Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

ΡΙΖΑ Χ Αντιγόνη

Η τετραγωνική ρίζα του χ ή απλούστερα Ρίζα Χ είναι ένα ελληνικό ροκ συγκρότημα, το οποίο αποτελούν πέντε βασικοί μουσικοί, πέραν των guests, που εμφανίζονται σε ορισμένα τραγούδια. Τα ονόματά τους: Σέμης Παπαϊωάννου φωνή, κιθάρα, Νέστορας Αποστολόπουλος ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Γκαρτζόπουλος ντραμς, φωνητικά, Τέρρυ Μαυρίδης μπάσο και Κωνσταντίνος Σιαχάμης πλήκτρα. Οι Ρίζα Χ έχουν κυκλοφορήσει ένα ακόμη άλμπουμ, το 2015, το «Πορφυρές Εικόνες» (υπάρχει review στο δισκορυχείον), οπότε μ’ αυτό το CD, που περιέχει δώδεκα τραγούδια, σε μουσικές και στίχους του Σέμη Παπαϊωάννου, κάνουν την δεύτερη έξοδό τους στην δισκογραφία.
Η «Αντιγόνη» [Ανεξάρτητη Παραγωγή, 2019] είναι ένα κλασικό, ένα τυπικό άλμπουμ ελληνικού ροκ. Αυτό σημαίνει πολλά, ενδεχομένως, πράγματα. Βασικά σημαίνει την πίστη, τη θέληση, την ανάγκη, να εκφραστούν καθημερινές καταστάσεις (ερωτικές, σχέσεων, κοινωνικές κ.λπ.) με άξονα το
rock, την ηλεκτρική μουσική, και με στίχο γραμμένο στην γλώσσα μας. Επίσης σημαίνει ένα σωστό δόσιμο στην ερμηνεία (στο τραγούδι) και φυσικά σημαίνει την ανάλογη προσφορά στο οργανικό κομμάτι, με τις κιθάρες να βρίσκονται μπροστά, με τα πλήκτρα να «γεμίζουν» τον ήχο και με το ρυθμικό τμήμα να κρατάει γερά τις θέσεις. Υπάρχει, λοιπόν, η θέληση από τους Ρίζα Χ να προσφέρουν κάτι διαφορετικό, έχοντας οπωσδήποτε ειλικρινείς προθέσεις, παρότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι πάντα, κάθε φορά, αυτό που πρέπει να είναι.
Θέλουμε να πούμε πως πέρα από την μάλλον τυπική ηχογράφηση-παραγωγή, κάποια ζητήματα μπορεί να βελτιωθούν ακόμη και σε σχέση με τους στίχους (στο μέτρο, στις συλλαβές, στις ομοιοκαταληξίες), όπως και σε σχέση με τις ερμηνείες, που ορισμένες φορές ακούγονται κάπως υπερβολικές. Υπάρχει το «δράμα» στους στίχους οπωσδήποτε, που οδηγεί προς τα ’κει, αλλά χρειάζεται προσοχή, ώστε η ισορροπία να είναι αυτή που πρέπει.
Κάθε συγκρότημα έχει το περιθώριο να βελτιώνεται, αποκτώντας στην διαδρομή όλο και πιο «προσωπικά» χαρακτηριστικά. Και αυτή η παραδοχή αφορά και στην περίπτωση των Ρίζα Χ, ενός γκρουπ με διάθεση να προσφέρει και με τραγούδια που μπορεί να κάνουν την διαφορά – όπως το σχεδόν 8λεπτο, ίδιο με τον τίτλο του άλμπουμ, «Αντιγόνη» και το τελευταίο της σειράς «Ο ερασιτέχνης».
Επαφή: www.facebook.com/semispapaioannou
 
[πρώτη δημοσίευση: περιοδικό Yellow Box #5, Δεκέμβριος 2020-Ιανουάριος 2021]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου