Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

ERICH ZANN ENSEMBLE, CHATTE ROYAL νέα ροκ συγκροτήματα από την Γερμανία και το Βέλγιο

ERICH ZANN ENSEMBLE: Bieber Sessions [Private Pressing, 2024]
Τετραμελής ομάδα από την πόλη Mainz της Γερμανίας, οι Erich Zann Ensemble (με την «λαβκράφτια» αναφορά στην ονομασία τους) είναι ένα σημερινό ροκ σχήμα, που αρέσκεται σ’ ένα κάπως ιδιαίτερο ανακάτεμα. Αυτό είναι το πρώτο που διαπιστώνεις ακούγοντας το “Bieber Sessions”, που είναι ηχογραφημένο στο Tonstudio Bieber, του Offenbach, το καλοκαίρι του 2023.
Υπάρχει λοιπόν από τη μια μεριά το
progressive, αλλά από την άλλη ακούς και επιρροές από την jazz, την exotica και γενικώς από το «ψαγμένο» rock των 70s (ας το πούμε και πειραματικό). Για παράδειγμα... το πρώτο κομμάτι του δίσκου, το “Brown rice”, έχει ολοφάνερη μινιμαλιστική εξέλιξη, με το δεύτερο “Dröhnung” να αποτελείται από ένα ρυθμικό πλαίσιο (από ντραμς, κρουστά και ήχους), εντός του οποίου «κάθεται» το σαξόφωνο βασικά, και στην πορεία πλήκτρα και κιθάρες. Το κομμάτι διαρκεί δώδεκα λεπτά σχεδόν και ακούγεται κάπως σαν να… ροκάρουν δίχως αύριο οι Art Ensemble of Chicago, μαζί με τους Oriental Wind του Okay Temiz. Υποβλητικό, οπωσδήποτε, track, και συναρπαστικό βεβαίως, που από μόνο του σχεδόν καθορίζει ολάκερο το “Bieber Sessions”.
Τα τρία τελευταία κομμάτια του άλμπουμ, που λογικά θα καταλάβουν τη δεύτερη πλευρά του (το λέμε, γιατί το “Bieber Sessions” κυκλοφορεί για την ώρα μόνο σε CD, ενώ μέσα στο ’24 θα βγει και σε βινύλιο) είναι, και αυτά, σε συμφωνία με τα δύο προηγούμενα, με τις επιρροές από το krautrock των Neu! (στο “La thébaide”) και τα balkan / oriental ηχοχρώματα και τους Dissidenten (στο “Pan Teutonia express”) να προσδίδουν στο άκουσμα και άλλες διαστάσεις.
Στην παράδοση των ηχητικών περιπετειών των γερμανικών ψυχών από τα early seventies κινούνται οι Erich Zann Ensemble – και αυτό όσο να ’ναι τους τιμά.
Μέλη του γκρουπ είναι οι: Frank Incense σύνθια, μπάσο, tanpura, φωνές κ.λπ., Daniel Reck κλαρίνο, τρομπέτα, σαξόφωνα, κρουστά, μπάντζο, μπάσο, ηλεκτρικό πιάνο, αρμόνικα, looper, φωνές, Christoph Heimbach σαξόφωνα, φλάουτο και Niclas Ciriacy ντραμς, κρουστά, ενώ υπάρχουν και guests σε κιθάρες, σύνθια, φωνές και τάμπλας.
Επαφή: https://erichzannensemble.bandcamp.com/track/la-th-baide
CHATTE ROYAL: Mick Torres Plays Too F***ing Loud.
[
Kapitän Platte, 2024]
Δεν ξέρω αν θυμόσαστε τους We Stood Like Kings, ένα σύγχρονο συγκρότημα από το Βέλγιο, για το οποίον έχουμε γράψει παλαιότερα στο blog – πιο συγκεκριμένα για τα άλμπουμ του “Away” (2022), “Classical Re:Works” (2020) και “1982” (2017), άπαντα τυπωμένα για την Kapitän Platte. Κιθαρίστας στους We Stood Like Kings ήταν ο Diego Di Vito, ο οποίος τώρα συμμετέχει στους (επίσης Βέλγους) Chatte Royal, παίζοντας κιθάρα φυσικά και συνθέτοντας όλα τα κομμάτια τους. Λέμε για το ντεμπούτο άλμπουμ των Chatte Royal, μιας δυναμικής ροκ μπάντας, την οποία αποτελούν, πέραν του Di Vito, και οι Teo Crommen κιθάρα, François Hannecart μπάσο και Dennis Vercauteren ντραμς.
Mick Torres Plays Too F***ing Loud.” αποκαλείται το CD των Chatte Royal, και αυτό το... f***ing loud είναι μια αλήθεια, σε κάθε περίπτωση, καθώς το άλμπουμ είναι γραμμένο «στο κόκκινο». Όμως δεν είναι μόνον η δυνατή εγγραφή είναι και το γεγονός πως οι Βέλγοι παίζουν τσιτωμένα, ποντάροντας στην ένταση και τον ηχητικό πανικό, χωρίς εκπτώσεις.
Όχι δεν είναι «μεταλλικό» το “Mick Torres Plays...”. Είναι περισσότερο στονεράδικο, αλλά με μια ελευθερία στους κιθαρισμούς, παραπέμποντας ακόμη και σε βαρύ fusion συγκρότημα ή και σε progressive rock ακόμη. Επίσης το λέμε αυτό, και επειδή οι συνθέσεις των Βέλγων είναι «περίεργες», με ξαφνικές εκρήξεις, απότομα κοψίματα, απρόσμενες επιταχύνσεις, με τα riffs να έχουν μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργικότητα, μέσα σ’ αυτό το εντελώς ευμετάβλητο περιβάλλον.
Οι ύστεροι King Crimson είναι οπωσδήποτε μια ισχυρή αναφορά εδώ, με το math rock των Βέλγων να... σπάει κόκαλα, γενικώς και ειδικώς.
Χαρακτηριστική, δηλαδή πολύ καλή η τελευταία 8λεπτη σύνθεση του Diego Di Vito La trahison”.
Επαφή: www.kapitaen-platte.de

5 σχόλια:

  1. κ. Τρούσα θα σας στείλω ενα δεμα, που να σας στειλω τον κωδικο αποστολης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οκ ευχαριστω, μηπως προτιματε να μου δωσετε ενα μειλ η κατι τετοιο, ωστε να στειλω τα αρχεια ψηφιακα αντι ταυδρομειου?

      Διαγραφή
    2. φυσικές μορφές στέλνετε στη διεύθυνση, ευχαριστώ

      Διαγραφή