Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

SCHUBMODUL, DEZ DARE, BUTTERFLY BULLDOZER rock και post-punk από την Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία

SCHUBMODUL: Lost in Kelp Forest [Tonzonen Records, 2024]
Αν στο πρώτο άλμπουμ τους, το “Modul I” (2022), οι Γερμανοί Schubmodul από το Μπόχουμ κατέγραψαν τη «σκληρή», διαπλανητική περιπέτειά τους, τώρα στο δεύτερο “Lost in Kelp Forest” μεταφέρουν τα τεκταινόμενα στο βυθό της θάλασσας. Το concept υπηρετείται χωρίς τραγούδι, μόνο με αφήγηση, και βεβαίως με το πολύ ωραίο εξώφυλλό τους – καθότι το άλμπουμ κυκλοφορεί και σε βινύλιο (για μεγαλύτερη εικαστική απόλαυση).
Από συνθετικής πλευράς οι Schubmodul κινούνται σε πολύ καλό επίπεδο, ως ένα χονδρικώς, βαρύ συγκρότημα, με ακαταπόνητες riff-ολογίες, και βαρύγδουπο ρυθμικό τμήμα. Ναι, πιάνουν και stoner περιοχές οι Γερμανοί, αλλά δεν πρόκειται για ένα τυπικό στονεράδικο συγκρότημα. Και γιατί οι φωνές «σπάνε» την οργανική αφήγηση, και γιατί οι επιρροές από το κλασικό progressive hard rock είναι και πολλές και έντονες, αγγίζοντας ακόμη και ελαφρώς «μεταλλικές» περιοχές.
Βασικά, και για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται το “Lost in Kelp Forest” περιέχει μόνον κομματάρες.
Και τα έξι tracks δηλαδή (“Voyage”, “Emerald maze”, “Renegade one”, “Silent echoes”, “Ascension”, “Revelations”) είναι πολύ καλά, με το ένα να συμπληρώνει το άλλο και με όλα μαζί να δημιουργούν αυτό το απροσπέλαστο ηχητικό τείχος, που χαρακτηρίζει αυτού του τύπου τα συγκροτήματα από την εποχή των Epitaph και των Three Man Army.
Οι Schubmodul ξεχωρίζουν!
Επαφή: www.tonzonen.de
DEZ DARE: A Billion Goats. A Billion Sparks. Fin. [God Unknown Records, 2024]
Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν πίσω από την ονομασία Daze Dare κρύβεται ο τραγουδοποιός, πολυ-οργανίστας και παραγωγός Darren John Smallman. Μεγαλωμένος στην Αυστραλία και δραστηριοποιούμενος στο rock περί την 35ετία, ο Dez Dare βρίσκεται πίσω από μπάντες / projects σαν τις / τα El Grumpos, The Sound Platform, The Vinyl Creatures, Toad, Warped κ.λπ., με όλα τα προσωπικά άλμπουμ του “Perseus War” (2023), “Ulysses Trash” (2022) και “Hairline Ego Trip” (2021) να έχουν παρουσιαστεί από το blog.
Η πιο νέα δουλειά του Dez Dare αποκαλείται “A Billion Goats. A Billion Sparks. Fin.” και περιλαμβάνει εννέα δίλεπτα-τρίλεπτα κομμάτια, συν ένα 9λεπτο κι ένα 5λεπτο.
Οι μικρές διάρκειες προσδιορίζουν κατά μίαν έννοια όχι μόνον τον ήχο τού Dez Dare, μα ακόμη και τις απαιτήσεις, που μπορεί να έχει κάποιος από μια πυρωμένη και σκληρή τραγουδοποιία, εκρηκτική σχεδόν, απολύτως «πάνκικη», αλλά και με garage-punk στοιχεία «πεταμένα» εδώ κι εκεί, η οποία, πολλές φορές, ανακαλεί στη μνήμη μας τους Stooges, και βεβαίως όλους τους επιγόνους (από Butthole Surfers, μέχρι Mudhoney).
Τον Dez Dare τον απασχολούν, εδώ, φιλοσοφικά ζητήματα – αν και δεν είναι πάντα εύκολη η αποκρυπτογράφησή τους. Εκείνο, όμως, που αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά είναι πως ο άνθρωπος αυτός ξέρει να γράφει κομματάρες, είτε αναφέρεται κανείς στα μικρής διάρκειας tracks (“Josephine says explode”, “Schrödinger’s Apocalypse”) είτε στο γιγαντιαίο “The elasticity of knowing”, που είναι από μόνο του θανατηφόρο, ξεσηκώνοντας τις αισθήσεις λίγο πριν από το τέλος.
Επαφή: www.dezdare.bandcamp.com, www.godunknownrecords.com
BUTTERFLY BULLDOZER: The Great Becoming of Captain Fuzz [Tempest of Noise, 2024]
Νέο, πανκοειδές γαλλικό συγκρότημα από την Νάντη, οι Butterfly Bulldozer αποτελούνται από τους Vincent Allix φωνή, Manu Lem κιθάρα, σίνθι, Aubin Pougnant κιθάρα, σίνθι, Tanguy Serand μπάσο και Corentin Bougerolle ντραμς.
The Great Becoming of Captain Fuzz” αποκαλείται η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά τους – που πάντως έχει μικρή διάρκεια (τα πέντε tracks διαρκούν περί τα 26 λεπτά). Άρα λέμε για ένα μίνι-άλμπουμ, που σε κάθε περίπτωση μοιάζει ή και είναι ολοκληρωμένο.
Στα της «ολοκλήρωσης» βοηθάει, βασικά, το concept που διαπνέει αυτή την μικρή κατάθεση. Είναι φουτουριστικό το θέμα του “The Great Becoming...” αφορώντας σε μια μελλοντική γήινη κοινωνία ανθρωποειδών, που προσπαθούν να αποδράσουν από τον πλανήτη με το διαστημόπλοιό τους Butterfly Bulldozer. Για να γίνει εφικτή η απόδραση θα πρέπει να συνεργαστούν οι OB-1, Tank, Captain Fuzz, Professor Tricks και Rocket, που αποτελούν το πλήρωμα του σκάφους.
Τέλος πάντων όλα αυτά ωραία είναι, αλλά ακόμη πιο ωραία είναι η μουσική-τραγουδιστική πρόταση του γαλλικού γκρουπ, με αυτό το post-punk που προτείνει – εκεί όπου όλα τα όργανα (φωνές, κιθάρες, σύνθια και ρυθμικό τμήμα) συμμετέχουν εξ ίσου στην οικοδόμηση του concept (τουλάχιστον από μουσικής πλευράς).
Το “The Great Becoming of Captain Fuzz” μπορεί να βγάζει πάθος και ένταση, σαν άκουσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως απουσιάζουν και οι πιο λυρικές στιγμές (“Rocket”), εκεί όπου μια απλωμένη μελωδία, ακριβώς στη μέση του δίσκου, κατορθώνει να ενώσει περίτεχνα τα σκληρότερα «πριν» και «μετά».
Επαφή: https://butterflybulldozer.bandcamp.com/album/the-great-becoming-of-captain-fuzz, www.tempestofnoise.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου