Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

WE.OWN.THE SKY μια επανέκδοση σε βινύλιο του πρώτου mini άλμπουμ του αθηναϊκού γκρουπ

Για τους Αθηναίους We.Own.The.Sky έχουμε ξαναγράψει. Ήταν 22 Ιουλίου 2017, όταν είχαμε αναφερθεί στο άλμπουμ τους “Earths Collide” [Labyrinth of Thoughts/ Ikaros Records], σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως επρόκειτο για την τρίτη κυκλοφορία τους, καθώς είχε προηγηθεί ένα demo από το 2011 κι ένα CD/EP από το 2013.
Αυτό το CD/EP, που είχε τίτλο The Glass / Nails EP”, δέκα χρόνια αργότερα, δηλαδή τώρα (2023), κυκλοφορεί και σε βινύλιο από την Sound Effect Records, περιέχον ένα επιπλέον κομμάτι από ζωντανή ηχογράφηση στην Αθήνα, το 2022. Πρόκειται για το “Raindrops and oceans”, που στην στούντιο εκτέλεσή του ανοίγει τον δίσκο (όπως τον άνοιγε και σ’ εκείνο το EP του 2013) και που σ’ αυτή την νεότερη live εκδοχή του τον κλείνει.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως η μπάντα είναι 5μελής (Ηλίας Κόκκοτος-Ανδρέου κιθάρες, Αλέξης Στουραΐτης κιθάρες, Μανώλης Γιαννίκιος ντραμς, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος μπάσο, Κώστας Διακάκης κιθάρες) και πως το ύφος της –όπως μαρτυρούν και οι τρεις κιθάρες εξάλλου– δεν μπορεί να είναι άλλο από το κιθαριστικό rock.
Ποιο ακριβώς, όμως, κιθαριστικό rock; Δεν είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς, ακόμη και αν δεν έχει ακούσει γρι από τον δίσκο. Γνωρίζοντας γενικότερα το πώς κινιόταν το rock προ δεκαετίας και παρατηρώντας τις τρεις κιθάρες τότε θα πει αμέσως... post-rock. Και πιθανώς να πει και instrumental post-rock... και θα έχει δίκιο, αφού θα έχει «πέσει μέσα» 100%.
Είναι άραγε τόσο προβλέψιμοι οι We.Own.The.Sky; Όσον αφορά στο γενικότερο genre… ναι. Ειδικότερα, όμως, έχουν και αυτοί την δική τους φυσιογνωμία, που θα μπορούσε να τους κάνει ξεχωριστούς.
Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα... η μπάντα επιχειρεί να παίξει κιθαριστικό ροκ, επενδύοντας σχεδόν εξ ίσου στα σκληρά και αδιαπέραστα passages από τη μια μεριά και σ’ έναν μελωδισμό από την άλλη.
Υπάρχει λοιπόν το βαρύ, ενίοτε σκληρό (αλλά όχι hard) και κάπως dark και απόμακρο στυλ, αλλά, από την άλλη μεριά, όλο αυτό το πλαίσιο καθορίζεται από τον τρόπο που αναπτύσσονται οι μελωδίες του γκρουπ, από το πώς διαχέεται ο λυρισμός των συνθέσεων των We.Own.The.Sky – που σε κάθε περίπτωση κτίζει ένα κάπως πένθιμο περιβάλλον.
Συνθετικά τα κομμάτια στέκονται αρκετά καλά, με τα off φωνητικά, εκεί στο “Blue 88”, να προσφέρουν μιαν ελαφρώς άλλη διάσταση – όχι μόνο μέσω της φωνής, αλλά και τις ελαφρώς «στονεράδικης» εξέλιξης (μάλλον το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της πλευράς).
Όλα αυτά στην Side A του δίσκου, καθότι η Side B είναι κάτι άλλο.
Εννοούμε πως στην δεύτερη πλευρά υπάρχει ένα μόνο κομμάτι, το “A stain of ink”, που αναπτύσσεται σε τρία μέρη (“Part I”, “Part II”, “Part III”) και που είναι ακόμη πιο μεστό συνθετικώς. Μα ακόμη (και) τελετουργικό, βαθύ και συναισθηματικό (στα“Part I”, “Part II”), κινούμενο χοντρικώς στην ίδια μινόρε λογική (κάπως σαν οι We.Own.The.Sky να θρηνούν, για κάτι όμορφο που χάθηκε ή για κάτι δυσοίωνο που έρχεται), επαναφέροντας, πάντως, ένα περισσότερο εξωστρεφές πλαίσιο με το “Part III”.
Το κλείσιμο του δίσκου με το “Raindrops and oceans”, από ένα live στο Fuzz Club στις 6 Μαΐου 2022, δεν αλλάζει κάτι ως προς την γενική εικόνα και του κομματιού, μα και γενικότερα του γκρουπ (μια δεκαετία αργότερα), αφού οι τρεις κιθάρες παραμένουν (παρά την αλλαγμένη line-up), με τους We.Own.The.Sky απλώς να ανεβάζουν το volume των ξεσπασμάτων τους (ίσως και λόγω live, αλλά ίσως και όχι).
Επαφή: www.soundeffect-records.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου