Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

SATOKO FUJII QUARTET άλλο ένα εκπληκτικό CD από μια καλλιτέχνιδα, που ακόμη δεν την έχουν ανακαλύψει ούτε ο... Ωνάσης, ούτε ο Νιάρχος

Η πάντα σε φάση ψαξίματος και αναζήτησης νέων improv πλάνων, περιοχών και εμπειριών ιαπωνίδα πιανίστρια, συνθέτρια και αυτοσχεδιάστρια Satoko Fujii έχει καινούριο CD (ένα ακόμη), αυτή τη φορά με το κουαρτέτο της, το οποίο συναποτελούν οι Keisuke Ohta βιολί, Natsuki Tamura (πάντα παρών) τρομπέτα, φωνή και Takashi Itani ντραμς, κρουστά (δεν υπάρχει μπάσο δηλαδή). Το “Live at Jazz Room Cortez [Cortez Sound, 2017] περιλαμβάνει δύο tracks, το 18λεπτο “Convection” και το 31λεπτο “Looking out of the window”, ενώ είναι ηχογραφημένο στο Jazz Room Cortex, στην πόλη Mito της Ιαπωνίας. Να μη μιλήσουμε, τώρα, για ποιότητα εγγραφής, ακουστικά επίπεδα, διαχωρισμούς κ.λπ., γιατί για ιαπωνικό CD πρόκειται… πράγμα που σημάνει απόδοση και απόλαυση στο maximum.
Η μπάντα είναι εκπληκτική και παίζει φυσικά εκπληκτικά – με το στοιχείο της έκπληξης, εννοώ, να είναι πάντα και πανταχού παρόν. Ναι, για συνθέσεις της Fujii πρόκειται και υπάρχουν σημεία, μέρη, τμήματα, όπου οι συνθέσεις αυτές μπορεί να γίνουν αποδεκτές από οποιοδήποτε τζαζ, ακόμη και μη-τζαζ αυτί. Αλλά το σημαντικό, εδώ, δεν είναι τα «τμήματα», μα το όλον. Γιατί οι συνθέσεις έχουν μιαν αδιάκοπη ροή και καθώς περνούν από 40 κύματα μπορείς να ανακαλύψεις στο διάβα τους rock, folk, eastern και oriental στοιχεία, και φυσικά μεγάλο μέρος της γκάμας της σύγχρονης improv-jazz, που μπορεί να άρχεται από τη σιωπή ή κάπου εκεί κοντά (από τον ψίθυρο φερ’ ειπείν) και περνώντας μέσα από βοκαλιστικούς και άλλους πάσης φύσεως πειραματισμούς (παίξιμο πιάνου «από μέσα», διαρκείς επινοήσεις σε timbre κ.λπ.) να καταλήγει στο θόρυβο (στις πρώτες στάθμες του έστω).
Ειδικώς το δεύτερο track είναι το κάτι άλλο, με φοβερά ηχοχρώματα και παιξίματα εννοείται σε τρομπέτα και βιολί (στα όρια του κλασικού fusion!) και με το πιάνο σε διαρκή αντιστικτική και υπονομευτική λειτουργία, πριν παραδοθεί η σκυτάλη στα ντραμς, κρουστά, για ένα ακόμη απίθανο και φανταχτερό σόλο – πριν ακολουθήσουν κι άλλα… κι άλλα…
Το έχω ξαναπεί; Μάλλον. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλά γκρουπ σήμερα στον κόσμο, στο χώρο της improv-jazz, που να εμφανίζουν τη δύναμη και το αναπάντεχο των σχημάτων της Satoko Fujii.
Ένα ακόμη φοβερό CD απ’ αυτή την πολύ μεγάλη Ιαπωνίδα και το εδώ κουαρτέτο της, που ακόμη δεν την έχουν ανακαλύψει ούτε ο... Ωνάσης ούτε ο Νιάρχος.
Επαφή: www.satokofujii.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου