Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 317

27/11/2020
Τo γουστάρω πολύ αυτό το ισπανικό θρίλερ από το 1972, και λέω να το ξαναδώ απόψε. Άλλοι, φίλοι, το θεωρούν ψιλομ@λακία, αλλά εμένα μου αρέσει. Το βρίσκω πολύ εξωτικό, καθώς ξεφεύγει τελείως από τα τετριμμένα με Κρίστοφερ Λη και Πήτερ Κάσινγκ, ενώ έχει κι έναν παράφρονα Τέλυ Σαβάλας σκέτη «μούρλια». Για μένα ένας από τους τρεις καλύτερους ρόλους του, μαζί μ’ εκείνον στον Βαρυποινίτη του Αλκατράζ... και... τον τρίτον τον ψάχνω...

17/11/2020
>>Δεν μεταδίδεται έξω, στην ατμόσφαιρα, ο ιός. Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους.<<
O Χρυσοχοΐδης απαγορεύει τις πορείες στους κλειστούς χώρους.
Οι «ψεκασμένοι» βρίσκονται πλέον σε τραγική θέση...

27/11/2020
Και μόνο το ότι ασχολήθηκε με την ουρά η Γαλάνη, με την ουρά ανθρώπων που περιμένανε για ένα πιάτο φαΐ (και ανεξαρτήτως αν πήρε ή δεν πήρε τηλ. τον Μπακογιάννη, για να την σώσει... από τον συνωστισμό) δείχνει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Ένα φοβισμένο άτομο, για να μην πω κάτι βαρύτερο, θύμα επιπλέον του υγειονομικού τρόμου που ξεβράζουν τα μίντια, χωρίς ουδεμία αίσθηση τού τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία – τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.
Όταν κάποιος δεν έχει να φάει, αλλά ούτε και κάπου να μείνει (γιατί πολλοί θα ήταν και άστεγοι) το τελευταίο που θα σκεφτεί θα είναι οι «αγωνίες» της Γαλάνη. Ντροπή.

27/11/2020
Έπαιξα λίγο με τα φοβερά data των Financial Times (επέλεξα αυτές τις 6 χώρες). Δείτε πού σκαρφάλωσε η «επιτυχημένη» αντιμετώπιση της ίωσης από τον Μητσοτάκη.
Στο γράφημα (κάνετε κλικ πάνω του) είναι οι νέοι θάνατοι ανά 100 χιλιάδες ανθρώπους.
Δείτε και τι γίνεται στα βόρεια σύνορά μας και τι παίχθηκε εκεί πέρα, ώστε να βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα στην δυσχερή θέση που βρίσκεται...

27/11/2020
Θέλουν ν’ ανοίξουν τα σχολεία μια βδομάδα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, απλά και μόνο για να πούνε ότι τα άνοιξαν, ή για να προβάλλουν ψεύτικους λόγους ώστε να τα ξανακλείσουν, κατηγορώντας τους μαθητές και τις οικογένειές τους – όχι για κανέναν άλλο λόγο.
Παίρνουν τηλέφωνα στην Πάτρα, λόγω Αγιαντρέα, απλά για δείξουν στα μίντια πως ενδιαφέρονται τάχα για να μην σκορπίσει η ίωση, δήθεν για τις τύχες των Πατρινών, όχι γιατί έχουν κάνει πραγματικά κάτι για τους κατοίκους της πόλης, τους οποίους έχουν φτυσμένους εδώ και δεκαετίες, και τους οποίους θα κατηγορήσουν με την πρώτη ευκαιρία.
Κόβουν πρόστιμα στο άσχετο, και βάζουν τα παπαγαλάκια τους, να το προωθούν ως είδηση, για να φοβίσουν τον κόσμο και να μεταφέρουν τις ευθύνες μετάδοσης της ίωσης σε ανθρώπους, που κολυμπάνε, που πάνε για ψάρεμα ή κυνήγι, που αθλούνται στην ύπαιθρο κ.λπ.
Γενικά, θέλουν να δείχνουν ότι δουλεύουν, ενώ στην πράξη είναι και τεμπέληδες, και ανίκανοι, και πουλημένοι, και εγκληματίες.

26/11/2020
H Σάσα Μανέτα, που πέθανε σήμερα κι αυτή, είχε γράψει στίχους σε τούτο το ιστορικό τραγούδι του ελληνικού ροκ...
https://www.youtube.com/watch?v=Lpg8ZsxYnDI

26/11/2020
Πέθανε η Εύα Κοταμανίδου, μια πολύ ιδιαίτερη «μπρεχτική» ηθοποιός, γνωστή σε όλους από τις ταινίες τού Θόδωρου Αγγελόπουλου και επίσης από την «Ρόζα» (1982) του Χριστόφορου Χριστοφή, στην καλύτερη εμφάνισή της στην οθόνη (βραβείο Α γυναικείου ρόλου στο 23ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, στη Θεσσαλονίκη).
Σαν μετεμψύχωση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, η Κοταμανίδου, την εποχή της χούντας, ούσα στο εξωτερικό, σε μια πανσιόν της Τεργέστης (από την οποία είχε περάσει και η Ρόζα) επιχειρεί να δώσει νόημα στη λέξη «επανάσταση», όταν όλα μέσα της και γύρω της (προσωπικά, και κοινωνικοπολιτικά) έχουν καταρρεύσει.
Βαριά ταινία, πολιτικά ποιητική, με αναφορές στο σινεμά του Miklós Jancsó και του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Στη φωτογραφία η Εύα Κοταμανίδου, μαζί με τους πολωνούς συμπρωταγωνιστές της Andrzej Seweryn και Daniel Olbrychski, στο εξώφυλλο του σάουντρακ της Ρόζας...

5 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ για την Εύα Κοταμανίδου...

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Εμένα ποτέ δεν μου άρεσε αυτή η ταινία. Την είχα δει τότε που βγήκε, στην αλκυονίδα.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εντάξει, δεν παρακολουθείται εύκολα, αλλά έχω να την δω πολλά χρόνια. Θα ήθελα πάντως να την ξαναδώ τώρα, αλλά σε σινεμά. Όχι στον υπολογιστή.

    Stelios Paschalidis
    Το έχω σε βινύλιο,εξαιρετική ταινια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Θέλουν ν’ ανοίξουν τα σχολεία μια βδομάδα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων"...

    Στέφανος Παναγιωτάκης
    Πως θα ξεμπλέξουμε μου λες απο αυτή τη μαφία; Που η μαφία μοιάζει παιδική χαρά μπροστά στα άρρωστα αυτά ανθρωπάρια;

    Χρήστος Πριτσαπίδουλας
    Παναγία μου, άρχισες το σάρωμα...

    Salvo Coleman
    Μπορώ να το κοινοποιήσω; Ευχαριστώ.

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Μα γιατί αρρωστήσατε, αφού έβγαινα δυο φορές τη μέρα στην τηλεόραση...

    Kostas Mouk
    πόσο πιο ακριβής?

    Stathis Nikokavouras
    για να καταλαβεις τι φαρα ειναι...ο γειτονας σου και συγγενης μου ο βασιλης με εσβησε επειδη εγραψα και εβριζα οπως και εσυ τον κουλη...μιλαμε για την χειρωτερη φαρα που εχει πατησει σε αυτα τα χωματα..σαν τους δεξιους τιποτα..χαιρομαι που ειμαι γιος δημοκρατη οπως και εσυ...δεν ξερεις ποσο..ρουφιανοι[μπογδανοι] δεν γιναμε ποτε.απλα λυπαμαι για το ποσο μαλακας ειμαι....σε μυνημα τα υπολοιπα...

    Panos Bobolas
    Φώντα. 1500 νεκροί μόνο τον Νοέμβρη και οι υπόλοιποι 600 στο επτάμηνο Μάρτιος-Οκτώβρης. Από αυτό δεν θα γλιτώσουν, αυτό το δυσβάσταχτο βάρος δεν γίνεται να το αποφύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Έπαιξα λίγο με τα φοβερά data των Financial Times"...

    Δαίδαλος Ερεχθείδης
    ένα πραγματικό περιστατικό είναι το εξής:
    μια πτήση εξωτερικού από Ιταλία προς την Κω με ενδιάμεσο προορισμό τη Μύκονο, εθεωρείτο πτήση εξωτερικού μέχρι τη Μύκονο και πτήση εσωτερικού ανάμεσα στη Μύκονο και την Κω. Ενώ λοιπόν, όσοι τουρίστες είχαν προορισμό τη Μύκονο, περνούσαν υποχρεωτικά από τεστ στον αερολιμένα, οι της Κω, οι οποίοι είτε ευρίσκοντο στο αεροπλάνο ήδη, είτε το χρησιμοποίησαν απ τη Μύκονο, όχι.
    υπάλληλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του αεροδρομίου, επιφορτισμένος με την ασφάλεια, αναρωτιέται για το συνεχές του συμβάντος, επικοινωνεί με τον συνάδελφο του στο αντίστοιχο πόστο στην Κω και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του. από κοινού αναφέρουν στην πολιτική προστασία και αλλάζει ο προσδιορισμός της πτήσης 40 μέρες μετά την επανέναρξη των πτήσεων...

    Ilias Frantzis
    Και τώρα άντε να μαζέψεις τα αμάζευτα...

    Παναγιωτης Πανταζιδης
    Μπαινοβγαιναν οι εργάτες γης από τις γειτονικές χώρες όλο το καλοκαίρι ανεξέλεγκτα.Οι εισροές τουριστών από τα ελλνονβουλγαρικα σύνορα μόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου άγγιξαν τις 60.000 και τα τεστ ήταν 800-1000.Έδω ζούμε και έχουμε συγγενείς που τα έβλεπαν και μας τα έλεγαν με τρόμο όλο το καλοκαίρι.Ο όρος εγκληματική αμέλεια είναι λάθος.Οι τύποι είναι δολοφόνοι κατά συρροή.Σε συνέχεια των εγκλημάτων δεκαετιών.Απλά η διαχείριση της πανδημίας μπαίνει κι αυτή ως συνέχεια στα όποια εγκλήματα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Και μόνο το ότι ασχολήθηκε με την ουρά η Γαλάνη"...

    Vassilis Konstandopoulos
    πες τα. Ασχέτως αν η ίδια κάλεσε τους μπάτσους (το πιθανότερο στα μάτια μου, ου μην "φιλενάδες" με τις οποίες συνομίλησε, φυσικά, τι άλλο να κάνει, μεροκάματα;), το όλον είναι εξωφρενικό, ένας άνθρωπος οικονομικής επιφάνειας, αν μη τι άλλο θα έλεγε "κοίτα, να δώσω κι εγώ κάτι, τι χρειάζεστε" κλπ. Όοοοχι. ο φόβος της απώλειας της ζωούλας μας συν η και καλά "ευθύνη" προς το σύνολο, όπως το εννοούμε εμείς. Η εν λόγω (όπως και πολλοί άλλοι του συναφιού), μια χαρά έχει εκφράσει τον "σκεπτικισμό" της για "λαϊκιστικές" συλλογικές εκφάνσεις από το 2010 κιόλας. Καθόλου τυχαίος ο συναγελασμός με την όποια εξουσία, φυσικά. Αυτοί οι τύποι (και τύπισσες) θεωρούν υποχρέωση και δικαίωμα να συμμετάσχουν στην κεντρική διοίκηση (εννοώ εποπτευόμενους οργανισμούς, ΕΡΤ, κλπ.), φυσικά με το αζημίωτο, ει δυνατόν φορέβα, δεν έχει ταβάνι όλο αυτό.

    Ilias Frantzis
    Τι να κάνει η η πτωχή πλην τίμια αοιδός (marie antoinette)? Μερικά δευτερόλεπτα διάλειμμα από την ανυπαρξία κυνήγισε.

    Spiros Aggelopoulos
    Φώντα συμφωνώ μέχρι και στις τέλειες που έβαλες.Ετσι ειναι

    Pantelis Tsalouchidis
    Άντε μπράβο γιατί από το πρωί πάνε να με τρελάνουν με αυτά που διαβάζω

    Andreas Vms
    Σωστός!

    Stylianos Gabriel
    Συνωστισμος-> πιθανή αιτία διασπορας-> πιθανή αιτία μόλυνσης->πιθανη αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο-> πιθανή αιτία θανάτου.
    Πείνα και Κρύο- > Άμεση απειλή για την ζωή, Αιτία θανάτου!!!Γιά κάνε μας τη χάρη λοιπόν κυρούλα μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb σχετικά με την ταινία Horror Express...

    Mike Papas
    Ο ξενος τιτλος ειναι ''Horror Express'' ;;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    "Δολοφονία στο Εξπρές του Τρόμου" είναι ο ξένος τίτλος, γιατί εμείς εδώ είμαστε όλοι αραπάδες...

    Ilias Frantzis
    ... αράπηδες...εκτός του κυρίου Mike Papas. ( στα τεχνικά στοιχεία της ταινίας είναι και το βουβό γύρισμα με μετέπειτα εγγραφή ήχου)

    Babis Seltsikas
    Εγώ άλλο πρόσεξα. Από τους κινηματογράφους που παιζόταν κανένας δεν υπάρχει πλέον...

    νικος ηλιοπουλος
    Panico En El Transiberiano, δυνατή ταινία, όταν τη πρωτοείδα πιτσιρικάς το βράδυ είχε ξαγρύπνια , τη μουσική απ'ότι είδα την έχει αναλάβει ο Κακάβας ο οποίος συνεργάστηκε με τον Σαβάλας σε αρκετές δουλειές , μεταξύ των οποίων και ο Κότζακ.

    Tassos Rigopoulos
    Και η μουσική είναι του μεγάλου John Cacavas.

    Vassilis Serafimakis
    Κλασσική κουτοπονηριά αυτό το "Ούτε η [μεγάλα γράμματα] ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ..κτλ"

    Haris Mantellos
    Ίσως ο τρίτος ρόλος του που μπορεί να σου άρεσε να ήταν στο "Και οι 12 ήταν καθάρματα".

    Βασίλης Καμπούρης
    Εεεδω ειμαστε.Γαμει! Το εχω vhs

    ΑπάντησηΔιαγραφή