Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

ØYVIND BRÆKKE SEXTET νορβηγός τρομπονίστας της jazz με μεγάλη διαδρομή την τελευταία 30ετία

Προϊόν της νορβηγικής σκηνής είναι τοFrom Now On[Oslo Session Recordings, 2023] του τρομπονίστα Øyvind Brække, που μας είναι γνωστός και από το άλμπουμ του “Wilderness” [Oslo Session Recordings, 2020], δηλαδή τον προηγούμενο δίσκο με το σεξτέτο του, μα ακόμη και από τις συνεργασίες του με τον κιθαρίστα Jacob Young και τους Urban Gardening στο “Oslo Session Recording Vol.4”, του 2018. Ο Jacob Young, με δισκογραφική πορεία στην ECM και αλλού, συμμετέχει και στο πιο νέο CD τού Øyvind Brække Sextet, μαζί με τους Jørgen Mathisen σαξόφωνα, Bergmund Waal Skaslien βιόλα, Bárður Reinert Poulsen κοντραμπάσο και Erik Nylander ντραμς, συναποτελώντας όλοι μαζί ένα σχήμα με αυξημένες και οπωσδήποτε δημιουργικές δυνατότητες.
Από την ECM εν τω μεταξύ έχει περάσει και ο Brække, είτε μέσω του γκρουπ Source είτε εμφανιζόμενος σε δίσκους του Trygve Seim, ενώ και οι υπόλοιποι μουσικοί κάθε άλλο παρά τυχαίοι είναι, αφού ακόμη και ο νεότερος εξ αυτών, ο 34χρονος (Ισλανδός μάλλον) Bárður Reinert Poulsen έχει κι αυτός την ιστορία του.
Τα λέμε, τα παραπάνω, για να δείξουμε πως το Øyvind Brække Sextet είναι ένα σημαντικό σχήμα της βορειοευρωπαϊκής jazz, κάτι που, σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται και από το “From Now On” – ένα πολύ καλό άλμπουμ, με έφεση στα μελωδικά-λυρικά στοιχεία.
Το CD αποτελείται από έξι tracks, τα οποία είναι συντεθειμένα και ενορχηστρωμένα από τον Brække και που, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, σχετίζονται με την φάση της covid-19, τα λοκντάουν και τα ρέστα. (Φαίνεται πως για κάποιο καιρό ακόμη θα μας απασχολεί εκείνη η φάση, αφού οι μουσικοί είχαν οπωσδήποτε άπλετο χρόνο για να συνθέσουν, να παίξουν, να ανταλλάξουν αρχεία κ.λπ., ευρισκόμενοι, με άλλα λόγια, σε πλήρη δημιουργική έκρηξη – αρκετοί εξ αυτών τουλάχιστον).
Ο Øyvind Brække φυσικά δεν γράφει μόνο για τον εαυτό του στο “From Now On” (έξοχο το σόλο του στο “Plexi encounters), μα για όλους τους συνεργάτες-μουσικούς του, παρέχοντας σε κάθε έναν ξεχωριστά χώρο, προκειμένου να καταδείξει τις παικτικές δυνατότητές του, πάντα, όμως, σε σχέση με το σύνολο, μα και με την γενικότερη διάθεση και ατμόσφαιρα της σύνθεσης.
Το σημειώνουμε αυτό, γιατί οι συνθέσεις του Brække διαθέτουν πλείστα όσα στοιχεία αντλημένα από διάφορες περιόδους της jazz (ξεκινώντας από τα πρωταρχικά βήματά της, πριν από εκατό χρόνια, περνώντας από το hard bop και φθάνοντας έως και το fusion), περνώντας βεβαίως από το folk, το prog-rock, μα και από άλλα διάφορα επιμέρους genres, όπως είναι ο «ήχος ECM», το nordic κ.λπ.
Γενικώς, στο “From Now On” καταγράφεται μία πληθώρα χρωμάτων, που δημιουργούν όλα μαζί ένα ιδιόμορφο ηχητικό καλειδοσκόπιο, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει αδιάφορο τον ακροατή.
Επαφή: https://oslosessionrecordings.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου