Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

SESTETTO INTERNAZIONALE σημαίνοντες μουσικοί της improv-jazz σ’ ένα συναρπαστικό άλμπουμ

Το Sestetto Internazionale αποτελείται από τους Achim Kaufmann πιάνο, Veli Kujala μικροτονικό ακορντεόν, Gianni Mimmo σοπράνο σαξόφωνο, Ignaz Schick turntables, sampler, Harri Sjöström σοπράνο, σοπρανίνο και Philipp Wachsmann βιολί, live electronics, και μας είναι γνωστό, εδώ στο blog, από ένα προηγούμενο CD του, το “Aural / Vertigo” [Amirani, 2017].
Το 2020 θα κυκλοφορούσε κι ένα δεύτερο άλμπουμ τού σεξτέτου, ζωντανά γραμμένο στο Μόναχο, ενώ τώρα έχουμε την τρίτη πρότασή του, που αποκαλείται Due Mutabili [Amirani Records, 2023]. Το άλμπουμ αυτό είναι ζωντανά ηχογραφημένο, στις 10 Μαρτίου 2022, στο MUG@Einstein Kultur του Μονάχου, πιάνοντας το Sestetto Internazionale σε μεγάλη φόρμα.
Το CD περιλαμβάνει μόλις δύο tracks, που έχουν τίτλους “Mutabile I” (37:20) και “Mutabile II” (21:11), αλλά, στην πράξη, όλα εκείνα που ακούς είναι πολλαπλάσια.
Θέλουμε να πούμε πως είναι οι συνδυασμοί, που μπορεί να επιτευχθούν μέσα από ένα τέτοιο σχήμα, καθώς εδώ ακούγονται φάσεις σόλι, ντουέτων, τρίο, κουαρτέτων, κουιντέτων και βεβαίως του σεξτέτου συνολικώς – με όλους τους επιμέρους συνδυασμούς σε πρόσωπα και άρα σε όργανα.
Έτσι λοιπόν μέσα σ’ αυτόν τον γενικό χαμό από «ιδέες», που μετατρέπονται σε πράξεις, τη στιγμή κατή την οποία γεννιούνται, το να επιχειρήσεις να ξεχωρίσεις, στιγμές, φάσεις, συμπράξεις και ό,τι άλλο αποτελεί καθαρή ματαιοπονία.
Τα “MutabileI και II αναπτύσσονται εντελώς έξω από κάθε κανόνα και συνταγή, δίνοντας αξία απλώς και μόνο στη στιγμή. Φυσικά, μια προετοιμασία υπάρχει, υπό την έννοια πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν παίζουν για πρώτη φορά μαζί, όμως, από την άλλη μεριά, κονιορτοποιούνται τα πάντα πάνω στη σκηνή – όλοι οι κανόνες, όλες οι λογικές και όλα τα αναμενόμενα.
Αυθόρμητη, απρόβλεπτη, ζωντανή και σε κάθε περίπτωση συναρπαστική μουσική, που στέκεται πέρα από συγκεκριμένες επιταγές, ολοκληρωμένη από ένα σχήμα διακεκριμένων οργανοπαικτών, με μεγάλη ιστορία, ο καθένας τους, στον αυτοσχεδιαστικό στίβο.
Επαφή: www.amiranirecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου