Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΝΙΚΟLOV-IVANOVIĆ UNDECTET feat. MAGIC MALIK jazz και balkan-jazz από σέρβους μάστορες

Στο χώρο της jazz και balkan-jazz ανήκει το Frame and Curiosity [CooLabel, Absilone, Sokoj, 2019] του Nikolov-Ivanović Undectet – μιας 12μελούς μπάντας, που τα έχει όλα (από πλευράς έμπνευσης, διάθεσης, καταγραφής και τελικού αποτελέσματος). Ηχογραφημένο στο Pančevo (της Σερβίας) τον Ιούλιο του 2019, το άλμπουμ αυτό δείχνει με ποιον τρόπο, πώς, ένα ιδίωμα, τόσο παλαιό (η balkan-jazz είναι και αυτή προϊόν των sixties ως γνωστόν), μπορεί, 50+ χρόνια μετά, όχι απλώς να υπάρχει, μα και να συναρπάζει. Τούτο οφείλεται, κατ’ αρχάς, στους δύο βασικούς συνθέτες της ορχήστρας, τον πιανίστα-κιμπορντίστα-κιθαρίστα Vladimir Nikolov και τον ντράμερ-περκασιονίστα Srđan Ivanović. Και τα έντεκα tracks είναι δικά τους, και στα έντεκα tracks καταγράφονται όλες εκείνες οι παράμετροι που κάνουν το Frame and Curiosity” να ακούγεται σαν ένα ολοκληρωμένο και ιδιαιτέρως αξιόλογο έργο.
Με συνθέσεις ποικίλων διαρκειών (από δύο λεπτά έως εννέα), με ενορχηστρώσεις που έχουν πολλά να πουν, καθώς στο σχήμα ακούγονται φλάουτα, σαξόφωνα (άλτο, τενόρο, βαρύτονο), τρομπέτα, κόρνο, τρομπόνι, τούμπα, ακορντεόν, κιθάρα, πιάνο, μπάσο και ντραμς, με μουσικούς ολοφάνερα εξοικειωμένους με το ιδίωμα, αλλά και γενικότερα (π.χ. ο Γάλλος τζαζ-φλαουτίστας Magic Malik είναι γνωστός από την Magic Malik Orchestra, μα και από ένα παλαιότερο, γαλλικό, reggae σχήμα, τους Human Spirit) και με διάθεση δημιουργική, όσον αφορά στο πώς αντιλαμβάνονται τη σχετική ηχογραφική ιστορία (όλοι τούτοι οι άνθρωποι) και πώς ακριβώς την αξιοποιούν, το Nikolov- Ivanović Undectet είναι ένα σχήμα, που δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάζει.
Κοντολογίς, αντιμετωπίζω συνθέσεις σαν την εισαγωγική “L'Étranger” ως μαγικές στην εξέλιξή τους – καθώς άλλες ακούγονται περισσότερο λυρικές, άλλες περισσότερο διονυσιακές (αν και συχνά στην ίδια σύνθεση αποθέτονται διαφορετικού βάρους φορτία) και άλλες, συνδυάζοντας αναφορές και από εξω-βαλκανικά ηχοχρώματα, λειτουργούν ως εμπνευσμένα fusions. Ακόμη και contemporary, funk ή και spiritual στοιχεία συναντά κανείς εδώ, σ’ ένα άλμπουμ, το “Frame and Curiosity”, που έχει τον τρόπο να σου αφήνει τη βεβαιότητα της πληρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου