Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 541

10/10/2023
Παρατηρώ το έξαλλο ρατσιστικό μίσος των σχολιαστών των μητσοτακικών μίντια, προς τους Άραβες εν γένει. 
Είμαι σίγουρος πως η πλειονότητα όλων αυτών των καθαρμάτων, που μιλάνε τόσο απαξιωτικά για λαούς, για φυλές και για έθνη, είναι ηλικιακά κάτω από 50.
Είναι όσοι δεν μεγάλωσαν στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όσοι δεν αντιλήφθηκαν τι σήμαινε το αντι-ιμπεριαλιστικό Κίνημα των Αδεσμεύτων, που προσπαθούσε να βάλει μια τάξη στις χώρες του, να τις χειραφετήσει και να τις κάνει να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις.
Αυτά τα καθάρματα μπορώ να τα προσεγγίσω και πολιτιστικά. Μπορώ να πω δηλαδή τι μουσικές ακούνε, τι ταινίες βλέπουνε, πώς διασκεδάζουνε, μπορώ να πω και για την ανύπαρκτη σχέση τους με το βιβλίο και το διάβασμα γενικότερα, τον ευρύτερο χουλιγκανισμό τους, και φυσικά τον τραμπουκισμό τους έναντι των πάσης φύσεως μειονεκτούντων και των αδυνάτων.
Ευχαρίστως θα τους λογόκρινα (θα ήταν το ελάχιστο μέτρο σωτηρίας μας) και θα τους έκλεινα από παντού τις πόρτες (στο δημόσιο διάλογο). Όσοι, δε, τους τον επιτρέπουν –δεν χρειάζεται να το πω αυτό– είναι περισσότερο υπόλογοι.

10/10/2023
Εδώ δεν λύθηκε το παλαιστινιακό στη δεκαετία του ’80, όταν όλοι οι συσχετισμοί ήταν πολύ πιο ευνοϊκοί, και περιμένουν κάποιοι να λυθεί τώρα;
Τώρα μόνο αίμα και δάκρυα και «λύσεις», στις οποίες η πλειονότητα του παλαιστινιακού λαού θα είναι απ’ έξω...

9/10/2023
Όποιους βάζουνε σημαίες κρατών στα προφίλ τους τους θεωρώ... άσε να μην το πω...
Εγώ δεν τους σβήνω από φίλους. Βαριέμαι. Ας με σβήσουν εκείνοι.

9/10/2023
Άλλο. Δεν είναι ότι υπάρχει φοβερή ακρίβεια στα πάντα, αλλά και ότι η ποιότητα των προϊόντων είναι χειρότερη σε σχέση με πέρσι-πρόπερσι. Οι φέτες (τα τυριά) είναι χειρότερες, σε 4-5 μέρες κιτρινίζουν, οι ντομάτες χειρότερες, όλα τα κηπευτικά χειρότερα, το λάδι επίσης κ.λπ. Δεν είναι η ιδέα μου. Το έχω διαπιστώσει σε πολλές... εξορμήσεις σε λαϊκές και σουπερμάρκετ.
Δεν ξέρω τι παίζει. Μήπως τις καλές ποιότητες δεν θέλουν να τις πουλήσουν στην Ελλάδα (γιατί θα είναι ακόμη πιο ακριβές και θα μείνουν στο ράφι;) και τις στέλνουν όλες πακέτο έξω – και αφήνουν για τη χώρα τις δεύτερες και τρίτες διαλογές; Τους έχω ικανούς για όλα.

9/10/2023
Οι Αθηναίοι τιμώρησαν τον Μπακογιάννη με το να μην πάνε να ψηφίσουν (η αποχή στην Αθήνα ήταν σχεδόν 70%!!). Μισή δουλειά θα κάνουνε όμως, αν δεν πάνε την άλλη βδομάδα, στα εκλογικά τμήματα, να τον καταψηφίσουν.
Όνειδος για την Αττική η εκλογή Χαρδαλιά από τον πρώτο γύρο. Ο τύπος αυτός απ’ όπου κι αν πέρασε έσπειρε την καταστροφή ή την κοίταγε από μακριά με το κιάλι. Να παρακαλάμε μόνο να μη βρέξει στην Αττική και να μην μπούνε άλλες φωτιές.
Πτωχός στην Πελοπόννησο και Αγοραστός στη Θεσσαλία δεν πρέπει να βγουν την άλλη Κυριακή.
Ο πατραϊκός λαός ψήφισε Πελετίδη με 40%. Προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι άνετα δήμαρχος, ξανά, την άλλη Κυριακή.
Στην Καισαριανή πρέπει να στηριχθεί ο Σταμέλος (ΚΚΕ), που ήταν πρώτος χθες, γιατί απλά ήταν πολύ καλύτερος από τον Βοσκόπουλο ως δήμαρχος – ο οποίος Βοσκόπουλος είχε κερδίσει το 2019 τον Σταμέλο, επειδή είχε δώσει γραμμή ο Παππάς να μην υποστηριχθεί ο δήμαρχος του ΚΚΕ στο β γύρο, με αποκλεισμένη, τότε την υποψήφια του Σύριζα (του πρώτου γύρου). Αισχρό. Τώρα ο Παππάς στηρίζει Βοσκόπουλο φυσικά. Ο δήμος Καισαριανής πρέπει να ξαναγίνει «κόκκινος».
Στα χωριά, στη Βόρεια Κέρκυρα, ξαναβγήκε ο Μαχειμάρης από τον πρώτο γύρο (με πάνω από 50%), για πολλοστή φορά. Δεν έχει αντίπαλο εκεί πέρα ο άνθρωπος.

9/10/2023
Όμως «Ο Βάλτος» (1973), ως τίτλος στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, έχει άλλη σημασία. Παρότι στην ταινία υπάρχει γυναικείο γυμνό, όπως υπάρχουν και ερωτικές σκηνές, ακόμη και μια υποψία λεσβιακού έρωτα –με το φυσικό περιβάλλον του βάλτου, ή των βαλτόνερων τέλος πάντων, να πρωταγωνιστεί μ’ έναν τρόπο–, εντούτοις ο χώρος δρα περισσότερο συμβολικά και λιγότερο παραστατικά-ερωτικά.
https://www.lifo.gr/culture/cinema/o-baltos-i-tainia-toy-ntinoy-dimopoyloy-me-ti-bera-kroyska-kai-ton-giorgo-tzortzi

8/10/2023
Τζων Ξερών ή Jean Xceron ή Γιάννης Ξηρόκωστας από τον Ίσαρη της Αρκαδίας, μορφή της αφηρημένης ζωγραφικής στην Αμερική. Πέθανε εκεί το 1967...
[λόγω Κασσελάκη ψάχνω τους Ελληνοαμερικάνους, σας το ’πα]

8/10/2023
ΧΟΥΝΤΑ – ΙΣΡΑΗΛ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1973 – ΠΟΛΕΜΟΣ «ΓΙΟΜ ΚΙΠΟΥΡ»
>>Λίγες ημέρες μετά την έκρηξη του πολέμου, που κατέλαβε εξαπίνης τους Ισραηλινούς –λόγω της Μεγάλης Εορτής των οποίων, του «Γιομ Κιπούρ», ήσαν υποχρεωμένοι σε ακινησία–, με κάλεσε στο Γραφείο του επειγόντως ο τότε υπουργός Εξωτερικών και ισχυρός άνδρας του καθεστώτος (σ.σ. της Αιγύπτου) Ισμαήλ Φάχμι και με παρεκάλεσε να παρέμβω στην Αθήνα για να βρεθεί έλληνας εφοπλιστής να διαθέσει πετρελαιοφόρα για τη μεταφορά υγρών καυσίμων από Βεγγάζη στην Αλεξάνδρεια, καθ’ όσον ήταν αδύνατος, λόγω των πολεμικών γεγονότων, ο ανεφοδιασμός της τελευταίας από τα διυλιστήρια του Πορτ Σουέζ. Η Αθήνα αποδέχθηκε το αιγυπτιακό αίτημα και η Αλεξάνδρεια –η περί αυτήν περιοχή είχε κηρυχθεί από τους Ισραηλινούς «πολεμική ζώνη» και όλα τα εμπορικά πλοία που μετέφεραν κυρίως σιτηρά, τα οποία εστερείτο τότε η Αίγυπτος, ανέστρεφαν πρύμναν– ανεφοδιάστηκε πλήρως σε πετρέλαιο.
>>Πράγματι, πήγα στα Ανάκτορα και ο Σαντάτ μού είπε, χωρίς περιστροφές, τα εξής - τα αναφέρω, κατ΄ ανάγκην, περιφραστικά: «Πείτε στον ομόλογό μου και συνάδελφον εν όπλοις (σ.σ. εννοεί τον Παπαδόπουλο) ότι ο Κίσινγκερ προτίθεται να στείλει αεροπορικώς μεγάλη βοήθεια σε υπερσύγχρονο πολεμικό υλικό στο κινδυνεύον Ισραήλ, και θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την άδεια υπερπτήσεως και προσγειώσεως σε ελληνικά αεροδρόμια των μεταφερόντων το υλικό τούτο αμερικανικών αεροπλάνων. Εμείς οι στρατιωτικοί είμεθα τίμιοι άνθρωποι, γι’ αυτό πιστεύω ότι και ο συνάδελφός μου έλληνας πρόεδρος θα συγκατανεύσει<<
>>Ομολογώ ότι βρέθηκα ενώπιον του μεγαλύτερου διλήμματος της καριέρας μου: «Μπρος βαθύ και πίσω ρέμα»! Τελικώς, αναλογιζόμενος τους Ελληνες στις αραβικές χώρες, εισηγήθηκα την αποδοχή του αιτήματος του αιγυπτίου προέδρου. Το τηλεγράφημα είχε πρώτο παραλήπτη τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γ. Παπαδόπουλο, με κοινοποίηση στους Σπ. Μαρκεζίνη και Χ. Ξανθόπουλο-Παλαμά , αντιστοίχως πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών.<<
>>Όπως πληροφορήθηκα τότε, και οι τρεις προαναφερθέντες συμφώνησαν με την εισήγησή μου και απαγορεύθηκε η διέλευση κ.λπ.<<
>>Μετά την ανάκλησή μου στην κεντρική υπηρεσία, ζήτησε να με δει στο σπίτι του ο μακαρίτης πρέσβης Σπύρος Τετενές, στενότατος φίλος μου. Με υποδέχθηκε με τις λέξεις: «Αντώνη, ξέρεις ότι εσύ έριξες τον Παπαδόπουλο; Μου το είπε ο Παλαμάς σοβαρολογώντας!» Και μου εξήγησε τι είχε συμβεί: «Στην πρόσφατη Σύνοδο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ και κατά την έξοδο από την αίθουσα συνεδριάσεων ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Χένρι Κίσινγκερ επλησίασε τον έλληνα ομόλογό του και κινώντας απειλητικά τον αντίχειρα του είπε υψηλόφωνα: “Αυτό που κάνατε με τα αμερικανικά αεροπλάνα θα το πληρώσετε πολύ ακριβά”».<<

Ένα μήνα αργότερα ένα ακόμη πιο «πιστό σκυλί» των Αμερικάνων θα έπαιρνε τη θέση του Παπαδόπουλου...

8/10/2023
>>To ”Underworld Shakedown” ήταν μια δυνατή κλωτσιά ανάμεσα στα πόδια του νεοελληνικού μικροαστισμού<<
Πήγα να διαβάσω κάτι για τους Last Drive, και μόλις είδα αυτό, για πρώτη πρόταση, έβαλα τα γέλια, το παράτησα και δεν πήγα παρακάτω...

7/10/2023
Κοιτώντας συνολικά στα μίντια το πώς διαχειρίστηκαν και αντιμετώπισαν τους θανάτους του Γιάννη Ιωαννίδη και της Μαίρης Χρονοπούλου, αφήνω εκείνον του ζωγράφου Φαϊτάκη, που σχεδόν συνέπεσαν, θα δεις πως οι ειδήσεις για τον πρώτο (θάνατο) κυριάρχησαν επί του δευτέρου. Ακόμη και την ημέρα που πέθανε η Χρονοπούλου, πρώτη είδηση ήταν η σορός του Ιωαννίδη στο κοιμητήριο, οι δηλώσεις του Γκάλη κι όλα αυτά...
Αναγνωρίζω ότι ο πρωταθλητισμός έχει «ψωμί» και συγκινεί περισσότερο τα πλήθη, από την καλλιτεχνία, αλλά εγώ αυτό το θεωρώ ντροπή.
Δεν πρόκειται να βάλω ποτέ την κοινωνική προσφορά ενός πρωταθλητή υψηλότερα από εκείνη ενός καλλιτέχνη, όσο και αν κάποιοι ουρλιάζουν για το αντίθετο.
Ένας ανώνυμος μουσικός, που παίζει την κιθάρα του έξω από το μετρό, είναι σημαντικότερος από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και από τον όποιο παγκόσμιο ρέκορντμαν ή ρεκορντγούμαν.

8/10/2023
Τα περισσότερα τραγούδια που είπε η Άννα Βίσση από το 1980 και μετά τα θεωρώ, και τώρα, φτηνά ή και σαχλά. Παρά ταύτα έχω καλή γνώμη για την περίπτωσή της και την θεωρώ αυτό που λέμε «τίμια» καλλιτέχνιδα. Υποστήριξε με πάθος αυτό το λαϊκοπόπ στυλ, που είναι η πρώτη που το καθιέρωσε και το πήγε μέχρι τέρμα.
Εν τω μεταξύ ελάχιστες φορές κλήθηκα μέσα στα χρόνια να γράψω κάτι γι’ αυτήν, αλλά όσες φορές το έκανα μάλλον την αδίκησα (σκασίλα της) (το λέω για μένα όμως).
Θέλω π.χ. να ξανακούσω τους «Δαίμονες» (και θα το κάνω), γιατί θυμάμαι πως παλιά στο Jazz & Τζαζ τους είχα θάψει (με κάποια αφορμή).
Εκείνα τα χρόνια ήμουν πολύ πιο σκληρός, στα γραπτά μου. Δεν ήταν και ούτε είναι κακό αυτό. Το να είσαι σκληρός. Ίσα-ίσα. Κακό ήταν πως κάποιες φορές ήμουν σκληρός για πρόσωπα, ανεξάρτητα του συγκεκριμένου, κάθε φορά, έργου τους – κι αυτό ήταν εντελώς λανθασμένο. Έβαζα τα πρόσωπα πάνω από το έργο. Και αυτό ήταν και παραμένει ολέθριο (για κάποιον –τον όποιον– που γράφει).

15 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ για την Άννα Βίσση...

    Stelios Papastilianos
    ειχα δει τους Δαιμονες στην παρασταση στο Αττικον καπου το 90 ηταν εξαιρετικη

    Dimitris Vagenas
    Οι "Δαίμονες" είναι πράγματι μια αξιόλογη δουλειά, όπως και τα υπόλοιπα θεατρικά έργα που έκανε με τον Καρβέλα. Ως προς το υπόλοιπο ρεπερτόριό της, σίγουρα υπάρχουν και καλά τραγούδια κι ο Καρβέλας αρκετές φορές έκανε (ή προσπάθησε να κάνει) την ανατροπή μουσικά κι ενορχηστωτικά. Εκεί που υστερεί τραγικά, κατ' εμέ, είναι στους στίχους.

    Konstantinos Mylonas
    Το peak καλλιτεχνικα ήταν η παράσταση "Μάλα" το 2002 όπου έκανε μια Εβραία στο Άουσβιτς. Αποκάλυψη όσον αφορά την υποκριτική και υπέροχα τραγούδια όπως Ω έρωτα, για ένα όνειρο ζούμε, μια αγάπη φωτιά,η μουσική του ανέμου που τα είπε κ στο Ηρώδειο χτες.
    https://youtu.be/JrAPkC_bVXo?si=WgjlJhLoutQNHlVU
    Άννα Βίσση-Για ένα όνειρο ζούμε-Μάλα 2002

    Anastasia Rouchota
    Όχι όχι μη μαλακωνετε κύριε Τρουσα.Εν ταξει για το διαχωρισμό του προσώπου από το έργο , συμφωνώ. Αλλά μη χάνουμε τα κριτήρια, μη νερώνουμε τα πράγματα.Πάντως σας τιμά η αυτοκριτική .

    δημητρης τζανης
    Έχετε φάει τη σκόνη της χρόνια τωρα

    Asser Moissis
    Ωραία και τίμια η αυτοκριτική σου! Πάντως τα πολλά αποσπάσματα που είδα στο youtube μου αποκαλύπτουν ένα ουσιαστικό καλλιτεχνικό γεγονός με σημερινή ταυτότητα. Όχι παρελθοντολογίες, μνημόσυνα και ξεπατικοτούρες! Μπράβο στην Άννα Βίσση διπλό μπράβο στο Νίκο Καρβέλα και στα τραγούδια του!

    Γιώργος Δελτα
    Στην αρχή όταν διάβασα νόμισα ότι μιλάτε όλοι για τη Χαρούλα Αλεξίου.Παρ΄όλα αυτά δικαίωμα του καθενός να γουστάρει ή όχι τη Βίσση

    Antonis Antonis
    πέραν του θέματος του γούστου... Υπάρχει και η κοινή παραδοχή... Πως η Άννα Βίσση δεν είναι τυχαίο που θεωρείται μια από της πιο αξιόλογες ερμηνεύτριες του Ελληνικού τραγουδιού ανεξαρτήτως ρεπερτορίου... Και είναι πολύ αγαπητή στον κόσμο και στους νέους..

    Γιώργος Δελτα
    'Οτι πείς Αντών η Αντώνη Αντώνη

    Antonis Antonis
    αυγά σε καθαρίζουν;;; δεν το είπα για αστείο γιωργο δέλτα κάπα λάμδα

    Nikolas Fotakis
    Χάλι μαύρο ήταν οι Δαίμονες και τρισχειρότερη η Μάλα

    Φώντας Τρούσας
    Και για τη Μάλα πρέπει να τα είχα χώσει... αλλά θέλω να τα ξανακούσω αυτά.

    Konstantinos Mylonas
    Χτες
    https://youtu.be/rv9K2GLsT58?si=ioUJ_TTBWaInt4Sb
    Για ένα όνειρο ζούμε (Έναρξη)- Άννα Βίσση 50 year's anniversary Ηρώδειο (06/10/2023)

    Karina Ruby
    “Εκεινα τα χρονια…… “ η εξελιξη ειναι ενας δρομος. Σημερα εχετε αλλη οπτική και άλλον τροπο σκέψης. Δεν μεινατε «κολλημενος». Χαιρομαι που διαβασα το κειμενο αυτο σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Τρούσας
      Ποτέ δεν υπήρξα κολλημένος. Απλώς τότε κυριαρχούσε η παλιοποιότητα, την οποία δεν μπορούσες να αποφύγεις και έπρεπε να λαμβάνεις κάποια μέτρα. Έκρινα προφανώς πως δεν υπήρχε λόγος να πω κάτι καλό για τη Μάλα ή τους Δαίμονες - ακόμη και αν υπήρχε. Σήμερα, όμως, θα το έλεγα το καλό (αν υπήρχε). Και γενικά δεν είναι σωστό να αδικείς κάποιον εξ αρχής. Είναι λάθος προσέγγιση.

      Irene Evripidou
      Δεν έχει βγει τυχαία το σύνθημα "ό,τι έχω ζήσει το 'χει πει η Βίσση" ούτε οι 50.000+ κόσμος που μάζεψε στην γενέτειρά της Λάρνακα την προηγούμενη εβδομάδα.

      Φανή Μαρ
      Σίγουρα το γούστο είναι προσωπική υπόθεση κι αυτό είναι σεβαστό. Προσωπικά απεχθάνομαι τα τραγούδια της. Ωστόσο θέλω να προσθέσω πως η συγκεκριμένη καλλιτέχνης χαίρει της στήριξης όλων των ανθρώπων περί τη μουσική,οι οποίοι με μοναδικό κριτήριο το κέρδος έχουν συμβάλλει στην δημιουργία ενός κοινού που ακούει μόνο τα "φτηνά και σαχλά", όπως τα λέτε . Για τούτο κι εγώ θα προτιμούσα να μη μαλακώνατε την κριτική σας.

      Asser Moissis
      πως ορίζετε "τα φτηνά και τα σαχλά"? Η εμπειρία μου πάντως λέει ότι οι ίδιοι άνθρωποι που γράφουν τα "καλά", γράφουν και τα "φτηνά", προτιμώ να τα λέω "βαρετά", απλώς είναι θέμα γούστου και ορέξεως.

      Billy Dalipis
      αυτός που έχει αδικήσει περισσότερο την Βίσση είναι ο εαυτός της...

      Yorgos Mouzakitis
      Η γεναιοτης τιμά τον γενναίο!

      Patritsopoulos Nikos
      Για γέλια οι δαίμονες, σπουδαία η Βίσση αλλά άτυχη συνθετικά με φωτεινές εξαιρέσεις
      Μέχρι το 80, ακριβώς

      Γιώργος Αδαμόπουλος
      "Έβαζα τα πρόσωπα πάνω από το έργο. Και αυτό ήταν και παραμένει ολέθριο (για κάποιον –τον όποιον– που γράφει)."
      Μου θυμίσατε κάτι που είχε πει ο Γιάννης Ιωαννίδης σε συνέντευξη για το ανάποδο, σχετικά με την δικιά του σκληρότητα: Πως έβριζε την κατάσταση και ποτέ το πρόσωπο.
      Όταν σας διάβαζα στο Jazz & Τζαζ ήταν πριν 20 χρόνια. Αλλάζουμε με τον καιρό. Όλοι μας.

      Eleni Founti
      Δεν νομίζω ότι από το 1980 και μετά είχε κάποιο αμιγώς καλό δίσκο, ούτε καν τους Δαίμονες (στους οποίους όμως υπάρχουν και πολύ καλά κομμάτια), που να στέκεται δηλαδή ως ολοκληρωμένη long play δουλειά. Σίγουρα κατά καιρούς είχε πει και ωραία τραγούδια βέβαια, η δε φωνή της ήταν καταπληκτική. Λέω ήταν γιατί έχει χαλάσει πια, καθώς έχει διαβρωθεί από αυτό το βιμπράτο του σκυλά που δυστυχώς αποκτούν κάποιοι του λαϊκοπόπ στην πορεία.
      Εμένα πάντως, αυτό που με ενοχλεί στην Άννα Βίσση είναι ότι, αντίθετα, μου δίνει την εντύπωση ότι δεν στηρίζει τα λαϊκοπόπ που τραγουδάει. Έχει ένα ύφος που αποπνέει ότι τα κοροϊδεύει, σαν να λέει "μη με βλέπετε έτσι, κατά βάθος είμαι ροκού". Θα μπορούσε να είναι συγκλονιστική τραγουδίστρια αλλά εμένα προσωπικά μου βγάζει κάτι ψεύτικο. Ίσως να είμαι και άδικη, αλλά σίγουρα θεωρώ την περίπτωσή της τεράστια σπατάλη ταλέντου.

      Φώντας Τρούσας
      Ούτε τα Ηλιοτρόπια σου άρεσαν?

      Διαγραφή
    2. Eleni Founti
      Τι να μας πουν και οι Cream! (Παραδέχομαι ότι ίσως παρασύρομαι από το ότι χαραμίζεται. Θα ξανακούσω κι εγώ κάποιους δίσκους της)

      Φώντας Τρούσας
      Πλάκα έκανα με τα ηλιοτρόπια, απλά θυμήθηκα πως τα είχα ταιριάξει με τις γκρουπάρες Cream, SRC και Kaleidoscope (UK), που είχαν παρόμοια εξώφυλλα. Τα είχα βάλει παλιά εδώ στο fb έτσι, τετράδα, κι είχε πέσει γέλιο...
      https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0CGXaC8XreCBSiizmHrWWuTFWwWnEbtiqAXUDAcL3mUzVddBn6J9N8oybpR73UJZhl&id=100014406333349&locale=el_GR

      Ορφέας Θωμόπουλος
      αυτο που λετε περι φωνης δεν ισχυει. Ειναι σε πολυ καλη κατασταση - ισως η πιο καλοδιατηρημένη φωνη μεταξυ των συνομηλικων συναδελφων της, απο την ιδια γενια. Αν ησασταν στο Ηρωδειο θα το διαπιστωνατε. Μιας και μιλαμε, περι Δαιμονων, εδω η ερμηνεια απο χτες το βραδυ, 66 ετων η Βισση, 72 ετων ο Καρβελας. https://www.youtube.com/watch?v=Zly6xkhiudQ
      Άννα Βίσση & Νίκος Καρβέλας - Δαίμονες, Ωδείο Ηρώδου Αττικού (06/10/2023)

      Eleni Founti
      Σίγουρα είναι καλοδιατηρημένη, δεν αντιλέγω. Το βιμπράτο στο οποίο αναφέρθηκα είναι περισσότερο αισθητικό θέμα, όχι τεχνικό.

      Γιώργος Βούλγαρης
      ακριβώς

      Nikos Papas
      Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αυτό που θα πω..Αλλά η Βίσση είχε φωνάρα και θα μπορούσε να πει τραγουδαρες ποιοτικές και όχι σαχλοτραγουδα.Πιστευω ότι όλα έγιναν για το χρήμα.Κριμα.Μια σπουδαία φωνή χαμένη...

      Konstantinos Mylonas
      https://youtu.be/dviVX703Wu4?si=iAycVuyPFuD4IL46
      Άννα Βίσση - Το γιασεμί, Ωδείο Ηρώδου Αττικού (06/10/2023)

      Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης
      Ήτανε πολύ καλή τραγουδίστρια μέχρι που πέρασε στην απέναντι όχθη του τραγουδιού.
      Απ' αυτήν δε θα μείνει τίποτα παρα μόνο ό.τι είχε τραγουδήσει προ Καρβέλα.
      Λίγα τραγούδια Κουγιουμτζή λίγα Θεοδωράκη από τα Γράμματα από τη Γερμανία Λίγα του Σπύρου Βλασοπουλου κι ένα μάλλον του Μιχάλη Τερζή.
      Αναλώθηκε σε τραγούδια "Για το τίποτα γραμμένα" οπως θα λέγε η Λίνα Νικολακοπούλου.Ξέρω έχουν πολύ κοινό
      αυτά τα τραγούδια γεμίζουν μαγαζιά παραλίες στάδια Πολύ λάμψη -πούλιες φτερά χρήμα ......
      Περί ορέξεως.......
      Όμως στο τραγούδι σημασία έχει τι μένει....

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ ">>To ”Underworld Shakedown” ήταν μια δυνατή κλωτσιά ανάμεσα στα πόδια του νεοελληνικού μικροαστισμού<<"...

    Dimitris Makares
    Πολύ καλό άλμπουμ αλλά όταν έχουν βγει τα Ζεστά ποτά δεν μπορείς να αναφέρεις κάτι άλλο

    Maria Andronikou
    Ακόμα να συνέλθει από την κλωτσιά ο νεοελληνικός μικροαστισμός!

    Michael Rizos
    Όταν αναφέρεις τη λέξη κλωτσιά για άλμπουμ μόνο το "Διατάραξη κοινής ησυχίας" συνάδει με τη λέξη....

    Vassilis Serafimakis
    Προβολή επιθυμιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "ΧΟΥΝΤΑ – ΙΣΡΑΗΛ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1973 – ΠΟΛΕΜΟΣ «ΓΙΟΜ ΚΙΠΟΥΡ»"...

    Vassilis Serafimakis
    Από ποιανού απομνημονεύματα είναι αυτό;

    Φώντας Τρούσας
    κάνεις copy-paste μια φράση και πας στο search

    Costas Arvanitis
    "Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι όσα αποκαλύπτω ανωτέρω θα γίνουν πιστευτά και θα τεθεί τέρμα στην εκμετάλλευση της εξεγέρσεως του Πολυτεχνείου από ορισμένους που συμμετέσχον σε αυτήν, αλλά δεν τη διοργάνωσαν."

    Φώντας Τρούσας
    Το Πολυτεχνείο θα γινόταν, κάποιο είδος Πολυτεχνείου θα γινόταν, μετά τη μπλόφα της χούντας με την διορισμένη κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Απλά το εκμεταλλεύτηκαν οι Αμερικάνοι για να ρίξουν τον Παπαδόπουλο.

    Kostas Drosopoulos
    Πού ξέρουμε ότι λέει αλήθεια...
    Σιγά μην χρειάζονται έγκριση οι ΗΠΑ για να στείλουν στρατό.
    Η διήγηση τού μπάρμπα μπάζει.
    Στην Γρανάδα το 83 εισέβαλε ο αμερικανικός στρατός. Οι Βρετανοί το μάθανε στις ειδήσεις και το μόνο που έμεινε, είναι το τηλεφώνημα τού Ρηγκαν στην Θάτσερ να ζητάει συγγνώμη μια βδομάδα μετά επειδή δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεση εισβολής σε κράτος τής κοινοπολιτειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Τζων Ξερών ή Jean Xceron ή Γιάννης Ξηρόκωστας από τον Ίσαρη της Αρκαδίας"...

    Spiros Exaras II
    Εδώ είμαστε, ότι χρειαστείς πες :)\

    Ntinos Sarandopulos
    βάλε και νίκ δε γκρήκ
    όχι τον γκραβενίτη
    τόν άλλον

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Το Ίσαρη με έχει εντυπωσιάσει. Έχει βγάλει αρκετούς. Ψάχνω για τον Τζανέτο και δεν μπορώ να βρω άκρη.
    https://www.isari.gr/.../el/to-isari/diakekrimenoi-isaraioi
    Διακεκριμένοι Ισαραίοι

    Nina Tsavou
    Αυτό το ‘διατελέσαντας’ για τον πατέρα Κουτσουμάρη είναι μαχαιριά πισώπλατη στην ελληνική γλώσσα…

    Nikos Mitrogiannopoulos
    ουτε το είχα δει...

    Alexis Tambouras
    Επιτέλους μετά από 70 χρόνια μου λύθηκε η απορία ποιός έγραψε τους στίχους του τραγουδιού που σιγοτραγουδούσε η μητέρα μου από τα γεννοφάσκια μου και με στοιχειώνει μέχρι σήμερα όποτε θυμάμαι την γλυκιά νοσταλγική φωνή της ! Που να φανταστώ πως το άκουσε από την Βέμπο που πρόλαβα ανεξάρτητα να γνωρίσω σαν θαυμαστής της στο τέλος !
    " Δυο πράσινα μάτια με μπλέ βλεφαρίδες
    με έχουνε κάνει τρελλό ! "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Οι Αθηναίοι τιμώρησαν τον Μπακογιάννη"...

    Μι Λου
    Ο Μαχειμαρης απο που στηρίζεται;

    Φώντας Τρούσας
    Παλιό Πασόκ είναι, αλλά τώρα πρέπει να τον στήριξαν διάφοροι. Και ο Σύριζα φυσικά.

    Dimosthenis Efraimidis

    Φώντας Τρούσας
    Εντάξει τώρα. Η αποχή 68% ήταν πολύ μεγάλη για την Αθήνα, ανεξάρτητα απ' αυτά.

    Stathis Nikokavouras
    Μην ασχολεισαι ρε φωντα.ο αγοραστος 41 %στην θεσσαλια..μετα απο οσα δεν εκανε και πνιγηκαν.δεν υπαρχει σωτηρια.ειναι αρωστος ο τοπος .μονο η μουσικη ο σινεμας και η θαλασσα μας εμειναν...

    Φώντας Τρούσας
    Μην απελπίζεσαι και δε θ’ αργήσει κοντά σου θα’ ρθει μια χαραυγή... λέει το τραγούδι.

    Stathis Nikokavouras
    κανε κουραγιο και υπομονη λεει ναι...το αλλο το προσεξες?επιτηδες το εγραψα ετσι...θυμασαι τα καλοκαιρια στο χωριο?ηρθε ο σινεμας...5 δρχ η εισοδος...μαυροασπρα ονειρα .περιμεναμε να κοπει το φιλμ για να γιουχαρουμε...ξανθοπουλος βουρτση κακαβας,φωτοπουλος και σια .και σε ολες τις ταινιες ο φερμας..ο πιο αδικημενος.τον εφαγε το μαυρο

    Zina Diakomi
    στο Βόλο ούτε θάλασσα δεν έχουμε!!! Δυστυχώς!!!

    Stathis Nikokavouras
    ελα τωρα.πανεμορφο μερος ειναι με ολα τα καλα..και βουνο και θαλασσα..δυσκολες στιγμες τωρα αλλα θα περασουν..αυτα περνανε..εκεινο που δεν χωνευεται με τιποτα ειναι να εχετε τετοιο μαγικο μερος και να ειναι ο μπεος αφεντικο...καταντια..

    Zina Diakomi
    στον Παγασητικό θα κάνουμε μπάνιο, το λιγότερο σε δύο χρόνια! Όσο για τον δήμαρχο, δεν παλεύεται η κατάσταση!!! Απελπισία!!!

    Panos Iliadis
    Πάντως το να βγαίνουν κάποιοι απίθανοι από την πρώτη Κυριακή και ο Πελετιδης να πηγαίνει σε δεύτερη δείχνει πολλά...

    Φώντας Τρούσας
    Και το 2019 με τη δεύτερη είχε πάρει 70%

    Panos Iliadis
    απλά παρουσίασε τέτοιο έργο που σε ένα "κανονικό" κράτος θα έπαιρνε 70% απο την πρώτη Κυριακή...

    Inno Klms
    χθές βράδυ στο ραδιόφωνο ,max fm, Πάτρας, δύο δημοσιογράφοι σχολίαζαν πως κάτι παρόμοιο με αυτό της Καισαριανής που έγραψες συνέβη....

    Tanas Atanasoff
    Καλά, με τέτοια αποχή δεν θα έπρεπε να κυρηχθούν οι εκλογές άκυρες και να ξαναγινουν..?

    Φώντας Τρούσας
    Δεν ξέρω τυπικά τι γίνεται με την αποχή

    Tanas Atanasoff
    δεν τους βολεύει μάλλον, αλλιώς κάπως θα βρίσκαν τρόπο αυτοί...ασχέτως τι ισχύει. Το σωστό όμως αυτό είναι..δεν μπορείς "κύριε" να κυβερνάς με τέτοιες συμμετοχές...

    Eleni Founti
    Ο εκλογικός νόμος που ισχύει στην Ελλάδα λέει ότι οι εκλογές αναδεικνύουν συνδυασμούς με πλειοψηφικό σύστημα επί των ψηφισάντων, όσοι και αν είναι αυτοί. Τυπικά δεν στοιχειοθετείται κάποιο όριο αποχής πάνω από το οποίο να προβλέπεται ακύρωση εκλογών. Και το 2% του εκλογικού σώματος να ψηφίσει, αυτό το 2% θα βγάλει αποτελέσματα.

    Tanas Atanasoff
    ωραία πράγματα...

    Eleni Founti
    Η ουσία είναι πως η προτροπή σε αποχή είναι μια απολιτίκ πράξη και οι άνθρωποι που απέχουν περιμένοντας κάτι είναι απλώς παραπλανημένοι. Και παρατηρητές βέβαια. Παρακολουθούν άλλους να αποφασίζουν για εκείνους. Αν αλλάξει ο νόμος βλέπουμε. Τώρα αυτόν έχουμε.

    Φανή Μαρ
    Χίλια δίκια έχετε. Συμφωνώ σε όλα.Την εκλογή Μπέου δεν θα τη σχολιάσετε; Ή μήπως δεν βρίσκει κανείς λόγια να σχολιάσει.

    Vangelis Michalis
    Και στο Χαλάνδρι τι θα κάνει το κόμμα;

    Spyros Arsen
    λευκό, άκυρο, ομορφιές

    Vangelis Michalis
    Πως θες να στηρίζονται υποψήφιοι της ΛαΣυ αλλά στο Χαλάνδρι που ο Ρούσος θέλει καμία 30ρια ψήφους καλεις σε λευκο η άκυρο; Και μάλιστα σε δήμο που έχει γίνει έργο ανάλογο όπως στην Πάτρα; Οι ψηφοφόροι δεν είναι όλοι Μπεοπροβατα σύντροφοι…

    Nikos Orfanos
    Γράψε αν έχεις τη καλοσύνη κάτι και για Ζωγράφου κύριε Φώντα!

    Spyros Arsen
    Υπάρχει κάπου η στήριξη του Παππά σε Βοσκόπουλο;δεν βρίσκω πηγή δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Τρούσας
      Τώρα ή το 2019?
      https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0N224fFUBG43FWCiEy1YLvccv9weBsRMmabHUZBpbv1xXWd2pGEHnockRcE9Ayxgql&id=100014406333349&locale=el_GR
      Τώρα ο Βοσκόπουλος είχε την υποψήφια του Σύριζα στις εκλογές του 2019 στο ψηφοδέλτιό του. Και φυσικά ο Σύριζα δεν κατέβασε δικό του υποψήφιο στην Καισαριανή.

      Spyros Arsen
      αλλαξοκ..ιες στα δημοτικά γίνονται παντού και πάντα,και στην Πάτρα από το 2014 κατεβαίνει με πελετιδη ψηλά σε σταυρούς ακραιφνής ΝΔ κυρία,δε λέει κάτι για κομματική γραμμή αυτο.Επισης σε πολλούς δήμους δεν βρήκε δυνατό υποψήφιο ο ΣΥΡΙΖΑ,το να λέμε ότι τα έκανε κομπρεμι με ΝΔατη είναι ολίγον τί αυθαίρετο συμπέρασμα.

      Spyros Arsen
      σύμφωνοι,για τις τωρινές

      Φώντας Τρούσας
      Καθόλου αυθαίρετο συμπέρασμα. Επίτρεψέ μου να τα ξέρω καλύτερα τα πράγματα στο χωριό μου. Εξάλλου από Συριζαίους έχουμε δει τα πάντα - και σε όλα τα επίπεδα. Σ' αυτά θα κωλώσουν; Κι εγώ δεν είπα "για κομπρεμι με ΝΔατη" στην Καισαριανή. Η ΝΔ είχε δικό της υποψήφιο, που πάτωσε - κάτω από 10%.

      Panagiotis Militsis
      Ο Πτωχός έχει πιάσει ταβάνι πιστεύω 143.000 ψήφοι , +6000 από αυτούς που πήρε για να εκλεγει τη β Κυριακή ο Νικας το 2019....Εκτός αν δούμε πολλά λεωφορεία από Αθήνα ....

      Kostas Drosopoulos
      Εξωφρενικά αποτελέσματα. Ένας εντυπωσιακά αποτυχημένος (και πανάκριβος...) είναι το φαβορί.
      Απορώ όσοι τον ψήφισαν δεν ζουν στην Αθήνα, και αν ζουν μήπως είναι τυφλοί?
      Υπάρχουν και χειρότερα...

      Διαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Άλλο. Δεν είναι ότι υπάρχει φοβερή ακρίβεια στα πάντα, αλλά και ότι η ποιότητα των προϊόντων είναι χειρότερη σε σχέση με πέρσι-πρόπερσι"...

    Giorgos Thanos
    Κηπευτικά από σούπερ μάρκετ (από κάθε σούπερ μάρκετ) δε τρώγονται τον τελευταίο ένα- ενάμισι χρόνο. Μόνο λαϊκή, κι εκεί με ψάξιμο, και δεν είναι και φθηνά πια...

    Μαίρη Δαλάκου
    Δεν αποκλείεται...όσον αφορά τα κηπευτικά, ειδικά φέτος ο καύσωνας κατέστρεψε μεγάλο μέρος από τις σοδειές τους..Στα σούπερ μάρκετ δε, λαχανικά και φρούτα που τ' αποθηκεύουν σε μεγάλες ποσότητες στα ψυγεία, είναι όλα μπαγιάτικα...κι' η φέτα που κιτρινίζει, μπαγιάτικη !

    Φώντας Τρούσας
    Χειρότερα πράματα δεν με θυμάμαι ποτέ να τρώω. Βασικά δεν θέλω να τρώω τίποτα. Τα ψιλοσιχαίνομαι όλα.

    Μαίρη Δαλάκου
    Πραγματικά! Η κοντινή μου λαϊκή ευτυχώς, είναι σχετικά μικρή, αλλά πολύ νοικοκυρεμένη. Έχω καταλήξει σε 2 - 3 μικρούς παραγωγούς που ψωνίζω μόνιμα απ' αυτούς, τα προϊόντα τους φρέσκα και δεν έχουν ανεβάσει τις τιμές, καμία σχέση με το σούπερ μάρκετ...αν δεν μπορέσω καμιά φορά να πάω, νομίζω ότι δεν έχω τίποτα...

    Tina Gourzi
    Ήμουν έτοιμη να γράψω ένα παρόμοιο κείμενο και να το ποσταρω έτσι για να δω αντιδράσεις και εάν συμφωνεί "κάποιος".Νόμιζα ότι είναι της ιδέας μου και ότι έχω γίνει ( πιο ) περίεργη.
    Ισχύει φουλ αυτό λες. Όλα έχουν ακριβηνει ενώ η ποιότητα έχει πέσει στα τάρταρα.

    Takis Akkos
    Ισχύει.Η ποιότητα κ ποσοτηταπρος τα κάτω κ κατεψυγμένη .Προς τα πάνω φυσικά η τιμή.Τωρα δε με τη Θεσσαλία χέσ'τα.

    Fifth Dimension
    Πάντα τα καλύτερα φεύγουν έξω. Από την σύσταση του ελληνικού κράτους με την κορινθιακή σταφίδα μέχρι τώρα και στο μέλλον. Όπως σε κάθε αποικία. Ακόμα και τα μυαλά.

    Panagiotis Giannelis
    ...ισχύει εντελώς αυτό που λες, σε ΟΛΑ!! Το θεωρούσα υπερβολή αλλά μετά χρησιμοποίησα απορρυπαντικά και καθαριστικά από Τουρκία. Καμιά σχέση!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tanas Atanasoff
      Επειδή μένω και είμαι από τον κάμπο, παίζουν αυτά με τις εξαγωγές. Το καλό (και περισσότερο) στοκ, πάει στα σούπερ μάρκετ/έξω. Με αποτέλεσμα να σου λεν οι μάγκες οι χοντρέμποροι ή ο πάγκος της λαϊκής (ιδ'ιως όταν δεν είναι παραγωγός και είναι απλά ένας μικρός ή μεγάλος έμπορος που στήνει πάγκο αγοράζοντας από την λαχαναγορά) "σου πουλάω ακριβά, επειδή δεν υπάρχει στοκ, τόσο μας τα πουλάνε" (επειδή λίγοι είναι πλέον παραγωγοί όσοι έχουν τους πάγκους στις λαϊκές.). Λάδι τα ίδια. Φεύγει αλόγιστα έξω για να κονομάν καλύτερα οι χοντρεμπορικές αλυσίδες, και σου λεν: "δεν έχει σημασία που είναι περσινό, δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες." Δεν σου λένε όμως πως στην πραγματικότητα δεν θέλουν να θυσιάσουν ούτε 1 ευρώ από το ποσοστό κέρδους τους (έτσι δουλεύουν αυτοι, με ποσοστά, όπως ολόκληρος ο καπιταλισμός/χρηματιστικά κεφάλαια κλπ). Φυσικά, όσων αφορά στην ποιότητα της φέτας ή της ντομάτας, υπάρχει τρομερή συμπίεση στους κτηνοτρόφους (μικρούς κυρίως) ή τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς οπωροκηπευτικών εν παραδείγματι. Σκοπός είναι να πεθάνουν τον παραγωγό, για να μπουν μέσα οι μεγάλοι να παίξουν μπάλα (και να μας ρημάξουν οριστικά). Για αυτό δεν γουστάρουν τις λαϊκές. Που έχουν και σοβαρές ελείψεις τελευταίο καιρό, ακόμα και εδώ στη Λάρισα...θά μας πεθάνουν όλους υποχρεώνοντας μας να πάμε στο μανάβη της γειτονιάς ή στο σούπερ μάρκετ που είναι πανάκριβοι σε σχέση με τη λαϊκή. Και ιδίως μετά τις πλυμμήρες, όλα αυτά επιδεινώνονται, επειδή αρκετοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν άμεσα (ή ακόμα και ποτέ..). όσο για την κιτρινίλα της φέτας, πάρε γάρο βάλ'τον σε ειδικό σκεύος για φέτα, και ούτε κιτρινίλες ούτε τίποτα! Και ένα τελευταίο, το γάλα το αιγωπρόβειο μόνο την ανιούσα θα παίρνει από δω και πέρα. Και παίζουν μπάλα και τα υβρίδια, για αυτό η τομάτα είναι μάπα. Ο έλεγχος των σπόρων είναι άλλη μάστιγα. Διαβάζουμε πως σε κάποιες χώρες που βρίσκουν και τα κάνουν, απαγορεύουν παντελώς τις περίφημες ανταλαγές σπόρων που γίνονται (και) στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Ωσονούπω και στην Ελλάδα, πολύ φοβάμαι...Με λίγα λόγια, τα μεγάλα αστικά κέντρα (ακόμα και η Λάρισα) τα πράγματα για ποιοτικά,φτηνά αγροτικά προϊόντα, θα παν από το κακό στο χειρότερο λόγω όλου αυτού του μηχανισμού που εξήγησα στα πεταχτά πιο πάνω. Θες ποιοτικά? Πας και δίνεις μισή περιουσία στα μάρκετ ή το μανάβη (καθότι συρικνόνεται η αγροτική παραγωγή και δεν θα φτάνουν εύκολα στις λαϊκές τα ποιοτικά προϊόντα) και πλήρωσε διπλή η και τριπλή τιμή από όσο αγόραζες στις λαϊκές πριν 2-3-4 χρόνια και πιο πίσω ακόμα. ή πήγαινε σε κανένα χωριό που γύρω-γύρω παράγει καλύτερα προϊόντα, από πραγματικούς παραγωγούς που αντέχουν ακόμα, αλλα δεν επαρκούν οι ποσότητες ωστε για να φτάσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα σε πληθώρα. Έτσι έχουν πάνω κάτω τα πράγματα....

      Φώντας Τρούσας
      Να΄σαι καλά που κάθισες κι έγραψες όλο αυτό, που έχει ενδιαφέρον φυσικά.

      Tanas Atanasoff
      προσωπικά είμαι πολύ στεναχωρημένος για όλα αυτά, διότι σιγά σιγά επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι εφιάλτες μας..

      Διαγραφή
    2. Tanas Atanasoff
      ένα ακόμα παράδειγμα, τα κεράσια. Εδώ στη Λάρισα, και πιο συγκεκριμένα στην κομώπολη (και ομώνυμος πολύ μεγάλος σε έκταση δήμος) της Αγιάς, που βρίσκεται στους πρόποδες του Κισσάβου, μια αναπνοή από τη θάλασσα, παράγουν κεράσια και στα διπλανά πεδινά χωρία, και στον Κίσσαβο. Συνηθήσαμε εδώ να βρίσκουμε ποιοτικό κεράσι να φαν και οι κότες, το οποίο όμως το καλύτερο στοκ τελευταία χρόνια ιδίως, φεύγει στα σούπερ μάρκετ ή έξω. Και σε τιμές ρεκόρ. Πλέον εδώ βρίσκουμε το "ψιλό" (αλλα εξίσου νόστιμο) μόνο, και σε τσιμπημένες τιμές, και ΌΧΙ στην παλιά αφθονία που το βρίσκαμε πριν μερικά χρόνια. Και η καραμέλα τελευταία χρόνια, και στα στις λαικές, είναι πως "δεν υπάρχει κεράσι φέτος, έβρεξε πολύ", για να δικαιολογήσουν την απουσία του (και ταυτόχρονα την παρουσία του με 8 9 10 η και παραπάνω ευρώ στα δικά σας σούπερ μάρκετ, στην Αθήνα.) Πάντοτε και έβρεχε, και καύσωνες είχε. Το πρώτο κεράσι (αυτό που συλλέγεται πρώτο δηλαδή από τέλη Μαϊου) πάντα είχε προβλήματα. Πάντα τους έσωζε το λεγόμενο "όψιμο" κεράσι, ως παραγωγούς (όψιμο αγροτικό προϊόν = αυτό που βγαίνει λίγο αργότερα, εν προκειμένου Ιούλιο--Αύγουστο για το κεράσι) χωρίς να γκρινιάζουν τόσο πολύ σε όλο τον κόσμο που πάει να ψωνίσει προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις ελείψεις ή την ακρίβεια (3,5 4 και 4,5 ευρώ εδώ στην πόλη, κοντά σε περιοχή κερασιού! 30 χλμ μακριά από την πόλη...) όλα στους χονδρέμπορους οι μάγκες με λίγα λόγια..Επιπλέον, όταν ακούς "α χάλασαν φέτος τα μήλα, πέσαν από τα δέντρα" ισχύει το ίδιο. Κάποια χωράφια έχουν ζημιά, κάποια δεν έχουν. Οι παραγωγοί τα λαμβάνουν υπ όψην αυτά, από τότε που ο άνθρωπος καλλιέργησε τη γη. Αλλα αυτές οι μερικές καταστροφές, δεν γίνεται να πιπιλίζονται ως αποτέλεσμα του κακού καιρού, και να γενικεύεται όλο αυτό σε κάθε προϊόν, όλο τον χρόνο, και (σχεδόν) σε κάθε πάγκο των λαϊκών ή του (ακριβού) μανάβη...είναι ψέμα.

      Alexis Tambouras
      Σε ότι αφορά την ακρίβεια των αγροτικών προϊόντων πολύ φοβούμαι , πως παρά την πρόσφατη τρομερή επιδείνωση της γενικότερης κατάστασης από αίτια που λεπτομερώς κι εύστοχα περιγράφεις , τα κατά πολύ χειρότερα θα τα δούμε τους επόμενους μήνες που θα προκύψουν οι ελλείψεις από την καταστροφή της παραγωγής που συντελέσθηκε με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία . Θα χρειασθεί πολύ κουράγιο μπροστά σε αυτά που θα συμβούν !

      Vassilis Serafimakis
      Εχω ένα γράμμα πού κατά λάθος κόλλησε και δεν μπορώ να το διαβάσω, βούλωσε, πώς το λένε. Να σ'το φέρω να μού το διαβάσεις.

      Χρήστος Πριτσαπίδουλας
      Έλεγε ένα τραγουδάκι της πλάκας.
      " Ψωμίιι τυρίιι ελιές
      σαρδέλες αλμυρέςςς
      και του παπά τα γένιααα..
      ας είναι.. (το ξέχασα)

      Panagiotis Giannelis
      ...και του παπά τα γένια, αμ ήταν ασημένια...

      Διαγραφή
    3. Χρήστος Πριτσαπίδουλας
      ...σωστός
      ..να ήταν...

      Konstantinos Fountas
      Στα σούπερ μάρκετ τα περισσότερα προϊόντα έχουν μικρότερη συσκευασία πλέον...
      Πλάκα βούτυρο όλων των εταιρειών από 250γρ πήγε στα 200γρ... και η τιμή τραβάει την ανηφόρα...

      Πετρος Μιχελιουδης
      σ'πω πως αυτο γινεται πανω απο 3-4 χρονια κ ολο χειροτερευει....

      Kmike Brake
      Ισχύει ακριβώς αυτό που λέτε!Και όχι μόνο στα τρόφιμα!Κ στα είδη οικιακής χρήσης, χαρτικά, μικροεργαλεία,και στα ρούχα. Νιώθεις ποιότητα, λες και είναι μιας χρήσης…

      Inno Klms
      Φέτος δεν κατάφερα να φάω ντομάτα της προκοπής!

      Φώντας Τρούσας
      Mεγάλη αμαρτία η ντομάτα

      Inno Klms
      Ε ναι!!!

      Mike Beles
      να διαλεγεις τις μικρες σε μεγεθος και τις ακανονιστες σαν σχημα....

      Stavros Kouvaris
      Στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς όπου μένω, κάποια προϊόντα που ήταν σε προσφορά το προηγούμενο διάστημα, ήταν ακατάλληλα. Όμως αφού αναφέρετε και τις λαϊκές, σημαίνει ότι το πρόβλημα διογκώθηκε. Και οι καταστροφές που έλαβαν χώρα πριν λίγο καιρό θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην παραγωγή.

      Spiros Tsakiridis
      Δεν νομίζω ότι τώρα δεν είναι καλή ποιότητα στα σούπερ μάρκετ... πάντα η ίδια ποιότητα ήταν...αν θες κάτι ποιοτικό,πας σε μικρό παντοπωλείο της γειτονιάς,που δεν έχει τις εταιρείες που έχουν τα σούπερ μάρκετ, ίσως πληρώσεις κάτι παραπάνω,θα το κερδίσεις όμως, γιατί δεν θα πετάξεις τίποτα!

      Christos Galiatsatos
      Χρόνια τώρα, κασέρι, ντομάτα, ψωμί, κρέατα καί πολλά άλλα. Ακόμα και η Μερέντα μούφα . Αφού αναρωτιέμαι μήπως έχουμε χάσει την γεύση μας με τα χρόνια.

      Akis Evenis
      Ισχύουν όσα περιγράφεις για την ποιότητα των προϊόντων σε S.Market και στις λαϊκές αγορές.

      Αντρέας Παναγόπουλος
      Ισχύει

      Διαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ 'Όποιους βάζουνε σημαίες κρατών στα προφίλ τους τους θεωρώ... άσε να μην το πω...'...

    Kostas Giannakis
    μονο της Κουβας

    Φώντας Τρούσας
    Εγώ δεν βάζω ούτε της Κούβας - αλλά είναι σαφές, εδώ, σε τι αναφέρομαι

    Kostas Giannakis
    εγω θα κανα μια εξαίρεση

    Vassilis Serafimakis
    Να ανεβάσω ΝΕΠΑΛ πού ήταν σπάνιο χαρτάκι ή θα θυμώσεις και μ'αυτό;

    Φώντας Τρούσας
    Το έχω το Νεπάλ σίγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ "Εδώ δεν λύθηκε το παλαιστινιακό στη δεκαετία του ’80"...

    Antonis Kleidouchakis
    Τώρα λύση 2023.

    Φώντας Τρούσας
    Καλά, μη φας, έχουμε γλάρο. Ευχολόγια...

    Antonis Kleidouchakis
    ελπίζουμε πάντα.

    Jimmy Manolakos
    Και μη ξεχνάς Φώντα ότι η Χαμάς είναι δημιούργημα του Ισραήλ και των μυστικών υπηρεσιών του. Οι Παλαιστίνιοι την πληρώνουν πάντα.

    Vassilis Serafimakis
    Σωστουός!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ "Παρατηρώ το έξαλλο ρατσιστικό μίσος των σχολιαστών των μητσοτακικών μίντια, προς τους Άραβες εν γένει."...

    Giorgos Thanos
    Εν προκειμένω, ο αντι-αραβισμος τους και η ισλαμοφοβια τους είναι εντελώς πρωτόγονη: από τη μία, θέλουν πάντα να είναι με τον ισχυρό, είτε αυτός είναι ο Μητσοτάκης, είτε οι ΗΠΑ, είτε το Ισραήλ. Από την άλλη, χτυπάει η αρχοντοχωριατια τους ότι τάχατες το Ισραήλ είναι πολιτιστικά πιο κοντά μας από τους "Άραβες", έτσι γενικά κι αόριστα - που είναι όλοι εξάλλου ταλιμπαν και μισαλλοδοξοι. Αρκετοί χρησιμοποιούν την έκφραση "ελεύθερος κόσμος", από εκεί να καταλάβει κανείς.

    Θανάσης Κρεμασμένος
    Όταν τους φέρνει ο άραβας χρήμα όμως, του κάνουν blowjobs...

    ΑπάντησηΔιαγραφή