Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

KRISTO RODZEVSKI ένας βορειομακεδόνας τραγουδιστής και κιθαρίστας σε μια παραγωγή του Bill Laswell

Ο Kristo Rodzevski είναι ένας βορειο-μακεδόνας τραγουδιστής και κιθαρίστας, ο οποίος, τα τελευταία είκοσι χρόνια, ζει στην Νέα Υόρκη. Το βασικό μέλημά του, σε σχέση με τη μουσική, είναι να παρουσιάσει μία σύγχρονη όψη κάποιων μακεδονίτικων τραγουδιών και σκοπών, μέσα από μιαν έντεχνη προσέγγιση, που φέρνει στη μνήμη ήχους από τα late eighties και τα nineties (για να μην αναφερθούμε σε ακόμη πιο παλαιότερα fusions), όταν υπήρχε το σχετικό ethnic και world ξέσπασμα.
Έτσι, και μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο Rodzevski έχει τυπώσει διάφορα άλμπουμ τα τελευταία χρόνια (στο discogs καταγράφονται έξι), με το πιο πρόσφατο εξ αυτών να αποκαλείταιBlack Earth (2023) και να κυκλοφορεί, τώρα, σε μια έξτρα περιποιημένη βαριά έκδοση gatefold βινυλίου, από την θεσσαλονικιώτικη defkaz RECORDS.
Στο “Black Earth” ο Kristo Rodzevski, που χειρίζεται ακουστική κιθάρα, ταμπουρά και τραγουδά, δεν είναι μόνος του. Δίπλα του ακούγονται και οι Dominic James ηλεκτρική κιθάρα, Josh Werner μπάσο, Adam Rudolph sintir, κρουστά (γράψαμε στις 23 Οκτωβρίου, για το δίσκο του στην ίδια εταιρεία) και ακόμη ο Bill Laswell σε μπάσο και field recordings!
Βάζουμε θαυμαστικό, γιατί ο Bill Laswell θα είναι πάντα ο Bill Laswell, κι επειδή η συμβολή του στο “Black Earth” είναι ακρογωνιαία, αφού, περαιτέρω, έχει επιμεληθεί τη μείξη, κάνοντας και την παραγωγή.
Χοντρικώς, ο Laswell δημιουργεί «ήχο» για το “Black Earth”, προσθέτοντάς του εκείνες τις λεπτομέρειες ή όχι και τόσο λεπτομέρειες, που σχετίζονται με τον «πεμπτουσιακό» ρόλο του μπάσου και βεβαίως, με το βάθος και τον όγκο της ηχογράφησης. Τέλος πάντων υπάρχουν (και) στοιχεία στις παραγωγές του Laswell, που δεν μεταφέρονται με απλά λόγια στο χαρτί ή στην οθόνη, επειδή κυρίως τα νοιώθεις, τα αισθάνεσαι, κατά τη διάρκεια της ακρόασης και που σχετίζονται με το ηχητικό μεταίσθημα.
Το “Black Earth” αποτελείται από πέντε και έξι tracks ανά πλευρά και παρουσιάζεται αρκετά ισορροπημένο, αφού τα κομμάτια έχουν διάρκειες από τρία έως πέντε λεπτά, χωρίς αυτοσχεδιαστικές πρακτικές και εκτεταμένα οργανικά μέρη (ή soli), με το τραγούδι να κυριαρχεί και με τον ήχο να κινείται σε... folk-rock μονοπάτια, αφού ακουστικά και ηλεκτρικά μέρη συνυπάρχουν με άνεση, και κυρίως με αισθητικώς άψογο τρόπο.
Τα κομμάτια όπως είπαμε είναι βορειο-μακεδονίτικα (μπορείς δηλαδή να τα αποκαλέσεις και ευρύτερα βαλκανικά), ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ανιχνεύονται σε αυτά στοιχεία άλλων παραδόσεων (κυρίως βορειοαφρικανικά ή και ανατολίτικα), κάτι που δείχνει πως Kristo Rodzevski δεν είναι τυχαίος μουσικός και βεβαίως διασκευαστής. (Και πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν ο Rodzevski έχει εμφανισθεί με τους Tomeka Reid, Kris Davis,Ikue Mori, Mary Halvorson, Ingrid Laubrock, Tomas Fujiwara, Chris Speed, Ken Vandermark και άλλους σημαίνοντες μουσικούς της σύγχρονης σκηνής).
Η ηχογράφηση του“Black Earth” έχει γίνει κάπου στο New Jersey, με την παραγωγή του Bill Laswell, το ξαναλέμε, να είναι «όλα τα λεφτά» εδώ, σ’ έναν δίσκο, που διακρίνεται για την ενότητά του, το ωραίο και πηγαίο αίσθημά του και φυσικά τον ήχο του – ικανά όλα τούτα να τον διαφοροποιήσουν από άλλες ανάλογες προτάσεις του καιρού μας (ή και παλαιότερες).
Το ταιριαστό εξώφυλλο και οι ζωγραφιές του Αναστάσιου Μπαμπατζιά προσθέτουν στο “Black Earth”, και όσον αφορά στο εικαστικό μέρος.
Επαφή: www.defkaz.com, www.defkaz.bandcamp.com

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Νίκος Σούρσος
    Κάπου διάβασα ότι ο Laswell είχε τελευταία σοβαρά προβλήματα υγείας. Ακόμα και έρανο έκαναν διάφοροι μουσικοί για να τον βοηθήσουν.

    Iannis Koufaelas
    ναι υπάρχουν προβλήματα υγείας, τελευταία τα πράγματα είναι καλύτερα! Έγινε η κίνηση που λες όπως συνεχίζετε και η οικονομική ενίσχυση για να κρατήσει το studio του μιας και όσο υπάρχουν τα θέματα υγείας τα έξοδα τρέχουν.

    Νίκος Σούρσος
    Χαίρομαι που όλα πάνε καλύτερα. Ο τύπος είναι μεγάλος μουσικός. Επίσης πλησιάζω στην ηλικία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή