Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

LYNNE ARRIALE TRIO νέο άλμπουμ για την συνθέτρια και πιανίστρια της jazz

Αμερικανίδα τζαζ πιανίστρια και συνθέτρια, με μεγάλη ήδη ιστορία, η Lynne Arriale παρουσιάζει, τώρα, με το τρίο της, την πιο νέα δουλειά της που αποκαλείταιBeing Human [Challenge Records, 2024]. To άλμπουμ αυτό είναι το δέκατο έβδομο της Arriale, με leader την ίδια και ακόμη το τέταρτο, που ηχογραφεί για την ολλανδική Challenge Records τα τελευταία χρόνια. Στο “Being Human” η Arriale παίζει πιάνο φυσικά (και ακόμη το ηλεκτρικό όρθιο clavinova της Yamaha), ενώ την συνοδεύουν ο Alon Near μπάσο και ο Lukasz Zyta ντραμς – με το άλμπουμ να καταγράφει έντεκα tracks, όλα συνθέσεις της Arriale.
Κατ’ αρχάς να πούμε πως το “
Being Human” είναι μία πολύ φροντισμένη παραγωγή, σε κάθε επίπεδο. Και στο «εξωτερικό» με την χάρτινη συσκευασία (και το απλό jewel case εντός), μα και επί του ηχογραφικού, καθώς έχουμε έναν «γεμάτο» και ωραία φινιρισμένο ήχο, που προσφέρει από μόνος του ηχητικές θωπείες.
Το λέμε, γιατί η μουσική της Arriale είναι και θωπευτική, αν κρίνουμε από μερικές αργές συνθέσεις της, σαν τις “Love” και “Gratitude”, που αφήνουν μία απαλή επίγευση (κάπως σαν ν’ ακούς... χριστουγεννιάτικη τζαζ).
Βασικά, εκείνο που πρωταγωνιστεί στο “Being Human” είναι η ηχητική ομορφιά ή και μόνη της η ομορφιά, αν θέλετε. Υπονοούμε πως το άλμπουμ έχει γίνει ακριβώς γι’ αυτό το λόγο – για να προβάλλει την καλή διάθεση και την ανθρωπιά, ή για να τιμήσει την καλή προσπάθεια ή και την θυσία ακόμη.
Προς τούτο όλα τα κομμάτια της Arriale είναι αφιερωμένα πότε στην Greta Thunberg, την Malala Yousafzai και τον ουκρανικό λαό, και πότε στο ανθρώπινο είδος και στους «ταγμένους», δηλαδή σε όσους έχουν θέσει ως σκοπό της ζωής τους να προσφέρουν για το κοινό καλό.
Εμπνεόμενη μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Arriale δεν μπορεί παρά να προσφέρει κάτι, ηχητικώς ανάλογο. Μια τζαζ λεπταίσθητη, με πολλά ρομαντικά στοιχεία, «κλασική» στην αφήγησή της και προσεγμένη, οπωσδήποτε, μέχρι κεραίας – δίχως όλα τούτα να σημαίνουν πως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι το εργαστηριακό και το προαποφασισμένο. Όχι. Υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν την ομορφιά στη ζωή τους, και δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν καθόλου για να πείσουν τους άλλους πως αυτό που βγαίνει από μέσα τους είναι όντως τίμιο και ειλικρινές.
Αυτό συμβαίνει με την jazz του “Being Human” του Lynne Arriale Trio, μιας παρέας, που μπορεί να σε παρασύρει στο δικό της «ταξίδι» με μερικά αληθινά εμπνευσμένα tracks σαν τα “Courage” και “Persistence”.
Επαφή: www.challengerecords.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου