Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ νέο τεύχος, αφιερωμένο στην Φλέρυ Νταντωνάκη

Ο (τρίμηνος) Μετρονόμος είναι και πάλι στο περίπτερο. Λέμε για το τεύχος #75-76 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020), που έχει 80 σελίδες και κοστίζει 6 ευρώ.
Σ’ αυτό το τεύχος κυριαρχεί το αφιέρωμα στην σημαντική ερμηνεύτρια Φλέρυ Νταντωνάκη, που καταλαμβάνει τις πρώτες 43 σελίδες του περιοδικού (παραπάνω από τις μισές δηλαδή).
Το αφιέρωμα έχει επιμεληθεί ο Αντώνης Μποσκοΐτης και βασικά περιλαμβάνει δικά του κείμενα με τίτλους «Μουσικό οδοιπορικό», «Η ιστορία του πρώτου δίσκου της Φλέρυς Νταντωνάκη», «Οι ανέκδοτες ηχογραφήσεις της Φλέρυς Νταντωνάκη σε υλικό του Μάνου Χατζιδάκι», «Σταύρος Ξαρχάκος – Φλέρυ Νταντωνάκη» κ.λπ. Αυτά τα κείμενα (του Α. Μποσκοΐτη) συμπληρώνονται από ένα του Αλέξη Λιόλη, σχετικό με τον «Μεγάλο Ερωτικό» (στον οποίο τραγουδούσε, ως γνωστόν, η Νταντωνάκη) και από ένα δικό μου υπό τον τίτλο «Το σπάνιο άλμπουμ της Φλέρυς Νταντωνάκη με τα τραγούδια του Γιώργου Ποταμιάνου από το 1973».
Ένα αφιέρωμα «πλήρες» λοιπόν, που αφορά και στον απλό αναγνώστη και στον ρέκτη. Από ’κει και πέρα, τώρα...
Ένα δεύτερο λιγότερο εκτεταμένο αφιέρωμα έχει να κάνει με τον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη – αφιέρωμα, το οποίον επιμελήθηκε ο αείμνηστος Λευτέρης Ξανθόπουλος, ετοιμασμένο προφανώς λίγο καιρό πριν φύγει από τη ζωή (19 Ιουνίου 2020). Καταλαμβάνει 11 σελίδες και περιλαμβάνει κείμενα, μία ανέκδοτη επιστολή τού ποιητή στον Αλέκο Φασιανό, φιλμογραφία, δισκογραφία κ.λπ.
Σχετικό-άσχετο... θυμήθηκα έτσι κι ένα κείμενο για τον Μίλτο Σαχτούρη («Νότα-νότα ο τρελός λαγός») που είχα γράψει στο τεύχος #50 του Jazz & Τζαζ (Μάιος 1997), μεγεθύνοντας στις έως τότε μελοποιήσεις αυτού του συγκεκριμένου ποιήματος («Ο τρελός λαγός»), που προερχόταν από τη συλλογή «Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο» (1958).
Το τεύχος, όμως, έχει κι άλλη ενδιαφέρουσα ύλη, καθώς δεν εξαντλείται στα δύο αφιερώματα. Ανάμεσα ένα κείμενο για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο (από τον Ηλία Γκρη), συνεντεύξεις όπως εκείνη της μπουζουξού Αργυρώς Κεραμιδά, του πολύ καλού μουσικού Ηλία Κατελάνου και άλλα διάφορα...
Στηρίζουμε!
Επαφή: www.metronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου