Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

DANISH STRING QUARTET, YUUKO SHIOKAWA / ANDRÁS SCHIFF το έξοχο folk του δανικού κουαρτέτου εγχόρδων, συν κάτι ακόμη

DANISH STRING QUARTET: Keel Road [ECM New Series / AN Music, 2024]
Μετά από τα πέντε άλμπουμ κάτω από τον τίτλο “Prism” (για τα οποία υπάρχουν αναφορές στο δισκορυχείον), με συνθέσεις των Beethoven, Webern, Bach, Mendelssohn, Bartók, Schnittke και Shostakovich, το Danish String Quartet, δηλαδή οι Rune Tonsgaard Sørensen βιολί, Frederik Øland βιολί, Asbjørn Nørgaard βιόλα και Fredrik Schøyen Sjölin βιολοντσέλο, κάνει μια στροφή στην πορεία του, προτείνοντας κάτι άλλο – αλλά όχι παράδοξο.
Το λέμε, γιατί το νέο “
Keel Road”, με το πολύ και καλό φολκλορικό υλικό, αποτελεί συνέχεια του θαυμάσιου αναλόγου “Last Leaf” από το 2017 – κάτι που σημαίνει πως το δανικό αυτό σχήμα θεωρεί το folk και το φολκλορικό τραγούδι ειδικότερα ως μία από τις πολύ βασικές επιρροές του.
Έτσι, στο “Keel Road” το Danish String Quartet διασκευάζει Turlough O'Carolan (τέσσερις συνθέσεις του) και ακόμη παραδοσιακά από την Δανία, την Βρετανία, τις Φερόες Νήσους και την Νορβηγία, προσθέτοντας, ανάμεσα, και μερικά πρωτότυπα του αυτού κλίματος.
Το άκουσμα είναι πρώτης τάξεως και κλάσεως –ώρες-ώρες ξεχνάς πως έχεις να κάνεις μ’ ένα δωματίου combo, και όχι με κάποιο folk-rock σχήμα–, με κομμάτια σαν τα “Regin smiður” (από τις Φαρόες) και “Kjølhalling” (πρωτότυπο του τσελίστα Fredrik Schøyen Sjölin) να ακούγονται εντυπωσιακά και με το άλμπουμ γενικά να «εκθέτει» ποικίλους νέους folkists.
Ηχογράφηση από το Village Recording Studio της Κοπεγχάγης τον Νοέμβριο του 2022.
YUUKO SHIOKAWA / ANDRÁS SCHIFF: Brahms / Schumann [ECM New Series / AN Music, 2024]
Ο γεννημένος στην Βουδαπέστη το 1953, αλλά πολιτογραφημένος Βρετανός, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας András Schiff, αποτελεί ένα από τα μεγάλα ονόματα, σήμερα, της μπαρόκ και της «κλασικής» μουσικής».
Ευρισκόμενος αρκετά χρόνια στο ρόστερ της
Ευρισκόμενος αρκετά χρόνια στο ρόστερ της ECM (πάνω από είκοσι) o Schiff έχει ηχογραφήσει πάμπολλα άλμπουμ εκεί, αποδίδοντας Mozart, Schubert, Janáček, Schumann, Bach, Beethoven κ.ά. Στο δισκορυχείον υπάρχουν μικρές αναφορές στα άλμπουμ του, που κυκλοφόρησαν για λογαριασμό των ECM New Series... 1. András Schiff: J.S. Bach Clavichord (2022), 2. András Schiff / Orchestra of The Age of Enlightenment: Johannes Brahms Piano Concertos (2021) και 3. András Schiff / Jörg Widmann: Johannes Brahms Clarinet Sonatas (2020)... ενώ τώρα θα δώσουμε κάποια στοιχεία για το πιο νέο CD του Schiff εκεί, το “Brahms / Schumann”, στο οποίο συνεργάζεται με την ιαπωνίδα βιολίστρια Yuuko Shiokawa.
Schiff (πιάνο) και Shiokawa (βιολί) αποδίδουν Johannes Brahms (“Violin Sonata No. 1 in G major, op. 78”) και Robert Schumann (“Violin Sonata No. 2 in D minor, op. 121”), ηχογραφημένοι τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2019 αντιστοίχως, στο Auditorio Stelio Molo RSI, του Λουγκάνο. Οι ερμηνείες δεν μπορεί παρά να αντανακλούν την ιστορία και την εμπειρία των δύο οργανοπαικτών, ενώ για τα έργα υπάρχουν αναλυτικές σημειώσεις στο ένθετο, γραμμένες από τον Wolfgang Stähr (σε γερμανικά και αγγλικά), με την έκδοση να τιμά τα υψηλά στάνταρντ των ECM New Series σε κάθε επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου