Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ένα θρυλικό ροκ συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

Θρύλοι στη μουσική μπορεί να είναι οι πολύ μεγάλοι, που άφησαν σημαντικό έργο, επηρεάζοντας τους πάντες, αλλά ακόμη και κάποια ονόματα (συγκροτήματα, καλλιτέχνες) που έδρασαν σε τοπικό επίπεδο, δημιουργώντας κάτι που έμεινε στην ιστορία και που ήταν, όπως το λέμε συχνά, μπροστά από την εποχή του. Ένα τέτοιο συγκρότημα, για τη ροκ σκηνή της Θεσσαλονίκης στις αρχές του ’70, ήταν οι Μακεδονομάχοι.
Οι Μακεδονομάχοι μπορεί να είναι κάπως γνωστοί σήμερα (σαν όνομα εννοούμε) επειδή στη σύνθεσή τους συμμετείχε ο Νίκος Παπάζογλου, αν και πολλές πληροφορίες γι’ αυτούς δεν τις έχουμε από τον αείμνηστο τραγουδοποιό, αλλά από έναν φαν τους… τον Παύλο Σιδηρόπουλο.
Δεξιά ο Θόδωρος Παπαντίνας (από τους Μακεδονομάχους)
Ο Σιδηρόπουλος ήταν φοιτητής στο Μαθηματικό της Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή (τέλη ’60-αρχές ’70) και παρακολουθούσε από κοντά τα ροκ δρώμενα της πόλης. Είχε μιλήσει μάλιστα γι’ αυτά πολύ νωρίς, στο περιοδικό Ήχος & Hi-Fi (τεύχος 96) τον Μάρτιο του ’81:
«Στη Θεσσαλονίκη (όπου πήγα εγώ σαν φοιτητής, γιατί έχω κάνει μαθηματικός μέχρι το τρίτο έτος) είχανε μια φοβερά δυναμική, συμπαγή και σκληρή σκηνή ροκ εν ρολ την εποχή ’65-’75 (σ.σ. την εποχή 1968-1972 εννοούσε). Πραγματικά δυναμική σκηνή, με καθορισμένα στέκια, καθορισμένους ανθρώπους –100 όλους κι όλους– φάτσα προς φάτσα, ενεργή συμμετοχή στη ζωή της Θεσσαλονίκης με πλάκες χοντρές, με διάφορα γκρουπ ροκ εν ρολ που γινόντουσαν κάθε τόσο και τα οποία δεν κάνανε τίποτα άλλο παρά να καταστρέφουν τους πάντες και τα πάντα όπου βρισκόντουσαν, πολλές φορές εναντίον της ίδιας της μουσικής τους. Δηλαδή σπανίως άκουγες μουσική απ’ αυτούς, αλλά καταστροφές συνέχεια. Καταστρέφανε ολόκληρα ηχητικά συστήματα που είχανε νοικιάσει, εξαγριωμένοι ορμούσαν εναντίον των πελατών σε διάφορες λέσχες αξιωματικών, οι οποίοι φεύγανε έξω με τις γυναίκες τους κ.λπ. Σ’ αυτά τα γεγονότα πρωτοστατούσε ο Θόδωρος ο Παπαντίνας, ο Καντζός (ένας άλλος κιθαρίστας), ο Ψαλτάκης (σαν δημοσιογράφος του ροκ εν ρολ), ο Λεωνίδας Σταματιάδης (ντράμερ) και άλλοι οι οποίοι ήταν όλοι βέροι Θεσσαλονικείς. Είχανε φτιάξει στην αρχή το συγκρότημα Φρατέλι στη δεκαετία του ’60, μετά τους Μακεδονομάχους στη δεκαετία του ’70, και ήτανε όλοι περίπου οι ίδιοι, άλλος έμπαινε άλλος έβγαινε. Είχανε στέκι τον Παπαγάλο, που ήτανε απέναντι από την Ασφάλεια ακριβώς, και ένα λουκουματζίδικο, που ήτανε πάλι κοντά σε κάποιο τμήμα, του Τριαντάφυλλου».

Η συνέχεια εδώ…

11 σχόλια:

  1. http://citizenfreak.com/titles/265828-athenians-of-toronto-san-skoteiniazei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thanks. Αν και ο τύπος που γράφει τα σχόλια λέει βλακείες (Greece could pay off it's debt if they sold a few copies). Αυτή η σελίδα πάντως φαίνεται να έχει περισσότερο ενδιαφέρον…

      http://citizenfreak.com/playlists/201-top-50-collector-albums?titles_page=5

      Διαγραφή
    2. Δεν λέει βλακείες, προφανώς χιούμορ κάνει -- ότι είναι ακριβούτσικο.

      Διαγραφή
    3. Βλακώδες χιούμορ.

      Τι ακριβούτσικο; Ο τύπος γράφει… 800 δολάρια! Ψάχνει για κανέναν χαζό Έλληνα προφανώς. Καθότι Καναδός να δώσει τόσα λεφτά δεν υπάρχει περίπτωση.
      Βέβαια υπάρχουν και χειρότεροι. Είναι οι τρεις που το πουλάνε στο discogs (ανάμεσα κι ένας Έλληνας – αυτός περνιέται για έξυπνος ) και που ζητάνε από… 1100 έως 1700 ευρώ! Θέλω να μάθω τον βλάκα που θα δώσει τόσα λεφτά… αν βρεθεί ποτέ κανένας.

      Ο δίσκος για μένα, σαν ποιότητα, λέει πολύ λίγα πράγματα, ενώ οι τιμές είναι απαράδεκτες.

      Διαγραφή
    4. Τόσους βλάκες ξέρεις που έχουν δώσει περισσότερα χρήματα για ανάλογες βλακείες.

      Διαγραφή
    5. Που λέει ο λόγος ξέρω… γιατί προσωπικώς δεν ξέρω κανέναν που να έχει δώσει 1700 ευρώ για ν’ αγοράσει συγκροτήματα σαν τους Αθηναίους του Τορόντο ή ακόμη χειρότερους.
      Έχω φίλο που δίνει κατοσταριές για δίσκους, αλλά εκείνος αγοράζει καλά πράγματα όχι… τραχανάδες.

      Διαγραφή
  2. Γενικά τα καναδέζικα τα βρίσκω αδύναμα. Πολύ λίγα τα πραγματικά καλά - ελάχιστα 45αρια και για μένα το καλύτερο LP είναι αυτό:
    http://citizenfreak.com/titles/298427-rodier-roger-upon-velveatur

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη τσιμπάς ρε Φώντα. Όλες οι τιμές που γράφει αυτό το site είναι εκτός πραγματικότητας - ο τύπος που το τρέχει, είναι μάλλον "αλλού".....
      Όσο για το discogs, είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν κληρονομήσει 2-3 δίσκους από κάποιον μπάρμπα τους και νομίζουν ότι έχουν θησαυρό.
      1400+ Ελληνες στο discogs παρεμπιτπτόντως!

      Διαγραφή
    2. Αν το νούμερο αυτό (το 1400) είναι αληθινό, είναι τρομερό και δείχνει πολλά…

      Διαγραφή
  3. Η τιμή ενός δίσκου έχει να κάνει με την σπανιότητα του σε συνδυασμό με την ζήτηση του. Δεν έχει την παραμικρή σημασία αν είναι καλό πράμα ή τραχανάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έχουμε πει και ξαναπεί χιλιάδες φορές αυτά τα πράγματα στο δισκορυχείον. Να μην γινόμαστε κουραστικοί.

      Έχουμε να πούμε τίποτα για τους Μακεδονομάχους; Αλλιώς να μην το πάμε πάλι…

      Διαγραφή