Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

6+1 πρόσφατα και κυρίως εξαιρετικά άλμπουμ του ελληνικού heavy metal – αξιόλογα συγκροτήματα και εκπληκτικές παραγωγές, που συναγωνίζονται επάξια εκείνες των top ονομάτων του εξωτερικού

Τις καλύτερες παραγωγές στην Ελλάδα, και δεν αναφερόμαστε σε γενικότερο lay-out, εξώφυλλα, PR κ.λπ, αλλά στην ουσία της ηχογράφησης-παραγωγής, στο τεχνικό κομμάτι της, τις έχουν, με διαφορά, τα γκρουπ του hard rock / heavy metal. Όλοι οι άλλοι τρώνε τη σκόνη τους.
Δύσκολο να βρεις ελληνικό άλμπουμ, που να μην τρέχει με χίλια, που να μην είναι από την γέννα του εφάμιλλο των καλύτερων ευρωπαϊκών (και αμερικάνικων).
Οι άνθρωποι ξέρουν που πατάνε, ξέρουν τι πρέπει να δώσουν και το πράττουν με θαυμαστή γνώση και πληρότητα. Και αναφερόμαστε σε πολύ απαιτητικές παραγωγές, με τόνους από ηλεκτρικά vibes, πάνω από τα οποία θα πρέπει να ίπταται η φωνή, ώστε να μην χάνεται απολύτως τίποτα κατά την ακρόαση. Επιστήμονες στη δουλειά τους!
Δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα για το ελληνικό
hard rock / heavy metal, το ελληνικό «μέταλλο», καθώς πέρασε από πολύ δύσκολες φάσεις στην δεκαετία του ’80. Γρήγορα, όμως, κατόρθωσε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, να συγχρονιστεί μ’ εκείνο που συνέβαινε «έξω», εκσυγχρονίζοντας ταυτοχρόνως στουντιακό εξοπλισμό, μεθόδους ηχογράφησης και παραγωγής, φθάνοντας να διεκδικεί ίσο μερίδιο των απαιτήσεων των fans, των «χαρντροκάδων» και των «μεταλλάδων» δηλαδή, σε ευρωπαϊκό και γιατί όχι σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν χρειάζεται καν να υπενθυμίσουμε το «βάρος» συγκροτημάτων όπως τα Rotting Christ, Septicflesh, Firewind, Varathron, Kawir, Zemial, Necromantia, Νightfall κ.λπ. – και δεν εννοούμε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και έξω απ’ αυτήν.
Τώρα, μια ειδική κατηγορία heavy metal (γκρουπ και άλμπουμ), μία από τις τόσες που υπάρχουν εξάλλου, είναι κι εκείνη του epic, power, symphonic και progressive «μετάλλου». Και σ’ αυτόν τον τομέα τα πάμε πολύ καλά, μέσα-έξω, με επίσης πολύ δυνατές παραγωγές και αξιοπρόσεκτα άλμπουμ.
Για μερικούς πρόσφατους τέτοιους δίσκους, και όχι μόνο, θα γράψουμε τώρα παρακάτω...
Και κάτι ακόμη. Τα γκρουπ, προέρχονται από διάφορες πόλεις της χώρας (Λειβαδιά, Σπάρτη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη) και όχι μόνο από την Αθήνα. Τούτο σημαίνει συνολική και ομοιόμορφη διασπορά των «μεταλλικών» ήχων και κυρίως τεχνικές και άλλες δυνατότητες να φθάσεις πολύ ψηλά, όπου κι αν βρίσκεσαι. Κάτι πολύ σημαντικό επίσης.
 
Η συνέχεια εδώ...
https://www.lifo.gr/culture/music/61-prosfata-exairetika-almpoym-toy-ellinikoy-heavy-metal

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Πολύ καλά όλα.

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Εδώ ακόμη δεν κυκλοφόρησε το άλμπουμ των (φίλων) Agnes vein και με δύο βίντεο, ηδη "κουνάνε κύματα" στα εξωτερικά,με ανταποκρισεις από σοβαρά σαιτ του χώρου.
    https://www.decibelmagazine.com/.../video-premiere-agnes.../
    Video Premiere: Agnes Vein — "Deathcall" - Decibel Magazine

    Ανδρεας Μπικουβαρακης
    και η αδερφή εκ Θεσσαλονίκης μπάντα Hail Spirit Noir έχει βγάλει δισκάρες.

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Υπέροχη μπάντα με εξαιρετικές κυκλοφορίες μοιράζονται τον ίδιο ντράμερ με Agnes vein.Black metal μιξ με 70'ς προγκ ροκ. Σαουντρακικα περάσματα, synth wave. Πραγματικά πολύ αξιόλογη μπάντα.
    Μεγάλο "παράσημο" η συμμετοχή τους στο roadburn festival στην Ολλανδία
    Κι ακόμη μια
    https://www.revolvermag.com/tags/agnes-vein
    Agnes Vein
    Επίσης στους grande fox που αναφέρεις, στις λαιβ εμφανίσεις τους παίζει κιθάρα κι ο φίλος Παύλος Γεωργιάδης, βασικός κιθαρίστας των σαλονικιων emerald sun. Συγκρότημα με αξιοπρεπεστατη παρουσία σε μεμονωμένα λαιβ, αλλά και σε φεστιβάλ στο εξωτερικό. Ο οποίος συμμετέχει και σε αυτό το πολυεθνικό πρότζεκτ.Γίνεται δουλίτσα εδώ και χρόνια στα μεταλλικά χωράφια.
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159192077281084&id=649121083

    Christos Sideris
    Επισης τα Ελληνικα συγκροτηματα ειναι και πολυ ωριμα. Αρκετες συντευξεις ρωτανε για live κλπ και εχω ακουσει πανω απο μια φορες την απαντηση στοχευουμε στο στουντιο ,τα live απαιτουνε επενδυση ( προβες, τεχνικα κλπ ) που δεν υπαρχει ουτε ο χρονος των μελων ( επειδη προφανως δεν ζουνε απο την μουσικη ) ουτε και το χρημα για να γινουνε σωστα… Προτιμουμε να διαθεσουμε το χρονο μας και το χρημα μας για το στουντιο…

    Stavros Raptis
    δυστυχως οι ελληνικες hard rock & metal μπαντες του 80 που δισκογραφησαν την δεκαετια του 80 οπως οι NEMO,BOOBY TRAP,VAVOYRA BAND, COO,NORTHWIND,VICE HUMAN, VAVEL,DOUGLAS αδικηθηκαν απο τις παραγωγες ηχου κι ισως για αυτο εφταιξε μια σειρα απο διαφορους παραγοντες που μαλλον ολοι τις γνωριζουμε.ισως τωρα να ειχαν πολυ διαφορετικη θεση κυριως στο εξωτερικο.αρχες του 90 δυστυχως οι κακες παραγωγες συνεχιστηκαν για τους ιδιους λογους με το 80 και μονο απο το 2000 και μετα τα πραγματα αλλαξαν παρα πολυ,που σημερα εχουμε παραγωγες που δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτα απο την ξενη παγκοσμια σκηνη.δεν χρειαζεται να αναφερω ονοματα.εκανα παρεα με τους septic flesh οταν καναν προβες στο υπογειο του σπιτιου τους αρχες 90.το παλεψανε παρα πολυ σε πολυ δυσκολες συνθηκες.το ιδιο και με τους varathron που εχω ξαδερφο τον στεφανο και τα γνωριζω απο πρωτο χερι.οπως και με τους rotting christ death courier που καναμε παρεα.οι CRUSH αλλη μια πολυ ωραια μπαντα που δυστυχως δεν πετυχαν αυτο που τους αξιζε!πολυ καλοι φιλοι ο Τακης κι ο κωστας.αυτα τα λιγα ηθελα να σας καταθεσω κι εγω.να ειστε καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή