Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

MATINA SOUS PEAU / JACK HEART δύο ακόμη 45άρια της Inner Ear από τη σειρά A Distant Victory Singles Club

Όπως είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό (lifo.gr / κείμενο της 17ης Σεπτεμβρίου) η πατρινή εταιρεία Inner Ear γιορτάζει τα 10χρονά της με μια σειρά 12 7ιντσων (24 ανέκδοτα tracks), από αντίστοιχα σύγχρονα ελληνικά (βασικά) συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Έχουμε ήδη δώσει στοιχεία για τα εννέα πρώτα νούμερα, ενώ τώρα θα κάνουμε το ίδιο και για τα δύο πιο πρόσφατα (θα μας μείνει, δηλαδή, ένα ακόμη για τον Δεκέμβριο…). Πάμε…
MATINA SOUS PEAU: Μεταμορφώσεις / Flying bird [Inner Ear]
Η Matina Sous Peau ίσως είναι γνωστή σε κάποιους από την παρουσία της στους My Drunken Haze, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να τη γνωρίζουν από το κανάλι της στο YouTube από κάτι μείξεις σε άσχετα (συνήθως) μεταξύ τους κομμάτια. Τώρα η Matina Sous Peau μάς παρουσιάζεται ως διασκευάστρια και τραγουδοποιός πράγμα το ίδιο ή μάλλον περισσότερο ενδιαφέρον.
Το πρώτο τραγούδι από το 45άρι της είναι οι «Μεταμορφώσεις» του Γιώργου Ρωμανού, που είχε τραγουδήσει ο Βλάσσης Μπονάτσος στο «Παραλήρημα» [Virgin, 1991]. Το τραγούδι είναι πολύ καλό φυσικά (από τα καλύτερα εκείνης της περιόδου του Ρωμανού) και η Matina Sous Peau το λέει πολύ ωραία, δίχως να αλλοιώνει τα βασικά χαρακτηριστικά του. Παρά ταύτα δεν έχουμε να κάνουμε με μια κοινή διασκευή. Η Matina χαμηλώνει το τέμπο, δίνοντας ταυτοχρόνως πολύ μεγάλη σημασία στην παρουσία τής φωνής και των φωνητικών… και όλα τούτα τοποθετημένα μέσα σ’ ένα ενισχυμένο ακουστικό πλαίσιο. Ένα πρώτο κομμάτι, λοιπόν, που τ’ ακούς και το ξανακούς με άνεση είναι οι «Μεταμορφώσεις» (της).
Στο “Flying bird” η Matina γράφει ελληνικούς στίχους (παρά το ξενόγλωσσο του τίτλου), συνθέτοντας και τραγουδώντας. Στο ίδιο πάνω-κάτω μοτίβο με τις «Μεταμορφώσεις», αλλά με πιο σύνθετη ενοργάνωση στο background και με την ίδια «ταξιδιάρικη» διάθεση στην ερμηνεία. Ενδιαφέρον κομμάτι οπωσδήποτε, που ποπ-ίζει, θα μπορούσε να πει κανείς, κατά τα late sixties πρότυπα.
JACK HEART: Voodoo king / 108 [Inner Ear]
Jack Heart είναι το άλλο όνομα του Νικόλα Κοκολάκη, ενός νέου τραγουδοποιού που κυκλοφόρησε προσφάτως το άλμπουμ του “Emotional Piñata”. Επί του προκειμένου έχουμε δύο αγγλόφωνα τραγούδια σε μουσικές, στίχους και ερμηνείες του Jack Heart, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το πρώτο, το “Voodoo king”, είναι μια ξεγυρισμένη ροκιά, με πολύ ωραία κρουστά, και γενικότερα πολύ δυνατό rhythm section (μπάσο-ντραμς οι γνωστοί μας Sir Kosmiche και King Elephant), που διαρρηγνύεται από τις κιθάρες του Mark Brown και το σαξόφωνο του King Elephant (ξανά). Έχει κάτι το νεο-ορλεανικό το “Voodoo king”, αν και δεν είναι τόσο εύκολο να πεις τι ακριβώς. Πάντως μία αίσθηση Tony Joe White υπάρχει στο τραγούδι.
Σε άλλο μοτίβο το flip-side, το “108”, είναι μια blues-μπαλάντα που διαθέτει, και αυτή, southern ηχοχρώματα. Κι εδώ περιποιημένα τα φωνητικά, με τα παιξίματα να είναι πιο απλά (χωρίς πειραματισμούς και κόλπα), αλλά το ίδιο μεστά και σίγουρα. Πάω να πάρω μια γεύση και από το “Emotional Piñata”…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου