Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

LENA BLOCH & FEATHERY μια Ρωσίδα στην Αμερική

Η τενορίστρια Lena Bloch είναι γεννημένη στη Ρωσία (επί Σοβιετικής Ένωσης), αλλά είναι εγκατεστημένη από χρόνια στο Brooklyn – απ’ όπου υπηρετεί την jazz, μέσω του κουαρτέτου της Feathery (Russ Lossing πιάνο, Cameron Brown κοντραμπάσο, Billy Mintz ντραμς οι υπόλοιποι τρεις). Η Bloch έχει σπουδάσει με τον Lee Konitz, τις συμβουλές του οποίου περί αυθορμητισμού-αυτοσχεδιασμού επιχειρεί να περάσει, με επιτυχία θα πούμε, και στις δικές της συνθέσεις. Σημειώνουμε, λοιπόν, πως από τα οκτώ tracks του πιο νέου της CD τα τέσσερα είναι δικά της, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα του πιανίστα Lossing.
Οι αναφορές της Bloch είναι πολλές και ποικίλες στο Heart Knows [Fresh Sound, 2017]. Ως πρώην Σοβιετική έχει πολύ καλή σχέση με τη λεγόμενη «κλασική μουσική», την ώρα που στα κομμάτια της διακρίνονται υπαινιγμοί και από τις μουσικές της Ανατολής (της ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής), με το ύφος Konitz / Tristano να κυριαρχεί τόσο στα δικά της παιξίματα, όσο και στα του πιανίστα της.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν εξαιρετικά θέματα εδώ, όπως το 8λεπτο “Heart knows”, που δεν είναι εύκολο να τα αποκρυπτογραφήσεις μέσα στην καλυμμένη… τριτο-ρευματότητά τους. Άλλα, πάλι, όπως το 7λεπτο “Three treasures”, καταφέρνουν να προβάλλουν αγέρωχα την Ανατολή (φοβερό το μπάσο του Cameron Brown, ενός άσσου μουσικού, παλαιού συνεργάτη του Archie Shepp κ.ά.), άλλα, όπως το 13λεπτο “French twist”, περνούν από τον Μπαχ για να καταλήξουν κάπου πέρα –σε μια μπαλάντα, με έξοχη μελωδική λειτουργικότητα– και άλλα όπως το “Esmeh” έχουν τον τρόπο και την τέχνη / τεχνική να σε μεταφέρουν μέχρι τα όρια τής παλαιάς περσικής μελουργίας, με τα, για ακόμη μια φορά, εντυπωσιακά παιξίματα όλων ανεξαιρέτως των συμμετεχόντων.
Για να χαριτολογήσω. Έξοχο άλμπουμ… που δεν του φαινόταν!
Επαφή: www.lenabloch.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου