Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

KEVIN SUN τζαζ κουαρτέτα

Τενόρο σαξοφωνίστας, που μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν τόσο μέσα από σχήματα στα οποία έχει συμμετάσχει, όπως τους Earprint, μα και από τα προσωπικά άλμπουμ του The Depths of Memory” (2023), “<3 Bird” (2021), “The Sustain of Memory” (2019) και “Trio” (2018) (άπαντα στη δική του Endectomorph Music), ο Kevin Sun είναι ένας σύγχρονος τζάζμαν, που θα πρέπει να τον λάβεις σοβαρά υπ’ όψιν σου. Εννοούμε με αυτό πως ό,τι κάνει έχει λόγο και αιτία, υπό την έννοια, πως πάντα έχει κάτι στο νου του, σαν leader, που το βάζει μπροστά, με τους συνεργάτες του και που το τυπώνει, στη συνέχεια, σε ωραίες εκδόσεις. Έτσι συμβαίνει τώρα και με τα Quartets [Endectomorph Music, 2024], ένα διπλό CD, με οκτώ και έντεκα κομμάτια ανά δίσκο, που είναι ηχογραφημένα σε δύο δόσεις.
Τα πρώτα οκτώ, στα οποία συμμετέχουν οι Kevin Sun τενόρο, Dana Saul πιάνο, Walter Stinson μπάσο και Matt Honor ντραμς, είναι γραμμένα στο Big Orange Sheep του Brooklyn, στις 30 Οκτωβρίου του 2022, ενώ τα υπόλοιπα έντεκα, στα οποία ακούγονται ο πιανίστας Christian Li και ο ντράμερ Kayvon Gordon (οι Sun και Stinson είναι σταθεροί) προέρχονται από ένα session στο γνωστό μας στούντιο Samurai Hotel της Astoria (1η Μαΐου 2023).
Το πρώτο CD εμφανίζει διάφορες επιρροές, μουσικές και εξωμουσικές. Βασικά έχει δυναμική αφήγηση, με σκληρά και μεσαία έως γρήγορα tracks, που ακούγονται κοντά σ’ ένα ύφος μετα-bop προς jazz-avant. Στα δύο tracksFar East western”, τώρα, ο Sun αποτείνει φόρο τιμής σε ταινίες του Akira Kurosawa (που επηρέασαν και δυτικά westerns), ενώ στο “The legend of Zelda (Ocarina of time)” η επιρροή έχει να κάνει με το γνωστό βιντεοπαιχνίδι της Nintendo (καθώς διασκευάζεται η μουσική του Koji Kondo).
Το δεύτερο CD κινείται χοντρικά σε πιο μπαλαντικές διαδρομές, με τον Sun να αποδίδει και πάλι τιμές στον Kondo (“Homage Kondo”), ενώ διασκευάζονται ακόμη το στάνταρντ “On the street where you live” (Frederick Loewe-Alan Jay Lerner), από το κλασικό μιούζικαλ του BroadwayMy Fair Lady” (1956), το “Yellow magic (Tong poo)” του Ryuichi Sakamoto (κλασικό κομμάτι των Yellow Magic Orchestra, από το 1979) και ακόμη το “Estate” του Bruno Martino από το 1960 (αγαπημένο κομμάτι και του Chet Baker, μεταξύ πολλών άλλων).
Οι δύο πιανίστες κάνουν έξοχη δουλειά (πραγματικά απολαμβάνεις τον Li στη σύνθεση των YMO), ενώ και από τα εκάστοτε ρυθμικά τμήματα περνά όλο το βάρος και των δύο CD, με τον Sun να αποδεικνύεται για μιαν ακόμη φορά άξιος leader, συνθέτης και σολίστας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου