Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

NICK FINZER το νέο άλμπουμ ενός διακεκριμένου τρομπονίστα της σύγχρονης jazz

Ο Nick Finzer, ένας από τους κορυφαίους τρομπονίστες της σύγχρονης τζαζ σκηνής (δες τα reviews για τα άλμπουμ του “The Chase” και “Hear & Now” στο blog), έχει νέο άλμπουμ το οποίον αποκαλεί Cast of Characters [Outside in Music, 2019]. Σ’ αυτό το CD τον Nick Finzer συνοδεύουν μερικοί εξαιρετικοί μουσικοί (επίσης από τους πιο αξιοπρόσεκτους της νεότερης γενιάς) όπως είναι οι Lucas Pino τενόρο σαξόφωνο, μπάσο κλαρίνο, Alex Wintz κιθάρα, Glenn Zaleski πιάνο, Dave Baron μπάσο και Jimmy MacBride ντραμς – με τον Finzer να παίζει τρομπόνι φυσικά, και να συνθέτει.
Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, μ’ ένα κλασικό σεξτέτο με τρομπόνι, που φέρνει στη μνήμη, από πλευράς setting, εκείνο των Stan Getz and J.J. Johnson (με Oscar Peterson, Herb Ellis κ.ά.).
Σ’ αυτό το CD, το “Cast of Characters”, ο Nick Finzer αποτίνει φόρο τιμής σε μεγάλους jazzmen που τον έχουν επηρεάσει – όχι διασκευάζοντας συνθέσεις τους (όλα τα tracks εδώ είναι πρωτότυπα), αλλά υιοθετώντας πρακτικές τους, ενορχηστρωτικές ιδέες, ύφος συνθετικό, αυτοσχεδιαστικές προσεγγίσεις τους κ.λπ. Περαιτέρω, τιτλοφορεί και τα κομμάτια αναλόγως, ώστε να... προσανατολίσει τον ακροατή του, δίνοντας κάποιες αρχικές πληροφορίες. Να όπως: “A Sorcerer (is a myth)”, “A Duke” κ.λπ.
Και ναι, είναι επηρεασμένος και από τον Duke Ellington και από τον Miles Davis ο Nick Finzer, όπως και άπειροι άλλοι τζαζίστες σε κάθε γωνιά του κόσμου – κάτι που δεν το υπονοεί μόνον ο αμερικανός μουσικός, μα το επεξηγεί κιόλας, σαφώς και ευθαρσώς, σε κομμάτια όπως το εξαιρετικό “Evolution of perspective” για παράδειγμα.
Και αν στο συγκεκριμένο track ο Finzer δείχνει πόσο βαθιά έχει μελετήσει την sixties-jazz του Miles Davis (εκείνα τα θρυλικά άλμπουμ, πριν από την ηλεκτρική θύελλα), σε άλλα φανερώνει τις επόμενες τρανές αγάπες του, όπως είναι αυτή για τον μεγάλο τρομπονίστα και δάσκαλο Bob Brookmeyer (ασυζητητί μία από τις μεγαλύτερες επιρροές του).
Συνθέσεις ακαταμάχητες έχουμε στο “Cast of Characters”. Συνθέσεις γραμμένες και ερμηνευμένες από πολύ σημαντικούς νέους μουσικούς της jazz, που έχουν εντρυφήσει βαθιά στην ιστορία, κατορθώνοντας όχι να την αναπαραστήσουν, αλλά βασικά διεκδικώντας το δικαίωμα να την επεκτείνουν μέσω της δικής τους, ξεχωριστής, προσφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου