Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

τι να πει κανείς;

Με πήραν τηλέφωνο τις προάλλες από σοβαρή, υποτίθεται, εφημερίδα και μου ζήτησαν να γράψω κάτι για ένα θέμα – δεν έχει σημασία τι. Η… πρόταση ήταν κάπως ξερή και απότομη, με μια δόση έπαρσης κι έναν τόνο επιτακτικό – με τη σιγουριά ή μάλλον το θράσος, καλύτερα, εκείνου που απευθύνεται στον υποταχτικό του. Κυρία, κορίτσι, στην άλλη άκρη της γραμμής… Γεια σας. Μου έδωσε το τηλέφωνό σας ο τάδε, είμαι από ’κει… και θέλω να μου γράψετε ένα κείμενο για… και τα λοιπά… Της απάντησα κάπως απότομα κι εγώ, αλλά πάντως ευγενικά, πως… κοιτάξτε, δεν ενδιαφέρομαι… Δεν επέμεινε η κυρία και κλείσαμε το τηλέφωνο.
Εντάξει, ξέρω πώς λειτουργεί η πιάτσα, αλλά δεν μ’ ενδιαφέρει να συνεννοούμαι με όρους πιάτσας. Όταν κάποιος ζητά τις υπηρεσίες σου, θα πρέπει να είναι εντελώς σαφής και πλήρης από το πρώτο κιόλας τηλεφώνημα. Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Κύριε τάδε, είμαι από ’κει, θέλω αυτό μέχρι τότε (να δοθεί deadline δηλαδή και αριθμός λέξεων) και πληρώνω τόσα… Σας ενδιαφέρει;
Δεν είναι δυνατόν να κάθεσαι να δουλεύεις στο βρόντο, δίχως να ξέρεις για τι ποσό δουλεύεις – αν δουλεύεις και για κάποιο ποσό… Κείμενα τζάμπα, για την ψυχή της μανούλας μας, μόνο στο δισκορυχείον. Άιντε και από τις καβάτζες μας για κανένα φάνζιν. Όλοι οι υπόλοιποι θα βάζουν το χέρι στην τσέπη τους. 
Και κάτι ακόμη…
Υπάρχουν διάφοροι καλοστεκούμενοι επαγγελματίες, δικηγόροι, καθηγητές, γιατροί, μηχανικοί κ.λπ., που γράφουν σε έντυπα και σάιτ και οι οποίοι αδιαφορούν για οποιαδήποτε ανταμοιβή τού κόπου τους. Γράφουν για το γούστο τους, το χόμπυ τους, για τ’ όνομά τους, για να πουλήσουν μούρη σε άλλους συναδέλφους τους, για κάποια εσωτερική ανάγκη, για οποιονδήποτε τέλος πάντων λόγο… Δεν ψωμίζονται από τη δημοσιογραφία και το παίζουν πολύ… large, αδιαφορώντας για την πληρωμή τού κόπου τους (του όποιου κόπου τους).
Πριν καιρό είχα βρεθεί σε μια παρέα, με γνωστούς και αγνώστους, κι έπεσα πάνω σε μια τέτοια περίπτωση. Ο… συνάδελφος ήταν φιλόλογος, καλός εκθεσάς, απ’ όσο έμαθα στην πορεία, με φροντιστήριο και γερή πελατεία, ο οποίος, πλην της βασικής δουλειάς του, εξασκούσε (τότε τουλάχιστον) και τη δουλειά τού γραφιά σε καθημερινή εφημερίδα (δεν έγραφε κάθε μέρα, έγραφε όμως ανά τακτά διαστήματα). Πιάσαμε την κουβέντα… και πάνω στην κουβέντα μού αποκάλυψε πως γράφει από… οποιαδήποτε άλλη ανάγκη πλην της χρηματικής, υπεραμυνόμενος της σχετικής πρακτικής. Να δίνει κείμενα, δηλαδή, και μάλιστα σε καλής αναγνωσιμότητας εφημερίδα, δίχως να αμείβεται. Του την έπεσα κάπως άγρια… Του είπα πως δεν μας τρώει μόνο τη δουλειά (κάτι εν πάση περιπτώσει θεμιτό), αλλά χαλάει ταυτοχρόνως και την πιάτσα (και πως αυτό είναι απαράδεκτο). Διότι, όταν τα μίντια καλύπτουν την ύλη τους από τα γραπτά ατόμων που δεν ενδιαφέρονται να πληρωθούν, τότε εμείς, οι επαγγελματίες να-το-πούμε γραφιάδες, θα είμαστε πάντα στην απ’ έξω. Πώς θα πάω εγώ να ζητήσω ένα 50άρι π.χ. για 1500 λέξεις από την χι ψι εφημερίδα, όταν ο άλλος τις γράφει τζάμπα; Τού είπα λοιπόν πως εκείνο που πρέπει να κάνει είναι να ζητάει να πληρωθεί, όσα κι αν βγάζει από τις… εκθέσεις. Αποδέχτηκε το γεγονός πως μας κάνει χαλάστρα με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά –το κατάλαβε εννοώ–, αμφιβάλλω όμως αν τον έπεισα πως οφείλει να αδιαφορήσει για τη δημοσιογραφική φήμη και υστεροφημία του, αν δεν πληρώνεται…

5 σχόλια:

 1. Σχόλια από το facebook:

  Βασίλης Καμπούρης
  Επίσης ευγένεια όχι υφακι.Ντιντιτι !Ακόμα δεν εξαλείφθηκαν αυτοι.Κάνανε μεταλλακτικο ( σορρυ μεταπτυχιακό) δι αλληλογραφίας σε μπιζνα αντμιν σε κάποιο κατεε του εξωτερικού και διατηρούνται ως ιος

  Lampros Triantafillou
  Κανένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, ακόμα και στο ΜΙΤ ή στο Harvard, δε δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να είναι αγενής ή αλαζόνας. Είναι απλά θέμα παιδείας (και εννοώ ανατροφής, όχι εκπαίδευσης), η οποία είναι σε έλλειψη πανελλαδικώς και η έλλειψη αυτή ευθύνεται για πολλά κακά (και σκατά).

  Βασίλης Καμπούρης
  Γράφω με μια ειρωνικά δηκτική προσέγγιση περι μεταπτυχιακού. Μεταλλακτικου σημαίνει πως βρήκαν τρόπο να μεταλλαχθουν απο το λαιφσταηλ στυλακι των 90s που ήταν ομοίως βλαχαδερό και αγενές για όποιον έπιανε τα πόστα.
  Επίσης Κατεε δεν υπάρχει.Το ονομαζω ετσι μειώνοντας την αξία αυτών που νομιμοποιούν οι ίδιοι το ύφος τους με κάτι γελοίους τίτλους.
  Κάποτε ένας μου είχε πει πως ειναι μάνατζερ διοχέτευσης υδάτων και ήταν υδραυλικός.
  Έγραψα με χιουμοριστικη ειρωνεία.Δεν θα το εξηγούσα όπως δεν θα πρεπε να εξηγούμε ανέκδοτα με ρεαλιστικό τρόπο αλλα το κάνω για το κοινωνικόν του θέματος.
  Συμφωνούμε .Νομιζω πως ειναι προφανές μετα τις διευκρινήσεις μου.

  Lampros Triantafillou
  Χεχε, εννοείται συμφωνούμε και το κατάλαβα πως το εννοούσες, γι'αυτό το λάικ. Περισσότερο "συνέχεια" του ποστ σου ήταν η απάντησή μου και όχι διόρθωση, συγγνώμη για τη σύγχυση ;)

  Βασίλης Καμπούρης
  Νο προμπλεμοου ~:-))) ίσα ίσα τωρα ειναι και πιο πλήρες το όλον και συμμετοχικο
  Θενξξ ~:-)))

  Nikos Tzelepis
  το "μάνατζερ διοχέτευσης υδάτων" μπορώ να το κρατήσω για στίχο;.. :-)

  Βασίλης Καμπούρης
  Αααβιαστα και θα χαρώ κι όλα Ειναι απολύτως αληθινό μαν χωρίς καμία δόση ιντερνετιας

  Nikos Tzelepis
  Σούπερ, το σίκουελ του "Επιδιορθωτή εξατμίσεων" είναι γεγονός!.. (και σόρυ κιόλας για την κατάχρηση του ξένου τοίχου)

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Νοίκι δεν πληρώνουμε. Πείτε ό,τι θέλετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Nik Fotakis
  Είχα προτείνει σε μία παλιά συνεργάτιδα να σε αναζητήσει για κάτι που ήθελε, ελπίζω να μην ήταν αυτή η περίπτωση.

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Πότε Νίκο;

  Nik Fotakis
  Τον Μάιο.

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Όχι, πολύ πιο μετά.

  Nik Fotakis
  Πάλι καλά, γιατί αυτή που λέω εγώ την θυμάμαι ως σοβαρό και ευγενικό άνθρωπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Chris Papadakis
  Και ούτε καν πιάτσα το περιστατικό αν μου επιτρέπεις. Γιατί η πιάτσα δουλεύει πάντα με νόμους προσφοράς και ζήτησης. Θέλω αυτό, πληρώνω τόσα.

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Η πιάτσα στο χώρο δεν υπακούει, σώνει και καλά, σε τέτοιους κανόνες. Ορισμένοι θεωρούν πως τους χρωστάς κιόλας, επειδή θα δεις το όνομά σου δημοσιευμένο σε μια φυλλάδα.

  Chris Papadakis
  ...και να τους πεις και ευχαριστώ για το τσάμπα κείμενο που θα παραδώσεις.

  Nikos Sarantakos
  Είπαν τίποτα για αμοιβή;

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Όχι. Ουδεμία νύξη.

  Giorgos Stamatopoulos
  θα νόμιζε πως απευθύνεται σε κανα πιτσιρίκο που θα ήταν ευχαριστημένος που του έδωσαν σημασία.Έπρεπε να της πεις πως δεν ενδιαφέρεσαι επειδή δουλεύει σε ξεπερασμένο μέσον επικοινωνίας να την σκάσεις

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Μπορεί, ναι... Δεν είμαι σίγουρος τι πληροφορίες είχε και αν με ήξερε. Πάντως το θέμα που μου ζήτησε ήταν στο αντικείμενό μου, πράγμα που σημαίνει πως κάτι θα είχε ψάξει από το νετ πιο πριν.

  Giorgos Stamatopoulos
  Σίγουρα ήξερε με ποιον μιλάει αν ήξερε και τι θέλει θα σε γελάσω.
  Απ τις ελάχιστες φορές που έχω νταραβεριστεί με δημοσιογράφους κατέληξα πως τα άτομα είναι ότι πιο αμόρφωτο κυκλοφορεί στην πιάτσα με τάσεις βλάχου χωροφύλακα, που νομίζουν πως ο κόσμος ζει για το τέταρτο του Γουόρχολ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Thodoris Antonopoulos
  κι εμένα πρόσφατα μου ζήτησαν να γράψω όλη την ιστορία της ΧΑ για ένα περιοδικό που είναι να βγει ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Γερμανία. Όλη. Και δωρεάν. Nein, φυσικά.

  Konstantinos Zachopoulos
  Εγώ έχω άλλο θέμα, σχετικό. Αδυνατώ να βρω δουλειά ως δημοσιογράφος επειδή διαβάζουν το βιογραφικό μου. Προφανώς θα σκέφτονται "αυτός αποκλείεται να δεχτεί για 600 ευρώ να γράφει, να διορθώνει, να ψήνει καφέδες και να φεύγει ξημερώματα". Δεν με έχουν ρωτήσει καν

  Nektarios Papadimitriou
  Σωστος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Costas Arvanitis
  Yπήρχαν και κάποιοι που έκαναν τσάμπα εκπομπές σε ραδιοφωνικό σταθμό, για να βρίσκουν δουλειές ως DJs

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Έχει απ' όλα τα φρούτα ο μπαξές.

  Giorgos Stamatopoulos
  Μου θυμίζει κάποιους που ασχολούνται με διάφορους συλλόγους και με τον εθελοντισμό.Μπορεί να μην πληρώνονται αλλά εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους και αποκτούν και αναγνωρισιμότητα.Στο τέλος κατεβαίνουν και υποψήφιοι βουλευτές.
  Ούτε από χόμπι το κάνουν ούτε ανιδιοτελείς είναι.

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Σίγουρα θα υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις. Με τελείως ταπεινά κίνητρα. Και θα είναι και άθλιοι σαν γραφιάδες.

  Lampros Triantafillou
  Ακριβώς υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά είναι η μειοψηφία. Πρόκειται για διαφορετική περίπτωση όμως, καλό είναι να μην τα μπλέκουμε, ο εθελοντισμός τις περισσότερες περιπτώσεις είναι λειτούργημα και βοηθάει πολύ κόσμο.

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Εθελοντισμός από εθελοντισμός έχει πάντως διαφορά. Εθελοντισμός π.χ. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γιάννας δεν γίνεται αποδεκτός.

  Lampros Triantafillou
  Συμφωνώ. Αναφέρομαι μόνο στον εθελοντισμό με κοινωνικό προσανατολισμό, είτε μέσω κάποιου συλλόγου/οργανισμού ή ατομικά.

  Φώντας Τρούσας Δισκορυχείον
  Θέλει μεγάλη προσοχή το θέμα αυτό για να μην πιάνεσαι κορόιδο.

  Lampros Triantafillou
  Στον ανιδιοτελή εθελοντισμό με κοινωνικό προσνατολισμό, σπάνια θα αναφερθεί η λέξη αυτή καθαυτή (εθελοντισμός). Όταν αναφέρεται/προβάλλεται πολύ, χάνει κάπου το νόημά της.

  Giorgos Stamatopoulos
  Δεν θα διαφωνήσω πως ο εθελοντισμός είναι λειτούργημα αλλά πιστεύω από προσωπική εμπειρία πως είναι μειοψηφία τα ανιδιοτελή άτομα .Και αναφέρομαι κυρίως στα ηγετικά στελέχη οργανώσεων όπως ατενίστας πατρινίστας και κάτι άλλους που ανακατεύονται με ΑΜΕΑ και τελικά κάνουν πολιτική καριέρα σε διάφορα πόστα.
  Έχω αλλάξει λίγο το θέμα που έθιξε ο Φώντας αλλά νομιζω πως είμαι εντός θέματος

  Antonis Boskoitis
  Έτσι είναι, ρε Φώντα, αποκτούν κύρος με ένα πάρεργο και τα βγάζουν απ' αλλού. Κι όλοι οι άλλοι τους είναι αδιάφοροι..

  Zak Famellos
  εχουνε βαλει στην ιδια μοιρα χομπυ με επαγγελματα,ολα για το γαμημενο κερδος

  Giannis Naoum
  ...ένας δημοσιογράφος πρέπει να πληρωθεί για αυτό που θα γράψει στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά site's. ..έχεις απόλυτο δίκαιο. ...είναι επάγγελμα η δημοσιογραφια δεν είναι" παίξε γέλασε "...εσένα κ Φωντας σε πάω και το γράφω public γιατί δεν είσαι " βολεμμενος " ...και γιατί έχεις αρχείο και γνώσεις. ....άλλο επίπεδο. ...δεν πλεκω εγκωμιον. ..αλλά μας μαθαίνεις πολλά. ..όχι μόνο τώρα αλλά και από την εποχή του "jazz and τζαζ "...κανονικά για μένα το δυσκορυχειον. ..θα έπρεπε να το πληρώνουμε. ....αλλά μην το κάνεις ενόψει fuckin κρίσης. ...με εκτίμηση Γιάννης Μελβούρνη

  Zak Famellos
  same in music/djing.Totally agree

  ΑπάντησηΔιαγραφή