Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

LRK TRIO, NINA PEDERSEN νέα άλμπουμ στην νορβηγική Losen Records

LRK TRIO: Memory Moment [Losen Records, 2020]
Όπως έχουμε ξαναγράψει οι LRK Trio είναι Ρώσοι, από την Μόσχα, με μέλη τους Evgeny Lebedev (πιάνο, σύνθια), Anton Revnyuk (κοντραμπάσο, bass guitar, προγραμματισμός) και Ignat Kravtsov (ντραμς, κρουστά, μεταλλόφωνο, sampling pad δηλ. συσκευή που βγάζει «έτοιμα» κρουστά). Τα αρχικά γράμματα των επωνύμων τους, δηλαδή, δίνουν και την ονομασία στο σχήμα. Στο δισκορυχείον έχουμε γράψει reviews και για τα δύο προηγούμενα άλμπουμ των LRK Trio στην νορβηγική εταιρεία, το “If you Have a Dream” (2017) και το “Urban Dreamer” (2018), όπως και για την συνεργασία τους με την σαξοφωνίστρια Masha Art στο ακόμη πιο πρόσφατο CDAnesthesia” [Losen, 2019]. Το πιο νέο άλμπουμ των LRK Trio αποκαλείται “Memory Moment”, ακούγονται σ’ αυτό, περαιτέρω, σοπράνο σαξόφωνο σ’ ένα track (Grech Piotrowski) και φωνές σ’ ένα άλλο ηχογραφημένες από το Ensemble Alyunoshka το 1987, ενώ και τα δέκα θέματα του άλμπουμ είναι πρωτότυπα, μοιρασμένα ανάμεσα στα τρία μέλη του γκρουπ.
Ακόμη και από το πρώτο άκουσμα τού “Memory Moment” είναι ολοφάνερο πως συγκροτήματα όπως οι e.s.t., για παράδειγμα. έχουν σφόδρα επηρεάσει του τρεις ρώσους παικταράδες. Αν και οι LRK Trio είναι πιο φωτεινοί και πιο λυρικοί από το σουηδικό συγκρότημα, στην πράξη είναι η ίδια η ανάγκη να ανακατευτούν πιανιστικές μελωδίες, με φυσικούς και τεχνητούς ρυθμούς (εννοώ ρυθμούς, που προκύπτουν από φυσικά και τεχνητά όργανα), η οποία (ανάγκη) τους ωθεί στο ίδιο πάνω-κάτω ηχητικό περιβάλλον. Κάπου, ανάμεσα, ενυπάρχει και η ψαγμένη pop, εκείνη της 4AD λόγου χάριν, ενώ τα ηλεκτρονικά, τα samples κ.λπ. συμβάλλουν και αυτά από την μεριά τους σε τούτο το δημιουργικό ανακάτεμα... φύσης και τεχνολογίας, πιάνοντας peak με το φερώνυμο και έκτο στη σειρά track (το 8λεπτο “Memory moment”), ενώ εντυπωσιακά ακούγεται και το αμέσως επόμενο κομμάτι, με τα ρωσικά φωνητικά, το 9λεπτο “Through the winter” (ένα ποιητικό, λυρικό ταξίδι, διανθισμένο και με νεορομαντικά στοιχεία, που δεν φείδεται όμως και πιο δυναμικών διαδρομών).
NINA PEDERSEN: Time is A Restless Thief [Losen Records, 2020]
Το “Time is A Restless Thief” είναι το τέταρτο προσωπικό άλμπουμ της τραγουδίστριας της jazz και τραγουδοποιού Nina Pedersen. Στο blog έχουμε γράψει ήδη για ένα προηγούμενο CD της, το “Eyes Wide Open” [Losen, 2017], τονίζοντας εκεί την πορεία της σε πολλά και διαφορετικά (αισθητικά) μέτωπα, όπως και μιαν «ιδέα» από Karin Krog, που μεταφέρει η φωνή της (κυρίως στις «τραβηγμένες» καταλήξεις). Το ότι η Krog έχει επηρεάσει την Pedersen είναι ηλίου φαεινότερον, όπως ενδεχομένως είναι φανερή και η επιρροή, στο “Time is A Restless Thief”, ορισμένων ενορχηστρωτών των άλμπουμ της Krog (όπως του Palle Mikkelborg). Τέλος πάντων... Αυτά δεν έχουν και τόσο σημασία. Έχουν κάποια, φυσικά, απλώς δεν έχουν τη μεγαλύτερη. Σημασία, εδώ, έχει αυτό καθ’ αυτό το CD τής Pedersen, οι συνθέσεις και τα τραγούδια του.
Το άλμπουμ περιλαμβάνει εννέα tracks, τραγούδια βασικά, όλα σε μουσικές, στίχους και ερμηνείες από την Nina Pedersen – η οποία στο CD απλώς τραγουδάει, δίχως να παίζει κάποιο άλλο όργανο. Δίπλα της, τώρα, στέκεται μια πολύ δυνατή ομάδα βασικών παικτών (Pierpaolo Principato πιάνο, fender Rhodes, Marco Loddo κοντραμπάσο, Giampaolo Scatozza ντραμς, live electronics, Paolo Innarella φλάουτο, σαξόφωνα – ναι, κάπου στην Ρώμη είναι ηχογραφημένο το άλμπουμ, τον Σεπτέμβριο του 2019), η οποία με την αρωγή σε κάποια tracks ενός κουαρτέτου εγχόρδων (ενορχήστρωση Marco Tiso), προσθέτει στο “Time is A Restless Thief” μια «σοβαρότητα» ως άκουσμα.
Και νομίζω πως αυτή η λέξη, η «σοβαρότητα», είναι ό,τι πιο κεντρικό μπορείς να πεις, για να περιγράψεις και τούτη την τραγουδοποιητική προσπάθεια τής Pedersen, μιας καλλιτέχνιδας, που, όπως φαίνεται για μιαν ακόμη φορά, «το ’χει».
Επαφή: www.losenrecords.no

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου