Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

ANGELICA SANCHEZ & MARILYN CRISPELL δύο πιανίστριες της avant-jazz σε μια ειδική συνεργασία

Δύο αμερικανίδες πιανίστριες της jazz και avant-jazz, μία πολύ γνωστή σε όλους μας  με τεράστια καριέρα, η Marilyn Crispell (γενν.1947) και μία λιγότερο γνωστή, αλλά επίσης με εξαιρετικές ηχογραφήσεις, η Angelica Sanchez (γενν. 1972), συνευρίσκονται σ’ ένα άλμπουμ, που έχει τίτλο “How to Turn the Moon” [Pyroclastic Records, 2020], παρουσιάζοντας δέκα πρωτότυπες συνθέσεις (επτά της Sanchez και τρεις συντεθειμένες από κοινού) για δύο πιάνα –μόνο για δύο πιάνα–, καθώς δεν ακούγεται κάτι άλλο στην εγγραφή τους. Δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά, δεν υπάρχουν έξτρα κρουστά, εφφέ... τίποτα. 
Όπως σημειώνει ο Bradley Bambarger, που έχει τραβήξει τις φωτογραφίες της συνάντησης, έχοντας γράψει και τις liner notesoι δύο πιανίστριες κάθισαν αντικριστά η μία προς την άλλη, με την Sanchez να παίζει στο αριστερό κανάλι της εγγραφής και η Crispell στο δεξί. Μέσα από ποιαν ακριβώς κατάσταση αποπερατώθηκε το άλμπουμ; Γράφει η Sanchez: «Το φως από το παράθυρο, ο σκύλος στον καναπέ. Αυτό ήταν το μικρό σύμπαν μέσα στο οποίο η Μέριλιν κι εγώ δημιουργήσαμε την μουσική μας. Παντού αγάπη».
Ναι, γιατί πέραν της τεχνικής επάρκειας, που προφανώς διαθέτουν στον απόλυτο βαθμό οι δύο πιανίστριες, είναι η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους (δεν χρειάζεται να πούμε πως για την Sanchez η Crispell είναι «φάρος»), η φιλία τους και προφανώς το πάθος τους για τη μουσική, για το πιάνο και τον αυτοσχεδιασμό, που τις οδήγησε στο στούντιο, προκειμένου να καταγράψουν συναισθήματα συνολικότερα, μα και της στιγμής. Το λέμε, γιατί στο “How to Turn the Moon” χωράει πολύς αυτοσχεδιασμός, πολύς αυθορμητισμός, με παιξίματα ολιστικά («μέσα» κι «έξω» από το πιάνο, όπως στο “Space junk” για παράδειγμα), που προσφέρουν στην ηχογράφηση διαρκείς συγκινήσεις και εκπλήξεις.
Θαυμάσιες πρωτογενείς μελωδίες, αβίαστες συνομιλίες με «ερωτο-αποκρίσεις», που υλοποιούνται μέσα από δεξιοτεχνικές προσεγγίσεις, σε ποικίλες ταχύτητες, συγκεράζοντας λυρισμό, μαζί με ένταση, ενατένιση και ησυχία.
Επαφή: www.angelicasanchez.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου