Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 455

2/8/2022
Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1975. Καλό βιβλίο. Όχι το καλύτερο, για το λίγο πριν και το λίγο μετά της Μεταπολίτευσης, αλλά έχει το προσόν να διαβάζεται εύκολα, επειδή είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια, που μοιάζουν με κινηματογραφικές σκηνές. Κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει σενάριο...

2/8/2022
O κομμουνιστής ηθοποιός Γιάννης Σπαρίδης έπαιζε τέλεια το ρόλο του καλοκάγαθου Αρμένη. Εδώ σε μια απίστευτη σκηνή «μπλέκει» τις αντωνυμίες, τα γένη και τα φύλα, κάνοντας τους άντρες... γυναίκες και τις γυναίκες... άντρες, ενώ στο τέλος θα είναι ο μόνος που θα βρει το μπελά του... Έξοχος ο αρχικός διάλογος με τον Βέγγο...
– Γεια σου μπαρμπα-Θωμά
– Καλήν εσπέρα. Αντρέα...
– Ναι...
– Άκου ένα λόγο να σε λέω...
– Λέγε, ακούω...
– Κάτσε. Άκουε παιδί μου. Πρωί Λουκία άσκημα μίλησε...
– Ε...
– Ενοίκιο ζήτησε, άμα κακία μέσα του δεν έχει.
– Ποιος;
– Λουκία
– Ααα...
– Άμα άνθρωπος έτσι καμωμένος είναι. Μια μέρα νευρικό είναι, άλλη μέρα περνάει, μετανιωμένος είναι.
– Και τώρα κερα-Λουκία τι είναι; Μετανιωμένος;
– Εκείνος μετανιωμένος και εγώ πολύ στενοχωρημένη
– Έλα μπαρμπα-Θωμά μη μου στενοχωριέσαι. Τα ξεχάσαμε. Μη μου είσαι στεναχωρημένη. Η κερα-Λουκία δίκιο έχει εμείς φταίμε. Όμως θα τις τα δώσουμε πολύ σύντομα.
– Ηξέρω παιδί μου, ηξέρω. Και Σωτήρης καλή είναι.
– Και η Αντρέας δεν είναι καλή;
– Και Αντρέας καλή.
– Έτσι μπράβo!

https://www.youtube.com/watch?v=vSmP3MiP9GA

1/8/2022
Δεν γίνονται αυτά τα πράματα ούτε στο σινεμά. Απίστευτη συνέντευξη! Δεν υπάρχει ο άνθρωπος!! Ακόμη κι αν είναι ψέματα κάποια απ' αυτά ή όλα δεν παύει η "Συνομιλία" του Κόπολα να είναι για την παιδική ζώνη...
>>Καταρχάς παρακολουθούσα πολλά τηλέφωνα από το εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Τον Αντώνη Λιβάνη και τον Κώστα Λαλιώτη που ήταν κεντρικά στελέχη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε το τριψήφιο και το είχαµε «πιάσει» στην 3η Σεπτεµβρίου. Πέρναγε το καλώδιο από εκεί γιατί στην οδό αυτή είναι τα κεντρικά του ΟΤΕ, έχει ζευκτικά καλώδια προς όλα τα κέντρα. Είχαµε νοικιάσει µια τρώγλη εκεί κι ένα βράδυ µπήκαµε µέσα. «Επιασα» το τηλέφωνο, το έστειλα στην τρώγλη και το παρακολουθούσαµε από εκεί. Ετσι έβγαιναν πολύ σηµαντικές πληροφορίες.
Στην πορεία προς την τρίτη εκλογική αναµέτρηση της περιόδου 1989-1990 υποκλέψαµε όλο το προεκλογικό πρόγραµµα του ΠΑΣΟΚ. Τις προτάσεις για τις µητέρες, τα ναρκωτικά, τις συντάξεις. Τα πάντα. Μία µέρα προτού ο Παπανδρέου ανακοινώσει το πρόγραµµά του βγήκε µε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και είπε ό,τι θα έλεγε ο αντίπαλός του την εποµένη «εγκαταλείποντας» το πρόγραµµα της Ν∆. Παίρνει τηλέφωνο τον Παπανδρέου ο Λαλιώτης και του λέει: «Πω, πω, πρόεδρε, τι πάθαµε…». «Τι θα κάνουµε;» ρωτούσε ο Παπανδρέου και ο Λαλιώτης απαντά: «∆εν µας µένει τίποτε άλλο παρά µόνο να τους γελοιοποιήσουµε το πρόγραµµα». Τι να έκαναν; Να έφτιαχναν σε µια µέρα άλλο πρόγραµµα; Ούτε µπορούσαν να πουν τα ίδια.
Στις εκλογές τους 1990 φτάσαµε τους 150 βουλευτές. Τότε µε τη ∆ΗΑΝΑ βγήκε στο Υπόλοιπο Αττικής ο Θεόδωρος Κατσίκης. Και «πιάνουµε» µια συνοµιλία από το εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ που ήταν η εξής: «Να του δώσουµε 2 εκατ. δολάρια για να µην υπογράψει». Αν δεν υπέγραφε, θα πηγαίναµε σε τέταρτη εκλογική αναµέτρηση. Οπότε στήνουµε ένα µαγνητόφωνο µες στα γραφεία και µιλάµε µε τον έναν από εµάς να παριστάνει τον αρχηγό της 17Ν και έναν άλλο τον εκτελεστή. Οπότε λέει ο «αρχηγός»: «Κοίτα να δεις, Αλέκο, πήραµε 2 εκατ. δολάρια για να εκτελέσουµε τον Κατσίκη. Σήµερα ή αύριο. Την προκήρυξη θα τη βγάλουµε µετά». Ετσι πήραµε διάφορες κασέτες και πήγαµε στον Κατσίκη. Οταν άκουσε την επίµαχη του κόπηκαν τα πόδια. Πήρε µια βαλίτσα µε ρούχα και τον πήγαµε σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο άγαλµα του Τρούµαν.
Απαγωγή ήταν αλλά αυτός νόµιζε ότι τον φυλάγαµε! Φοβήθηκε και ήρθε µαζί µας. Επειτα από τρεις µέρες πήγε ο Κων. Μητσοτάκης στο ξενοδοχείο και τα συµφώνησαν. Ετσι σχηµατίστηκε κυβέρνηση.<<


1/8/2022
Ο Καψάσκης είναι αλήθεια πως έχασε την ευκαιρία να σκηνοθετήσει μια ταινιάρα, που να είναι συγκρίσιμη με τις καλύτερες γαλλικές της εποχής (του Λουί Μαλ ή του Κλοντ Σοτέ ας πούμε) και τούτο γιατί και την παραδοσιακή συνταγή τού αμερικάνικου νουάρ φαίνεται πως κατείχε, αλλά και τον μοντερνισμό της αφήγησης, τον δανεισμένο από την νουβέλ βαγκ δείχνει πως είχε, όχι άτεχνα, ξεσηκώσει. Προδόθηκε, όμως, από την...
https://www.lifo.gr/culture/cinema/o-zestos-minas-aygoystos-mia-erotiki-astynomiki-peripeteia-apo-1966-me-diahroniko

30/7/2022
The High Way, Lapis (1971) (από το 11:40 έως το 17:05). Steve Lacy σοπράνο σαξόφωνο, tapes. «Πήρες τον μεγάλο δρόμο / δρόμο δίχως άκρη...»…
https://www.youtube.com/watch?v=za5gaVXmg2o&t=699s

29/7/2022
Τι θα ανάγκαζε, λοιπόν, τον Al Bano να επισκεφθεί τον απομονωμένο Μ. Θεοδωράκη, σ’ ένα ελληνικό χωριό; Να ήταν άραγε μόνον κάποιοι λόγοι αβροφροσύνης και απόδοσης τιμής προς τον διωκόμενο συνθέτη ή υπήρχε και κάτι άλλο, επαγγελματικής φύσεως να πούμε;
«Το γελαστό παιδί»: Είχε ακουστεί το θρυλικό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη στην Ελλάδα επί δικτατορίας;
[ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - 97 ΧΡΟΝΙΑ]
https://www.lifo.gr/culture/music/gelasto-paidi-eihe-akoystei-thryliko-tragoydi-toy-miki-theodoraki-stin-ellada-epi

27/7/2022
Δεν ξέρω τι άσχετα μπορεί να έπαιξαν οι μουσικοί με τα παπιγιόν και τις... μπασαβιόλες στον κήπο του προεδρικού μεγάρου, για την "αποκατάσταση της δημοκρατίας", όμως το ρεπερτόριο είναι συγκεκριμένο και πρέπει, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, να τηρείται απαρέγκλιτα. Εδώ είναι η ουσία, όλα τα υπόλοιπα είναι τρίχες...

25/7/2022
Το ότι άφησαν υπονοούμενα ο Πορτοσάλτε με τον Οικονόμου πως ο βιολιστής με τις σαγιονάρες μπορεί και να ήταν ο Βουλέλης της ΕφΣυν δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι τελείως για τα πανηγύρια. Είτε γιατί δεν αναγνωρίζουν το σουλούπι ενός πολύ γνωστού συναδέλφου τους, είτε γιατί το γνωρίζουν, αλλά υπερισχύει το να κάνουν σαθρή αντιπολίτευση (να... στηλιτεύσουν το dress code της αριστεράς).
Δηλαδή εμένα με τίποτα δεν πήγε το μυαλό μου πως θα μπορούσε να ήταν ο Βουλέλης αυτός με τις σαγιονάρες – είναι τελείως διαφορετικές οι κατατομές τους. Μόνο αχαΐρευτοι θα το υπονοούσαν ή θα το έλεγαν.
Κατά τα λοιπά, αν και σιχαίνομαι να κυκλοφορώ με σαγιονάρες στους δρόμους τις θεωρώ ευπρεπέστερες από τα παπιγιόν.
Γενικώς, θα έλεγα πως το καθιερωμένο dress code των μουσικών της λεγόμενης «σοβαρής μουσικής» είναι κάπως γελοίο και ασόβαρο τελικά, επειδή επιτείνει μιαν εντεταλμένη «σοβαρότητα».

23/7/2022
Πάλι με αντιγράφουν, χωρίς να το λένε. Αλλά και γιατί να το πούνε; Αυτά είναι από τα πράγματα που δεν λέγονται...
Γράφει ο Νίκος ο Μουρατίδης, ο γνωστός Νίκος Μουρατίδης, στο ogdoo.gr, για τους Beatles στην Ελλάδα πριν από 55 χρόνια. Τέτοιες μέρες του 1967. Λέει στην αρχή:
«Και για να σας βάλω πιο πολύ στο κλίμα, τον Απρίλιο του 1967, λίγες μέρες πριν γίνει πραξικόπημα και η χώρα γυρίσει στον μεσαίωνα της χούντας, είχαν έρθει και είχαν παίξει live οι Rolling Stones. Με επεισόδια, φασαρίες, ξύλο και πολύ μπατσαρία. Τρείς μήνες μετά, σαν να μην τρέχει τίποτα, η χούντα υποδέχτηκε τους Beatles λες και ήθελε να ξεπλύνει την ντροπή της από τα άθλια γεγονότα των Stones».
Τι λέει ο άνθρωπος! Δεν συνάδουν αυτά που γράφει. Τι να «ξεπλύνει την ντροπή της» η χούντα, αφού οι Rolling Stones είχαν παίξει πριν από την χούντα (το λέει και ο ίδιος).
Ήξερα κι άλλους που νόμιζαν ότι η συναυλία των Stones είχε γίνει επί χούντας, αλλά τώρα μετά από κάτι χιλιάδες δημοσιεύσεις, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μάλλον θα πείστηκαν πως το live ήταν τέσσερις μέρες πριν από το πραξικόπημα.
Ορισμένοι πονηροί ροκόφρονες της δεξιάς (δεν αναφέρομαι στον Μουρατίδη) θέλουν να απαλλάξουν την «δημοκρατία» , που ενέσκηψε στη χώρα, μετά την αποστασία του πατρός Μητσοτάκη, από κάτι τέτοια γεγονότα και να τα φορτώσουν όλα στην χούντα.
Κάποτε ο Μητσοτάκης (γιος) είχε πει το αμίμητο: «Τι τον νοιάζει τον 17χρονο για τον Λαμπράκη; Τι τον ενδιαφέρει τι έγινε το 1963». Σίγουρα, γιατί άμα δεν τον νοιάζει μπορεί κάποιοι να του πούνε πως τον Λαμπράκη τον σκότωσε η χούντα και όχι το παρακράτος της «δημοκρατίας» του Καραμανλή και να το πιστέψει.
Παρακάτω ο Μουρατίδης γράφει:
«Οι Beatles δεν έπαιξαν ποτέ live στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν όταν είχαν βγει περιοδεία το 1965 και έφτασαν μέχρι δίπλα στην Ιταλία, αλλά για Ελλάδα ούτε λόγος. Ήταν μια άθλια πολιτικά και οικονομικά εποχή. Και τότε υπήρχε μόνο το Φεστιβάλ Αθηνών για να τους φέρει, αλλά και πάλι ήταν ένα τόσο συντηρητικό φεστιβάλ που ούτε τους πέρασε από το μυαλό. Φαντάζομαι οι τότε υπεύθυνοι θα άκουγαν Beatles και θα έπαιρναν υπογλώσσιο.».
Αυτό είναι εντελώς αντιγραμμένο από μένα, από άρθρο μου στο lifo.gr, της 24 Ιουλ. 2017. Εκεί έγραφα:
«Ένα ερώτημα σχετικό με τα Σκαθάρια, που πλανιέται ελαφρώς, είναι το αν θα μπορούσε να είχαν παίζει ποτέ live στην Αθήνα. Χρονικά, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην ευρωπαϊκή περιοδεία τους, το καλοκαίρι του 1965, όταν είχαν εμφανιστεί σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, φθάνοντας μέχρι το Μιλάνο, τη Γένοβα και τη Ρώμη τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς. Ποτέ άλλοτε. Μα και τότε ήταν αδύνατον. Το καλοκαίρι του '65 ήταν ένα ταραγμένο καλοκαίρι για την Ελλάδα (Ιουλιανά, πριν και μετά) και μια τέτοια συναυλία ήταν πρακτικώς αδύνατον να συμβεί και για διαφόρους άλλους λόγους (τεχνικούς, οικονομικούς-budget κ.λπ.). Ίσως μόνο το κράτος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, άμα τους προσκαλούσε, ξέρω 'γω, στο Φεστιβάλ Αθηνών. Όμως το Φεστιβάλ Αθηνών ήταν, τότε, πολύ συντηρητικό για τέτοια πράγματα, καθώς και με το ρίξιμο της ιδέας μόνο οι επαΐοντες θα έβγαζαν σπυριά...».
Ο Μουρατίδης αντικατέστησε απλώς τα «σπυριά» με το «υπογλώσσιο»...

23/7/2022
Αυτό το κείμενο το είχα γράψει το 2016, πριν από έξι χρόνια δηλαδή και είχε γίνει το σώσε. Με βρίζανε οι πάντες, εκτός από κάτι λίγους...
Έκτοτε είπα να μην ξαναγράψω τέτοιου τύπου κείμενα (εντάξει, ρίχνουμε τίποτα ψιλά εδώ πέρα), όχι γιατί δεν αντέχω το βρισίδι φυσικά, αλλά γιατί συνειδητοποίησα μέσω αυτού του άρθρου πως ο κόσμος για να μπορεί να κρίνει αυτά που γράφεις θα πρέπει πρώτα να ξέρει, να γνωρίζει. Όταν αποκτήσει τη γνώση πάνω στα διάφορα κοινωνικο-πολιτικο-αισθητικά ζητήματα και εμβαθύνει περαιτέρω μόνος του, τότε θα μπορεί άνετα (και) να σε βρίζει, ενδεχομένως, για κάποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους – και όχι επειδή νοιώθει ότι τον υποτιμάς, επειδή δεν καταλαβαίνει τι γράφεις...
https://www.lifo.gr/stiles/oi-ellines-ftohynane-kai-ginane-lebentes-anatomia-toy-neoy-ellinikoy-tragoydioy-lebentikis

22/7/2022
Κάτι άλλο έψαχνα και βρήκα αυτό...

11 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Κάτι άλλο έψαχνα και βρήκα αυτό..."...

    Thodoris Antonopoulos
    Ωχ!

    George Floudas
    Boing Boom Tschak ως spell ενάντια στα γερόντια.
    Το είχατε εσείς στο σχολείο σας;…

    Θανάσης Κρεμασμένος
    Πετυχεσιά

    Vangelis Aragiannis
    Πάντως το εξώφυλλο τα έχει τα χάλια του

    Vassilis Serafimakis
    απόλυτα συνεπές εξώφυλλο, με τις δέουσες αναφορές και τα δέοντα γραφικά. Και φτηνό.

    Akis Kapranos
    "Αγνοήστε το"
    Καλά πήγε αυτό

    Pantelis Tsalouchidis
    Κυκλοφορούσαν ευρέως τέτοιες αντιλήψεις για το συγκρότημα, τα θυμάμαι

    Ανδρέας Αγγελόπουλος
    ποιος είναι αυτός ο αρθρογράφος είπαμε;

    Alegakis Vaggelis
    Πετυ- ΧΕΣΑ

    Nikos Stabakis
    Από μικρός έδειχνε...

    Harry Gordon
    Τι μου θυμισε τωρα ολο αυτο χαχααχχαα

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Λοιπόν επειδή βγήκε κάποιος έξυπνος εδώ πέρα για να μας θυμίσει, τσάτρα-πάτρα, τι είχαμε γράψει για τους Kraftwerk, για όποιον ενδιαφέρεται είναι εδώ... Αλλά κουβέντα δεν πρόκειται να πιάσω, γιατί έχω δουλειά...
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02ksFYkG1UhN8oEQf8oHvBzWrTM2gtwKXEf6LQiJEd21kL5xDuwpbc8vnSrYAd7WP8l&id=100014406333349

    Patritsopoulos Nikos
    το θυμαμαι και πιτσιρικας μου χε κανει εντυπωση
    φετιχ δισκος
    ο ραλφ και ο φλοριαν παντως ηταν χιπις στο 1 και στο 2 ,αν και παμπλουτοι

    Harry Gordon
    Κραφτβερκ ετσι τους λεγαμε εμεις οι παλιοι!

    Joanna Meliopoulou
    μα ετσι λεγονται

    Harry Gordon
    εχει ιστορια απο πισω η ατακα αυτη

    Joanna Meliopoulou
    α, οκ

    Patritsopoulos Nikos
    μαζι με το oxygene για μενα δισκος ευαγγελιο

    Vassilis Serafimakis
    τo Live in China είναι πολλαπλώς ιστορικής σημασίας - μουσικά, θεατρικά, ιστορικά.

    Ανδρεας Μπικουβαρακης
    Είναι ο έκτος τους δίσκος (και μάλλον ο καλύτερος). Κάτι είχε χάσει ο ΧΚ.

    Yannis Raouzeos
    Μάλλον δεν είχε κάτι ώστε να το χάσει !

    Σταύρος Καρτσωνάκης
    mashine?
    ντίσκο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκος Σούρσος
      Αυτή η εικόνα με τα 4 λάπτοπ σαν συναυλία μου είναι απολύτως απωθητική, άσχετα με την ποιότητα της μουσικής. Τι παίζουν άραγε και τι είναι ηχογραφημένο; Υπάρχει μια περίπτωση να κάνει ένας τους λάθος όπως κάνει ό κάθε μουσικός; https://www.youtube.com/watch?time_continue=285...
      Kraftwerk - Autobahn (live) [HD]

      Vassilis Serafimakis
      αν μπορούσαν θα είχαν επί σκηνές μηχανές να παίζουν μουσική με τούς ανθρώπους. Κοντά ήταν πάντως.

      Νίκος Σούρσος
      Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η "συναυλία" πρέπει να γίνεται από "ζωντανούς" μουσικούς.

      Vassilis Serafimakis
      δείτε το σαν παράσταση θεατρική ή σαν κονσέρτο με έντονο θεατρικό στοιχείο. Δεν είναι κάτι άσχετο με ό,τι έκαναν κι άλλα συγκροτήματα επί σκηνής πχ οι Genesis με Gabriel. Αυτοί είναι πιό εξεζητημένοι αλλά με συγκεκριμένη και σοβαρή πρόταση. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο αυτό πού κάνουν να αρέσει σ'όλους.

      Νίκος Σούρσος
      Η γνώμη μου είναι πως όταν κάτι γίνεται πολύ μηχανικό και αυτόματο, μπορείς απλά να βάλεις την μηχανή να παίζει. Δεν σε χρειάζεται πια.

      Kwstas Agas
      δεν έχω εντρυφήσει στην ηλεκτρονική μουσική [και για να πω την αλήθεια δεν την πολυ-καταλαβαίνω, κι εγώ αυτό θέλω να ακούω και να βλέπω: συνανθρώπους μου να παίζουν ΦΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ]... Κι όμως ... στους kraftwerk "βγάζω το καπέλο" , τους θεωρώ μουσικές ιδιοφυίες ... Συν το γεγονός ότι εκείνη η συναυλία τους, που είχαμε δει πριν αρκετά χρόνια προς Φάληρο αν θυμάμαι καλά [πάντως παραθαλάσσια] ήταν ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, όσοι βρεθήκαμε εκεί ήμασταν πολύ τυχεροί ...

      John Drake
      Εγώ αγνοώ τον συντάκτη της κριτικής...

      Manolis Stavroulakis

      Kostas Taf
      Από προσωπική εμπειρία υπάρχουν Γερμανοί νεαρής ηλικίας που έχουν ταυτίσει την εν λόγω μπάνταρα με τους Ναζί. Όχι μόνο το κούρεμα αλλα κι αλλά στοιχεία της μουσικής, αυτοματισμοί, vocoder κλπ. Αδίκως βέβαια και χωρίς επιχειρήματα. Ομιλούμε για ασχετους κι έναν λαό που ποτέ δεν διάβασε σωστά την σημειολογία γι αυτό τους προέκυψε το AFD ...Πολλοί από αυτούς μάλιστα δεν γνώριζαν ότι ο Deutche autobahn ειχε σχεδιαστεί και εκτελεστεί από τον Χιτλερ. P.S. Οι Γερμανοί είναι πολύ περήφανοι για αυτό το οδικό έργο που δεν έχει ανώτατο όριο ταχύτητας ( μόνο κατώτατο - τι δημοκρατικό)

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Αυτό το κείμενο το είχα γράψει το 2016, πριν από έξι χρόνια δηλαδή και είχε γίνει το σώσε. Με βρίζανε οι πάντες, εκτός από κάτι λίγους..."...

    Bill Batigol
    «Λεβέντικη κλαψομουνίαση», δόκιμος ο νεολογισμός

    Aris Karampeazis
    Κειμενάρα ήταν αυτό και δικαιώθηκε και από τις εξελίξεις. Ποιοι ηλίθιοι βρίζανε ;

    Eleni Fotaki
    Έχει σκληρή γλώσσα το κείμενο. Είναι άποψη όμως ενυπόγραφη και μπορεί να είναι όσο σκληρή θέλει. Αυτοί που βρίζουν είναι συνήθως οι λατρευτές των λατρεμένων, δοξολογούν ή βρίζουν και πάει λέγοντας δεν έχουν άλλο τρόπο. Επειδή όμως δεν ανήκω σ’ αυτούς, αναρωτήθηκα και το λέω αντί να το κρατήσω για μένα, αν είμαι κι εγώ μέσα στα ψευτοποιητικά τζάντζαλα μάντζαλα και απλά το όνομά μου ή κάποιο δείγμα γραφής λείπει από το κείμενο.

    Ferris Costas
    Και λίγα είπες.
    https://www.youtube.com/watch?v=CtY_0NN6700
    ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗΣ

    Βασίλης Καμπούρης
    Δυστυχώς συμφωνώ.Βρισκομαστε στο συνεχώς μεταλασσομενο καθεστώς της "αναστεναγματιάς" του "παλικαρισμού" και των "σκαρωματων". Εγώ ούτε στο χιπχοπ που επικρατεί δεν βλέπω κάτι άλλο

    Hermis Kefalas
    Ρίτσο σε νταμάρια κουλτουρα καφενειου

    Panagiotis Manopoulos
    Εξαιρετικό κείμενο.

    Thanasis Efthimiou
    νεοαγροτικός ρομαντισμός

    Γιώργος Μίχας
    Δυνατή κι απολαυστική γραφή ανεξαρτήτως συμφωνίας ...

    άρης φίλιππας
    6 χρόνια μετά, παραμένει ίσως το πιο τουρλουμπούκι κείμενο που έχεις γράψει. Φιλικά.

    Grigoris Agyralidis
    «Ότι σκέφτεστε για το νέο ελληνικό τραγούδι αλλά ντρέπεστε να το πείτε». Μια χαρά είναι το κείμενο Φώντα.

    Θανάσης Κρεμασμένος
    Δεν κατάλαβα γιατί το αναδημοσιευσες. Για ένα δεύτερο γύρο αντιπαραθεσεων; Ως ακροατής διαφωνώ απόλυτα αλλά δεν θα κάτσω να "πλακωθώ" κιόλας. Οποιος/α συγκινείται και εκφράζεται με κάποιο είδος μουσικής δεν χρειάζεται να απολογείται κιόλας γι αυτό ή να κουνά το δάχτυλο ως ειδήμων στους άλλους.

    Nikos Mitrogiannopoulos
    απόλαυση! Πρέπει να τυπωθεί και να μοιράζεται από χέρι σε χέρι!

    Stefanos Dekerian
    μου θύμισες το περιστατικό, όπου κάποιοι πιτσιρικάδες ακούνε τον Ξυλούρη (χωρίς να τον ξέρουν φυσικά) και να σχολιάζουν, "ποιός είναι αυτός που μιμείται τον Χαρούλη;".....

    Eirini Giannaki
    Υποθέτω ενόχλησε κυρίως το ύφος του που είναι άκρως δηκτικό. Επι της ουσίας δεν λέει κάτι που δεν ισχυει. Εγώ το απόλαυσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tasos Sagris
      Το βασικό πρόβλημα του άρθρου είναι πως απαξιώνει το πνεύμα μιας εποχής. Επίσης λόγω αυτού, χάνει την ευκαιρία να δει και να ζήσει ένα πολύ αρχέγονο βίωμα που περιλαμβάνεται στην επανεμφανιση μιας αυθεντικής παραδοσιακής κουλτούρας. Υπάρχουν σε κάθε τόπο αυτής της χώρας πολύ αξιόλογοι μουσικοί που παίζουν με αυθεντικό τρόπο τους παλιούς δρόμους ξεφεύγοντας και από τα σκυλοπανυγηρια και από την δεξιά, πατριδοκάπηλη διάσταση των παραδοσιακών συνάξεων. Το κείμενο αυτό γράφεται φυσικά πριν από αυτό το ρεύμα, που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια, με παράδειγμα το περσινό καλοκαίρι υπεράσπισης του Εμπρός από νεαρούς παραδοσιακούς μουσικούς από όλη την Ελλάδα ή τα 2500 νέα παιδιά που αποτελούν την ομάδα παραδοσιακών χορών της κατάληψης (!), την επιτυχία των Θραξ Πανξ, Βουκολική Διαταραχή, Balothizer κ.α. Επειδή το κείμενο παίρνει απόσταση από όλα αυτά εξαρχής αδυνατεί να παρακολουθήσει και την εξέλιξη όσων περιγράφει. Τότε που γράφτηκε προσωπικά θα συμφωνούσα σε μεγάλο μέρος του. Τώρα πλέον είναι ξεπερασμένο και η αντιεθνικιστική παραδοσιακή μουσική είναι ίσως το πιο υγιές και το πιο ελπιδοφόρο πολιτιστικό φαινόμενο αυτή την στιγμή στην χώρα μαζί με το αντιεξουσιαστικό χιπ χοπ.

      Nikos Mitrogiannopoulos
      το τι σημαίνει "αυθεντική παραδοσιακή κουλτούρα" δεν προσδιορίζεται μόνο από μία οπτική. Μουσική δεν είναι μόνο οι δρόμοι, αλλά και οι εθνικές οδοί. Προσωπικά θεωρώ εκατό φορές πιο αυθεντικό το "σκυλοπανηγύρι" -γιατί είναι απόρροια του συλλογικού βιώματος και όχι της αυτάρεσκης ατομικής δεξιοτεχνίας-από την εκδήλωση στην οποία ο παραδοσιακός μουσικός θα σου απαγορεύσει να τσουγκρίζεις το ποτήρι "γιατί δεν χρειάζεται συνοδεία κρουστών" (το έχω δει να συμβαίνει). Τέλος πάντων, όλα αυτά εκ του αποτελέσματος κρίνονται. Όπως έγραφε κι ο Ελύτης "ποιος πάει για το καλύτερο μόνο ο Θεός το ξέρει", αλλά είχε δίκιο ο Φώντας (αυτό δεν το έγραφε ο Ελύτης).

      Tasos Sagris
      συμφωνώ μαζί σου δεν περιγράφω άλλωστε τις συναυλίες των "παραδοσιακών" στο Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο. Περισσότερο τις γιορτές στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, το κατειλημμένο εργοστάσιο της Βιωμε και την ταράτσα του Εμπρός.

      Βασίλης Καμπούρης
      ρε συ Τάσο τι σχέση έχει η ιδιαιτερότητα της μεταπραξης της παραδοσιακής μουσικής κατ εικόνα και ομοίωση με εκείνο που είχε κάνει το αφρικανικό αφρομπιτ και λες εσύ ,με την έντεχνη μπούρδα και υποκρισία που θίγει το άρθρο;
      Επίσης επειδή κάτι κάνουνε μικρότεροι δεν θα τους γλυφουμε κι όλα , αλλά θα πρέπει να τους φερομαστε ως ίσοι προς ισους λέγοντας την αλήθεια μας για το καλό της έκφρασης μεν και των κινημάτων δε .
      Νομίζω πως άλλο λέει ο ένας κι άλλο ο άλλος εδώ .

      Misouridis Giannis
      Υπέροχη γραφή. Ποιός μπορεί να γράψει κάτι τέτοιο. Όλα τα άλλα είναι βραστά κολοκυθάκια. Μιλώ για τη γραφή και ο,τι υπάρχει από κάτω. Μπράβο Δισκορυχειο.

      Koma Gaeshi
      Το κείμενο είναι απολαυστικό. Δεν καταλαβαίνω την απόφαση να μη ξαναγράψετε παρόμοια κείμενα με αιτιολογία την άγνοια κάποιων με επιθετική στάση. Ως πότε θα ανεχόμαστε τους ταλιμπάνους που βρίζουν όποιον τους αμφισβητεί τα ιερά και τα όσια;

      Kostis Tsiopelakos
      Απόλαυση, εύγε!

      Chris Veliouras
      Εξαιρετικό, δεν το είχα διαβάσει, μπράβο!

      Nikos Markakis
      Απολαυστικό! Δεν το είχα διαβάσει τότε. Εύστοχο 10/10! Τον όρο «κλαψομουνίαση» τον ασπάζομαι πλήρως.

      Themis Andreadis
      Βρε πολύ ωραία τα 'πες!

      Νίκος Σωτηρέλης
      Ψευτοροκ με σκυλοκριτικό και ξοφλημένο "έντεχνο" .. τα πες όλα ..

      Nikos Athanassiu
      Καταπληκτικο! Βλεπω εναν φιλο μου στον παραδεισο να γελάει μεχρι δακρύων!! Μπράβο

      Διαγραφή
    2. Βασίλης Καπετανίδης
      Το ότι ο "Βας Παπακωνσταντίνου" ή η Τσανακλίδου δώσανε στήριξη σ' ένα κίνημα δε λέει απολύτως τίποτα
      (τα "κομαντάντε" και "υποκομαντάντε" είναι γελοία). Ναι, ο λαός "αγανάκτησε" τότε - αλλά ο Παπακωνσταντίνου
      (ας πούμε) : όπου βρει άδικο και του το ζητήσουνε τραγουδάει. Επίσης, τότε: δεν είχανε αφήσει οι παρευρισκόμενοι
      ούτε τον Παπακωνσταντίνου να τραγουδήσει (ούτε τον Πουλικάκο) - μετά τραγουδήσανε.
      Γιατί δεν αναφέρεται ο Πουλικάκος π.χ.;
      Όσο για τον Θανάση, είναι μια κατηγορία μόνος του. Ευτυχώς που υπήρχε και υπάρχει ο Θανάσης.
      Για τον Χαρούλη, δεν θα πω γιατί δεν μου αρέσει (το ρεπερτόριό του, όχι η φωνή του).
      Τέλος να πω, ότι το άρθρο επαναφέρεται σε πια εποχή που ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου έχει κάνει 10 sold out παντού
      και η Τάνια Τσανακλίδου, με το "Κουτί ΙΙ", δεν μπόρεσε να γεμίσει ούτε κατά το ήμισυ το Θέατρο Βράχων.
      Μικρή παρένθεση.

      Jimi Sokratis
      Με αφορμή το κείμενο έκατσα και άκουσα μερικά γιατί δεν έχω ιδιαίτερη επαφή με την σκηνή μιας και ποτέ δε μου άρεσαν. Σοβαρά τώρα ο άλλος έγραψε στην εποχή μας τραγούδι για καπηλειό και τσικουδιές στο στέκι του τάδε. Μάλλον θα φταίει η γενικευμένη ....ρετρό διάθεση. Σαν τα σουίνγκ της τελευταίας δεκαετίας και τις εκατοντάδες διασκευές παλιών τραγουδιών. Μάλλον θα αναδιαπραγρατεύονται το υλικό της παράδοσης και των παλιότερων τραγουδιών δίνοντας τους μια φρέσκια ματιά σε ένα γόνιμο διάλογο με το παρελθόν. Αυτό θα 'ναι σίγουρα. Από όλα αυτά εξακολουθώ να προτιμώ το Ανεξάρτητα του Light. Ανεξάρτητα αν τον αγαπώ ή τον μισώ (που λέει στον στίχο) έχει τουλάχιστον ενδιαφέρον.

      Γιάννης Φρέρης
      Μια χαρά τα είπες, εγώ δεν θα ήμουν τόσο ευγενικός.

      Fotis Zafiropoulos
      Σκληρή γλώσσα αλλά συμφωνώ με την ουσία του άρθρου. Το ότι αυτού του είδους οι μουσικές έγιναν ένα είδος underground μόδας είναι και αυτό σημείο των καιρών. Μήπως όμως πάντοτε δεν γίνεται έτσι; Πέρα από την αξία ή απαξία της οποίας μουσικής

      Διαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πάλι με αντιγράφουν, χωρίς να το λένε. Αλλά και γιατί να το πούνε; Αυτά είναι από τα πράγματα που δεν λέγονται..."...

    Stelios Panaras
    Δεν υποκατεστησε, επί τούτου εγινε

    Stathis Nikokavouras
    ναι τα μπερδεψε αλλα δεξιος δεν ειναι .ακουει μητσοτακη και βγαζει σπυρια..και στα παραπολιτικα εφεμ που πηγε να δουλεψει δεν ειχε αλλη επιλογη ειχε αδειασει η τσεπη...δεν του πηγε καλα με τα βιβλια και τις εκδοσεις εχασε οτι ειχε...

    Nikos Kouteris
    Μεγάλος γκιοόζης, αθλιος συντάκτης, πανασχετος με σοβαρή μουσικη και απο τους πρώτους σεξιστες, και ξέρω τι λέω γιατί του έκανα τα φώτα μια εβδομάδα στο Άτομο ένα club στην Ερμού που ήταν DJ, λέμε τώρα, και το τι έλεγε το στόμα του για τις γυναίκες δεν περιγράφεται, θλιβερη φιγούρα..

    Alexis Tambouras
    Τι να εννοεί ο Τρούσας όταν γράφει ο ...γνωστός Νίκος Μουρατίδης δεν τολμώ να ρωτήσω . Δηλαδή αν υπάρχει ενδεχομένως και έτερος Νίκος Μουρατίδης και γι'αυτό να απαιτείται η διευκρίνηση ότι στη προκείμενη περίπτωση πρόκειται περί του γνωστού Νίκου Μουρατίδη και όχι του άλλου. Και δεν τολμώ να ρωτήσω διότι χρειάζεται ήδη τόση προσπάθεια για να συμβιβαστεί κανείς με την ύπαρξη του ενός (και γνωστού) Νίκου Μουρατίδη και προπαντός του βίου και πολιτείας του που εάν μας προέκυπτε και δεύτερος είναι επικινδύνως αμφίβολο κατά πόσο το νευρικό μας σύστημα θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην αυξημένη επιβάρυνση που μια τέτοια διαπίστωση θα προκαλούσε ! Ως εκ τούτου δεν θα ενδιαφερθώ να λύσω την απορία μου , την οποία προτιμώ να αφήσω να πλανάται σαν αόριστο υποθετικό ερώτημα υπαρξιακού φιλοσοφικού προβληματισμού :
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1214423469359480&id=100023755148637

    Nikolaos Nikolopoulos
    Το Φεστιβάλ Αθηνών αν δεν απατώμαι αφορούσε μόνο αρχαίο θέατρο, κλασική μουσική και χορό.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τότε ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Το ότι άφησαν υπονοούμενα ο Πορτοσάλτε με τον Οικονόμου πως ο βιολιστής με τις σαγιονάρες μπορεί και να ήταν ο Βουλέλης της ΕφΣυν"...

    Antonis Boskoitis
    Ποιος Βουλέλης; Εδώ ειπώθηκε στον ΣΚΑΪ ότι ήταν ο...Πολάκης

    Nikolaos Nikolopoulos
    ΑΡΔΟΚΡΑΤΙΑ!

    Ferris Costas
    Ξεπεράσαμε τα όρια της χυδαιότητας και της ασχετοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ο Καψάσκης είναι αλήθεια πως έχασε την ευκαιρία να σκηνοθετήσει μια ταινιάρα"...

    Vasilis Kordatos
    Μπράβο Φώντα για την πολύ καλή αναφορά στην ταινία και στον Σωκράτη Καψάσκη. Προσωπική μου άποψη είναι ότι και οι Ερωτικές Ιστορίες σαφώς ξεχωρίζουν ειδικά τα δύο πρώτα μέρη.

    Τάκης Σπετσιώτης
    ήταν και είναι όμως μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού κινηματογράφου, περισσότερο από άλλους ο συγχωρεμένος ο κ. Σωκράτης. ΄Οσο για τον αμερικάνικο νουάρ και τη γαλλική νουβέλ βαγκ, κανείς ΄Ελληνας δεν τα ΄κανε, όπως οι Αμερικάνοι, ή οι Γάλλοι, έχω την εντύπωση Φώντα, όσο κι αν τα ''κατείχε'' , όπως γράφεις. Γιατί άλλο να κατέχεις κάτι -ξένο ή εγχώριο- κι άλλο, κάνοντάς το, ν' αποδεικνύεις ότι είναι η ταυτότητά σου.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Μόνο και μόνο για τους Γαμπρούς της Ευτυχίας περνάει στο Πάνθεον ο Καψάσκης. Και για το Στούντιο βέβαια. Ή και για τον Οδυσσέα ακόμη. Αλλά στη συγκεκριμένη ταινία επιχείρησε να κάνει κάτι μοντέρνο και προχωρημένο, και δεν το κατάφερε συνολικά και τελικά. Είναι αυτό που είπα, πως χάθηκε η ευκαιρία για να γίνει μια ταινιάρα.

    Pantelis Tsalouchidis
    Ωραία παρουσίαση και κριτική Φώντα, εύγε

    Dimitris Panayiotatos
    Φώντα, εκτός από τη μουσική, θα έπρεπε να ειχες ασχοληθεί και με τον κινηματογράφο! Έτσι θα είχαμε ένα κριτικό που αγαπάει πραγματικά το σινεμά, κι έχει συγχρόνως ψύχραιμη και διεισδυτική ματιά.

    Marios Papageorgiou
    Εμ, τα έχουμε πει ότι θα έπρεπε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Δεν γίνονται αυτά τα πράματα ούτε στο σινεμά. Απίστευτη συνέντευξη!"...

    Billy Wumang
    υπόκοσμος, πού είσαι ρε Ηλία Πετρόπουλε

    Θεοδουλος Παρασκευαιδης
    ΕΓΩ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΖΩ......"Ο ΚΥΡΙΟΣ.....ΑΝΕΤΟΣΣΣΣ".....ΜΕΣ' ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ......ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΕΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ,ΣΑΝ ΝΑ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ.......ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ" ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ, ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΙΣΩ...... ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΛΗΘΟΣ ΑΦΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΒΛΑΚΩΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΩΝ ΝΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ.....

    Aris Betchavas
    Συλλέκτης...

    Γεώργιος Ζγούρας
    * Αιώνες μπροστά και από τις αμερικάνικες ταινίες!

    Nikos Athanassakis
    Η τέχνη δεν φτάνει την πραγματικότητα....

    Panagiotis Manopoulos
    Ποιος τα λέει αυτά αν επιτρέπεται;

    Costas Bouyioukos
    Panagiotis Manopoulos ο εικονιζόμενος

    Panagiotis Manopoulos
    ευχαριστώ για την απάντηση, μέχρι εκεί κατάλαβα, ποιος είναι δεν γνωρίζω.

    Bill Orb
    Χρήστος Μαυρίκης

    Panagiotis Manopoulos
    ευχαριστώ.

    Kwstas Agas
    Και η .... μουστάκα του, πραγματικά βγαλμένη από άλλες εποχές, καθιστά τη διήγηση του ακόμη πιο "δεν γίνονται αυτά" ....

    Καρατζάς Δημήτρης
    Τι Watergate scandal και μα$$@&ίες!

    Georgia Deligiannopoulou
    επίκαιρη η ανάρτηση σας.... δυστυχώς... μόνο άλλα πρόσωπα, άλλα μέσα....

    Georgios Katsampas
    Από αυτά που γίνονται στις υποκλοπές/συνακροάσεις, αποκαλύπτεται μόνο το 1%

    Dimitri- Mitsos Poulikakos
    "Επισυνδέσεις", το λένε τώρα!!!...

    Lefteris Karkas
    Φρίκη. Όλοι ξέρουμε πως συμβαίνουν, αλλά άλλο πράγμα να τα ομολογεί ο φυσικός αυτουργός!

    Sophia Christidou
    Βρωμια!!!!!

    Stathis Nikokavouras
    που ειναι το παραξενο?do you know απο μητσοτακεικο.?you do..

    Ntinos Dimatatis
    Ιδιος ο Πουαρό....!!!

    Reevka Andrious
    δεν το πολυκατάλαβα αλλά θύμωσα

    Κιμων Ζαγρης
    Αν γίνονται λέει...
    https://www.reportersunited.gr/.../o-megalos-anipsios-ki.../
    Ο Μεγάλος Ανιψιός κι ο Μεγάλος Αδερφός - R•U

    Kostas Mouk
    Πάπου προς πάπου η παρανομία στο βρωμόσογο... Επίσης, ΜΑΘΗΜΑ πως "χτίζει" στη τρομοκρατία προς όφελός της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ "O κομμουνιστής ηθοποιός Γιάννης Σπαρίδης έπαιζε τέλεια το ρόλο του καλοκάγαθου Αρμένη."...

    Alex Apostolakis
    Και οχι μονο του καλοκαγαθου,αλλα και του τοκογλυφου Αρμενη..μεγα γελιο.

    Ιωάννα Κλ.
    Και σενάριο Μποστ! Και πρώτη εμφάνιση (αν καλοθυμάμαι) μουσικής Γιάννη Μαρκόπουλου!

    Δημοσθένης Ταχταλίδης
    Και στο Νησί της σιωπής της Κουρκουλάκου (1958) ήταν καλός.

    Nikos Sarantakos
    Η μοναδική ταινία σε σενάριο Μποστ. Υπήρχε κάποτε ολόκληρη στο YouTube, μετά την κατέβασαν.

    Zwkrates Alexo
    Τρομερή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ "Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1975. Καλό βιβλίο."...

    Andreas Varangoulis
    Βάλε, αν έχεις όρεξη, κάνα ωραίο απόσπασμα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ενδιαφέρον έχουν αυτά που λέει για τον Ιωαννίδη - το ότι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανέτρεπε τον Παπαδόπουλο από το 1970, αλλά ουσιαστικά τότε τον "έσωσε", για να του εκχωρηθεί ελευθερία κινήσεων και να "φάει" στην πορεία Παττακούς, Μακαρέζους κ.λπ. Και για τις σχέσεις του Ιωαννίδη με τους Αμερικάνους,. Κάποιους Αμερικάνους, όχι όλους...

    Gerakanakis George
    ακριβως καποιους ...

    Νικόλας Τζιουμπρής
    Είχε τίς πληροφορίες από τό νουνό τού γιού του...
    (από πρώτο χέρι)

    Διαμαντής Καράβολας
    Κ πρόλογος Π. Κανελλοπουλος. Τρέχα γύρευε...

    Σπυρίδων Παπαδημητρίου
    Νουμερα ηταν ολοι τους.Αρπαγμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή