Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

FREE SOUL Θεσσαλονίκη – Τενεσί

Οι Free Soul προέρχονται από την Θεσσαλονίκη, αποτελούνται από τους Ανδρέα Χριστόπουλο (Crazy Andrew) φωνή, ρυθμική κιθάρα, Γιώργο Ντίντα (Junior) μπάσο, φωνητικά, Στέλιο Καραβέντζα (Stelie Kar) lead κιθάρα, φωνητικά, Δημήτρη Στούκαβο (Jimmy Stuck) ντραμς, φωνητικά, και παίζουν... rock. Rock, όπως έπαιζαν, ας πούμε, οι Creedence Clearwater Revival. Κάπου ’κει, τέλος πάντων, κινούνται αισθητικώς οι φίλοι μας – με τα όποια «πριν» και τα όποια «μετά» (κυρίως τα «πριν», καθώς το rock nroll και το rockabilly αποτελούν βασικές αναφορές των Free Soul). Το συγκρότημα κατά καιρούς σκάει και στη δισκογραφία, και κάπως έτσι θυμάμαι να γράφω για το πρώτο(;) άλμπουμ τους, το “Teasing Woman”, σε κάποιο παλαιό Jazz & Τζαζ (περί το 2007). Τώρα... επανερχόμαστε.
Το ρεπερτόριο, που αποφασίζουν να απλώσουν οι Free Soul στο πρώτο CD αυτής τής CD/DVD έκδοσης, της Salonica Tennessee / On Stage [On Stage Records, 2019], είναι απολύτως χαρακτηριστικό των προθέσεών τους – με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ευφάνταστο και γιορτινό. Γιατί, άμα αποδίδεις-διασκευάζεις, όπως πρέπει και αρμόζει, όλες αυτές τις «επιτυχίες» (το πρώτο δισκάκι περιλαμβάνει μόνο versions) τι άλλο εκτός από γιορτή είναι εκείνο που προτείνεις;
Διασκευές, λοιπόν, σε κομμάτια των Fabulous Thunderbirds (“Tuff enuff”), Robert Palmer (“Addicted to love”), Elvis Presley (“Suspicious minds”, Heartbreak Hotel”, “Trying to get to you”), Billy Ray Cyrus (“Achy breaky heart”), Beatles (“Im down”), Rolling Stones (“Brown sugar”), Willie Nelson (“Always on my mind”), Johnny Burnette and The Rock NRoll Trio (“Lonesome train”) και David Bowie (“Putting out the fire”) περιλαμβάνει το “Salonica Tennessee” – διασκευές, που αποδίδονται με σωστό τρόπο, με γνώση βεβαίως, και κυρίως με την πίστη πως αυτά τα κλασικά τραγούδια δεν πρέπει να τα πειράξεις και-πολύ προκειμένου να επιτελείται πάντα το σωστό. Που δεν είναι άλλο από την «έξω καρδιά» και τη διασκέδαση.
Σ’ αυτό λοιπόν το δίπτυχο οι Free Soul τα καταφέρνουν «μια χαρά», και μισόλογα δεν χωράνε. Και κανα-δυο θεματάκια που θέλουν λιγάκι προσοχή... εντάξει... εγώ δεν θα τα θίξω, επειδή τα θεωρώ ψιλο-δευτερεύοντα. Από τη Θεσσαλονίκη εξάλλου είναι οι άνθρωποι, δεν είναι από την Τσατανούγκα (του Τενεσί).
Όσον αφορά στο DVD On Stage”, τούτο καταγράφει ένα live των Free Soul που συνέβη στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης, την 25η Μαρτίου 2015. Η σύνθεση της μπάντας είναι σχεδόν ίδια μ’ εκείνη του CD (η μόνη διαφοροποίηση αφορά στον ντράμερ Γιώργο Νίκολιτς), με το ρεπερτόριο τούτη τη φορά να είναι μοιρασμένο ανάμεσα στα originals και τις διασκευές (5-5). Διασκευάζονται λοιπόν τα “Rock this place” και “Twist of the knife” των Fabulous Thunderbirds και ακόμη “Honky tonk woman” (The Rolling Stones), “In the heart of the city” (Nick Lowe) και “Mystery train” (Little Juniors Blue Flames, Elvis Presley), με τις συνθέσεις του γκρουπ (“Rock nroll daddy”, “Nana 45”, “Take you for a ride”, “Teasing woman”, “Marys belly button”) να ρίχνονται ανάμεσα, δίχως να υστερούν σε παλμό και σε ουσία. Όλα ωραία, όλα καλά λοιπόν.
Το DVD, πέραν του βασικού σετ, περιλαμβάνει και extras –τις μικροσυνεντεύξεις βασικά (οι Ντίνος Δηματάτης, Γιώτης Μπάγκαλας, Στάθης Παναγιωτόπουλος, Αλέξανδρος Πέρρος κ.ά. μιλούν για τους Free Soul), μα και τους υπότιτλους σε τέσσερις γλώσσες– με τη συνολική εμφάνιση τής έκδοσης (CD/DVD) να βγάζει μάτια με το τετραπλά διπλωμένο digipak και τα δύο πολύχρωμα booklets.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου