Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 216

28/1/2020
Με αφορμή το θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη θυμήθηκα το θεατρικό τού Tom Stoppard Rock n’ Roll, που είχε ανεβεί στο θέατρο Πόρτα, το 2008. Θυμάμαι, μάλιστα, πως στην παράσταση είχανε σκάσει και μέλη του τσέχικου συγκροτήματος Plastic People of the Universe κι είχαν παίξει μουσική. Ήταν σίγουρα ο σαξοφωνίστας Vratislav Brabenec, ενώ ο βιολιστής (γιατί υπήρχε και βιολιστής) πρέπει να ήταν ο Jiří Kabeš. Εξ όσων επίσης θυμάμαι πρέπει να είχε έρθει στην Αθήνα και ο καλλιτεχνικός ηγέτης των Plastic People, o Ivan Martin Jirous.
Εκείνη την εποχή διάφοροι άσχετοι στα μίντια βρίζανε τον κομμουνισμό κ.λπ., γιατί είχε απαγορεύσει τάχα το rock στην Τσεχοσλοβακία! Διάβαζες απίστευτες αρλούμπες (δεν θέλω τώρα να αναφερθώ σε ονόματα), από άτομα που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με το rock, και που έπαιρναν τοις μετρητοίς όσα έγραφε ο Stoppard στο έργο και όσα έπαιζαν οι Κοτανίδης και Συσσοβίτης στο θέατρο.
Εντάξει, εμένα η παράσταση δεν μου είχε αρέσει φυσικά (για ιδεολογικούς λόγους, όχι για αισθητικούς), αλλά τώρα δεν θα κάνω κριτική σ’ ένα έργο που, μετά από 12 χρόνια, το θυμάμαι μέσες-άκρες.
Θα πω μόνον πως υπήρχαν εκατοντάδες συγκροτήματα που διέπρεψαν στην Τσεχοσλοβακία επί κομμουνισμού και πως οι Plastic People of the Universe ήταν μια σχεδόν ασήμαντη λεπτομέρεια, που της έδωσε όγκο η δυτική αντικομμουνιστική προπαγάνδα τα χρόνια μετά το ’77 (και την περιβόητη Χάρτα 77).
Κατ’ αρχάς ποτέ οι ίδιοι οι Plastic People δεν παρουσιάστηκαν ως «επαναστάτες», που ήθελαν να ανατρέψουν τον κομμουνισμό και πως γι’ αυτό τον λόγο τους κυνηγούσαν. Πάντα πρόβαλλαν πως ήταν μόνο μουσικοί και πως δεν τους ένοιαζε τίποτ’ άλλο, χωρίς επίσης να διευκρινίσουν επίσης ποτέ (τουλάχιστον δεν έπεσε κάτι τέτοιο στη δική μου αντίληψη) ποιοι ακριβώς ήταν οι λόγοι βάσει των οποίων κοντραρίστηκαν με το καθεστώς. (Η δική μου γνώμη, απ’ αυτά που έχω διαβάσει και αντιληφθεί, είναι πως διώχθηκαν, πριν την Χάρτα, για απλές αστυνομικές παραβάσεις, που σχετίζονταν με την «κοινή ησυχία» ας πούμε και για άλλα τέτοια ανάλογα θέματα, και όχι γιατί είχαν αντικαθεστωτική και ανατρεπτική έναντι του συστήματος συμπεριφορά). Anyway…
Ορισμένοι αδαείς έχουν / είχαν την εντύπωση (το διαπίστωσα και πρόσφατα εδώ στο facebook) πως στην παλιά Τσεχοσλοβακία υπήρχε μόνο ένα ροκ συγκρότημα και πως εκείνο είχε κυνηγηθεί από τους κομμουνιστές! Μιλάμε για τέτοια πληροφόρηση...
Τσεχοσλοβακία, 1970. Τι να μας πούνε τώρα οι Plastic People και ο Tom Stoppard;

28/1/2020
Όταν πεθαίνει κάποιος παλιός ΕΚΚΕτζής, όπως ο Γιώργος Κοτανίδης σήμερα, θυμάμαι πάντα αυτούς τους απίστευτα αστείους, σουρεαλιστικούς στίχους του Πανούση από το «παιδί του σωλήνα», και αμέσως επανέρχομαι στην προτέρα κατάσταση...
«Ο δότης μπαμπάς του ήταν στο Ε.Κ.Κ.Ε. / κι έχει λατέρνα που παίζει ρέγκε»

28/1/2020
Όταν σκοτώνεται ένα παιδί 13 ετών, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, λυπάμαι πολύ. Κλαίω.
Όταν σκοτώνεται ένας φραγκάτος διάσημος πατέρας, που δεν μπορεί να πάει από την Ομόνοια στη Βάρκιζα με το αυτοκίνητό του, όπως όλος ο κόσμος, αλλά θέλει ελικόπτερο για να μην ταλαιπωρείται στην κίνηση, και το ελικόπτερο πέφτει και σκοτώνονται εκτός από κείνον και άλλα οκτώ άτομα (μαζί και η κόρη του) τότε το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό να πω, αυθόρμητο, και το είπα, ήταν τούτο. Ρε τον ηλίθιο τι έκανε...

27/1/2020
OI KOKKINOI
[Robert Wyatt ντραμς - Paul Rutherford τρομπόνι, ευφώνιο]
Υπάρχει και άλμπουμ που παίζουν μαζί. Ακούστε φοβερό κομμάτι στα σχόλια...

27/1/2020
Πρόσεξε, τώρα, ξεδιάντροπο άρθρο από την iefimerida.
Πήγε ο Μητστοτάκης στο Άουσβιτς, για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου και διαβάζεις στους τίτλους:
>>Πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός συμμετέχει στις εκδηλώσεις για το Αουσβιτς 27 αρχηγοί κρατών και 200 επιζώντες του Ολοκαυτώματος στις εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου<<
Αφήνω κατά μέρος τα λιβανίσματα («πρώτη φορά» και κάτι τέτοιες τρίχες) και μένω στο ουσιώδες.
Γιατί δε γράφετε, ρε, ποιος απελευθέρωσε το στρατόπεδο στους τίτλους; Μόνο του απελευθερώθηκε; Γιατί δεν συμπληρώνετε, εκεί στο τέλος «75 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τον Κόκκινο Στρατό»; Ντρέπεστε; Κωλώνετε;
Κι άμα πατήσεις κλικ και «μπεις» στο κείμενο, εκεί «χωμένο», στη μέση, μπορεί να πάρει το μάτι σου κι ένα «Ερυθρό Στρατό»! Άκου «Ερυθρό»! Έβαλα τα γέλια.
Σου λέει, μάς διαβάζουν κι ένα κάρο αγράμματοι που μπορεί να νομίσουν ότι ο «Ερυθρός Στρατός» ήταν, ξέρω ’γω, ο... στρατός του «Ερυθρού Σταυρού», οπότε ok. Και «Κόκκινο» δεν γράφουμε, παρασιωπούμε δηλαδή, και παραπλανούμε ταυτοχρόνως.
Γκέμπελς κανονικοί. Θέλουν να το παίξουν και αντιφασίστες τα ζαγάρια.

27/1/2020
Ο Φοίβος Δεληβοριάς είδε, λέει, στον ύπνο του δύο γιγάντια @ρχίδι@ κι έγραψε τραγούδι («Άγρια ορχιδέα» το λέει), που έχει μέσα και την έκφραση «@ρχιδίσι@ ερημιά». Ψέματα λέει. Έιτις ταινίες με τον Ψάλτη έβλεπε.
Στη στιχοπλοκή τα ψιλοκαταφέρνει ενίοτε ο Δεληβοριάς, είναι ριμαδόρος, αλλά τα τραγούδια του, σαν τραγούδια γενικώς, πολύ συχνά είναι «λίγα». Κι αν αρχίσει να γράφει για @ρχίδι@ και για άλλα τέτοια... παπαροειδή θα είναι ακόμη λιγότερα.

26/1/2020
Τώρα φέρτε τους... (γέλια)

25/1/2020
Στις 20 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή με απρόσμενο τρόπο ο Χάρης Βρουλής (Harry Vroulis), στο Χιούστον, εκεί όπου ζούσε από πολλά χρόνια. Ο Βρουλής που ήταν 74 ετών, ουσιαστικά πέθανε στον μαραθώνιο του Χιούστον (16o μίλι), τον οποίον δεν άντεξε να ολοκληρώσει.
Ποιος είναι ο Χάρης Βρουλής, θα αναρωτηθούν πολλοί...
Εντάξει, δεν είναι γνωστός ως μουσικός, αλλά έχει κι αυτός την ιστορία του.
Στο 10ον Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Θεσσαλονικής (8-10 Σεπτ. 1971) η Μαρίνα είχε πει το τραγούδι του «Το τραίνο τώρα...».
Την ίδια εποχή, το 1971, ο Βρουλής είχε κυκλοφορήσει κι ένα πολύ καλό αγγλόφωνο 45άρι – ένα από τα ωραιότερα του ελληνικού folk-rock. Στην πρώτη πλευρά είχε το τραγούδι “Golden cross” και στη δεύτερη «Το τραίνο τώρα...» στα αγγλικά (ως “The train now…”).
Έκανε κι άλλα πράγματα, σε σχέση με τη μουσική ο Βρουλής, στην πορεία, αλλά δεν είναι τώρα η ώρα να πούμε περισσότερα.
Θα τον θυμόμαστε, πάντα, γι’ αυτό το εκπληκτικό άσμα..

24/1/2020
Γνωρίζοντας Manu Dibango και Fela Kuti (και 2-3 άλλους ακόμη) όλοι υποθέταμε πως στην Αφρική, στα σέβεντις, θα γινόταν πανικός με το φανκ. Όταν όμως στα τέλη των 90s και τις αρχές των 00s άρχιζε σιγά-σιγά να επανεκδίδεται το άγνωστο υλικό, από τα βάθη των τροπικών, απλώς το επιβεβαιώσαμε. Marijata, Γκάνα '76.
[Πέρασαν κιόλας 18 χρόνια από τότε που το πρωτακούσαμε...]

23 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb περί Marijata...

    Stathis Nikokavouras
    λενε οτι ο μανου ντιμπαγκο με την μαμακοζα του ηταν αυτος που εφερε τον κοσμο στα κλαμπ.γιατι μεχρι τοτε δεν υπηρχαν κλαμπς.καποιοι οτι ειναι το πρωτο κοματι καθαρα χορευτικο για κλαμπς[μεχρι τοτε μονο φανκ κοματια του τζειμς μπραουν και λιγων αλλων υπηρχαν τοτε.ισχυει οτι ειναι το πρωτο καθαρο χορευτικο και απο εκει η ντισκο ξεκινησε?]

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έχει πολύ αλήθεια αυτό. Τουλάχιστον για την Ελλάδα. Έγινε σφαγή όταν βγήκε το Soul Makossa το '72. Αυτό, το World is a ghetto των War, τα κομμάτια των Barrabas (Woman, Wild Safari) και μερικά ακόμη (Santana, James Brown κ.λπ.) ήταν στάνταρ.


    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εδώ με Γαλανό και Τούλα Γαλάνη... https://www.youtube.com/watch?v=YxDITpDWxjA
    The world is a ghetto – War

    Stathis Nikokavouras
    και ομως....και ομως υπαρχει ενα ακομα που τοχεις ακουσει μαλλον...και ειναι το καλυτερο ολων και εδω δεν σηκωνει καμια αμφισβητηση θα σε φαω...δεν ειναι μονο η γνωριμια μου με τον βλασση το 85 γιατι ο ντiνος που δουλευαμε μαζι ηταν απο το ξυλοκαστρο και μου τον γνωρισε στην μπουτικ..δεν ειναι μονο αυτο.ειναι γιατι ειχε την φωναρα...το ταλεντο αλλα τον εφαγε η ηλιθια η κοκα..ακου σε παρακαλω τις διφωνιες που κανει ..πανω στην φωνη του μεσα στο στουντιο το σιδερωνει το κοματι το χτενιζει και μας το δινει στο πιατο...πραγματικα μεγαλος καλιτεχνης...και θα σου πω κατι που λιγοι το καταλαβαινουν.αν δεν ειχε λεφτα πολλα η οικογενια του ακομα θα ζουσε..δεν θαχε μπλεξει με τις μυτιες που τα εξοδα τοτε ηταν τεραστια..ποσα να του πληρωνε η αλικη.βαρεθηκε...και καλοι φιλοι ηταν με τον τακη τον κουματο τον συχωρεμενο τον μανατζερ του βασιλη που ερχονταν μαζι στο χωριο..ο τακης που οι ατακες του εστελναν κοσμο νοσοκομειο...του λεω εγω εχω σπιτι στην κηφισια των σφακερων...με κοιταζει με περιφρονηση και λεει...αη μωρη που εισαι κοιμητηριου 6 ..............πεσαμε κατω απο τα γελια....πολλα θα σου πω το καλοκαιρι...θα κατσουμε για μπυρα ακουγοντας μπλακ στρατ και θα σου πω φασεις που εγραψαν στορια...το γελιο...ελα παρε την κοματαρα..ακουσε το ολο αποσταγμα..νωχελικα στην αρχη και μετα το απογειωνει..και τα αγγλικα του περφεκτ... https://www.youtube.com/watch?v=JYX6wf2Yaow
    ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ ΒΛΑΣΣΗΣ _ _ DIMENSION (war_the κόσμος είναι ένα γκέτο) .wmv

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι ρε φίλε, ωραίο είναι, αλλά είναι πολύ μεταγενέστερο. Λέμε για τότε, early seventies. Δεν ξέρω αν το έλεγε, τότε, ο Μπονάτσος σε live.

    Γιώργος Μίχας
    κι αυτό χαλούσε κόσμο τότε του δικού μας Δημήτρη Ταμπόση https://youtu.be/652mVIgsb0E
    Dimitri - Muscle Hands

    Alfa Bhta
    https://www.youtube.com/watch?v=U3IlJuaAi8g
    υπάρχουν στο YouTube διάφορα... αλλά χωρίς πολλές πληροφορίες και κάποια στοιχειώδη χρονολογική σειρά. Πάντως το θέμα αξίζει.. κι αν το δισκορυχείο βρει το χρόνο μπορεί να φτιάξει όχι μόνον ένα αλλά πολλά άρθρα με αξιόλογες κυκλοφορίες από το 70 και μετά ανά χρονιά..
    Africa Funk - The Original Sound of 70´s ( Full Album ) 2000

    Dimitris Trox
    https://youtu.be/4VsudWhg7Fc
    Moses Boyd Exodus – Parallax

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb περί Χάρη Βρουλή...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=XBNb2GtnHf0
    HARRIS VROULIS GOLDEN CROSS PSYCH BALLAD

    Vassilis Konstandopoulos
    γείτονας γμτ. Ο αθλητισμός σκοτώνει ως γνωστόν. Ωραίο και μελαγχολικό, πλην το επικό τμήμα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.houstonchronicle.com/.../Houston-marathon...
    Houston marathon runner who died ran race for 36 years, even with cancer

    Vassilis Konstandopoulos
    οκ, τον σκότωσε ο Μαραθώνιος πάντως τελικά

    Vassilis Serafimakis
    Kοίτα να δείς που έφυγε κάνοντας κάτι που αγαπούσε πολύ στη ζωή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb περί κινέζων τουριστών...

    Stratis Armenakis
    Τι γελοιο ατομο!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.kathimerini.gr/.../diagrafhke-apo-to-komma...
    Διαγράφηκε από το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Χάρης Θεοχάρης | Kathimerini

    Αντώνης Κόντος
    Θα τους πουλήσουμε εμβόλια....

    ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
    Ήρθε η κορονοαναπτυξη��

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb περί Φοίβου Δεληβοριά...

    Nikos Zozos
    Μια χαρά τα είπε ο Φοίβος. Αν μη τι άλλο έδωσε φωνή σε αυτά που σκεφτόμαστε ή και λέμε στο περιορισμένο φιλικό μας περιβάλλον για αυτά τα δύο άθλια πρόσωπα της πολιτικής σκηνής του τόπου μας.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Να ακούσουμε και το τραγούδι. Και άμα είναι στα αλήθεια "@ρχιδ@το" (δηλαδή πολύ καλό) τότε θα τον συγχωρήσουμε (για τα όνειρα που βλέπει).

    Kwstas Agas
    Τουλάχιστον ο αείμνηστος Στάθης Ψάλτης ούτε ως "διανοούμενος" ούτε ως "ψαγμένος καλλιτεχνης" μας πλασαρίστηκε .... Έφτιαχνε βιντεοκασέτες για να περνά καλά , τις οποίες νοικιαζαμε από το βιντεοκλαμπ της γειτονιάς για να κάνουμε χαβαλε με τους τοοοοτε συνομηλίκους συμμαθητές μας τα Σάββατα που βρισκόμασταν όταν επιστρέψαμε από το παιγνίδι μπάσκετ ..... Οπότε, αν μη τι άλλο ο Στάθης Ψάλτης ήταν πιο αυθεντικός ...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πολύ σωστά. Και τα έχω γράψει αυτά για τον Ψάλτη.

    Vassilis Serafimakis
    Διαφορές γούστων - Εβλεπα πιτσιρικάς ιταλικές Φράνκο & Τσίτσιο κι έχω δεί (αναγκαστικά) Στάθη Ψάλτη και τα σενάρια στού Ψάλτη είναι εκατό φορές χειρότερα από τη χειρότερη ιταλική πατατοταινία.
    Πάντως ο πολύς κόσμος τέτοια γούσταρε - στα βιντεοκλαμπ δεν έμενε καμμία ταινία Ψάλτη στο ράφι!

    Kwstas Agas στον Vassilis Serafimakis
    περισσότερο από Φράνκο & Τσιτσο νοικιαζαμε βιντεοκασέτες με έναν άλλο κωμικό - που ήταν της εποχής μας - που λεγόταν "ο Μπομπος" και οι γκροτεσκες ταινίες του είχαν τίτλους όπως "ο Μπομπος κόπανος και γκομενιάρης"!! Πολύ γέλιο ...

    Vassilis Serafimakis
    περιμένω από Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας κείμΕΝΟ :-) γιά soundtracks φτηνιάρικων ιταλικών ταινιών εκείνης τής εποχής, όπου γράφονταν δυσανάλογα καλής ποιότητας κομμάτια.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Γράφω και κατά παραγγελία επ' αμοιβή φυσικά... ��

    Daniil Gkorgkolis στον Kwstas Agas
    το εστι μπομπος... Ελληνική εφεύρεση των βρώμικων 80ς; ή κάποιο ιταλικό κατασκεύασμα;

    Sakis Bwanas στον Kwstas Agas
    και ενίοτε δίνει ρεσιτάλ
    https://youtu.be/S3wJkDtdfOE
    ΤΜΗΜΑ ΗΘΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 43

    Daniil Gkorgkolis στον Sakis Bwanas
    καλα ο Ψάλτης, ήταν μόνιμος guest star, σε σειρές τ Μανούσου Μανουσάκη;
    Εγω από σπόντα τον ειχα τσεκάρει ως 'μαυρο κουρσαρο-εκδικητη' στη Λαμψη του Φώσκολου..
    Μα καλά τι τρασιλα κυκλοφορούσε τότε σε μεσημεριανά reality & σε πρόχειρο φτιαγμένες σειρές με άποψη

    Sakis Bwanas
    εντάξει, ισχύουν όλα που γράφεις αλλά όχι 100%. Ήταν ένας μυστηριώδης συνδυασμός που πετύχαινε πολύ σπανιότερα από όσο αποτύγχανε

    Daniil Gkorgkolis
    εμμ ναι 'Ενοχές απολαύσεις'
    Λογικα αυτά ηταν τα παρθενικα βήματα της ιδιωτικής τιβι.. Απλά μκυ τη σπάει αυτό το ηθικό πλαστικό μυνημα, που πάει να περάσει εμμεσα μέσω μιας 'αόριστης κοινωνικής καταγγελίας' προς ομάδες παραβατικων-εν δυνάμει βιαστών..
    �� Αυτο είναι μολκς το 2ο επεισόδιο που βλέπω σγη ζωή μου... Ήμουν εκτός χώρας εκείνη τη περίοδο οπότε φαντάζεσαι, δεν έχω συγκροτημένη άποψη...
    Αλλα όντως πολυ καλύτερος εδω ο Ψάλτης απο αλλού, σε άλλο γκρουπ (έστειλα το λινκ σου) τον 'έβαλα' ως trash alter ego t Alice Cooper... και ναι ταίριαξε γάντι στο ρόλο του..
    Αλλα ο μπομπος, ποιος είναι - σε άλλο επεισοδιο λογικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sakis Bwanas
      ως Μπόμπος είχε καθιερωθεί στα ελληνικά ο Ιταλός κωμικός Αλβάρο Βιτάλι. Αν κι έχει παίξει ακόμη και σε ταινίες του Φελίνι, έγινε πασίγνωστος σε Ιταλία και Ισπανία παίζοντας σε πολλές σεξοκωμωδιες των '70ς. Δεν ξέρω γιατί, αλλά "μπόμπος" ονομαζόταν και ένα μικροσκοπικό μηχανάκι Honda 50, δημοφιλέστατο στην αρχή των '80ς στην χώρα μας...
      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alvaro_Vitali
      en.wikipedia.org
      Alvaro Vitali – Wikipedia

      Παντελής Λαλεδάκης
      Παρόλα αυτα ειναι από τους λίγους καλλιτέχνες που περνούν θεση τοσο ανοιχτα σε τετοια ζητήματα. Μακαρι να ειχαν περισσοτεροι αντιστοιχο θάρρος

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ποια ζητήματα?

      Παντελής Λαλεδάκης
      Στη συγκεκριμένη συνεντευξη απομονώθηκε αυτη η φράση για λογους εντυπωσιασμού αλλα μιλησε επισης για το θεμα της μετανάστευσης,της είσοδου των ματ σε καταλήψεις και την αστυνομική βία, για τη φτώχια, την οικονομικη κριση..

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν μ' ενδιαφέρει τι πιστεύει για όλα αυτά ο Δεληβοριάς. Σε δεύτερη, τρίτη φάση μπορεί να ασχοληθώ και με το τι λέει στις συνεντεύξεις του. Το πρώτο που μ' ενδιαφέρει είναι αν μπορεί να υπάρξει στην επικαιρότητα με πολύ καλά καινούρια τραγούδια. Ως τραγουδοποιό μ' ενδιαφέρει να τον κρίνω. Ας σκέφτει λοιπόν πώς τις διάφορες απόψεις του θα τις κάνει τραγούδια, που να στέκουν.

      Παντελής Λαλεδάκης
      Τοτε στο κοντεξτ της εποχής που ζουμε, που συμβαίνουν χιλια δυο και κανεις καλλιτέχνης (απο οσους εχουν μια απήχηση φυσικα) δεν τολμάει να μιλησει νομίζω ειναι λιγο αδικο να πιανεστε απο αυτα που ειπε για να κανετε καλλιτεχνική κριτική. Εξάλλου δεν νομιζω ο ιδιος να πούλησε κατι παραπανω απο αυτο που ειναι, τοσα μπορει τοσα κανει και αυτη η ειλικρίνεια(οσο ειναι δυνατόν κατι τετοιο) κ η αμεσότητα της τέχνης του δειχνει να εκτιμάται απο τον κοσμο

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ο καλλιτέχνης μιλάει μέσα από το έργο του. Τι να μου π.χ. ο Θεοδωράκης; Ακούω το Μαουτχάουζεν και καταλαβαίνω. Πρώτα το έργο και μετά τα λόγια. Ιδάλλως δεν έχεις έργο και προσπαθείς με τα λόγια να κάνεις θόρυβο γύρω από το όνομά σου. Εμένα αυτό δεν μ' ενδιαφέρει. Δεν μ' ενδιαφέρουν οι απόψεις περισσότερο από τα τραγούδια. Υπάρχουν άλλοι που παράγουν απόψεις, και το κάνουν καλύτερα από τον Δεληβοριά.

      Vassilis Serafimakis στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      γιά μένα είναι αδύνατον να κριθεί οτιδήποτε καλλιτεχνικό εκτός πλαισίου και συνθηκών δημιουργίας του - όσο κι αν αδιαφορήσομε στην κριτική μας γι'αυτά. Το λέω διότι κρίνοντας πχ θέση κάμερας ή παίξιμο μπάσου νέτα σκέτα χωρίς αναφορές σε context κρίνομε αναγκαστικά κοινωνικές, ιστορικές ή και πολιτικές θέσεις ("κάθε τοποθέτηση τής κάμερας είναι μία πολιτική θέση" ή πχ το παίξιμο τού τάδε μέσα στο παίξιμο τού δείνα).
      Νομίζω ότι κάθε καλλιτεχνικό έργο είναι αναπόδραστα και ιδεολογική θέση.

      Διαγραφή
    2. Παντελής Λαλεδάκης στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      αυτο ειναι ενα καλο παραδειγμα για τον διαχωρισμο του καλλιτεχνη απο το εργο του. Οτι και να λεει το μαουτχαουζεν σε μας, πλεον ο θεοδωρακης εχει τελειως διαφορετικη οπτικη στα πραγματα και χρησιμοποιει τη φωνη που εχει για να εκφρασει τελειως αντιθετες θεσεις (δικαιωμα του εννοειται) οι οποιες εχουν απηχηση στον κοσμο και επηρεαζουν το αισθημα. ανεξαρτητως του εργου και της ποιοτητας του ειναι καλο οσοι εχουν φωνη στα μμε να τη χρησιμοποιουν με σωστο τροπο. Plus η συγκριση με τον θεοδωρακη ειναι τελειως αδικη μιας και ειναι τελειως διαφορετικα τα μεγεθη

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν νομίζω πως ο Θεοδωράκης έχει άλλες απόψεις σήμερα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε σχέση μ' εκείνες που εκφράζει στο Μαουτχάουζεν. Φυσικά και δεν συγκρίνω Δεληβοριά με Θεοδωράκη. Ως ένα παράδειγμα έργου και καλλιτέχνη το ανέφερα.

      Errikos Sofras
      το θεαμα που ειχε επιμεληθει πριν 2-3 χρονια στην Ιερα Οδο με τιτλο Η ταρατσα τοου Φοιβου ειναι ο,τι χυδαιοτερο εχω δει

      Vassilis Serafimakis
      επειδή δεν πήγα να το δώ θα ήθελα να μάθω περισσότερα - ιδίως γιά την "χυδαιότητα" που είδατε σ'αυτό.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Vassilis Serafimakis
      άλλη ώρα αυτά. Δεν υπάρχει χρόνος.

      Paul Vigos
      εγώ ως μουσικός αυτό που θα πω είναι ότι οι καλλιτέχνες καλό είναι να μην παίρνουν θέση και γενικότερα σε πολιτικά ζητήματα διότι μπορεί να εκτεθούν ανεπανόρθωτα όπως παραδείγματος χάρη ο Μίκης Θεοδωράκης που αναφέρθηκε πιο πριν. αλλά ακόμα και αν πάρει θέση ο τρόπος με τον οποίο ο Φοίβος Δεληβοριάς πήρε θέση ουσιαστικά καταφέρθηκε εναντίον του συγκεκριμένου υπουργού κατά ένα πολύ ρατσιστικό τρόπο δηλαδή Με τρόπο που καταδικάζουν και οι ίδιοι Προοδευτικοι αριστεροι. γενικότερα οι καλλιτέχνες που παίρνουν θέση αποδεικνύουν Και προσπαθούν να γίνονται αρεστοί σε συγκεκριμένο κοινό ενώ συμφωνώ απόλυτα Πόντιοι καλλιτέχνες μιλούν μόνο μέσα από το έργο τους

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Σε σχέση με τον Θεοδωράκη διαφωνώ. Προσωπικά αναγνωρίζω το δικαίωμα στον Μίκη Θεοδωράκη (καταλαβαίνεις πώς το λέω - όχι υπερφίαλα) να μιλάει όσο θέλει, όποτε θέλει και να λέει ό,τι θέλει (το ότι κρίνεται για όσα λέει είναι άλλο θέμα). Αυτό το δικαίωμα, προσωπικά, το ξαναλέω, το αναγνωρίζω σε ελάχιστους. Το αναγνώριζα για άλλους λόγους στον Τζίμη Πανούση π.χ.

      Celeste Felicidad
      Μια χαρα τα ειπε και τον κανει να φαινεται αυτο που ειναι: ΑΡΧΙΔΙ.

      Vassilis Serafimakis
      ααα παπαπαπα - αυτή δεν έβαλε παπάκια, λιποθυμάω!!

      Διαγραφή
    3. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εντάξει, ο καθένας εκφράζεται όπως γουστάρει. Εγώ δεν βάζω κανόνες εδώ. Απλά λέω πως από τον Δεληβοριά εκείνο που μ' ενδιαφέρει πρωτίστως είναι ν' ακούσω δικά του καλά τραγούδια. Το τι πιστεύει για το ένα ή για το άλλο θέμα δεν με απασχολεί ιδιαίτερα ή και καθόλου.

      Celeste Felicidad
      Επισης, ΔΕΝ μου αρεσει καθολου ως μουσικος. Οχι οτι εχω τις δικες σου γνωσεις ή ενδιαφερον για τη μουσικη, αλλα τον ειδα λαιβ πριν μια 6-ετια (χωρις να θελω να παω) και οφειλω να πω οτι με εντυπωσιασε πολυ θετικα σαν περφόρμερ.
      απο εκει και περα, συμμεριζομαι μαζι του τη ΣΙΧΑΣΙΑ για ναζιδια τυπου Γεωργιαδη.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν σου αρέσει σαν μουσικός, αλλά σου αρέσει σαν περφόρμερ?

      Celeste Felicidad
      Αν βαλουμε κατω πχ τι φρικαλεοτητες εχει εκστομισει ο Γεωργιαδης για πολιτικους του αντιπαλους, με ΟΛΟ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚ να του παιρνει πιπες απο τη στιγμή που εφυγε από το ΛΑΟΣ, ελπιζω και σε αλλες αντιστοιχες δηλωσεις εκ μερους οποιου προαιρειται. ;)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν είναι ο ρόλος του τραγουδοποιού να τα βάζει με τον Άδωνι και τον κάθε Άδωνι. Υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι. Ας κάτσει να στρωθεί να φτιάξει κανα καλό τραγούδι.

      Vassilis Serafimakis
      καλά διαφωνώ κατηγορηματικά με αυτό ότι δηλ δεν είναι ο ρόλος τού τραγουδοποιού κτλ. Αλοίμονο! Ρόλος τού ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ είναι γιά μένα το ανακάτεμα με τα κοινωνικά και τα πολιτικά.
      Αμα δεν θέλει κάποιος, τότε είναι δικαίωμά του να "αναχωρήσει" σε χώρους "η τέχνη γιά την τέχνη" ή κάτι παρόμοι. Αλλά εάν θέλει να ανακατευθεί έχει εξ ορισμού κάθε δικαίωμα.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Διαφώνησε όσο θέλεις. Δεν μ' ενδιαφέρουν οι απόψεις του Δεληβοριά, το ξαναλέω. Μ' ενδιαφέρει το αν φτιάχνει καλά τραγούδια. Από τα καλά τραγούδια του θα αντιληφθώ και τις απόψεις του.

      Vassilis Serafimakis
      φίλε μου, ένα πχ Phil Ochs ήταν μέτριος έως καλός συνθέτης και ερμηνευτής ενώ ήταν άριστος από πλευράς πολιτικοποίησης, ανάμειξης με τα κοινά, και σωστών απόψεων (γιά μένα!).
      Και ένας πχ Elvis Presley ήταν (πάλι γιά μένα!) ημίθεος στη μουσικά αλλά και σε άλλα πεδία, όμως από πλευράς πολιτικών απόψεων υπήρξε ένας αφελής, επιεικώς.
      Οι προοδευτικές απόψεις (υποθέτω ότι αυτό που εκφράζει τούτος ο γενικός όρος υποστηρίζομε) δεν είναι συνάρτηση τής ικανότητας στην τέχνη. Γι'αυτό είμαι απόλυτα σίγουρος.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Σε ορισμένους Τέχνη και "σωστές" πολιτικές θέσεις συνδυάζονται σε ψηλό βαθμό.

      Sakis Bwanas στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      δύσκολη η κλωνοποίηση Frith, Eno και Wyatt...

      Vassilis Serafimakis
      Μα που ξέρεις εσύ τι όνειρο είδε ο Δεληβοριάς κι εμπνεύστηκε; :-)

      Διαγραφή
    4. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ο ίδιος μίλησε για το τι είδε στον ύπνο του.

      Vassilis Serafimakis
      Νόμιζα είπες ότι είδε στ'ονειρό του ταινίες Στάθη Ψάλτη.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Διάβασέ το πιο προσεκτικά.

      Vassilis Serafimakis
      εντάξει, στα 80s έβλεπε όπως πολύς κόσμος Στάθη Ψάλτη. (Αλήθεια, αυτός γιατί να έβλεπε ταινίες Ψάλτη; Δεν είναι ούτε κάν κακό σινεμά.) Και στο όνειρό του είδε εκείνα κει τα πράματα που γράφομε με παπάκια...

      Nikos Zervos
      SYMPATHIS O DELIVORIAS---ASTOXES OI DILOSEIS TOU-----AS GRAPSEI NEA TRAGOUDIA-------------EXEI DIKIO O FONTAS

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είμαστε σαφείς. Μην ψάχνεις να κάνεις κουβέντα για την κουβέντα.

      Vassilis Serafimakis
      Διέγραψα μία απόπειρα (καθαρά γιά) χιούμορ διότι εκλήφθηκε γιά κάτι σοβαρό...

      Μάνος Ορφανουδάκης
      Μια καλή αρχή είναι να μη βάζετε παπάκια στα αρχίδια.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ντρέπομαι χωρίς @@. Δεν το κάνω.

      Kostas Laskos
      Κατάφερε το απίθανο. Να κάνει τον Γεωργιάδη να φαίνεται θύμα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αυτό το καταφέρνουν πολλοί.

      Yiannis Stamatiou
      Ο κ. Δεληβοριάς τα καταφέρνει μια χαρά στο παιδικό τραγούδι, το ελαφαντακι, το δέντρο κ.α. αποτελούν όαση για τους νέους γονείς!! Στο ενήλικο τραγούδι με χάνει!

      Andreas Eliades
      μα νμζ αυτα δεν ειναι δεληβοριας

      Yiannis Stamatiou
      Η ερμηνεία είναι, χατζηπιερης ο συνθέτης! Η ερμηνεία είναι εξαιρετική!

      Διαγραφή
    5. Stelios Keryniotis
      Τα όνειρα που βλέπουμε στον ύπνο μας δεν είναι μέσο έκφρασης ανείπωτων επιθυμιών μας, που φωλιάζουν στο ασυνείδητο; Δεν είναι προβολές του βαθύτερου εαυτού μας; Κάτι τέτοιο δεν λεν οι ψυχολόγοι; ��

      Alexandros Koukoulis
      Τον έχω δει από κοντά. Νομίζω δεν το'χει. Βγάζει ένα κομπιασμα στη σκηνή. Σαν να θέλει να κάνει πράγματα, σαν να θέλει να δώσει το παραπάνω και κάτι δείχνει να τον κρατά πίσω. "Η ζωή μόνο έτσι ειν' ωραία"για αρχή είχε ενδιαφέρον. Ο δίσκος "Χάλια" με το "θέλω να σε ξεπεράσω" τον απογείωσε και "Ο καθρέπτης" τον κράτησε ψηλά και από εκεί και πέρα δεν, απλά δεν.Ενδιαφέρουσα "Η ταράτσα του Φοίβου". Το γύρισε και στα παιδικά για να βγάλει μία χρονιά ακόμη και αυτό ήταν. Τελευταίος δίσκος που ακούστηκε γιατί είχε να πει κάποια πράγματα περισσότερο από άλλους είναι δύο δεκαετίες πίσω.
      Υ. Γ. :Το τραγούδι Όμορφη πόρτα είναι εξαιρετικό. Το θέμα που αγγίζει το αγγίζει με εξαιρετική νοημοσύνη.

      Nikos Mitrogiannopoulos
      Όρτσα τα πανιά, κόντρα στον Δεληβοριά. Είναι τ' αμπάρια γεμάτα, πάναθεμά τα μ' άγρια θεριά.

      Γιάννης Μάρκος
      Μην ξεχνάμε, ανοίγει το Τριώδιο σε λίγες μέρες. Τα αντρικά μουνάτα θα έχουν την τιμητική τους!

      Mike Beles
      Πολύ υπερτιμημένος.....καλλιτεχνης….Μονο η Μποσα νοβα του Ησαια μου αρεσει..

      Ferris Costas
      Υπερτιμημένος. Αυτή είναι η λέξη. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Φυσικά, κρίνεται εκτός απ' την αυθεντικότητα (Θεοδωράκης) και η ποιότητα του λόγου. Αυτά.

      Θανάσης Κρεμασμένος
      Έχει γράψει ολόκληρη υβρεοπομπη, εδώ θα κωλωσει;

      Jonathan Tassis
      Η κορη μου παντως χοροπηδαει σαν τρελη με το"Ειμαι ενα μικρακι,ελεφαντακι,420 κιλα".....

      Λάκι Κραπ
      γι'αυτούς που χρησιμοποίησε την έκφραση μου μοιάζει επιεικής. έχει γράψει την υβρεοπομπή άλλωστε, δε νομίζω να μπορεί να βρίσει περισσότερο σε άλλο τραγούδι. κυρίως η στιχοπλοκή είναι ενδιαφέρουσα στο φοίβο, έχεις ένα δίκιο, αλλά πολύ θετική έκπληξη για μένα μουσικά ήταν "ο αόρατος άνθρωπος" πριν επιστρέψει στην πεπατημένη

      Nikolas A Gkinis
      Έγραψες��

      Bekiaris Giorgos
      ευθύβολος και περιεκτικός...

      Spyros Zoupanos
      αυτό το κομματάκι έχει την πλάκα του πάντως: https://m.youtube.com/watch?v=Z8x_oFZDJz8
      Φοίβος Δεληβοριάς - Το Περίπτερο (Official Audio)

      Διαγραφή
  5. Σχόλια από το fb περί Κόκκινου Στρατού κ.λπ.

    Vassilis Serafimakis
    Θεωρώ θετικώτατο το ότι ο σημερινός επικεφαλής τής Δεξιάς στην Ελλάδα, δηλ ο γιός τού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στέκεται μπροστά στην κάμερα έξω από το Άουσβιτς και καταθέτει την ιστορική αλήθεια γιά τον Ερυθρό Στρατό, αναγνωρίζοντας έτσι την συμβολή τής Σοβ.Ενωσης όχι μόνο σ'αυτή την απελευθέρωση αλλά στην νίκη κατά του ναζισμού.
    Το ότι μίλησε με τον επίσημα ιστορικά καθιερωμένο στην Ελλάδα όρο "Ερυθρός Στρατός" αντί γιά το "Κόκκινος Στρατός" δηλ στη δημοτική δεν έχει γιά μένα καμμία πολιτική σημασία - και σίγουρα δεν αποτελεί κανενός είδους "απόκρυψη".

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το "Ερυθρός Στρατός" είναι γελοίο και υποκρύπτει αντικομμουνισμό. Μην τα πάμε από την αρχή. Αυτή είναι η άποψή μου.

    Vassilis Serafimakis
    σέβομα την άποψή σου αλλά την θεωρώ αυτό που λέμε "τραβηγμένη από τα μαλλιά" - διότι εάν υπήρχε πραγματικά αντικομμουνιστική πρόθεση, οι δηλώσεις Μητσοτάκη θα ήταν εντελώς διαφορετικές!. Σε μία Ευρώπη με γενική άνοδο τής Ακρας Δεξιάς αυτό που είπε το βρίσκω πολύ θετικό.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    >>επίσημα ιστορικά καθιερωμένο στην Ελλάδα όρο "Ερυθρός Στρατός"<<
    δώσε μας παραπομπές να κρίνουμε...

    Vassilis Serafimakis
    όταν λέω 'επίσημα ιστορικά' εννοώ ότι μεγαλώνοντας στην μετεμφυλιακή Ελλάδα και διαβάζοντας Ιστορία (ακόμα και από πηγές αριστερών συγγραφέων) διάβαζα κείμενα γραμμένα στην γλώσσα τής εποχής εκείνης - όπου ο καθιερωμένος όρος ήτανε Ερυθρός Στρατός.
    Φυσικά και ο όρος "ερυθρός" στην γλώσσα τής πολιτικής τότε σήμαινε κάτι το μιαρό και καταδικαστέο, δηλ τούς "μητραλοίες κομμουνιστές". (Άλλος όρος τής εποχής!) Φυσικά και ήταν απαξιωτικός - αλλά το "ερυθρός" αντί γιά "κόκκινος" ήταν θέμα γλωσσικό και όχι πολιτικό.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κάνεις λάθος, η λέξη "ερυθρός" αφορούσε πολιτικό θέμα (επιλογή) όχι γλωσσικό.
    Δεν είναι καθόλου τραβηγμένη από τα μαλλιά, είναι προφανές αυτό που λέω και το βλέπουν "όλοι". 185 λάικ. Μόνο εσύ δεν το βλέπεις.

    Vassilis Serafimakis
    Εντάξει ας μη ξεπέσομε τώρα στο να κρίνομε αν κάτι είναι σωστό από το πόσα λάϊκ παίρνει σε τοίχο τού FB.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κι εδώ είσαι λάθος για μένα. Όταν γράφω κάτι (εγώ) και μαζεύει 190 λάικ και βρίσκονται ένα-δύο για να πουν τα δικά τους βγάζω τα συμπεράσματά μου. Εσύ βγάλε τα δικά σου.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Γενικά, σ' έχω παρατηρήσει από πολλά σχόλια... εκφράζεις ένα πνεύμα αντιλογίας σε σχέση μ' αυτά που γράφω κι επίσης δείχνεις όρεξη για κουβέντα. Εγώ δεν θέλω ούτε να πηγαίνω κόντρα, μ' εκείνους που δεν συμφωνώ, ούτε να πολυλογώ. Δεν έχω χρόνο. Πες ό,τι θες να πεις, εν πάση περιπτώσει, δεν έχω θέμα. Άντε γεια τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vassilis Serafimakis
      φίλε μου, αν πάω στον τοίχο μου και γράψω αυτά που γράφω εδώ περί Ερυθρού/Κόκκινου θα πάρω γύρω στα 50-60 λάϊκ (αριθμό ανάλογο τών συνολικών followers).
      Kαι θα βρεθούν 2-3 να πουν τα αντίθετα δηλ αυτά που λες εσύ εδώ - μπορεί νάρθεις κι εσύ να γράψεις την αντίρρηση σου εκεί στον τοίχο μου. Κάνα δυό ή άντε 5-6 λαϊκ θα πάρεις.
      Ετσι είναι η κοινωνική πραγματικότητα στο FB. Δεν δείχνει ποιός έχει δίκηο ή άδικο.
      ανοίγω διάλογο μόνο με άτομα που με ενδιαφέρει η άποψη τους και το μυαλό τους - κι επειδή είσαι όπως κρίνω τέτοιο άτομο ασχολούμαι συγκριτικά περισσότερο με το τι γράφεις εσύ εδώ παρά με το τι γράφεται σε άλλες σελίδες (όπου κυρίως συζητάω γιά οικονομικά θέματα). Αυτό είναι όλο.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Αν γράψεις αυτά περί ερυθρού θα γελάει ο κόσμος. Κάνε το να δούμε.
      Πρέπει να είμαι ο πρώτος που εντόπισα τη γελοιότητα του "ερυθρού". Στην πορεία το εντόπισαν και άλλα σάιτ "προοδευτικά" ή της αριστεράς. Γιατί εμένα αυτά πιο πολύ μ' ενδιαφέρουν. Δεν μ' ενδιαφέρουν τα φιλελέδικα του "ερυθρού".

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      https://www.imerodromos.gr/anerythriasti-aristeia/
      Ανερυθρίαστη «αριστεία» - του Γεράσιμου Χολέβα
      https://www.efsyn.gr/.../228687_o-erythros-stayros...
      Ο Ερυθρός Σταυρός απελευθέρωσε το Άουσβιτς
      https://www.altsantiri.gr/.../nea-istoriki-gkafa.../
      Νέα «ιστορική» γκάφα Μητσοτάκη: Το Άουσβιτς απελευθέρωσε ο... «Ερυθρός Στρατός» (video) | altsantiri
      http://www.avgi.gr/.../k-metsotakes-to-aousbits...
      Κ. Μητσοτάκης: Το Άουσβιτς απελευθέρωσε ο "Ερυθρός στρατός"! (Video)
      https://tvxs.gr/news/ellada/o-erythros-stratos-toy-mitsotaki
      Ο «ερυθρός στρατός» του Μητσοτάκη…
      Εγώ το εντόπισα αυτό γύρω στις 18:00. Κοίτα και τις ώρες που το εντόπισαν οι άλλοι.
      >>Μηδέν αναφορά σε "Red Army": LA Times, Nat'l Public Radio, NBC, ΝΥ Times, Guardian, D.Welle (1 αναφορά!)<<

      Vassilis Serafimakis
      Η γραμμή αυτή που βγήκε σήμερα σε όλα τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ αντιγράφοντας ουσιαστικά την ανάρτησή σου (δεν ξέρω αν την είδαν ή είναι σύμπτωση) είναι πανομοιότυπη και (επιμένω!) λανθασμένη.
      Ο Μητσοτάκης εάν πραγματικά υπέκρυβε αντικομμουνισμό/αντισοβιετισμό η στάση του θα έκανε δηλώσεις πολύ,πολύ απλά γιά το Άουσβιτς που απελευθερώθηκε. Κανείς δεν τον υποχρέωνε να μιλήσει γιά Κόκκινο ή Ερυθρό Στρατό.
      Στη Δύση, τα ΜΜΕ (στη σημερινή, αντιρωσική πιά εποχή) δίνουν όλη την έμφαση στη φρίκη τού στρατοπέδου, στο Ολοκάυτωμα, στον Ναζισμό, κτλ. Η συμβολή τής ΕΣΣΔ περνάει σε δεύτερο πλάνο. Μηδέν (0) αναφορές σε "Red Army": LA Times, Nat'l Public Radio, NBC, ΝΥ Times, ΒΒC (!), Guardian, D.Welle (1 αναφορά!), κτλ κτλ. Φυσικά την ίδια σιωπή και οι πολιτικοί ηγέτες τής Δύσης.
      Σ'εμάς εδώ βγαίνει ο πρωθυπουργός και κάνει ευθεία αναφορά στον στρατό τής Σ.Ενωσης αλλά επειδή το είπε στην καθαρεύουσα είναι αντικομμουνιστής.

      Διαγραφή
    2. Nikos Kanenas
      να συμφωνήσω, ότι για ιστορικούς λόγους πρέπει να αναφέρεται, επί της ουσίας όμως, έχει σημασία ποιος το απελευθέρωσε?

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Φυσικά και έχει (και επί της ουσίας).

      Nikos Kanenas
      για ποιο λόγο?

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ε?

      Nikos Kanenas
      για ποιο λόγο επί της ουσίας, θέλω να πω, ότι τα στρατόπεδα απελευθερώθηκαν από τους συμμάχους ανάλογα από το που βρίσκονταν, πχ, οι Αμερικάνοι ελευθέρωσαν το Μπούχενβαλντ και το Νταχάου που βρίσκονταν στη δική τους γραμμή προέλασης, το ίδιο οι Βρετανοί με το Μπέργκεν-Μπέλσεν, εκείνο που πρέπει να πούμε, είναι οι σοβαρές ευθύνες που έχουν όλοι αυτοί για την καταστροφή της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής κοινότητας, για πράγματα που μπορούσαν να είχαν κάνει αλλά δεν έκαναν, για τον αντισημιτισμό που διέτρεχε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο προπολεμικά

      Sakis Bwanas στον Nikos Kanenas
      ναι, και να θίξουμε και την μετέπειτα απελευθέρωση του ναζί Μαξ Μέρτεν από το ΚΚΕ, ε;
      https://www.imerodromos.gr/merten-karamanlis/
      Η σκοτεινή «υπόθεση Μέρτεν» και ο... εθνάρχης - του Δάνη Παπαβασιλείου

      Nikos Kanenas
      στον Sakis Bwanas
      μια που ειρωνεύεσαι, να σου ξεκαθαρίσω, ότι έχω διαρρήξει τις σχέσεις μου με την αριστερά από μικρή ηλικία, με τους άλλους ήμουν πάντα απέναντι, να σου πω όμως και μια ιστορική αλήθεια, πάρτι κάνανε οι φυλακισμένοι σταλινικοί στα κάτεργα του Μεταξά με τη συμφωνία Ριμπεντροπ-Μολοτοφ

      Sakis Bwanas
      ίσως έχεις διαρρήξει και τη σχέση σου με τη λογική μιάς και ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ο Μητσοτάκης μετονομάζει τον ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ στρατό σε Ερυθρό, έτσι κι εσύ ξεχνάς να αναφέρεις ότι οι Ρίμπεντροπ-Μολότοφ υπέγραψαν σύμφωνο ΜΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ (ο καθένας για τους δικούς τους λόγους), το σύμφωνο αυτό ήταν το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ από μια σειρά παρόμοια σύμφωνα που είχαν ήδη υπογράψει μεταξύ τους διάφορα άλλα κράτη και φυσικά ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ το σύμφωνο Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία νε τη συνθήκη του Μονάχου προσάρτησαν την Σουδητία της Τσεχοσλοβακίας ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκληρωτική υποταγή της
      https://www.imerodromos.gr/1938-i-kataptysti-symfonia.../
      1938: Η κατάπτυστη «Συμφωνία του Μονάχου» | Ημεροδρόμος

      Nikos Kanenas
      κοίτα, σταματώ εδώ, ιστορική συζήτηση με τις ανιστόρητες σταλινικές βλακείες με ξεπερνούν, αν δε καταλαβαίνεις τη διαφορά δεν μπορώ να κάνω κάτι, πράγματι οι ΑγγλοΙ-Γάλλοι καπιταλιστές ξεπούλησαν την Τσεχοσλοβακία, ενώ οι ''αντιναζι'' της Κομιντερν υπέγραφαν σύφωνο φιλίας και μη επίθεσης και διαμελισμό της Πολωνίας, το τι τράβηξε ο Πολωνικός λαός κάτω από τη ναζιστική μπότα και την σταλινική καταπίεση δε θα τα διαβάσεις στον Ημεροδρόμο σε διαβεβαιώ..

      Sakis Bwanas
      σύμφωνο ΜΗ επίθεσης δεν μπορεί ποτέ να εξισωθεί με τίποτε άλλο, μυαλοφυγόδικε - και προφανώς τις πικρές για τη δεξιά ιστορικές αλήθεις δεν μπορεί κανείς να τις κάνει γαργάρα (όπως κάνεις εσύ γαργάρα εδώ και ώρα την απελευθέρωση του ναζί Μέρτεν από τον "εθνάρχη")

      Διαγραφή
    3. Nikos Kanenas
      αυτό κατάλαβες για τον Μέρτεν ή έτσι σε βολεύει?εδώ δε τιμωρήθηκαν οι συνεργάτες των Ναζι, ο Μέρτεν θα τιμωρούνταν.. που αν άνοιγε το στόμα του θα είχε να πει πολλά για τους ντόπιους συνεργάτες, προσπάθησε επίσης να απαντάς σε αυτά που γράφω χωρίς να προσπερνάς ότι σε δυσκολεύει

      Sakis Bwanas
      δεν με δυσκολεύει τίποτε και περιμένα να μού εξηγήσεις ποιός κομμουνιστής θα έχανε τον ύπνο του με τις αποκαλύψεις που μπορεί να έκανε ένας ναζί που απελευθερώθηκε από τον Καραμανλή. Άντε, σε περιμένω γιατί πάντα ένα καλό γέλιο βοηθά τον ύπνο...

      Nikos Kanenas
      άλλα αντ' άλλων διαβάζεις, για το ΚΚΕ σου μιλάω...δεν είναι σαφές ότι σου γράφω, ακόμα περιμένω απαντήσεις έτσι...πάλι κάνεις γαργάρα

      Sakis Bwanas
      περιμένω να τελειώσεις την γαργάρα με τον Μέρτεν

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Nikos Kanenas
      πες πως είσαι αντικομμουνιστής και πως θα προτιμούσες το Άουσβιτς να το είχαν απελευθερώσει οι Άγγλοι ξέρω γω και μην μας ζαλίζεις τώρα. Με τα ίδια και τα ίδια. Τα έχουμε ακούσει αυτά τα λένε και φασίστες, τα λένε και φιλελέδες, τα λένε και αντικομμουνιστές, τα λέει και η αγορά τα λένε διάφοροι τέλος πάντων.

      Nikos Kanenas
      να στο κάνω δίφραγκα να μη σε κουράζω, αν εσύ θεωρείς κομμουνισμό την γραφειοκρατική δικτατορία, τότε είμαι, εσύ τι είσαι?

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είσαι; Τι είσαι; Για πες μας τι είσαι;

      Nikos Kanenas
      δε θα σου πω τι είμαι, άλλωστε κάτι τέτοιο είναι άνευ σημασίας, θα σου πω, ότι είμαι ότι πράττω και σε κάθε περίπτωσης αδιάλλακτος εχθρός κάθε μορφής κυριαρχίας, κρατικής, καπιταλιστικής, κομματικής, σε κάθε τι που προωθεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο

      Sakis Bwanas στον Nikos Kanenas
      <> - φτάνει να μην είναι Παλαιστίνιος το θύμα...

      Nikos Kanenas
      προσπαθείτε να απαντάτε στην τοποθέτηση του άλλου, ξέρω, με Κομεπ, ημεροδρόμο, ριζοσπάστη δυσκολεύεστε..

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Καλά δεν πειράζει. Άσε μας εμάς να δυσκολευόμαστε. Άντε στο καλό τώρα.
      Έχω δε ορκιστεί να μην πιάνω κουβέντα γι' αυτά τα θέματα εδώ. Εγώ προβάλλω τις κατακτήσεις τις Σοβιετικής Ένωσης στην Τέχνη, την Κουλτούρα, την Επιστήμη και αλλού, όπως προβάλλω και τη σημασία του Κόκκινου Στρατού στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τους Ναζί. Άμα δεν σου αρέσουν αυτά, να μην έρχεσαι εδώ να σχολιάζεις. Διάλογο δεν κάνουμε.

      Διαγραφή
    4. Nikos Kanenas
      μα είδα ότι κουβέντα γίνεται, προφανώς δεν επιθυμείς ότι δε σε συμφέρει, γι' αυτό είσαι κομμουνιστής....

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Θα μας απαντήσεις τώρα περί Μητσοτάκη και Ερυθρού Στρατού; Και άσε τα ό,τι να'ναι.
      Κι εγώ δεν είπα ότι είμαι κομμουνιστής. Αυτό το συμπεραίνεις εσύ. Και το τι συμπεραίνεις δεν με αφορά.
      Καλά, οκ. Τελικά δεν μας είπες όμως συμφωνείς με τον Μητσοτάκη περί Ερυθρού Στρατού ή όχι;

      Nikos Kanenas
      για γέλια είναι ο τύπος, αλλά αυτό είναι το θέμα που σου έθεσα?

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν με ενδιαφέρουν τα θέματα που μου θέτεις. Δεν είναι καφενείο εδώ. Θέματα θέτω μόνο εγώ στη σελίδα μου. Δεν γίνεται να συζητάμε για ό,τι θέτει κάθε φορά ο

      Nikos Kanenas
      δεν το ξεκαθάριζες από την αρχή αντίθετα απαντούσες

      Nikos Kanenas στον Sakis Bwanas, σε καταλαβαίνω, για μένα όλα τα κράτη είναι δολοφόνοι, για σένα σίγουρα όχι

      Sakis Bwanas
      ναι, σίγουρα από το πρωί μέχρι το βράδυ γράφεις ακάματα για το δολοφονικό κράτος-απαρτχάιντ του Ισραήλ...

      Nikos Kanenas
      άμα δεν ξέρεις την ετυμολογία της λέξης απαρχάιντ τι να σου κάνω, άνοιξε το λεξικό και δες

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας στον Nikos Kanenas
      Σε τίποτα δεν απάντησα. Νόμισες.

      Vassilis Serafimakis στον Nikos Kanenas
      "Nα συμφωνήσω, ότι για ιστορικούς λόγους πρέπει να αναφέρεται, επί της ουσίας όμως, έχει σημασία ποιος το απελευθέρωσε?"
      Aν έχει λέει! Εχει τεράστια σημασία από όποια πλευρά και να πιάσομε.
      Η απόκρυψη, αποσιώπηση ή έστω υποβάθμιση τής ιστορικής πραγματικότητας περί Ερυθρού Στρατού εξυπηρετεί ανοιχτά την πολεμοκαπηλική, ψυχροπολεμική οπτική.
      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      να πω την αλήθεια, με την έκφραση 'Ερυθρός Στρατός' μεγάλωσα :-D και δεν την θεωρώ υποτιμητική σε σχέση με το 'Κόκκινος Στρατός', όπως δηλ άκουγα & διάβαζα γιά την ερυθρόλευκη ομάδα και όχι τη ασπροκόκκινη!)

      Διαγραφή
    5. Sakis Bwanas στον Nikos Kanenas
      περιμένω εσένα να με διαφωτίσεις...

      Nikos Kanenas
      όχι βρε, εγώ είμαι αναξιόπιστος και σιωνιστής, στον ημεροδρόμο πήγαινε, ριζοσπάστη...

      Sakis Bwanas
      πάντως, αν και αντικομμουνιστής, την αυτοκριτική σου την δουλεύεις με ακρίβεια και αξιοπιστία (ευτυχώς που η αυτοκριτική πλέον δεν ακολουθείται από εκτέλεση...)

      Elias Zaikos
      Πολύ συχνά γίνομαι έξω φρενών με διάφορα τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, και μάλιστα ιδιαίτερα απο το σάιτ που αναφέρεις, το οποίο διαβάζω καθημερινά, μάλλον για να τεστάρω τις αντοχές μου και να θρέψω τις υποδόριες μαζοχιστικές μου τάσεις.
      Υφέρπων ρατσισμός και φασισμός, γλίτσα και δυσωδία.

      Nick Rovas
      Ο κόκκινος στρατός έγινε ερυθρός σαν κρασί αλλά έχει προϊστορία η αποσιωπηση βλέπε τη ταινία la vita e bella. ....και άπειρα ακόμα παράδειγματα .Κανείς πολύ καλά που το θέτεις ξανά και ξανά.

      Giorgis Christodoulou
      Αχ, μου θυμησες τώρα το φινάλε της ταινίας "Η ζωή είναι ωραία" με το τανκ με την αμερικανική σημαία.

      Nikolas Zografakis
      Έχετε δίκιο! Τι είναι το κύριο? Η κτηνωδία που Άουσβιτς ή ποιός έφτασε πρώτος?

      Regimiento Cinqo
      Δεν το είχα σκεφτεί έτσι! Ευτυχώς που πήγε ο Μητσοτάκης λοιπόν στο Άουσβιτς και μάθαμε ότι έγινε εκεί μια θηριωδία. Τι σημασία μπορεί να έχουν τα επιδέλοιπα, ήτοι ποιος και γιατί την προκάλεσε και ποιος και πως την έληξε..

      Leon Dan
      Υπάρχει και άλλο καλούτσικο option Κοκκινος Σταυρός.

      νικος ηλιοπουλος
      Ρε, μήπως το παιδί είχε περάσει τώρα τελευταία την ερυθρά και μπερδεύτηκε? ��

      Dimosthenis Mavrochis
      Ο Ερυθρος Σταυρός απελευθέρωσε το Αουσβιτς

      Theodoulos Paraskevaides
      ΕΥΓΕ ΑΔΕΡΦΕ!!!!!.....

      Kostas Mouk
      ακριβώς!!!!

      Διαγραφή
    6. Mike Beles
      Πες τα...πάνε αργά και σταθερά να αλοιωσουν την ιστορία....

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      https://youtu.be/lcKSdxUVr8o
      K. Μητσοτάκης: Το Άουσβιτς απελευθέρωσε ο Ερυθρός στρατός

      George Katsoulis
      Έτσι γράφει το δελτίο τύπου του ΑΠΕ-ΜΠΕ και κακώς το αναδημοσιεύουν αυτούσιο τα ταγάρια (και στο ΘΕΜΑ, έτσι το διάβασα).

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι όργανο της κυβέρνησης (όπως η ΕΡΤ). Βασικά ελέγχονται από τον Μητσοτάκη. Δεν έχουν λόγο να κάνουν αλλαγές η ιεφημερίδα και το πρώτο θέμα.
      >>Με ένα νυχτερινό Προεδρικό Διάταγμα οι αρμοδιότητες για την ΕΡΤ μεταφέρθηκαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού.. Τα ΜΜΕ λοιπόν έφυγαν από τη δικαιοδοσία του υπουργείου Ψηφιακής (ή όπως αλλιώς θα λέγεται) Πολιτικής και περνάνε απευθείας στο Μαξίμου. «Εχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα πολύ καταρτισμένο προσωπικό, εδώ, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και καλή διάθεση από όλους να φέρουμε πραγματικά γνήσια ενημέρωση για το καλό όλων των Ελλήνων. Έχουμε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού γι΄ αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας<<

      Διαγραφή
  6. Σχόλια από το fb περί Κόκκινων (Wyatt-Rutherford)...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    άπιαστο σόλο στην κιθάρα στο 9:30 από τον Brian Godding https://www.youtube.com/watch?v=v1DpKRIXBxM
    Centipede - Septober Energy Part Two (1971)

    Stathis Nikokavouras
    οι ερυθροι εννοεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλια από το fb περί του ελικοπτέρου που έπεσε κ.λπ.

    Εβελινα Μαχαίρα
    Πάντα υπάρχουν λάθη πάντα κάτι μπορεί να πάει στραβά, κάθε στιγμή χάνονται χιλιάδες ανθρωποι στο πλανήτη

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Όταν το ελικόπτερο δεν το έχεις για κάτι έκτακτο, αλλά για την καθημερινή σου μετακίνηση, για να πηγαίνεις στο γήπεδο π.χ., προκαλείς την τύχη σου. Για μένα επιτελείς ύβρι έναντι της φύσεως, που σε θέλει κολλημένο στη γη (λόγω βαρύτητας).

    Εβελινα Μαχαίρα
    Εγώ νομίζω ότι ασχολούμαστε όλοι με το συγκεκριμένο δυστύχημα και όχι με τα τόσα άλλα μόνο και μόνο εξαιτίας της διασημότητας του Κομπι Μπράιαντ, πράγμα που αποτελεί ύβρη από μόνο του

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Οι διασημότητες το έχουν αυτό το προνόμιο, από αρχαιοτάτων χρόνων, να ασχολείσαι μαζί τους. Και ο Αριστοφάνης όλο με τον Ευριπίδη ασχολιόταν στις κωμωδίες του.

    ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
    Για το παιδιά που έφυγαν και δεν πρόλαβαν να ζήσουν στο μοιραίο ελικόπτερο ήταν η αρχική και μοναδική στεναχώρια μου.

    Panayotis Sabaziotis
    Να επισημάνω μόνο ότι εν προκειμένω, όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις ξαφνικών θανάτων διασήμων, αυτό που "σοκάρει" κατά κάποιον τρόπο είναι η <>, όπως είναι ο Kobe Bryant για εκατομμύρια κόσμου.

    Dimitris Panagiotidis
    Ακριβώς αυτο. Ας ειχε αυτοκινητο με οδηγο...Το καλυτερο αυτοκινητο. Κρίμα που εφυγε. Διπλο και τριπλο κρίμα που έφυγαν κι αλλοι μαζι του

    Dionissis Stefanopoulos
    Συμφωνώ μαζί σας, ακόμα μια φορά
    Το πλέον ενοχλητικό είναι η υπεραξία του δεύτερου θανάτου από την υποτίμηση του πρώτου γιατί "πουλάει" καλύτερα, από τα θλιβερά Μέσα και τα αναπαραγόμενά τους

    Νίκος Βουρεκάς
    Στις περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων το ελικόπτερο ή το ιδιωτικό αεροπλάνο επέχει θέση -ας πούμε- αυτοκινήτου. Αλλά δεν τα "οδηγούν" οι ίδιοι, και γι' αυτό δεν έχουν συνήθως συναίσθηση όχι μόνο των όποιων κινδύνων αλλά και της υπερβολής στην χρήση τους, που κάλλιστα μπορεί να οδηγήσει στην ύβρη, κατά πως λες. Αυτό που λέμε κατάχρηση δηλαδή, παρέα πιθανόν και με ολίγη έπαρση -προϊόν μιας αίσθησης παντοδυναμίας. Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου με άλλα λόγια....

    Petros Kozakos
    Ειλικρινά δεν το είχα σκεφτεί και είναι τόσο μα τόσο απλό και σας ευχαριστώ για την assist που λένε και στο basket ... Ο μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου με άλλα λόγια

    Μιχαλης Γιακουμιδακης
    Αυτό το λέει ο καθηγητής Τάσιος ,το τεχνολογικό παράδοξο,όσο υπέρμετρα χρησιμοποιείται η τεχνολογία, τόσο υπάρχουν αστοχίες

    Anastassios Anastassiou
    Τό προσηκον μέτρον κατά τον Μέγιστο Αβδηρίτη: τον Πρωταγόρα.

    Michael Galis
    Ποσά ελικόπτερα πρέπει να πέσουν για να σταματήσουν οι πλούσιοι να κυκλοφορούν με αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Petros Kozakos
      Και έλεγα με τον εαυτό μου, ρε γαμώτο είμαι ο μόνος που τα βλέπω έτσι τα πράγματα, μήπως είμαι κομπλεξικός και ζηλεύω; Θέλει ελικόπτερο για να μην ταλαιπωρείται στην κίνηση και διακινδυνεύει την πτήση για να ταξιδέψει 137 χιλιόμετρα πιό μακριά - ενώ είχε εκδοθεί απαγορευτικό πτήσεων στην περιοχή έως το απόγευμα της Κυριακής. Το πάθος του, για την απόλυτη αφοσίωσή του σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε την τέχνη του - και, πάνω απ’ όλα, στη νίκη, τελικά τον έφαγε. Το πάθος του(ς) για το hyper δεν τον άφησε να αναλογιστεί πως ΠΟΤΕ δεν διακυνδυνεύουμε με αντίπαλο την Φύση. Θα πνιγείς, θα σκοτωθείς, θα πέσεις, θα χτυπήσεις, θα καείς. Όταν προσπαθείς επί πολύ ώρα να προσγειωθείς αλλά δεν τα καταφέρνεις τι κάνεις ηλίθιε; Δεν υπερεκτιμάς και πάλι τις δυνατότητές σου ενάντια στην φύση που έχεις ήδη αψηφήσει και έχεις απογειωθεί ενώ είχε εκδοθεί απαγορευτικό πτήσεων, αλλά με την βοήθεια της επιστήμης και των οργάνων σου του αυτόματου πιλότου επιστρέφεις πίσω στην βάση σου στην πορεία που ακολούθησες ακριβώς για να μην προσκρούσεις οπουδήποτε. Αντί να επιστρέψει στην βάση του, δοκίμασε να ρισκάρει και τον πρόδωσαν οι δυνατότητές του(ς). Το πάθος τους για την νίκη τους παραπλάνησε ματαιόδοξα στο να πιστέψουν πως είναι δυνατότεροι από την φύση και πήραν οι ίδιοι στον λαιμό τους τον εαυτό τους και τους υπόλοιπους αθώους. Ε λοιπόν δεν είναι ήρωες όπως θέλουν να τους βαφτίζουν τα ΜΜΕ παρά ματαιόδοξοι άνθρωποι που καβάλησαν το λευκό άλογο ή ελικόπτερο της απληστίας, αφού πίστεψαν στο φαντασιακό της νίκης (nike) απέναντι ακόμα και στην υπέρτατη δύναμη της φύσης και όπως είναι φυσιολογικό, τελικά κατέρρευσαν.

      Διαγραφή
  8. Σχόλια από το fb περί ροκ και κομμουνισμού στην Τσεχοσλοβακία, με αφορμή το θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη...

    Ζουλιάν Μπάλστον
    Radim Hladik. Τιτάνας της κιθάρας, ο δικός τους Αργύρης Κουλούρης

    George Loukas
    Θα δηλώσω εξ αρχής πως δεν έχω γνώση για το τι πραγματικά συνέβαινε στις χώρες του Ανατολικού μπλοκ, γύρω από τα συγκροτήματα που φλέρταραν ή έπαιζαν ροκ. Έχω γνώση μονο της προπαγάνδας που αναφέρει πως ήταν απαγορευμένη οποιαδήποτε σχέση με τη δυτική μουσική.
    Ωστόσο, όπως διαπιστώνω σε κάθε μου σχετική έρευνα, υπάρχει πλήθος συγκροτημάτων που ενσωματώνουν τέτοια στοιχεία και με αυτό κατά νου καταλήγω κάθε φορά πως η απαγόρευση που, όπως λέγεται, επέβαλε το "καθεστώς" δεν είναι τίποτα άλλο παρά χοντροκομμένη προπαγάνδα...

    Nikos Kouteris
    γμ τους δίσκους

    Regimiento Cinqo
    Γιγάντια μπάντα!

    Kwstas Agas
    Σε ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση για τον εξής λόγο: προσπαθούσα να θυμηθώ "ποια η τελευταία φορά που είδα τον Κοτανιδη επί σκηνής"! Κι ήταν σε αυτήν την παράσταση ... Θα τον θυμάμαι στην τελευταία σκηνή της παράστασης να χορεύει ροκ με τους άλλους νέους ηθοποιούς που συμπρωταγωνιστούσαν (σε κείνο το έργο υποτίθεται ότι , ως μεγάλος , είχε τις επιφυλάξεις του απέναντι στη ροκ μουσική και στον syd Barret αλλά στο τέλος ... σαν να τον παραδέχτηκε ...)

    Antonis Boskoitis
    Marta Kubisova και ξερό ψωμί. Είχα φέρει πολλά βινύλια τσεχικων rock groups των 60s από Πράγα το 2006. Δίσκοι που τους είχαν σε κούτες στα βιβλιοπωλεία.

    Andreas Mandas
    https://m.youtube.com/watch?v=tlJiX4ru4YU
    Blue Effect - Blues About Stone

    Michalis Matthaiou
    https://godrecordsgardenofdreams.bandcamp.com/.../the...
    THE SOULMEN 1968 EP, by G.O.D. RECORDS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβάζω το σχόλιο σου για τον Χάρη Βρουλή και ενδιαφέρομαι ν' ακούσω και να μάθω περισσότερα, οπότε ακούω σε εν πρώτοις τις δύο πλευρές του single στο Youtube. Εν έτει 2020 αλλά και 1971 δεν ακούω κανένα δείγμα από τα ωραιότερα του ελληνικού folk-rock. Πέρα από το συμπαθητικό εξώφυλλο του single (που σαν μοτίβο έχει χρησιμοποιηθεί από αρκετούς) το μαύρο χρώμα μα την άσπρη λεζάντα "all alone.." λέει πολλά. Οι συνθέσεις - έτσι τουλάχιστον όπως εκτελούνται - μέτριες, τα αγγλικά του Βρουλή, άθλια. Μόνο από το single και την εικόνα, η απογοήτευση και η μοναχική πορεία είναι ήδη προδιαγεγραμμένη. Σε άλλο site διαβάζω "... Η περίπτωση του μουσικού Χάρη Βρούλη είναι ιδιότυπη και μοναδική αφού αν και σχεδόν αυτοδίδακτος κατέθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλειά και κέρδισε με αυτήν τον σεβασμό ενός δύσκολου κοινού...". Σε κάποιο άλλο site τα εξής "...Ταλαντούχος μουσικός που οι συγκυρίες δεν τον έφεραν στο μουσικό προσκήνιο, ωστόσο η πορεία του είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους την παρακολούθησαν...". Από την εποχή που υπήρχαν πολλά και αξιόλογα ονόματα να γράψουμε και ν' ασχοληθούμε, περάσαμε στην κυριαρχία του διαδικτύου, όπου πολλές φορές κυριολεκτικά "ξεθάβουμε" πρόσωπα και πράγματα πραγματικά ήσσονος σημασίας. Όσο για το γεγονός ότι έδωσε ή με κάποιο τρόπο έφτασε στα χέρια και τα χείλη της Μαρίνας Αδαμοπούλου το τραγούδι του "the train now..." ως "Το τραίνο τώρα..." και πήρε το βραβείο τύπου το 1971 στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί αντιδικτατορική αντίσταση όπως διάβασα κάπου γιατί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο υπάρχουν αντίστοιχα βραβεία "δυσαρεστημένων". Όσο για την φωνή και το ταλέντο της Μαρίνας, ας ακούσει κάποιος "Το αγόρι" τους βραβευμένους "Οι αριθμοί" του Ρωμανού και πολλά άλλα δικά της της εποχής για να καταλάβει ότι μάλλον ήταν για εξώφυλλα, ειδήσεις και σχόλια, μόνο για την "Μανίνα" και την "Κατερίνα".
    Ξέρω ότι θα κόψεις το ανώνυμο μου σχόλιο, ξέρω όμως ότι θα το έχεις διαβάσει πριν το κόψεις και αυτό είναι ένα κέρδος, σ' αυτή την "παντοδυναμία" των ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί να το κόψω το σχόλιο ρε φίλε; Τι μου φταίει; Δεν είναι υβριστικό, οπότε δεν υπάρχει θέμα.

      Λοιπόν... για το Βρουλή δεν ξέρω τι διαβάζεις αλλού. Εγώ έγραψα... "Την ίδια εποχή, το 1971, ο Βρουλής είχε κυκλοφορήσει κι ένα πολύ καλό αγγλόφωνο 45άρι – ένα από τα ωραιότερα του ελληνικού folk-rock.".
      Αυτό. Και το πιστεύω.
      Άμα θες να απορρίψεις κάποιον, ας είναι και ο Ντύλαν, ας είναι και ο Σαββόπουλος, τον απορρίπτεις. Πόσω μάλλον τον Βρουλή.
      Οπότε δεν γεννάται θέμα.
      Φυσικά και το 45άρι είναι από τα ωραιότερα του ελληνικού folk-rock, γιατί ειδικά το "τραίνο" είναι καταπληκτικό τραγούδι.
      Και σαν ερμηνεία και σαν ατμόσφαιρα (και σαν στίχοι) και σαν διαχείριση της σύνθεσης είναι ζηλευτό.
      Το αν εσένα δεν σου αρέσει επειδή τα αγγλικά του Βρουλή δεν είναι καλά κ.λπ. δεν σημαίνει κάτι αυτό.
      Επίσης δεν σημαίνουν κάτι για τον Βρουλή εκείνα που λες για την Μαρίνα. Εδώ δεν συζητάμε για την Μαρίνα.
      Καλό είναι ο κόσμος να μαθαίνει και τα πιο πίσω ονόματα, τους τραγουδοποιούς του ενός 45αριού, και να κάνει και γι' αυτούς τις κρίσεις του.
      Όπως την έκανες κι εσύ τώρα...

      Διαγραφή
  10. ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΟΠ ΚΑΙ ΡΟΚ (EXTRA ΤΕΥΧΟΣ)ΚΑΠΟΥ ΤΟ 1983 ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΟΥ PAUL WILSON ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ PPOTU ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ "ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΗΤΑΝΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΚ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή