Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

REZ ABBASI ο πακιστανός κιθαρίστας που μεγάλωσε στην Καλιφόρνια δίνει ένα ακόμη σημαντικό άλμπουμ

Πακιστανός κιθαρίστας που μεγάλωσε στην Καλιφόρνια, ο Rez Abbasi μάς είχε αφήσει άφωνους πρόπερσι με το άλμπουμ του “Unfiltered Universe” [Whirlwind Recordings, 2017], στο οποίο επιχειρούσε να συνδυάσει (με μαγικό τρόπο είναι αλήθεια) καρνατικά και τζαζ στοιχεία (υπάρχει σχετικό review στο δισκορυχείον). Μουσικός, με ιδιαίτερη έφεση στο απρόσμενο, το οποίο συχνά υπηρετεί μέσα από ποικίλα projects, ο Abbasi έχει τώρα νέο άλμπουμ, που αποκαλεί A Throw of Dice [Whirlwind Recordings, 2019] και που ολοκληρώνει με τη βοήθεια τού συγκροτήματός του, των Silent Ensemble. Πρόκειται, βασικά, για ένα κουιντέτο, το οποίο αποτελούν οι: Rez Abbasi ηλεκτρικές, ακουστικές κιθάρες, ηλεκτρική sitar-guitar, Pawan Benjamin τενόρο, σοπράνο σαξόφωνα, μπανσούρι, φλάουτα, Jennifer Vincent κοντραμπάσο, τσέλο, Rohan Krishnamurthy mridangam, ghatam, khanjira και Jake Goldbas ντραμς. Αφορμή για τούτο το CD αποτέλεσε η θέληση τού Abbasi να συνθέσει μουσική για την βωβή γερμανική ταινία τού Franz Osten Prapancha Pash (1929) ή A Throw of Dice όπως έγινε πιο γνωστή με τον αγγλικό τίτλο της – ταινία που είναι βασισμένη σ’ ένα επεισόδιο από την Μαχαμπαράτα (το κλασικό ινδικό έπος). Την μουσική αυτή ο Abbasi την παρουσίασε ζωντανά (Brookfield Place / Manhattan, The Krannert Center / Urbana-Champaign, Illinois), με ταυτόχρονη προβολή του φιλμ, αν και στο CD δεν καταγράφεται κάποια ζωντανή εκδοχή της, μα μία λίγο διαφορετική στούντιο-edit (όπως διαβάζουμε στο triple-folded cover).
Ο Abbasi αναγνωρίζει, κατ’ αρχάς, την δυσκολία του εγχειρήματος, καθώς, όπως γράφει στο cover (διατυπώνουμε με δικά μας λόγια)... ναι μεν υπάρχει μιαν άμεση έμπνευση, λόγω της ιστορίας που αναδύεται από την οθόνη, όμως, από την άλλη μεριά, είναι και η δυσκολία να προσαρμόσεις τη μουσική σου στην συναισθηματική πολυφωνία των πάμπολλων χαρακτήρων, κάτι που τελικώς απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια.
Καταβάλλεται αυτή η προσπάθεια και λογικώς θα πρέπει να είναι επιτυχής – λέμε «λογικώς», επειδή εμείς εδώ ακούμε μόνο την μουσική, δίχως την δυνατότητα να βλέπουμε, ταυτοχρόνως, και την ταινία. (Το έχουμε ξαναγράψει, πως σε τέτοιες περιπτώσεις ιδανικό αποδεικνύεται μόνον το DVD, καθώς παρέχει ταυτοχρόνως ήχο και εικόνα, αν και σπανίως βλέπεις τέτοιες απόπειρες να αποτυπώνονται σ’ αυτή φόρμα). 
Οι μουσικές τού Abassi συνδυάζουν προφανώς (λέμε «προφανώς», λόγω του ινδικού οργανικού setting) πάμπολλα ινδικά και βεβαίως jazz και rock στοιχεία, προτείνοντας μια μουσική ζωντανή, πάλλουσα, με ποικίλες αυτοσχεδιαστικές προσθήκες εντός της, άλλοτε χαμηλών τόνων και άλλοτε πιο βαριά και δυναμική, με προφανή κινηματογραφική αίσθηση (κάτι που δεν το ανιχνεύεις πάντα στις CD-εκδόσεις των μουσικών «επί τόπου») και με σαφή σκηνική υποβολή.
Σ’ αυτόν τον γνωστόν από παλαιά αισθητικό χώρο τής indo-jazz, το “A Throw of Dice” του Rez Abbasi και των Silent Ensemble έρχεται να διεκδικήσει μιαν υψηλή θέση.
Επαφή: www.reztone.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου