Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

ALIEN MUSTANGS έλληνες «ψυχεδελικοί» από την Θεσσαλονίκη

Οι Alien Mustangs είναι μια τετραμελής μπάντα από την Θεσσαλονίκη (δύο κιθάρες, μπάσο, ντραμς), την οποίαν πολλοί, όπως διαβάζω, την αποκαλούν «ψυχεδελική». Εμένα, όπως έχω γράψει κι άλλες φορές, δεν με βρίσκει σύμφωνο ο συγκεκριμένος όρος. Όχι μόνο σε σχέση με τους συμπαθέστατους Alien Mustangs, αλλά και για πολλούς άλλους (σύγχρονους). Για πάρα πολλούς. Για όλους σχεδόν. Ή και για... σκέτο όλους.
Είναι άλλο να λέμε πως μια μπάντα είναι επηρεασμένη από το τάδε ψυχεδελικό συγκρότημα του ’60 και άλλο να λέμε ότι οι χι, ψι, είναι «ψυχεδελικό συγκρότημα». Δεν είναι το ίδιο. Πόσω μάλλον όταν εδώ, στην περίπτωση των Alien Mustangs, οι μεγαλύτερες sixties επιρροές τους είναι οι Velvet Underground και οι Stooges – δύο γκρουπ, που δεν είχαν ουδεμία σχέση με την ψυχεδέλεια. Αυτά δεν τα λέμε, φυσικά, για να υποτιμήσουμε το συγκρότημα, αλλά για να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους. Ας πούμε, ακόμη, πως οι όποιες «ψυχεδελικές» αναφορές των Alien Mustangs είναι πολύ μεταγενέστερες και μάλλον θα πρέπει να αναζητηθούν σε μπάντες τύπου Spacemen 3 κ.λπ. – κάτι που δεν συνιστά «πρόβλημα» φυσικά.
Τα δύο κομμάτια που υπάρχουν σ’ αυτό το 12ιντσο βινύλιο, το “Shadows EP” [To Pikap Records, 2019], που γυρίζει στις 45 στροφές, είχαν ακουστεί για πρώτη φορά το 2015, σε μια κασέτα, την “The Tape Sessions” [Krapps Tapes]. Τώρα (2019) μεταφέρονται και σε δίσκο. Άξιζε τον κόπο; 
Ναι, σίγουρα ναι. Γιατί και τα δύο κομμάτια είναι καλά ή και πολύ καλά, και άρα άξιζε να περάσουν στην... πλαστική αιωνιότητα. Λέμε για το “Shadows” (7:57) και το “Hypnic trip” (9:32), για δύο εκτεταμένης διάρκειας tracks δηλαδή, που διαθέτουν, οπωσδήποτε, κι ένα κάποιο «χάσιμο» στη διαδρομή τους.
Κιθαριστικά αμφότερα, με διπλές κιθάρες βεβαίως, την πρώτη μπροστά να παίζει τα δικά της και την δεύτερη πίσω να φτιάχνει κλίμα, σκηνικό, με το μπάσο-ντραμς στα σωστά ύψη και με τη φωνή, προσωπικώς, να μην με πείθει και τόσο, τα κομμάτια των Alien Mustangs είναι «μια χαρά» – και το κάπως περισσότερο τελετουργικό “Shadows”, και το περισσότερο χαμένο “Hypnic trip” στην Side B (με πολύ ωραίο κιθαριστικό ντεμαράζ στα τελευταία λεπτά).
[Είδα πως οι Alien Mustangs έχουν και πρόσφατο αμερικάνικο 45άρι, πράγμα που σημαίνει πως το συγκρότημα πάει καλά και έξω].

2 σχόλια:

  1. Είναι εξαιρετικοί στις ζωντανές εμφανίσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ψυχεδέλεια πάντως υπάρχει έκδηλη στην μουσική τους κατά την άποψή μου. Ίσως όχι τόσο στο συγκεκριμένο δισκάκι, αλλά ακόυστε το LP Alienation που έχει πιο μεγάλη γκάμα ήχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή