Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

o ντράμερ DAN WEISS με τους Miguel Zenón (άλτο) και Matt Mitchell (πιάνο)

Συνθέτης και ντράμερ είναι ο Dan Weiss, τον οποίον έχουμε συναντήσει είτε ως μέλος σε άλλα σχήματα ή μπάντες καλλιτεχνών (Daniel Hersog Jazz Orchestra, Tineke Postma, Rudresh Mahanthappas Indo-Pak Coalition, Rez Abbasi, Quinsin Nachoff Etherial Trio κ.λπ.) είτε μέσα από τα πιο προσωπικά άλμπουμ του, όπως είναι το “Dedication” [Cygnus Recordings, 2022] με το Dan Weiss Trio.
Πιάνο-μπάσο-ντραμς ήταν εκείνο το τρίο του 2022, άλτο σαξόφωνο-πιάνο-ντραμς είναι αυτό του άλμπουμ “Even Odds” [Cygnus Recordings, 2024], με τον Dan Weiss να τον συνοδεύουν οι Miguel Zenón (άλτο) και Matt Mitchell (πιάνο).
Όπως λέει ο ίδιος ο Dan Weiss, στις liner notes, κάθε κομμάτι τού “Even Odds” (με την εξαίρεση δύο από τα εν συνόλω είκοσι) είναι συντεθειμένο με τέτοιο τρόπο ώστε τα ντραμς να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό. Επίσης λέει πως έξι από τα είκοσι tracks αφορούν στο συγκεκριμένο τρίο (και προφανώς στο ομαδικό παίξιμό του), ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι γραμμένα για σόλο drums, που προσφέρεται ως βάση για αυτοσχεδιασμό από τους Zenón και Mitchell, εννοώντας πως πάνω σε μια δεδομένη σύνθεση για σόλο ντραμς, μπήκαν με overdubbing οι δύο μουσικοί και αυτοσχεδίασαν-ηχογράφησαν.
Υπάρχουν κομμάτια εδώ που έχουν τίτλους “Bu” και “Max Roach” και είναι αφιερωμένα στους δύο ιστορικούς ντράμερ της jazz (Bu ήταν το παρατσούκλι του Art Blakey), όπως υπάρχει και κομμάτι “Nusrat”, αφιερωμένο στον Nusrat Fateh Ali Khan. Ακόμη υπάρχει track που αποκαλείται “Ititrefen” και που είναι η λέξη Nefertiti ανάποδα γραμμένη (ευθεία αναφορά στη θρυλική σύνθεση του Wayne Shorter, από το εξίσου ιστορικό LP του Miles Davis).
Γενικώς αν ψάξεις θα βρεις πολλές αναφορές στις συνθέσεις τού Dan Weiss, άλλες πιο φανερές και άλλες καλύτερα κρυμμένες, όπως εκείνη στο trackM and M” (σίγουρα κάτι σημαίνουν αυτά τα δύο “M”, αλλά δεν είναι εύκολο να μαντέψεις), αν και σε κάθε περίπτωση εκείνο που βγαίνει πάνω απ’ όλα, εδώ, είναι το κλίμα μιας «ζωντανής» και έντονης προσέγγισης... συνθέσεων που μπορεί να μοιάζουν κάπως με ασκήσεις (αρκετές έχουν διάρκεια από ένα έως δύο λεπτά), αλλά στην πράξη είναι σύντομα και ολοκληρωμένα κομμάτια.
Επαφή: www.danweiss.net, www.cygnusrecordings.bandcamp.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου