Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

VASKO ATANASOVSKI ADRABESA QUARTET balkan jazz από την Σλοβενία

Από την Σλοβενία, μέσω της γνωστής μας MoonJune Records, μάς άρχεται το άλμπουμ Phoenix (2020), το οποίον υπογράφεται από το Vasko Atanasovski Adrabesa Quartet. Ποιοι αποτελούν το συγκεκριμένο κουαρτέτο, πέραν τού leader του αλτίστα, σοπρανίστα και φλαουτίστα Atanasovski; Ένα πολύ μεγάλο όνομα, όπως είναι ο Γάλλος Michel Godard σε τούμπα και serpent, και ακόμη ο Ιταλός Simone Zanchini ακορντεόν και ο Πολωνός Bodek Janke ντραμς, τάμπλα, με τον νεαρό γιο τού Vasko Atanasovski, τον Ariel Vei Atanasovski, να ακούγεται στο τσέλο. Οι τέσσερις βασικοί μουσικοί έχουν μακριά ιστορία, ιδίως ο Godard, και πάμπολλες συνεργασίες, με άλλα κορυφαία ονόματα, στα πάλκα ή την δισκογραφία – οπότε αντιλαμβάνεστε πως από πλευράς παιξιμάτων, εδώ, δεν μπορεί παρά να ακούγονται «παπάδες».
Στο “Phoenix”, το Vasko Atanasovski Adrabesa Quartet μάς παρουσιάζει εννέα tracks (οκτώ συνθέσεις του Atanasovski και έναν ομαδικό αυτοσχεδιασμό στο τέλος), οι οποίες ανήκουν στο χώρο της ευρύτερης ethnic-jazz και ειδικότερα της balkan jazz. Balkan jazz, όμως, όπως μπορεί να παιχθεί, και παίζεται, από τζαζίστες οργανοπαίκτες και όχι από… παραδοσιακούς.
Βεβαίως, τέτοιες μουσικές ευδοκιμούν στην ευρύτερη γειτονιά μας από τα χρόνια του ’60, από την εποχή του “Swinging Macedonia” ή και πιο πριν, μουσικές οι οποίες, εν τω μεταξύ, ποτέ δεν εξαφανίστηκαν από τις σκηνές και την δισκογραφία, γνωρίζοντας και μιαν «έκρηξη», όπως όλοι ξέρουμε, στα χρόνια του ’90, με την εμπορική εκτίναξη των ethnic και world ήχων.
Αυτό το genre, της balkan jazz, και σήμερα έχει πέραση. Και σήμερα ακούγεται από τον κόσμο, και σήμερα απασχολεί μουσικούς και παραγωγούς, οι οποίοι πάντα κάτι θα έρθουν να προσθέσουν σ’ αυτή την τόσο μακριά αισθητική «ιστορία». Και όντως, γιατί και στο “Phoenix” έχουμε την ευκαιρία ν’ ακούσουμε αληθινά απολαυστικές συνθέσεις, από τέσσερις κορυφαίους μουσικούς, οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία, οπωσδήποτε, να δείξουν και να αποδείξουν το μεγάλο τους ταλέντο.
Γι’ αυτό που συμβαίνει στο “Phoenix” ευθύνονται, βεβαίως, οι συνθέσεις τού Atanasovski, που είναι η μία ωραιότερη από την άλλη. Μελωδικά εξαιρετικές, έως και... λιγωτικές θα λέγαμε ορισμένες φορές, με πολύ ζωντανό «παράπονο» ή και «διονυσιακό πνεύμα» (αναλόγως με την περίπτωση), με πολλές ωραίες ιδέες στις ενοργανώσεις (γιατί οι παίκτες μπορεί να είναι τέσσερις, ή μάλλον πέντε, αλλά τα όργανα είναι εννέα) και με πάντα ακεραία αρμονική διαχείριση των παραδοσιακών χρωμάτων, ώστε το νέα patterns να αναγνωρίζονται ως balkan από... χιλιόμετρα.
Δεν υπάρχει μέτριο κομμάτι εδώ, καθώς όλο το υλικό κινείται από το «πολύ καλό» έως το «άριστον», με συνθέσεις όπως οι “The partisan song”, “Thornica” (με ανάμειξη balkan και indian ηχοχρωμάτων, με τύπου konnakol φωνητικά), “Yellow sky” και “Liberation” (το 11λεπτο και πιο μεγάλο σε διάρκεια track του CD, στο οποίο απλώνεται όλη η δύναμη και όλος ο λυρισμός των παιξιμάτων του κουαρτέτου) να δημιουργούν απολύτως ευφρόσυνες έως και μαγευτικές καταστάσεις.
Επαφή: www.moonjune.com, www.vaskoatanasovski.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου