Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

MARK ZALESKI BAND τζαζ μέρες, μήνες, χρόνια

Σαξοφωνίστας (άλτο, σοπράνο) και την ίδια ώρα κοντραμπασίστας (περίεργο) είναι ο Mark Zaleski – που φωτογραφίζεται, μάλιστα, και ως κοντραμπασίστας στο εξώφυλλο τού πιο πρόσφατου CD του, που έχει τίτλο Days, Months, Years[Private, 2016] και που τον βρίσκει (τον Zaleski) σε φάση δημιουργική παρέα με το κουιντέτο του. Ποιοι αποτελούν αυτό το κουιντέτο; Οι Jon Bean τενόρο σαξόφωνο, Glenn Zaleski πιάνο, wurlitzer, Mark Cocheo κιθάρα και Oscar Suchanek ντραμς (σ’ ένα κομμάτι μόνο αντικαθιστά τον Zaleski στο κοντραμπάσο ο Danny Weller).
Ο Zaleski αν και μόλις στα 31 του δεν είναι «χθεσινός», καθώς έχει εμφανισθεί δίπλα στους Dave Brubeck, Antonio Sanchez, David Liebman κ.ά., ενώ έχει βρεθεί σε περιοδεία ακόμη και με τους Jethro Tull! Θεωρείται, επίσης, ως ένας από τους καλύτερους νεότερους δασκάλους στα πνευστά, στη Μασαχουσέτη (διδάσκει και Αρμονία στο Berklee College of Music), ενώ, ακόμη, είναι μέλος της περίφημης Either/Orchestra. Δεν είναι λίγα όλα αυτά – κάτι που, τέλος πάντων, φαίνεται και από το παρόν δισκάκι, που αναδεικνύει τόσο το παικτικό όσο και το συνθετικό ταλέντο του.
Το άλμπουμ ανοίγει με το “Mark in the park”, ένα 9λεπτο κομμάτι που περνάει από πολλά αισθητικά στάδια (rock, funk και λοιπά, ιδωμένα, πάντως, μέσα από μια μοντέρνα τζαζ οπτική), για να ακολουθήσει το επίσης 9λεπτο “Cerina”. Τούτο ξεκινάει μ’ ένα αυτοσχεδιαστικό ντούο στα σαξόφωνα (από τους Zaleski και Bean), εξελίσσεται σε κάτι σε-latin, έχοντας κι ένα πολύ μετρημένο και ιδιαίτερο σόλο στην κιθάρα από τον Cocheo. Τρίτο στη σειρά το φερώνυμο “Days, months, years”, που αγγίζει τα 10 λεπτά και είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι του CD. Μέσω ενός mid-tempo ο Zaleski προσφέρει ένα ολοκληρωμένο και περιπετειώδες track που φανερώνει κάτι βασικό… τις συνθετικές ικανότητες τού πρώτου τη τάξει. Πολύ ιδιαίτερη και η funky προσαρμογή του “Epistrophy” των Thelonious Monk/Kenny Clarke (η πρώτη version του CD), ενώ ένα ακόμη 9λεπτο κομμάτι, το “Katies song”, έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα – μια λυπητερή μπαλάντα, γραμμένη για κάποια παιδική φίλη τού συνθέτη που σκοτώθηκε, νέα, σε αυτοκινητικό. Το “Days, Months, Years” θα ολοκληρωθεί με τη διασκευή τής Mark Zaleski Band στο “Big Foot” του Charlie Parker. Ωραίο το μπάσο, του άλλου μπασίστα Weller εδώ και μια ωραία και εντελώς bluesy διασκευή σ’ ένα από τα όχι και τόσο γνωστά κομμάτια του Bird.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου