Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

EUGEN CICERO TRIO νανουρίσματα

Στις 18 Ιουνίου 2022 είχαμε γράψει εδώ στο blog για το άλμπουμ “Bucharest 1994” [IN+OUT Records], του φημισμένου ρουμάνου πιανίστα Eugen Cicero (1940-1997) και του συμπατριώτη του μπασίστα Decebal Badila (γενν. 1968). Ήταν η τελευταία φάση της καλλιτεχνικής διαδρομής του Cicero, ενός μουσικού που είχε κάνει θραύση μετά τα mid-sixties, με πολλά καλά, ευχάριστα και κυρίως ευπώλητα άλμπουμ, γνωρίζοντας μεγάλη εμπορική ανταπόκριση στην κεντρική Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στην Ιαπωνία (χώρα την οποίαν θα επισκεπτόταν για συναυλίες ο Cicero, όπως διαβάζουμε στις liner notes του Thomas Blaser, το 1972, το 1987 και το 1993).
Αν και το “Bucharest 1994” ήταν αρχειακό υλικό, το οποίο είχε ξεθάψει ο Blaser, το Lullabies ήταν ένα κανονικό CD του Eugen Cicero Trio (Eugen Cicero πιάνο, Decebal Badila μπάσο, Ringo Hirth ντραμς), που θα κυκλοφορούσε κανονικά μόνο στην Ιαπωνία, τον Δεκέμβριο του 1995. Αυτό το υλικό ανακάλυψε από τις original πηγές του ο Blaser και αυτό μας παρουσιάζει τώρα (2023), με νέο mastering και εξώφυλλο, στην IN+OUT Records [ΑΝ Music]. Το υλικό του άλμπουμ, περιττό να το πούμε, είναι εντελώς χαρακτηριστικό των προτιμήσεων του Cicero, καθώς ακροβατεί ανάμεσα στη jazz και την κλασική.
Εν αντιθέσει με άλλους πιανίστες της εποχής του, όπως τον
Jacques Loussier για παράδειγμα, που αντιμετώπιζαν το concept jazz-«κλασική» μ’ έναν περισσότερο ακαδημαϊκό τρόπο, ο Cicero ήταν εκείνος, που θα προσέδιδε σ’ αυτή την επικοινωνία περισσότερα ποπ χαρακτηριστικά.
Κάτι που διαφαίνεται βεβαίως και από το “Lullabies”, ένα θαυμάσιο άλμπουμ, στο οποίο, το τρίο του ρουμάνου μαιτρ, διασκευάζει George Searing, Johannes Brahms, Franz Schubert, Wolfgang Amadeus Mozart, παραδοσιακά κ.λπ., μ’ ένα παιγνιώδη οπωσδήποτε τρόπο – κάτι, που ταιριάζει ασυζητητί και με το ύφος, γενικότερα, των νανουρισμάτων, μα και με την ηχογραφική ιστορία του Eugen Cicero, ενός αδίκως υποτιμημένου από τους jazz fans, πιανίστα, συνθέτη και διασκευαστή, που θα έφευγε νωρίς από τη ζωή (στα 57 χρόνια του).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου