Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

MANU DIBANGO (1933-2020)

Πέθανε χθες ο Manu Dibango, από τον κορωνοϊό, ένας από τους πιο σπουδαίους και πιο επιτυχημένους αφρικανούς μουσικούς όλων των εποχών.
Εξαιρετικός σαξοφωνίστας και συνθέτης, που ταρακούνησε τον κόσμο στις αρχές των 70s, με το θρυλικό “Soul makossa”.
Προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και πέθανε χθες, στο Παρίσι, στα 87 του, ο Manu Dibango, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της αφρικανικής μουσικής.
Συνθέτης, σαξοφωνίστας, βιμπραφωνίστας και bandleader βασικά, ο Manu Dibango ευθύνεται για ένα υπέρτατο παγκόσμιο hit – λέμε για το θρυλικό “Soul makossa”, ένα κομμάτι τόσο δυνατό και επιδραστικό που άλλαξε δια παντός την dance music το 1973.
Δεν θα ήταν άστοχο αν προσθέταμε –και ας το σημειώσουμε αυτό από την αρχή– πως το “Soul makossa” έδωσε την πιο μεγάλη ώθηση, και στην Ευρώπη γενικότερα, και στην Ελλάδα ειδικότερα, μα και στην Αμερική σ’ ένα μεγάλο βαθμό, στο «κίνημα» των ντισκοτέκ, που ακόμη τότε βρίσκονταν στα σπάργανα. 
Ουσιαστικά ήταν το κομμάτι που έστησε χιλιάδες ντισκοτέκ εκ του μηδενός, σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τους DJs πρωταγωνιστές πια, και αφήνοντας τις ζωντανές ορχήστρες και τα γκρουπ, που μέχρι τότε κυριαρχούσαν, σ’ ένα χορευτικό πίσω πλάνο (βασικά, εξαφανίζοντάς τα).
Αυτό ήταν μια επανάσταση, για την λαϊκή χορευτική διασκέδαση, στα πρώτα χρόνια του ’70, και το “Soul makossa”, του Manu Dibango, ήταν το πιο τρανό φιτίλι της.
Το 2007 είχε δημοσιευθεί μια συνέντευξη του καμερουνέζου μουσικού στο booklet τού CDAfricavision / Le Cinema de Manu Dibango” [Buda Musique], που είναι πολύ κατατοπιστική σε σχέση με τα πρωταρχικά βήματά του – τουλάχιστον μέχρι την εποχή του “Soul makossa”. Ας μεταφέρουμε, λοιπόν, από ’κει μερικές βασικές πληροφορίες.

Η συνέχεια εδώ...

1 σχόλιο:

  1. Από το fb...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=Dtj52B92oPw
    Le Meteque

    Andreas Frogoudakis
    Το σουλτανα των τιτανικ το θυμασαι;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ξεχνιούνται τέτοια πράγματα!�� Είχαν παίξει και ζωντανά εδώ, το λένε κάποιοι, αλλά κανείς δεν μπορεί να δώσει στοιχεία. Για τους Titanic λέω...

    Andreas Frogoudakis
    δεν ξερω αν εχουν παιξει εδώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή