Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

SIGMATAF athens romance

Όπως διαβάζω από ’δω κι από ’κει ο Sigmataf (πραγματικό όνομα Στέλιος Τσάφος, Σ.Τ. δηλαδή), που τώρα έχει έτοιμη καινούρια κασέτα για το label A Man out of a Man, η οποία αποκαλείται Athens Romance (2020), είχε ξεκινήσει σαν χιπ-χοπάς (κοντά στον B.D. Foxmoor κ.λπ.). Μάλιστα, είχε δώσει κομμάτια του με διάφορα ονόματα, που αφορούσαν είτε στον ίδιον είτε σε μπάντες, ενώ σαν Sigmataf υπάρχει τουλάχιστον από το 2010, αφού τότε είχε δώσει ένα πρώτο προσωπικό CD (που εντασσόταν κι εκείνο στο ευρύτερο hip-hop genre, ανακατεμένο όμως με ηλεκτρονικά). Μια μετεξέλιξη εκείνων των εγγραφών αποτελεί το τωρινό “Athens Romance” – που διατηρεί σαν άλμπουμ το σπικάρισμα (και όχι ραπάρισμα), το spοken word δηλαδή, όπως και τα ηλεκτρονικά, και που σε κάθε περίπτωση, σαν συνολικό άκουσμα, δεν έχει ουδεμία σχέση, πια, με το hip-hop. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό, κι ούτε έχει νόημα να το ψάξουμε. Εκείνο που ξέρω είναι αυτό που ακούω τώρα, και για το οποίο θα πούμε λίγα πράγματα στη συνέχεια.
Το “Athens Romance” είναι ένα τύπου eighties ηλεκτρονικό άλμπουμ, που στ’ αυτιά μου ηχεί εξαιρετικά. Η κασέτα δηλαδή έχει πολύ καλή απόδοση – και γι’ αυτό το ευχαριστιέσαι. 
Βασικά το κλίμα, με όλες τις προσήκουσες σύγχρονες ηχητικές, παραπέμπει στην Anne Clark και στα φοβερά άλμπουμ της στις αρχές των british eighties. Μπορεί η αρχή αυτής της ιδέας να είναι από ’κει ή και πιο παλαιά, αφού ακόμη και ο Vangelis, στα seventies, ανακάτευε ηλεκτρονικά με spoken word, χωρίς τούτο να σημαίνει πως η προσπάθεια του Sigmataf δεν ξεχωρίζει – ίσα-ίσα.
Γιατί, με στίχους ελληνικούς (που μπορεί να θυμίζουν Λένα Πλάτωνος ή και όχι), με ηχητικό background πάρα πολύ προσεκτικά και εμπνευσμένα διατυπωμένο, οπωσδήποτε «γεμάτο», eighties προδιαγραφών όπως προείπαμε, με λειτουργικό programming και με γενικότερη τεχνική αρτιότητα, δεν μπορεί παρά, τελικώς, να φτάνεις σ’ ένα τέρμα.
Σ’ ένα αστικό ηλεκτρονικό τέρμα (όλα τα κομμάτια στους τίτλους τους έχουν τοπωνύμια της ευρύτερης Αθήνας), που να ικανοποιεί κι εσένα σαν δημιουργό (τον Sigmataf εννοώ) κι εμένα σαν ακροατή (τον κάθε ακροατή) ευχάριστα να ξαφνιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου