Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

ΔHMΗΤΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ ένας μεγάλος ερμηνευτής του ελληνικού τραγουδιού έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, πριν από λίγες μέρες – μερικές σκέψεις με αφορμή το θλιβερό γεγονός, μαζί με μια καλή ματιά στην καλλιτεχνική πορεία του

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου μαθεύτηκε ο θάνατος του Δημήτρη Ψαριανού. Ήταν 72 ετών. Η είδηση ήταν ξαφνική. Ο Δημήτρης Ψαριανός ήταν τακτικός στο facebook και δύο μέρες πριν φύγει από τη ζωή είχε κάνει το τελευταίο του ποστ. Είχε ανεβάσει το τραγούδι των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη «Δακρυσμένα μάτια», που είχε πει και ο ίδιος εκπληκτικά το 1981. Σημαδιακή ανάρτηση; Tο δίχως άλλο.
Ο Δημήτρης Ψαριανός ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Ως νέος άνθρωπος ήταν συνεπαρμένος από τα ξένα ποπ-ροκ ακούσματα της εποχής, και καθώς ξεκινούσε να εμφανίζεται στο κλαμπ Κύτταρο, την περίοδο 1971-72, ηχογραφεί και τα πρώτα του τραγούδια. Είχε πει σχετικά ο Δημήτρης Πουλικάκος, στο περιοδικό Ποπ & Ροκ, το 1980:
«Το χειμώνα του ’71 πιάσαμε δουλειά στο Κύτταρο. Παίζαμε εμείς, ο Εξαδάκτυλος δηλαδή, οι Socrates, ο Θανάσης Γκαϊφύλιας, οι Δάμων και Φιντίας, ο Δημήτρης Ψαριανός και το Ρέμπελο Ασκέρι, με τρομπόνι, βιολί, μαράκες – τρίο που παίζανε διάφορα ελληνικά δικά τους περίεργα και μ’ αρέσανε πολύ».
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1971, κυκλοφορούν από την Zodiac, σ’ ένα δίσκο 45 στροφών, τα τραγούδια του Ψαριανού «Κυρά μάγισσα» και «Το πρόβλημα», σε στίχους αμφότερα του Δημήτρη Ιατρόπουλου και με την ενορχηστρωτική φροντίδα του Νίκου Μαμαγκάκη.
«Το πρόβλημα» ήταν ενδιαφέρον τραγούδι, φολκ-ψυχεδελικής κατεύθυνσης, από τα καλύτερα δείγματα εκείνου του πρώιμου ελληνικού ροκ, που έψαχνε εναγωνίως να βρει τα δικά του πατήματα. Η φωνή και η ερμηνεία βεβαίως του Δημήτρη Ψαριανού έβγαιναν πάνω απ’ όλα.
Την ίδια εποχή (1971) κυκλοφορεί και ο πρώτος δίσκος (
LP) του Θανάση Γκαϊφύλια (μαζί με το φωνητικό σχήμα Ανάκαρα), με τον Δημήτρη Ψαριανό να γράφει τις μουσικές στα τραγούδια «Ωτοστόπ» (στίχοι Δημήτρης Ιατρόπουλος) και «Τεμπελιά» (στίχοι Γεώργιος Σουρής), που σημαίνει πως ο Ψαριανός είχε δικό του υλικό από ’κείνα τα χρόνια, το οποίο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εποχής, πολύ δύσκολα θα καταγραφόταν σ’ ένα LP. Και όντως, έτσι συνέβη.

1 σχόλιο:

  1. Σχόλια από το fb...

    Ανδρεας Βαθης
    Επιτέλους κάποιος που γράφει αναλυτικά για το μέγεθος του ερμηνευτή Δημήτρη Ψαριανού!!!

    Γιώργος Φρατζεσκάκης
    Εξαιρετικό αφιέρωμα!Σ ευχαριστούμε Φώντα.Δυο μέρες τώρα βάζω στο πικ απ τους δίσκους και τους ακούω.Ηταν υπέροχος!

    Giorgos DeSpell
    Ευχαριστούμε Φώντα!

    Σταύρος Καρτσωνάκης
    να προσθέσω (γιατί το γνωρίζω από τον ίδιο) ο μέγας Μούτσης , πάντα αυστηρός με τους τραγουδιστές αφού τα εξαίσια τραγούδια του είπαν μεγαθήρια δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει πόσο συγκλονιστική είναι η ερμηνεία του Ψαριανού στο αύριο πάλι, από τις λίγες φορές που κάποιος συναγωνίζεται άνετα μια πρώτη (και τι πρώτη) του sir

    ΑπάντησηΔιαγραφή