Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

BRANDON SEABROOK μπάντζο και κιθάρα σ’ ένα από τα καλύτερα τζαζ άλμπουμ της χρονιάς

Πάνε ακριβώς δέκα χρόνια από τότε που ο σπουδαίος Brandon Seabrook έκανε ένα άλμπουμ παντελώς μόνος του, παίζοντας μπάντζο και κιθάρα – λέμε για το “Sylphid Vitalizers” [New Atlantis Records, 2014]. Τώρα, ο άσσος αυτός μουσικός από την Νέα Υόρκη επανέρχεται με μια σόλο πρόταση, που αποκαλείται Object of Unknown Function [Pyroclastic Recordings, 2024], και που αποτελεί ένα από τα πιο εξωφρενικά, δηλαδή συναρπαστικά ακούσματα, που μπορείς να εντοπίσεις, αυτή τη στιγμή, τριγύρω.
Σ’ αυτό το CD, με τα δέκα πρωτότυπα tracks, o Seabrook χειρίζεται ένα εξάχορδο μπαντζοκίθαρο από τις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και μια 12χορδη ηλεκτρική κιθάρα, κατασκευασμένη σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα, στα late 1990s. Περαιτέρω, ο Seabrook έχει δίπλα του και διάφορα tapes... και κάπως έτσι ξεκινάει όχι μόνο το δικό του ταξίδι, αλλά και το δικό μας σ’ αυτόν τον... άγνωστο κόσμο των χορδών (και του αναλόγου μανιπουλαρίσματος), που συμπυκνώνει σ’ ένα σώμα όλες τις λαϊκές και πρωτοποριακές παραδόσεις παραδίδοντας κάτι νέο. Γιατί, όσο και αν εδώ υπάρχουν αντηχήσεις από τους «μυστικούς» κιθαρίστες της Takoma Records, φθάνοντας έως και τα ιλιγγιώδη πειράματα του Rhys Chatham, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται μοναδικό, όταν φθάνουν στ’ αυτιά σου ήχοι όπως εκείνοι από το “Gondola freak” – που οφείλονται εν πολλοίς όχι μόνο στα όργανα αυτά καθ’ αυτά, αλλά και στα μικρόφωνα, με τα οποία ο Seabrook έχει περιζώσει τον στενό του χώρο (των οργάνων και του εαυτού του).
Με κολλημένα μικρόφωνα επάνω του, στα πόδια του, στον λαιμό του, στο στήθος του, που «πιάνουν» και τις δικές του κινήσεις και χρησιμοποιώντας τα δύο βασικά όργανά του σαν ξεχωριστά σώματα, διεκδικώντας απ’ αυτά ένα σπάνιο σύστημα αναδράσεων, ο αμερικανός μουσικός ξεκινά αυτή την μακριά διαδρομή του, σε πλείστα όσα μουσικά ιδιώματα του 20ου αιώνα, αποκαθαρίζοντάς τα από τις άσχετες σκοπιμότητες και τις λογής-λογής επιμειξίες, παραδίδοντάς τα στους ακροατές του μ’ έναν εντελώς αδιαμεσολάβητο και σίγουρα μοναδικό τρόπο.
Κάθε tracks εδώ, από το πιο μακρύ στο χρόνο, το εισαγωγικό 8λεπτο “Object of unknown fuction”, μέχρι το πιο σύντομο, το μονόλεπτο “The snow falling, failing”,  αποτελεί μια μοναδική, όσο και ανεπανάληπτη «εμπειρία».
Επαφή: www.pyroclasticrecords.com, www.brandonseabrook.bandcamp.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου