχης Λαδάς δεν εκφραζόταν, και δεν έγραφε με αυτόν τον τρόπο, εναντίον του κομμουνισμού.
Το θέμα λοιπόν είναι πως ένα τέτοιο κείμενο, που κανονικά θα έπρεπε να το εντόπιζες μόνο σε τίποτα ανύπαρκτα μπλογκ, βρίσκει τον τρόπο να προβληθεί μέσα από ένα μεγάλης εμβέλειας μέσο, δημιουργώντας ορίτζιναλ κλίμα μίσους, εχθροπάθειας και μισαλλοδοξίας έναντι της «άλλης πλευράς», καθώς πίσω απ’ αυτό το έμεσμα θα στοιχηθεί όλο το λούμπεν κατακάθι, όλη η αμορφωσιά και η διαδικτυακή φασιστική σαπίλα.
Πριν καν στεγνώσει το μελάνι από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ο λόγος της, ο λόγος μίσους της, επανέρχεται στο προσκήνιο ακόμη πιο χυδαίος και δριμύτερος...

10/10/2020
Μια «ιστορική κωμωδία» της «χρυσής εποχής» του «παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου», που έχουν δει και σέβονται όλοι οι αντιφασίστες... τύπου Sakis.

10/10/2020
Βασικά η ΧΑ, αυτό το συγκεκριμένο μόρφωμα (όχι η ιδεολογία του, ούτε οι σκοποί του), βγαίνει από τη μέση από εκείνους που την ανέδειξαν, από εκείνους που την χρησιμοποίησαν στα χρόνια της κρίσης, στα χρόνια των μνημονίων, προκειμένου να μην οδηγηθεί ο κόσμος σε πιο αριστερές, σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Και γι’ αυτό, επειδή είναι δικά τους παιδιά, στην τελική θα πέσουν στα μαλακά.
Από τη στιγμή που «πέτυχε» στο ρόλο που της ανατέθηκε, στις λαϊκές γειτονιές, με τον «ακτιβισμό» κ.λπ., εκείνη την κρίσιμη συγκυρία, το 2012-13, υφαρπάζοντας η ΧΑ ένα ποσοστό που θα μπορούσε να πάει κάπου αλλού, σε λύσεις εννοώ που δεν θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των αφεντικών της, όλα εξετελέσθησαν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ρόλος των φασιστών, παραδοσιακά, είναι ο ρόλος που τους αναθέτει το κεφάλαιο. Τίποτα δεν κάνουν, δεν κουνιούνται καν, χωρίς την έγκρισή του. Στην Ελλάδα, εννοώ, η ΧΑ υπήρξε ο πολιορκητικός κριός των τραπεζιτών, των πολυεθνικών κ.λπ. Γι’ αυτούς δούλεψε, δεν δούλεψε για ’κείνους που ηλιθιωδώς την ψηφίσανε.
Εξάλλου όλη η δράση της, τα πάντα όλα, ήταν υπό φανερό έλεγχο. Υπήρχε πλήρης συνεννόηση ανάμεσα στην ΧΑ και την ΝΔ εννοώ (o Μπαλτάκος έκανε «πολύ καλή» δουλειά) και η μετάθεση των ευθυνών που επιχειρεί τώρα αυτός ο αστείος ο Πέτσας είναι και ανιστόρητη και μαφιόζικη και γελοία (ακόμη και αν έχει απέναντί του τον ανεπαρκέστατο και ανερμάτιστο Σύριζα, δηλαδή το... ΚΚΕ Εσωτερικού, που θα κατέβαινε το 1974 στις εκλογές-φιάσκο του Μαρκεζίνη).
Το πράγμα πήρε άλλη τροπή για την ΧΑ, για να επανέλθουμε, μόνο λόγω Φύσσα. Τότε άρχισε να κινητοποιούνται θεοί και δαίμονες για την σύλληψη τής ηγεσίας της και την σταδιακή εξάρθρωσή της. Σκεφθείτε πως η δολοφονία Λουκμάν 8 μήνες νωρίτερα, δεν είχε ουδεμία συνέπεια για την ΧΑ, ως προς όλα αυτά. Γιατί; Γιατί ακόμη τότε χρειαζόταν, για τα αφεντικά της. Τι άλλαξε λοιπόν στην πορεία; Απλώς έμπαινε το νερό στ’ αυλάκι, μετά τα εγκληματικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου του 2013 (περικοπές συντάξεων και μισθών, απολύσεις κ.λπ.), που είχαν ψηφιστεί το Νοέμβρη και που θα οδηγούσαν τη χώρα στην πολυπόθητη «ανάπτυξη» Σαμαρά του... 0,00% – όπερ σημαίνει πως η ΧΑ ήταν πρακτικά αχρείαστη. Είχε ολοκληρώσει το ρόλο της και άρα θα έπρεπε να ελεγχθεί, απόλυτα και αποφασιστικά, κάθε περαιτέρω ενδυνάμωσή της.
Αυτή είναι η δική μου ανάγνωση. Ένας μέρος της τέλος πάντων...

4 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ για την ΧΑ...

    Vassilis Serafimakis
    Η παράδοση τού να έχομε ή να εισάγομε στην Ελλάδα κακέκτυπα τών δυτικών πολιτικών ιδεολογιών και οργανώσεων συνεχίστηκε υπερήφανα με την Χρυσή Αυγή.
    Γιά παράδειγμα, στην Ιταλία, στην οποία η άκρα δεξιά έχει παράδοση, κόμμα όπως η ΧΑ δεν μπήκε ποτέ στη Βουλή. Στην Ιταλία αντίστοιχα με την ΧΑ σχήματα ήταν οι γνωστές Falange Armata, Ordine Nero, FNR, κ.ά. Δηλαδή οργανώσεις που ασκούσαν συνεχώς οργανωμένη βία κατά πολιτικών αντιπάλων και ιδεολογικών στόχων. Ήταν ουσιαστικά μιλιταριστικές οργανώσεις. Εκλεγόταν όμως τοπικά & κοινοβουλευτικά η λεγόμενη κοινοβουλευτική άκρα δεξιά, όπως το κόμμα τού Gianfranco Fini, ο οποίος ξεκίνησε στο μουσολινικό κόμμα τού Almirante, κάτι σαν Ιταλός Βορίδης.
    Εμείς εδώ - μπούμ, δώσαμε μισό εκατομμύριο ψήφους σε ένα τσούρμο τραμπούκων οι οποίοι κυριολεκτικά τραυλίζουνε!.. Ούτε να αρθρώσουν ένα στοιχειωδώς σοβαρό λόγο υπέρ τής ιδεολογίας τους δεν μπορούνε.
    Να διαμαρτυρηθούμε θέλαμε; Ήμασταν αγανακτισμένοι; Σύμφωνος κι εγώ! Αλλά προτιμώ πχ μία Τσιτσιολίνα να βάλει υποψηφιότητα και να εκλεγεί ξεφτιλίζοντας τούς ξεφτίλες. Όχι τον Μιχαλολιάκο, έλεος.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Η περίπτωση της Ελλάδας δεν έχει ουδεμία σχέση με εκείνη της Ιταλίας. Η πτώση του ΑΕΠ κατά 25% σε καιρό ειρήνης δεν συνέβη σε καμμία χώρα του κόσμου. Συνεπώς οι συνθήκες στην ημετέρα ήταν απολύτως ειδικές και άρα απαιτούνταν σφοδρά μέτρα ελέγχου της αντίδρασης του κόσμου. Η ΧΑ ήταν στην εμπροσθοφυλακή αυτών των μέτρων.

    Vassilis Serafimakis
    Αυτό γιά τον πρωτοφανή στην ιστορία τραυματισμό τής οικονομίας μας είναι κάτι όχι γνωστό, τόσο εδώ όσο και έξω. Επιμελώς δεν αναφέρεται και πολύς κόσμος έχει την εντύπωση ότι πχ όλες οι χώρες τής Ευρωζώνης την ίδια περίπου κρίση περάσανε.
    Γιά το δυνάμωμα τής ΧΑ προσωπικά τοποθετώ την αιτιώδη σειρά αντίστροφα δηλ ήρθε η κρίση και λόγω κρίσης πολύς κόσμος στράφηκε προς ένα άκρο που βασικά έδερνε. (Προσωπική μαρτυρία: Γνωστό μου άτομο, κατά τα λοιπά καλό παιδί, ψήφισε ΧΑ προ ετών όταν είχε χρεωκοπήσει λόγω κρίσης κι ήταν πνιγμένος από το άδικο. Ηθελε, λέει, να βγεί κάποιος να τους δείρει όλους τους πολιτικούς!) Φυσικά, είναι βέβαιο ότι η ΧΑ πήρε οικονομική και μηντιακή ενίσχυση αλλά μόνο με αυτήν δεν φτάνει κανένα κόμμα 500 χιλ.ψήφους! Αλλοιώς θα κερδίζονταν οι εκλογές πάντα & πανεύκολα από το μεγάλο κόμμα που προτιμάνε οι κατέχοντες.
    Ενα είδος ανάδρασης λειτούργησε δηλ γιά μένα, feedback from both sides.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είναι πανεύκολο σε καιρό πρωτοφανούς κρίσης να συμβεί... και 500 χιλιάδες και 1 εκατομμύριο. Όσο θέλανε θα την πηγαίνανε. Είχε ασυλία παντού. Από πρωινάδικα μέχρι "σοβαρές" εκπομπές, και "ακτιβιστική" δράση, που έριχνε με τη σέσουλα στάχτη στα μάτια των αδαών.

    Vassilis Serafimakis
    Το βλέπω λίγο αλλοιώς. Ο Σαμαράς, ο πιό καιροσκόπος πολιτικός της μεταπολίτευσης, έστειλε τη ΧΑ στον εισαγγελέα όχι τόσο λόγω πίεσης τής κοινής γνώμης μετά τον φόνο Φύσσα (ούτε νοιαζότανε γιά την πίεση από τούς ιδεολογικούς του αντιπάλους, με όσα έκανε η ΧΑ) αλλά επειδή έρχονταν εκλογές το 2015 τις οποίες φαινόταν καθαρά ότι χάνει. Και προσπάθησε να σταματήσει τις διαρροές προς τα δεξιά, βγάζοντας από το σκηνικό την ΧΑ.
    "Πού θα πάνε οι ψήφοι της;" ήταν το σκεπτικό. "Στ'αριστερά; Οχι βέβαια. Σε μάς θαρθούνε."

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν διαφωνούμε σ' αυτό. Έπρεπε με κάθε τρόπο να ανακοπεί η πορεία της, καθώς από ένα σημείο και μετά θα μπορούσε να δράσει ανεξέλεγκτα. Χρησιμοποιήθηκε όσο χρησιμοποιήθηκε, αλλά από κει και πέρα δεν θα της παρέδιδαν και τα κλειδιά της (ακρο)δεξιάς πολυκατοικίας. Είναι και θέματα προσώπων κ.λπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Daniil Gkorgkolis στον Vassilis Serafimakis
      Nai, alla ola sth politich arena einai swsto timing..
      Afou de perimee na parei karpous ap'auth th kinhsh, tote ti katafere?
      Ektos an ennoeis oti 8a entupwsiaze H kinhsh toso , wste 8a eixe mono ap'auth ti kinhsh, Ena shmantika klasma £hfoforwn apo Ar&de£IA?

      Andreas Raptis
      Είναι ενδεχομένως ενδεικτική η στάση της εισαγγελέως, η οποία δηλώνει ανοιχτά τη διαφωνία της με την καταδίκη των ναζήδων. Υπάρχει μία μάχη χαρακωμάτων στα παρασκήνια της δίκης ώστε να κλείσουν τον (θεσμικό) κύκλο τους όσο πιο ανώδυνα γίνεται. (Η δε θρασυδειλία τους στο θεμα των ελαφρυντικων θα ηταν φαιδρή, αν δεν ήταν ενδεικτική του ποιοι ειναι διαχρονικα οι φασιστες)

      Vassilis Serafimakis
      Είναι κρίσιμο το τι θα γίνει σε δεύτερο βαθμό αλλά και το τί θα γίνει μέχρι τότε.

      Spyros Diastimikos
      Συμπληρωματικά μιλώντας, τα καλοταϊσμένα συστημικά ΜΜΕ είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στη "νομιμοποίησή" της και στην κατασκευή ενός mainstream μανδύα που την οδήγησε, από μια δράκα αλητών των 80s στην αποδοχή τους από τους "νοικοκυραίους". Γιατί αν δεν ήταν αυτά με τις ψυχαγωγικοπολιτικές εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας να τους μπάζουνε στο σπίτι του κάθε πικραμένου θα ‘χαν μείνει ένα ακόμα γκρουπούσκουλο σαν τα δεκάδες άλλα του ακροδεξιού χώρου. Τηλεκοντρόλ στο off και στα αζήτητα.

      Ανδρεας Μπικουβαρακης
      Η Χ.Α. δούλεψε επίσης και για το συμφέρον των εφοπλιστών. Με την ψήφο και αυτών των... πατριωτών μειώθηκε π.χ. το ποσοστό των Ελλήνων ναυτικών στα πλοία με ελληνική σημαία (καθότι πιο ακριβοί από αυτούς της Νοτιοανατολικής Ασίας).

      Διόνυσος Ασφοδελάκης
      Απλά το παρακράτος είναι χρήσιμο, όσο μένει παρακράτος και όχι αν πάει να γίνει το ίδιο κράτος. Συνέχισε να τους ήταν χρήσιμη, πολλά έπρεπε να ψηφιστούν ακόμα, αλλά η ΝΔ θα έχανε τα ψηφαλάκια

      Karl Bulsaras
      H XA (αυτό το 12%) επανήλθε στους κόλπους της δεξιάς από όπου ξεκίνησε. Όπως παλιότερα και η χούντα.

      Thalia Istikopoulou
      Είμαι το εκατοστό Like! ...γιατί τα κάνεις λιανά...

      Evi Marka
      Τι να πω ... μπραβο

      Δημήτρης Ρουσόπουλος
      Έτσι ακριβώς Φώντα

      Pantelis Tsalouchidis
      Με την άδειά σου, κοινοποιώ

      Nikos Fotakis
      Αυτό με τον Λουκμάν είναι πραγματικά το πιο χαρακτηριστικό - και ανατριχιαστικό - της ιστορίας.

      Regimiento Cinqo
      Νομίζω ότι ο φόνος Φύσσα έκοψε τα πόδια σε κάθε σενάριο "σοβαρής χα", εφεδρείας μιας συντηρητικής κυβέρνησης, όπως ήθελε ο Παπαδημητρίου , και λογικά κύκλοι στη νδ και στο κεφάλαιο (πχ αλαφούζος). Αναδείχτηκε το ότι η δράση της χα είχε γίνει - ή καλύτερα φάνηκε με τη δολοφονία Φύσσα ότι μπορούσε να γίνει - μπούμερανγκ:αν ο φόνος Φύσσα "έκλεινε" ως γεγονός με την εντύπωση ότι αφορούσε το ποδόσφαιρο, ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσει ο επόμενος φόνος κ.ο.κ. Τα στεγανά , μέσα στην ΕΛΑΣ πχ και όχι μόνο, που κάλυπταν τη χα δεν θα μπορούσαν να "αντέξουν" χωρίς ανοιχτή πολιτική προστασία ( την οποία, όπως φανερώθηκε με την υπόθεση Μπαλτάκου είναι σοβαρό ενδεχόμενο να παρείχε η νδ). Αυτό δεν ξέρω πόσο "εύκολα" θα πέρναγε εντός της νδ, αλλά θα απειλούσε σοβαρά να την τινάξει στον αέρα , με κερδισμένους βασικά τους Ανελ (που τότε ήταν στα χάι τους..) και την ίδια τη χα, η οποία με χαρά διαπίστωνε ότι η γραμμή της "της έβγαινε." Επιλέχτηκε το δικαστικό στρίμωγμα, που θα ήταν αναπόφευκτο αργά η γρήγορα, να υποστούν μια πρώτη ,ενδοπαραταξιακή, ήττα οι ακροδεξιοί στη νδ, και να αξιοποιηθεί αυτή η ιστορία σε μια προσπάθεια να γενικευτεί η γνωστή θεωρία των "άκρων" - ο "αριστεροχουντισμός" που έλεγε ο Μπάλκος κάποτε. Τόσο το γεγονός ότι η θεωρία των άκρων περπατάει μόνο εντός της δεξιάς - και μάλλον όχι πλειοψηφικά.. όσο και η δεδομένη πάνδημη χαρά για τη καταδικαστική απόφαση , ακόμα και με την επισήμανση ότι για κάποιους πολιτικούς χώρους και πρόσωπα αλλά και για πολίτες, είναι υποκριτική , δείχνουν ότι αυτά τα σχέδια δεν πέρασαν. Έχεις δίκιο λοιπόν ότι τους "απέσυραν" σταδιακά .

      George Katsampas
      Ευχαριστούμε Φώντα για την ανάρτηση. Συμπληρώνω με απόσπασμα από κείμενο που δημοσίευσα 05/10/2014

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Sakis...

    Ntinos Sarandopulos
    (η ταινία του Βέγγου με τους Γερμανούς, Ζανίνο, Μηλιάδη κ.λπ.)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αυτή είναι προχωρημένη, είναι για άλλο κοινό.

    Zwkrates Alexo
    ταινιάρα

    Αθανάσιος Ζακόπουλος
    Δεν τον μπορώ τον Βουτσά ρε γμτ, καλύτερα αυτές του Βέγγου

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πλάκα κάνω στο ποστ. Μην επεξηγούμε και τα αυτονόητα...

    Αθανάσιος Ζακόπουλος
    προφανώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη...

    Nikos Stathas
    Είχε προκάλεσει και πριν 5 χρόνια πάλι με ένα κείμενο του για την LIFO,το οποίο εγώ προσωπικα είχα βρει ενδιαφέρον τουλάχιστον.
    https://www.google.gr/.../print/print_feature/76692%3famp
    Το βδέλυγμα. Ένα κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη για τη LIFO

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Για μένα δεν έχει καμία σχέση αυτό το κείμενο με το σημερινό.

    Nikos Stathas
    Συμφωνώ μαζί σας,απλά το ανέφερα καθώς και με εκείνο το κείμενο είχε δημιουργήσει συζητήσεις και αντιδράσεις.
    Το σημερινό είναι θλιβερό,εξοργιστικό σε κάποια σημεία.

    Athina Adalopoulou
    Ποιος; Ο Δημητριάδης του "πεθαίνω σα χώρα" ;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι.

    Γιώργος Δαραβίγκας
    διάβασα το κείμενο του,κρίμα για τον ίδιο γιατί δηλώνει συγραφέας και ποιητής δηλαδή άνθρωπος του πνεύματος.Δεν γνωρίζω το έργο του ούτε έχω καμιά διάθεση να το μάθω,αλλά η κατρακύλα των ''μορφωμένων'' ανθρώπων δεν έχει σταματημό

    Manos Monastiriotis
    Αν κι έχω συνηθίσει να διαχωρίζω το έργο από τον δημιουργό του, εδώ πραγματικά αποκαθηλώνεται και το έργο του κι ο ίδιος! Κρίμα πραγματικά αλλά από την άλλη πλευρά ίσως καλύτερα έτσι για να προετοιμαζόμαστε για την λάσπη που έχει να πέσει από τους κρυπτοφασίστες τώρα που νιώθουν φανερά ότι απειλείται το εμετικό αφήγημά τους!

    Michalis Matthaiou
    Tι σοϊ συγγραφέας γραφει εναν τετοιο οχετό μίσους? Όχι το σοϊ που θα΄θελα να διαβάσω τα βιβλία του,τουλάχιστον κι ας μην επεκταθώ άλλο.

    Michail Agrafiotis
    Στη Θεσσαλονικη περνιεται για πολυ σπουδαιος στους κουλτουριαρικους κυκλους. Εγώ νομίζω ότι θα εργα του είναι της πλάκας

    Pantelis Tsalouchidis στον Michail Agrafiotis
    το είχα γράψει και αλλού, του έκανε λεζάντα ο Μαρωνίτης τότε στα 80s και έγινε γνωστός, αρχικά Θεσσαλονίκη. Αλλιώς θα τον ξέραν τρεις κι ο κούκος

    Michail Agrafiotis
    σωστά , το σπρωξιμο του Μαρωνιτη είναι μια καλή εξήγηση

    Pantelis Tsalouchidis
    φαντάσου ότι τότε το ξεφύλλισα αλλά το βαρέθηκα λόγω της εκζήτησής του.

    Nikos Zozos
    Θα δούμε πολλά τέτοια ακόμα. Πέφτει πολύ χρήμα στην πιάτσα!

    Tasos Dervenagas
    Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Σελίδες που τις διαβάζει «όλος ο κόσμος» και συγγραφείς που δεν κρατιούνται να εκφράσουν «σοβαρές» απόψεις. Ένα μάτσο σοφιστείες —στην καλύτερη περίπτωση, που δυστυχώς μια χαρά την κάνουν την δουλειά. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

    Stathis Nikokavouras
    που ειναι το παραξενο..το σαιτ φτιαχτηκε με λεφτα του μαρινακη...

    Stylianos Gabriel
    Και υποτίθεται οτι ο γράφων είναι "πνευματικός" άνθρωπος!!!Μάλλον για οινοπνευματικό τον κόβω με έντονο σύνδρομο στέρησης!!!

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Σ'ευχαριστώ που με απέτρεψες να το διαβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή