Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

GOLD ψυχεδελικές μέρες

Οι Gold είναι Σουηδοί. Σχηματίστηκαν το 1989 και δύο χρόνια αργότερα θα ηχογραφούσαν το πρώτο CD τους, που είχε τίτλο “Magic Power”. Η λέξη “power” αντανακλούσε το είδος του rock, που τους άρεσε να παρουσιάζουν. Βαρύ και σκληρό, που έφερνε στη μνήμη τα παλιά συγκροτήματα του ήχου του Detroit – βασικά τους Third Power (και του δίσκου τους “Believe” στην Vanguard από το 1970), τους Frijid Pink ή ακόμη και τους Frost του κιθαρίστα Dick Wagner (που ήταν κι αυτοί από κει κοντά). Εντάξει και τους Stooges και τους MC5... Δεν έχω ακούσει το πρώτο άλμπουμ των Gold, αλλά αυτό που ακούω τώρα, το δεύτερό τους, που αποκαλείται Psychedelic Days(2024), στην έκδοση των Sound Effect / Green Street, εκεί παραπέμπει.
Gold
είναι, βασικά, τέσσερις άνθρωποι, οι Per Svensson φωνή, κιθάρες, hammond, Magnus Paulsson κιθάρες, Mårten Eriksson μπάσο και Johan Bomberg ντραμς. Λέμε «βασικά», γιατί στο “Psychedelic Days” ακούγονται επίσης σιτάρ (Rasmus Alkestrand), έξτρα φωνητικά (Nova Wistedt Bomberg) και ακόμη έξτρα κρουστά και θόρυβοι (J. Wall).
Το πιο ψυχεδελικό κομμάτι του δίσκου είναι το σχεδόν 10λεπτο “Golden sea”, που κλείνει την Side A και που διαθέτει και «χάσιμο» γενικώς, και την άπλα για να αναπτύξουν οι Gold ακόμη περισσότερο την φαντασία τους, ενώ φοβεροί «βρώμικοι» δυναμίτες, με απτόητες fuzzy κιθάρες, είναι τα “Pure energy” και “Hard to beat”, που ανοίγουν την Side B.
Το LP θα ολοκληρωθεί με το 8λεπτο “Down by the ocean”, που επίσης εκτείνεται σε ψυχεδελικές διαστάσεις, με παρουσία σιτάρ, ανεβάσματα και κατεβάσματα της έντασης, αλλαγές, ξεσπάσματα (με τραχιές στιγμές, πρωτογενούς βαρύγδουπου hard rock), με τον Per Svensson να υποστηρίζει άψογα το κομμάτι και σε σχέση με τη φωνή.
Ένας πολύ καλός και «πιστός» δίσκος.
Επαφή: www.soundeffect-records.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου