Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 373

25/4/2021 
Τον Φλεβάρη του 1979 το Βήμα είχε δημοσιεύσει μια συνέντευξη του Μπομπ Ντύλαν στον Γιάννη Φλέσσα. Αργότερα, η συνέντευξη εκείνη είχε ανθολογηθεί στο βιβλίο τού Φλέσσα «Ιδέες και Δημιουργοί» [Ιδιωτική Έκδοση, 1979]. Στη συνέντευξη δεν δίνονταν ακριβή στοιχεία (πού, πότε κ.λπ.), κάτι που σε συνδυασμό με τις... ελληνοπρεπείς απαντήσεις τού Ντύλαν είχε οδηγήσει κάποιους να αμφισβητήσουν έντονα την εγκυρότητά της (ο Τάσος Φαληρέας στο 6ο ΤΖΑΖ είχε γράψει κάτι ειρωνικά).
Εγώ πιστεύω ότι η συνέντευξη είχε γίνει (σύντομη ήταν εξάλλου), αλλά τι ακριβώς είχε ειπωθεί στ’ αλήθεια σ’ εκείνη, και τι είχε περάσει στο χαρτί είναι άλλο θέμα...

25/5/2021
Θα συνεχίσω με αναρτήσεις για τον Dylan ή περί τον Dylan και σήμερα. Μην το πάω και τριήμερο...
Τραγουδοποιοί, επηρεασμένοι από τον Dylan, που βγήκαν με μια κιθάρα και με στίχο κοινωνικοπολιτικό, σκάσανε στην δεκαετία του ’60 σε πάμπολλες χώρες.
Στην Ιαπωνία έγινε θραύση. Βγήκαν πολλοί! Ίσως ο πιο σημαντικός να είναι ο Nobuyasu Okabayashi.
Το “Sanya blues” (1968) είναι αφιερωμένο στη σκληρή ζωή των εργατών, στη λαϊκή συνοικία Sanya του Tokyo...
https://www.youtube.com/watch?v=AeFTRFOzHnc

25/5/2021
«Καλό παιδί» μπορεί να είναι, όλοι «καλά παιδιά» είμαστε, όμως είναι και απίστευτα υπερεκτιμημένος, σαν τραγουδοποιός, ο Βαγγέλης Γερμανός (καλά, σαν ηθοποιός, δεν το συζητώ, γιατί έχει παίξει και στο σινεμά και σε σειρές).
Αν εξαιρέσεις «Τα Μπαράκια» (1981), δίσκο σημαντικό για κάποιους ειδικούς λόγους, στον οποίο είχε μαζέψει τραγούδια του, που τα έλεγε στις αρχές των seventies, στο Κύτταρο και αλλού, όλα τα υπόλοιπα άλμπουμ του ήταν κάτω του μετρίου.
Εδώ πάντως δεν διασκευάζει Dylan (Rainy Day Women #12 & 35), λέει τον δικό του Απόκληρο...
https://www.youtube.com/watch?v=EeID6SW9-lw

25/5/2021
Ο πιο σεμνός, ο πιο πιστός και ο πιο διαχρονικός «ντυλανικός» έλληνας τραγουδοποιός υπήρξε ο αείμνηστος Βασίλης Ζαρούλιας.
Θυμάμαι πως μου είχε πει πως είχε πρωτακούσει Ντύλαν στην Ιταλία στα μέσα του ’60 ή λίγο πιο μετά και πως είχε πάθει σοκ.
Σε όλες τις φάσεις της τραγουδοποιίας του ο Ζαρούλιας είχε τον Ντύλαν σαν οδηγό, διασκεύαζε Ντύλαν, ενώ και τα δικά του τραγούδια (είτε με τους Διόσκουρους, είτε μόνος του) ήταν ολοφάνερα επηρεασμένα από κείνον. Μερικά από τα δικά του τραγούδια, κυρίως από το LP του «Ώρα Μηδέν», είναι φοβερά, ενώ άλλα είναι απλώς συμπαθητικά.
Απ’ αυτά τα συμπαθητικά και σφόδρα «ντυλανικά» είναι και τούτο ’δω, από το 1975...
https://www.youtube.com/watch?v=-EE5kZdwZDo

24/5/2021
Είχε γίνει και αφισοκόλληση λέει, στα μέσα του '70...

24/5/2021
Ρώσοι και Λευκορώσοι καγκεμπίτες ξεφτίλισαν μέτρα ασφαλείας, αντικατασκοπεία, μητσοτάκηδες, κυπατζήδες κ.λπ. (ξέρανε, φυσικά, πως η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι και ο καταλληλότερος τόπος για να δράσουνε), κάνοντας τα σκιάχτρα των Βρυξελλών να τρέχουνε, τώρα, ξοπίσω τους. Τους άρπαξαν τον... ακτιβιστή-ναζιστάκο μέσα από τα χέρια, χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι, και χωρίς να καταλάβει κανένας το τι και πώς. Επαγγελματίες ρεμάλια.
Καιρό είχε να γράψει τέτοιο σενάριο η ζωή...

24/5/2021
Λεφτέρης Πούλιος «Ποίηση» [Αθήναι, Δεκ. 1969]

23/5/2021
Κι ενώ τρώγαμε και πίναμε χθες βράδυ και λέγαμε, αυτά που δεν λέμε εδώ –ευτυχώς στα σπίτια μας μιλάμε ακόμη για ό,τι θέλουμε, χωρίς να δίνουμε πατήματα σε κανέναν ασέβαστο, για να μας χαρακτηρίσει «έτσι» ή «αλλιώς– ακούω ξαφνικά, από ένα παλιολάπτοπ, με το οποίο δεν είχα οπτική επαφή και που έπαιζε «γιουροβίζιον» σε χαμηλή ένταση, μερικές νότες, κάποια φωνή, ένα τραγούδι... Κι εκεί ανάμεσα στους τόνους της ηλιθιότητας, που είχαν περάσει από τ’ αυτιά μου, νοιώθω ξαφνικά ν’ ακούω κάτι που να με αφορά. Και ρωτάω... όχι «ποιος είναι», το όνομα δεν θα μου έλεγε απολύτως τίποτα, αλλά «ποια χώρα είναι»... Και μου λένε... «Ελβετία».
Να λοιπόν ένας τόπος, μια χώρα, που κάποιοι δεν έχουν ξεχάσει να γράφουν «ελαφρά» τραγούδια, για ένα διαγωνισμό «ελαφρού» τραγουδιού, όπως ήταν κάποτε, και δεν είναι πλέον, η Γιουροβίζιον.

22/5/2021
Επιτέλους, κάτω τα χέρια από τους εφοπλιστές. Δεν είναι όλοι ίδιοι...

22/5/2021
Ένα από τα 2-3 καλύτερα τραγούδια που στείλαμε ποτέ στη Eurovision. Σαν να το είχαν γράψει ο Σπανός και ο Χατζηνάσιος μαζί. Έχει και «γέφυρα» από soft core στη μέση τύπου «Αγκίστρι». Το είχε δέσει από πολλές μεριές ο χατζιδακικός Δημητράς – κάτι που εκτιμήθηκε (8/20), όσο μπορούσε να εκτιμηθεί τέλος πάντων, από τους... τουρίστες Φράγκους.
https://www.youtube.com/watch?v=MGR2y-3AgYQ

22/5/2021
Δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό πολλών για το «Μουσικό Κουτί» του Πορτοκάλογλου. Είδα τόπους-τόπους, στο YouTube, και το επεισόδιο με τον Κραουνάκη τις πρoάλλες και συγχύστηκα.
Για μένα είναι ενοχλητικά τα τραγουδίσματα της Ρένας Μόρφη. Έχουν πολύ ηθοποιιλίκι μέσα τους και αυτό είναι καταστροφικό για το τραγούδι. Το τραγούδι δεν είναι... θέατρο. Μπορεί να υπάρχει και τραγούδι για θεατρική παράσταση, φυσικά, προσαρμοσμένο στα δρώμενα, που να απαιτεί κάποια «ειδική» έκφραση, αλλά το τραγούδι, από μόνο του, είναι κάτι άλλο. Κάτι πολύ ξεχωριστό, που δεν πρέπει να το συγχέουμε με άλλες Τέχνες.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση όλο και περισσότεροι ηθοποιοί να τραγουδούν. Συνέβαινε και παλιά αυτό, αλλά όχι τόσο έντονα, τόσο τακτικά και τόσο απερίσκεπτα. Και όταν τραγουδούν συνεχώς οι ηθοποιοί το τραγούδι καταστρέφεται. Εξελίσσεται σε κάτι απροσδιόριστο, σε κάτι «γυμνό», χάνοντας τελείως τα κρυφά μηνύματά του, τους υπαινιγμούς του. Αν το τραγούδι δεν μπορεί να σε δονήσει από ένα δίσκο, από το ραδιόφωνο, χωρίς να βλέπεις κάτι δηλαδή, δεν είναι τραγούδι, είναι θέαμα. Και νομίζω πως η Μόρφη, χωρίς την εικόνα της, και φυσικά χωρίς το κλασικό ρεπερτόριο που λέει, θα περνούσε απαρατήρητη.
Η Μόρφη μπορεί να μην είναι ηθοποιός, αλλά υποκρίνεται τη λαϊκή ντίβα. Δεν είναι όμως πειστική. Δεν είναι ούτε λαϊκή, είναι ψευτολαϊκή, ούτε ντίβα φυσικά. Είναι κάτι «λίγο απ’ όλα», ιδανικό ίσως για την τηλεοπτική ψυχαγωγία, αλλά με πολύ μικρότερο εκτόπισμα σε σχέση με τα ινδάλματά της.
Το ίδιο αχαρακτήριστη είναι και η Μαρίζα Ρίζου, που νομίζει πως η τζαζ κολλάει με τα πάντα. Δεν υπάρχει μέτρο ούτε σε αυτή. «Τραβάει» το τραγούδισμά της, φορτώνοντάς το με «έκφραση». Λυπάται να αφήσει κάτι χωρίς επεξήγηση, χωρίς υποσημείωση. Τραγουδάει λες και απευθύνεται σε ηλίθιους, που δεν θα καταλάβουν.
Και τον Κραουνάκη τον βρίσκω κουραστικό και αμετροεπή πολλές φορές, σαν συνθέτη. Πολύ θα ήθελε να ήταν ο Γιώργος Μουζάκης, αλλά δεν τον φτάνει. Έτσι νομίζω εγώ τουλάχιστον. Μπορεί να έχει γράψει αρκετά καλά τραγούδια, μέσα στα χρόνια, δεν είναι τυχαίος εννοώ, αλλά η πληθωρικότητά του τον οδηγεί, συχνά, σε χλαπάτσες. Αυτά τα μπλουζ που λέει ας πούμε είναι εντελώς απλοϊκά, πόσο μάλλον όταν υπαινίσσεται πως ξέρει και τα αμερικάνικα (θα τρίζουνε τα κόκαλα του Screamin’ Jay Hawkins).
Τέλος πάντων... αυτά. Δεν υπάρχει λόγος και χρόνος, ώστε να γράψω περισσότερα, να γίνω πιο αναλυτικός. Στο φέισμπουκ είμαστε εξάλλου...

20 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ "Δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό πολλών για το «Μουσικό Κουτί» του Πορτοκάλογλου"...

    Vagelis Skiadas
    Οι μουσικοί της εκπομπής πως σας φαίνονται?

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Καλοί φυσικά, αλλά απρόσωποι. Χιλιάδες σαν κι αυτούς βρίσκεις σήμερα.

    Vangelis Aragiannis
    προσωπικά ο κιθαρίστας μού αρέσει.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν τους πρόσεξα πολύ και ειδικά, την είδα βιαστικά την εκπομπή στο YouTube, γράφοντας για μερικά πράγματα εξόφθαλμα.

    Kwstas Agas
    Εγώ θα την πω την ... αμαρτία μου: όταν ακούω ηθοποιούς να τραγουδάνε, ακόμη και με αντι- τραγουδιστικές φωνές, πάντα μου αρέσουν. Η θεατρικότητα τους, την οποία κατέχουν, όλο και θα μου μεταδώσει το αίσθημα του τραγουδιού (λύπη, χαρά, ο, τι τελοσπαντων εκπροσωπεί). Φερ'ειπείν η Νόρα Βαλσάμη στο παρακάτω βίντεο από την ταινία οι βάσεις κι η Βασούλα: παρόλο που δεν πιάνει τις νότες σωστά, μου βγάζει συγκίνηση. ΑΝΤΊΘΕΤΑ: Ξενερώνω άγρια οπότε βλέπω τραγουδιστές, μουσικούς, τραγουδοποιούς να παίζουν σε ταινίες, σε θεατρικές παραστάσεις, σε σκετσάκια κλπ κλπ. ... Ακόμη κι ο ΤΕΡΆΣΤΙΟΣ David Bowie όταν έπαιξε στο Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς: μού φάνηκε πολύ άχρωμος και άγευστος (και μιλάμε για έναν καλλιτέχνη που η θεατρικότητα ήταν μέρος της δουλειάς του)!! https://youtu.be/nUOABaAz0tc
    Νόρα Βαλσάμη - Κόκκινο Γαρούφαλλο Μου

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Φωνή μηδέν η Βαλσάμη. Θα έκανε καριέρα σήμερα σαν τραγουδίστρια... Εμένα δεν μου αρέσει δε ούτε σαν ηθοποιός.

    Foko Bouklis στον Vagelis Skiadas
    Αναλατοι...

    Kwstas Agas στον Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    ακόμη κι αν είναι έτσι ... Και πάλι - κατά την ταπεινή μου άποψη - ένας ηθοποιός που τραγουδά, ακόμη και με την πλέον φάλτσα φωνή, είναι ... πολλάκις καλύτερος από έναν τραγουδιστή / τραγουδοποιό που παίζει σε θεατρική παράσταση, ταινία, απλό σκετσάκι κλπ. Προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών μου ... Αφήνω το παρακάτω βιντεάκι χωρίς περαιτέρω σχόλια ...
    https://youtu.be/4CpNKIUfUbY
    Η ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ στην ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ 2020

    Nikos Daskalakis
    είναι πάντως η μόνη μουσική εκπομπή με καλό ήχο

    Dimitris Panayiotatos
    Συμφωνώ σε όλα.

    Conta Dina
    Είδα πολύ λίγο από περιέργεια για το πού θα το πάνε με τον Κραουνάκη. Ένοιωσα πως με θεωρούν ηλίθια, όπως λέτε, όλοι και όχι μόνον η ενοχλητική Ρίζου και η παρόμοια Μόρφη. Και οι μουσικοί μού μοιάζουν δασκαλεμένοι

    Artemissia Papaserafeim
    Η Μόρφη είναι πολύ ωραία κοπέλα αλλά τελείως άμουση. Ειδικά τα ξένα τραγούδια τα ισοπεδώνει, δεν αναγνωρίζεις το τραγούδι με την πρώτη, πρέπει να προσεξεις για να το πιάσεις.

    Aris Karampeazis
    Παρά πολύ σωστά. Έτυχε να δω το επεισόδιο και το όλον είναι ένας υποβιβασμός της μουσικής, ακούσιος ή μη δεν έχει σημασία νομίζω. Το αποτέλεσμα ένα και το αυτό. Η Μαρίζα Ρίζου πιο υπερβολική από τον Τάκη Τσουκαλά στην περιβόητη «εκφραστικότητα»

    Conta Dina
    (η έκφραση γι' αυτούς, όχι για το σχόλιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργος Γιαννόπουλος
      Εμένα μου άρεσαν και οι δυο αυτές. Η μορφη μου θυμίζει την kate pierson. Η ρίζου είναι καλή μουσικός γενικά. Από το μουσικό κουτί μου αρέσει πρωτίστως η μπάντα. Θα μπορούσε ίσως το κόνσεπτ να ξεφύγει λίγο από το "ζήτω το ελληνικό τραγούδι", αλλά μάλλον δεν θα μπορούσε τελικά.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ουδεμία σχέση με Σαββό. Δεν έχει την τρέλα και τον σουρεαλισμό του Σαββό ο Πορτοκάλογλου. Σε όλα, και φυσικά και σ' αυτά που λέει κατά καιρούς, είναι ανθυποσαββόπουλος.
      Δεν θα δεις ποτέ κάτι τέτοιο από τον Πορτοκάλογλου... https://www.youtube.com/watch?v=OrGq--teo10
      Κάποιος Γιορτάζει - Γιώργος Ζωγράφος, Δ.Σαββόπουλος

      Γιώργος Γιαννόπουλος
      Βασικά εννοούσα ότι έχει κάτι του στυλ "φτιάχνουν ιστορία οι παρέες", η ανατολή και η δύση, ο τσιτσάνης και ο χατζηδάκης κλπ.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Είναι στο κόνσεπτ, αλλά είναι απελπιστικά λίγος.

      Kwstas Agas
      κι όμως: όσο κι αν ο Πορτοκάλογλου δεν έχει τη σαββοπουλικη τρέλα, που απολαμβάναμε τα Σάββατα του 1986 στη φοβερή εκπομπή του, έχει κάτι που δεν είχε ποτέ ο Σαββόπουλος: Δεν "καπελωνει" τους φιλοξενούμενους ... Τους δίνει πολύ χώρο να κάνουν παιχνίδι ... Είναι ένας οικοδεσπότης - τζέντλεμαν. Ενώ ο Σαββόπουλος σε εκείνες τις εκπομπές μίλαγε, μίλαγε μόνος του και, ακόμη κι αν έλεγε τα πιο εύστοχα και οξυδερκή πράγματα, καταντουσε κουραστικός, οι δε φιλοξενούμενοι της εκπομπής του πολλές φορές έμοιαζαν ... "συμπληρώματα" και "διακοσμητικά στοιχεία"! Ο Πορτοκάλογλου, όσο κι αν δεν έχει τη σαββοπουλικη οξυδέρκεια, στο πώς φέρεται στους φιλοξενούμενους του είναι ΤΖΈΝΤΛΕΜΑΝ...

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Δεν κάνει για οικοδεσπότης, δεν είναι άνετος, είναι φοβισμένος. Πήγε εκεί στο στυλ... τραβάτε με κι ας κλαίω.

      Conta Dina
      προσωπικά, δεν βλέπω καμμία σχέση με το Ζήτω... Και αφού το έφερε η κουβέντα και έχω δει να γράφεται ότι είναι το καινούργιο Ζήτω..., θα σού πω ότι θεωρώ μεγάλη φιλοφρόνηση που δεν τού αξίζει για τον Πορτοκάλογλου και προσβολή για τον Σαββόπουλο, τη σύγκριση. Από το Ζήτω... παρήλασε ο αφρός από Στράτο και Μπιθικώτση μέχρι Παπάζογλου και Ζαμπέτα. Και με συμπαρουσιαστή ερευνητή τον γνώστη Γιώργο Κοντογιάννη. Αρχείο!

      Alekos Morianopoulos
      Δίκιο έχετε, αλλά μην ξεχνάτε πως αυτοί που παρέλασαν από το "Ζήτω-ζητώ", δεν υπάρχουν πλέον και οι αντικαταστάτες τους είναι ακόμα μικροί. Ίσως μετά από 30-40 χρόνια, σε μια νέα εκδοχή του "Ζήτω..." να έχουμε κάτι καλό, αλλά θα ήμαστε εδώ; Εγώ τουλάχιστον όχι,

      Γιώργος Γιαννόπουλος
      Ναι, και γι αυτό τα μισά και πλέον κομμάτια που ακούγονται στο μουσικό κουτί είναι διασκευές από το ρεπερτόριο αυτών που έφερνε ο σαββόπουλος. Τέλος πάντων το πνεύμα του σαββόπουλου είναι παρόν στην εκπομπή, όχι σαν δημιουργού τόσο, όσο αυτό το -κάπως κλισέ- πνεύμα δύση/ανατολή, τσιτσάνης/χατζιδάκις, και μια συμβολική "εθνική συμφιλίωση" μέσα απ' το τραγούδι (υποτίθεται)

      Διαγραφή
    2. Conta Dina
      μιλώ με την ανάμνηση τού τότε, όταν προβαλλόταν η εκπομπή και βρίσκονταν εν ζωή οι θρύλοι. Αλλά και τώρα υπάρχουν σπουδαίοι εκεί γύρω στα πενήντα, εξήντα με εβδομήντα. Δεν τούς καλεί. Κάπου πήρε το μάτι μου τον Μητσιά χωρίς να το θεωρώ κάτι. Περνάει την εκπομπή ώς "φυτώριο", αλλά αυτοί που καλούνται... αφήστε μη γίνω κακιά. Κι εγώ πιστεύω πως δεν θα είμαι εδώ μια είναι η μαμά μου, που βαδίζει να κλείσει τα 99 της χρόνια διαυγέστερη και πιο ακούραστη από εμένα. Σάς χαιρετώ!

      Alekos Morianopoulos
      Γιώργο νομίζω δίνετε περισσότερο βάρος απ' όσο πρέπει -δικαιούνται- και οι δύο εκπομπές. Παρ' όλα αυτά, το "Ζητώ..." ήταν πρωτοποριακή, το "Κουτί...", αξιοπρεπής (θα συμφωνήσω με τον φίλο που έγραψε για τους μουσικούς), απλά θυμάμαι και μια άλλη του Κραουνάκη, δυστυχώς όμως η μνήμη μου δεν με βοηθάει καθόλου ως προς το περιεχόμενο... Η ουσία είναι πως λείπουν εκπομπές μουσικές που να κρατούν τον ακροατή (τηλεθεατή) καθηλωμένο κι όχι να θέλει να ανέβει στο τραπεζάκι του σαλονιού και να χορέψει (βλ. Παπαδόπουλος ή mega) κι έτσι το κενό καλύπτεται από το "Κουτί...". Εμένα, μου αρέσει. Ακούγεται ευχάριστα στο δικό μου (απαίδευτο) αυτί.
      Ήταν μια ευχάριστη απογευματινή συζήτηση προσφορά του αγαπητού ιδιοκτήτη της σελίδας που μάλλον μας ανέχεται και τον ευχαριστώ !

      Sakis Bwanas
      Tρέμω την ώρα και τη στιγμή που θα πεθάνω μπροστά στην τηλεόραση και ο εκφωνητής θα λέει "και τώρα ένα κλασσικό πλέον τραγούδι του Κωστή Μαραβέγια"...

      Alekos Morianopoulos
      ...να προλάβετε να μου κλείσετε τα μάτια
      https://youtu.be/iQvm0YPuhrc
      Αυτή ήταν η εκπομπή του Κραουνάκη. Καμία ομοιότητα με αυτές που συζητάμε.
      ΕΚΠΟΜΠΗ PLAYBACK ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΝΙΣΗ (ΣΠΑΝΙΟ / VINTAGE)

      Lampros Papalexis
      Αυτοί τα ξέρουν, όλα... Εμείς δεν ξέρουμε τίποτα, Αριστεία.

      Bakilos George
      Γι'αυτό σε αγαπάμε ρε Φώντα. Γιατί εκφράζεις ότι σκεφτόμαστε. Ποιά Μόρφη ρε τώρα, με χαριεντισμους και ναζακια δε γίνεσαι τραγουδίστρια. Όσο για τον Κραουνάκη λέω να μην μιλήσω γιατί θα πω χοντράδες και τα διαβάζει και η γυναίκα μου... καταλαβαίνεις...

      Christos Demekas
      Αν τα σπουδαία τραγούδια του Δρόμου ο Πλεσσας δεν τα έδινε στον Πουλοπουλο , ο δρόμος θα ήταν άσφαλτος... Αν κρατούν την μαγεία του τότε Δρόμου του κάθε δρόμου , που παίξαμε, αγαπήσαμε, πονεσαμε, χτυπήσαμε, ερωτευθηκαμς, μεγαλώσαμε , ρομαντσαραμε, το Χρωστάει στον τεράστιο Γιάννη Ποοπουλο κ φυσικά στα κορίτσια της εποχής Ρένα Κουμιώτη κ Πόπη Αστεριαδη. Έχεις πολλά δικια στα γραφόμενα σου ... Δεν συμφωνώ σε όλα , αλλά με καλύπτουν πολύ...

      Bakilos George
      υποθέτω αφορά τον Πλέσσα το σχόλιο. Συμφωνώ πάντως. Είδα λίγο και ήταν μικροψυχος... κρίμα αλλά εκεί που μίλησε...

      Christos Demekas
      όχι μιλάω γενικά για την ψυχή που δίνει στο τραγούδι ο τραγουδιστής...Ο σπουδαίος τραγουδιστής. Όσον αφορά τον Πλεσσα οι σχέσεις του με τον Πουλοπουλο είχαν τελειώσει... Προσωπικά ως λάτρης του Τραγουδιστή , πιστεύω ότι υπήρξε ένας ντόμπρος , ξεκάθαρος χαρακτήρας που δεν μοίραζε χαμόγελα δεξιά κ αριστερά. Αυτό τον καθιέρωσε ως δύσκολο άνθρωπο...Τώρα τομπηγα άλλου, αλλά επίσης θεωρώ μικροψυχη την δήλωση Νταλάρα που όταν έφυγε από την ζωή είπε ότι υπήρξε ένας μεγάλος τραγουδιστής που ήταν τυχερός με τα τραγούδια που έτυχε κ πήρε... Ναι μεν αλλά δλδ. Τα τραγούδια ήταν τυχερά που τον βρήκαν , θα πω εγώ... Στο θέμα μας βέβαια υπάρχει κ ένας Χορν η ακόμα κ ένας Παπαμιχαήλ που ως ηθοποιοί έδωσαν το στίγμα τους σε τραγούδια...

      Korn Diam
      Και λιγα λες!
      Πλην ελαχιστων ξεκαρφωμάτων, προκειται για μουσικη συστημικότητα σε ολο της το μεγαλειο! Και κριμα γιατι τον συμπαθουσα.

      Διαγραφή
    3. Nikolaos Nikolopoulos
      Έχει καβαλήσει ένα τεράστιο καλάμι!

      Akis Perdikis
      Ann Magnuson - Ηθοποιός που τραγουδάει... και της ταιριάζει... Εκτός Ελλάδας φυσικά.
      https://youtu.be/KeuB4lnYuqw
      Everybody's Talking

      Kwstas Agas
      μήπως κι Barbra Streisand δεν τα κατάφερνε εξαιρετικά και στους δύο τομείς ????

      Akis Perdikis
      Κι ο Harry Dean Stanton... κι ο Frank Sinatra... κι άλλοι πολλοί, δίχως τη 'δηθενιά' και τη σοβαροφάνεια που διακρίνει τα εγχώρια 'ταλέντα'!

      Nagia Defines
      Πολύ καλό επεισόδιο ήταν με τη Μάρθα Φριντζήλα και την Μαρία Παπαγεωργίου.

      Hermis Kefalas
      ναι ! Επιτέλους διαφορετικά πρόσωπα

      Bill Orb
      Οι εκπομπές με Γιαννατου, Δεληβοριά-Μποφίλιου, Παπαγεωργίου-Φριτζηλα ήταν καταπληκτικές. Οι μουσικοί του γκρουπ είναι πολύ καλοι με καταπληκτικές ενορχηστρώσεις σε όλα τα τραγούδια. Γενικά μιλώντας η εκπομπή είναι η καλύτερη μουσική εκπομπή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη τηλεόραση και από τις καλύτερες που έχω δει ποτέ (προσωπική άποψη βέβαια). Ο Πορτοκάλογλου καλός στο ρόλο του οικοδεσπότη. Η Μόρφη είναι κουκλάρα

      Kostas Fuzz
      θα προσθετα Βασίλη και τους Πασχαλίδη - Νέγκα (προσωπικά γούστα ειναι αυτά βέβαια)

      Bill Orb
      δεν την είδα δυστυχώς

      Billy Dalipis
      η Μόρφη είναι άχρωμη-άγευστη-άοσμη και ντύνεται πολύ μα πολύ άσχημα....

      Μαίρη Δαλάκου
      Δεν έχω να προσθέσω τίποτα!

      Παναγιώτης Μπικάκης
      Δεν μπορώ να αξιολογήσω "μουσικά" τεχνικά μουσικούς και καλλιτέχνες αλλά όταν κάτι παρουσιάζεται τόσο στημένο και by the book το βλέπω. Δυστυχώς video killed the radio star. Δεν υπάρχει ψυχή μόνο σκηνοθεσία.

      Γεώργιος Ζγούρας
      * Θα συμφωνήσω για την κυρία Μόρφη!! - (που δεν ξέρει και θεατρικά να " σταθεί " και δυστυχώς ούτε και να ντυθεί! - (τις περισσοτέρες τών φορών))
      - Υ.Γ.: Οι μουσικοί είναι χαμογελαστοί, οικείοι, εξαιρετικοί!!!

      Ιωάννα Κλ.
      Καλά.... Νόμισα πως έκανα εγώ την ανάρτηση και δεν το πήρα είδηση!!! Ναι, επαυξάνω!!! ΕΛΕΟΣ πια με την "ανακάλυψη" μιας μουσικής "εξαιρετικής-πρωτόφαντης-εκπομπής" από ανθρώπους τελικά που δεν ξέρουν το DNA του τραγουδιού... γιατί μόνο από αυτούς είναι τα ενθουσιώδη σχόλια!

      Διαγραφή
    4. Cloe Dimit Papaioannou
      ..κονσέρβα δήθεν..κι’εμείς..το απαίδευτο κοινό..που θέ και θέαμα..τα είπες όλα..

      Panos Muchteros
      Η Μορφη είναι σαχλή παραφωνία σε μια πολύ καλή εκπομπή που διαφέρει όντως από τις λοιπές τηλεταβέρνες. Έχει πολύ ταλαντούχα μπάντα ιδίως κι αυτό ανεβάζει στην απόδοση ακόμα και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

      Θεοδουλος Παρασκευαιδης
      ΑΔΕΡΦΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ....ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΙ....!!!!....ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΟΥ.....ΜΗ ΧΕ.....ΟΧΙ ΚΑΙ.......ΜΟΥΖΑΚΗΣ.....ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ ΚΙ ΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ,ΟΛΙΓΟΝ ΑΠΟ ΜΟΥΖΑΚΗ,ΑΡΧΟΝΤΟΡΕΜΠΕΤΙΚΟ,ΟΛΙΓΟΝ ΑΠΙ ΖΑΜΠΕΤΑ,ΟΛΙΓΟΝ ΑΠΟ ΦΟΡΜΕΣ ΤΗΣ ΡΟΚ,ΟΛΙΓΟΝ ΑΠΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ........ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΤΗΤΑ,ΜΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΗΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ,ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΧΕ....ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ.....ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΔΗΜΗΣΕΝ....."ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠ'ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ".....ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΟΥΚΤΙΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ....ΣΩΨΥΧΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ....."ΘΑ ΚΥΛΙΣΤΩ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ....ΜΑΜΑ ΓΕΡΝΑΩ......"...ΑΛΛΑ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ,ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ.....ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΟΝΤΟΣ, ΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ..... Η' ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ.....

      Maria Kalogeraki
      Εμένα μου αρέσει ο Κραουνάκης γιατί είναι χαλαρός ελαφριός και σνομπ, γενικά το εγκρίνω για την χαλαρότητα και υπεροψία του

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Και όλα τα υπόλοιπα σε "ψία". Πλάκα κάνω Μαρία

      Hermis Kefalas
      Ανακυκλωση των ίδιων 30 ατόμων που πάνε σε όλες τις μουσικές εκπομπές της τηλεόρασης. Δεν φταίνε απαραίτητα αυτοί αλλά το σύστημα που τους προωθεί. Η Μόρφη έχει γίνει αρκετά κουραστική πλέον με το ίδιο στυλ εδώ και μια δεκαετία.

      Stelios Trichandiris
      συμφωνω 100% σε όλα

      Αντώνης Νικολάου
      Είναι μια εκπομπή που παρουσιάζει παλιότερους και νεότερους Έλληνες μουσικούς με άμεσο, ζεστό και ειλικρινή τρόπο. Είναι καλοδεχούμενη στην έρημο της ελληνικής τηλεόρασης κι ευτυχώς έχει μεγάλη απήχηση.

      Βασίλης Καμπούρης
      Συμφωνώ σε όλα. Το κεφάλι μου δίνει μια μικρή λασκα στον κραουνακη γιατί γενικώς μου αρέσει η φάση του κι ας την καίει σε περιπτώσεις Ο καλλιτέχνης δεν είναι ζητούμενο να προσαρμοζεται στα θαθελαμε.
      Το ότι διάβασα στα σχόλια πως η μπάντα ειναι μπάντα καλών μουσικών που παίζουν τα πάντα τι σχέση έχει με το "καλή μπάντα";
      Πολύ τηλεοπτική άποψη την βρίσκω. Πραγματικά οι μουσικοί είναι απίθανοι όμως μια μπάντα που τα παίζει όλα μου θυμίζει τοκ σώου με τον αρναουτογλου και τα ρεφρενακια. Πιραραραραμ τουsh..
      Τηρουμένων των αναλογιών του μεγέθους των μουσικών φυσικά.
      Μία καλή μπαντα δεν πρέπει να "ότι γουστάρεις στο παίζει ναουμ" κατά τη γνώμη μου αλλά είναι καλό να έχει ταυτότητα.
      Τώρα βέβαια το λέω γω αυτό ένας απέναντι σε μύρια χαχαχα δε βαριέσαι.
      Είπα βαριέσαι και θυμήθηκα. Βασικά την βαριέμαι αυτή την εκπομπή. Τα συστατικά της βαρεμάρας μου νιώθω πως τα περιέγραψε πολύ καλά η αρχική σημειωση. Όλα εξηγημενα όλα μετρημένα υπογεγραμμισμενα της. Όλοι γνωστοι. Τίποτα να μην ξεφεύγει και να θέλει σκέψη.

      Vassilis Musicinaroom
      «Πες τα χρυσόστομε»!! Ειδικά για τη Μόρφη...

      Vasilis Kordatos
      Πολλές καρδιές

      Thanasis Zlatanos
      Χαρά στο κουράγιο σου να τους βλέπεις. Ειλικριν

      Margarita Douka
      Αν και μου φάνηκε πολύ αυστηρή αυτή η τοποθέτηση, μιας και πιστεύω οτι είναι μια αξιοπρεπής προσέγγιση για την μουσική, προερχόμενη ( η τοποθέτηση) από βαθειά γνώση και αγάπη για αυτήν (ξεκάθαρα!) με έβαλε σε σκέψεις για το πόσο τείνουμε να «αγκαλιάζουμε» το μη χείρον βέλτιστον... το επεξεργάζομαι...!

      Διαγραφή
    5. Kostas Tzikas
      με όλο το σεβασμό νομίζω πως εκκινώντας από τη μουσική αντιπάθεια που τρέφεις στον Πορτοκάλογλου, πήρες σβάρνα όλη την προχτεσινή τετράδα και την ισοπέδωσες. Μπορεί εν μέρει να συμφωνώ με λεπτομέρειες που γράφεις, ωστόσο θα περίμενα να αναφέρεις την καλή επιλογή καλλιτεχνών, τη δυνατή μπάντα που συνοδεύει την εκπομπή, με αξιοπρόσεκτες τουλάχιστον και φρέσκες ενορχηστρώσεις, την άρτια και πρωτότυπη παρουσίαση των καλεσμένων. Όσο για τη θεατρικότητα της Μόρφη, είναι στοιχείο αποδεκτό στα πλαίσια μιας τηλεοπτικής εκπομπής. Άλλωστε να θες να ακούσεις μουσική μουσική, ανοίγεις τη δισκοθήκη σου..

      Αδιαφορος ιωαννης
      Δεν νομίζω να υπήρχε ανάλογο πρόβλημα, εάν (και σε ιδανικές συνθήκες) υπήρχε έστω και άλλη εκπομπή που θα λειτουργούσε αντισταθμιστικά και συμπληρωματικά ως προς στο ρεπερτόριο και τις γενικότερες αισθητικές απαιτήσεις και ας μην είχε το ολιστικό χαρακτήρα τύπου "Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι" ή του "Καλλιτεχνικού Καφενείου". Μάλλον λογίζεται ως αυτονόητο το γεγονός πως μας αξίζουν εκπομπές όπως το "Μουσικό Κουτί" με τον ίδιο τρόπο που ψηφίζει ένας μέσος ψηφόρος:"μη χείρον βέλτιστον!". Ρώτησα τον γείτονα μου μουσικόφιλο για ποιον λόγο βλέπει την εκπομπή, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αδιαφορία του για την μουσική και την προσωπικότητα του Πορτοκάλογλου και μου απάντησε: «Και τι να δώ "Στην υγειά μας" ή την άλλη την μαλακία με την μελαχρινή...» και πάει λέγοντας... Προσωπικά θεωρώ και εγώ πως η μπάντα είναι αξιοπρεπής και σαν εκπομπή βλέπεται αλλά μέχρι εκεί. Αναφορικά με τα εκάστοτε σχόλια για την συγκεκριμένη τετράδα, Φώντα και λίγα λες!

      George Makris
      Και του πάει του screamin Jay Hawkins Να του τρίζουνε τα κόκαλα !

      Ιωάννα Κλ.
      Πιο πολύ στεναχωριέμαι με τον Τσιτσάνη που του κακοποίησαν (κατακορόιδεψαν, όχι με μπρίο και τσαχπινιά αλλά με ¨σιχασιά") τα καημένα τα "Καβουράκια"...

      George Makris
      Δεν είδα το επεισόδιο! Αλλά είμαι σίγουρος ότι έχουμε πολλούς λόγους για να στεναχωριόμαστε!

      Mits KapKap
      To προβλημα με το μουσικο κουτι ειναι ότι παιζει τους ίδιους και τους ίδιους που τους εχουμε δει σε αλλες 358 εκπομπες πλην λίγων εξαιρεσεων οπως Σαββινα Γιαννατου. Ο πανικος που εχει γινει με την μπαντα ειναι κυριως γιατι καποιοι επαιξαν ελαφρως διαφορετικα απο πρωτο προγραμμα σε παρακμιακο σκυλαδικο στην ελληνική τηλεοραση, σε αντίθεση με τις υπολοιπες μουσικές εκπομπες στις οποιες πίστευες πως οι μουσικοι ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Ο χαμος όμως που γίνεται με τη μπάντα του μουσικου κουτιού δείχνει πως ο κοσμος διψα για κατι διαφορετικο. Η Μορφή γιατι ειναι όνομα ποτε δεν καταλαβα.

      Elias Raptis
      Θλιβερά τα....πάντρεμα τα μουσικών ιδιωμάτων....και η υπερβολή στις ερμηνείες χωρίς λόγο. Κρίμα γιατί ο Πορτοκάλογλου είναι καλός τραγουδοποιός. Το μόνο ευτύχημα για μένα...., οι κιθάρες του Πορτοκάλογλου...(ρε αυτός έχει κακογερασει)

      Karl Bulsaras
      Μόνο για την Μόρφη έχετε 100% δίκιο. Υπάρχει γιατί πατρονάρεται από Πορτοκάλογλου. Ατάλαντη σε όλα. Αντιθέτως η Μαρίζα Ρίζου είναι αποκάλυψη performer. Δεν γνωρίζω πως γνωρίζετε τον τρόπο που απευθύνεται τραγουδιστικά στο κοινό, ούτε θα με ενδιέφερε τι θα νόμιζε. Μου αρκεί ότι διαθέτει όλα τα στοιχεία ιδιαίτερα ταλαντούχας ερμηνεύτριας, αν και είναι εντελώς στερεότυπη και αρκούντως επιφανειακή σε ότι αφορά την Jazz σκηνή.

      Stathis Nikokavouras
      θα μπορουσες να γραψεις απλα τα παιδια της νεας δημοκρατιας βγαζουν το τιμιο μεροκαματο τους.γνωστα αυτα και ποιος τους εβαλε εκει...εχει για ολους...μην σπρωχνεστε ολοι θα παρετε...οτι παρεις εκατο...αστο κατω αυτο κυρα μου εχει διακοσια........

      Διαγραφή
    6. John Angelatos
      Πενία μπλουζ κατεργάζεται.
      Χρόνια τώρα...

      Christos Tzitzimikas
      Συγχαρητήρια
      ! συμφωνώ απόλυτα.

      Dimitra Karagianni
      Καλημέρα σου Φώντα.
      Λίγο καυστικός, αλλά, σωστά τα λες!

      Ναταλία Ρασούλη
      ε ναι ρε γαμώτα μου

      Vana Iacovidou
      Κι εγώ είχα χαζεψει. Μου άρεσαν πολύ. Αλλά εγώ,δεν έχω κ ιδέα από μουσική! Είτε ενθουσιάζομαι- είτε μουτρωνω

      Stadalaras Pantagryel Gargantoyas
      Γεια σας κύριε Τρούσα και καλό σας απόγευμα.
      Συμφωνώ κι εγώ μαζί σας για την υπερβολή και τη 'χλαπάτσα' σε στιγμές στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Επίσης, δεν μου αρέσει κι εμένα ιδιαίτερα ούτε η Μόρφη ούτε η Ρίζου.
      Όμως, νομίζω πως αυτή η εκπομπή πάντα καταφέρνει να περνάει έναν ελάχιστο ποιοτικό πήχυ.
      Κάποια επεισόδια δε, είναι αντικειμενικά πολύ καλά, και συγκριτικά, ίσως αυτή η εκπομπή να είναι και μια όαση.
      Οι μουσικοί του κουτιού επίσης πιστεύω ότι ακούγονται πολύ φρέσκοι, πολύ καλοί παίκτες των οργάνων τους, 90% δουλευταράδες και 10% σόουμεν.
      Όσον αφορά στους καλεσμένους, μπορεί κάποιες φορές να γίνονται κι 'εξυπηρετήσεις', ωστόσο, ακόμα και τότε υπάρχουν κάποιες καλές στιγμές.
      Ελπίζω λοιπόν, πως κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί η κάποια 'αμηχανία' αυτής της παραγωγής συνολικά κι ότι θα δούμε περισσότερα άρτια κι ωραία επεισόδια.
      Ευχαριστώ πολύ για το χώρο και το χρόνο.

      Nikos Avagianos
      Εμ το άλλο; Που αυτή η ανεκδιήγητη Μαρίζα Ρίζου είπε για τον "υπερτιμημένο" πως είναι ο απόλυτος τραγουδοποιός.... Τον έχω πάνω από Χατζιδάκι Θεοδωράκη, πάνω από οποιονδήποτε.... Δε μας χέζεις κυρά μου λέω γω

      Σπυρίδων Παπαδημητρίου
      Παλι σωστος ο Φωντας.

      Διαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ένα από τα 2-3 καλύτερα τραγούδια που στείλαμε ποτέ στη Eurovision"...

    Δημοσθένης Ταχταλίδης
    Και εδώ σε καλύτερη εικόνα από την αυστριακή τηλεόραση (αν και ο διαγωνισμός είχε διεξαχθεί στο Δουβλίνο).
    https://www.youtube.com/watch?v=fj8YllegZ40
    Feggari kalokerino/Φεγγάρι καλοκαιρινό - Greece 1981- Eurovision songs with live orchestra

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Το καλύτερο όλων είναι από τον δίσκο. Το πλέον... ζυγοσταθμισμένο.
    https://www.youtube.com/watch?v=I29BdM6QgOI
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ - Φεγγάρι καλοκαιρινό (ESC 1981 - Greece, Original Video)

    Δημοσθένης Ταχταλίδης
    Από ότι διαβάζω στο discogs ο Δημητράς είχε συμμετοχή σε αρκετούς δίσκους. Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε η Σοφία Χούντρα, ηθοποιός και πιανίστα. https://www.discogs.com/.../2532927-%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE...
    DISCOGS.COM
    Γιάννης Δημητράς

    Patritsopoulos Nikos
    εποχες άλλες

    Kostas Giannakis
    τα αλλα 2 ποια ειναι?

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Της Κωχ είναι το ένα. Το άλλο δεν ξέρω τώρα... Λέμε για τραγούδια ως τραγούδια γενικά. Γιατί ειδικά για γιουροβιζιονικά καλό ήταν και το μάθημα σολφέζ και το νάμπερ ουάν.

    Kostas Giannakis
    συμφωνω για την Κωχ, πρώτη με διαφορά, 2ο το Τσάρλι Τσάπλιν με την Τσανακλίδου το 78. Παπαρίζου με τιποτα..

    Ástríðr Labri Livieratou
    Δημητράς ,φοβερός και στην μπαλάντα του Οδοιπόρου.

    Kyriakos Katsaras
    και στα ΕΡΑΝΑ του Νίκου Τάτση!

    Aris Kontoangelos
    https://www.youtube.com/watch?v=O6sNsrAG204&t=203s
    Backstage της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision το 1979

    Antonis Antonis
    αγαπημένη μου συμμετοχή.... Ένα ξεκαθαρά φεστιβαλικο τραγούδι με πομπωδη μουσική, καθηλωτικη ερμηνεία και δυναμικη παρουσίασή απ όλη την καλλιτεχνική ομαδα με εξαιρετικούς στίχους. Αρτιο!

    Asser Moissis
    Οι στίχοι είναι του Άκου Δασκαλόπουλου που τότε δεν είχε φανερωθεί για δικούς του λόγους

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Πότε φανερώθηκε?

    Asser Moissis
    μου το είπε ο Γ.Δημητράς

    Stathis Nikokavouras
    ο οποιος γιαννης δημητρας εχει γεννηθει 4 χιλιομετρα απο το σπιτι σου και το δικο μου στην κερκυρα σε γειτονικο χωριο ..να τα λεμε ολα...γιατι μαζι με το γιαννη μεγαλωσαμε και τα χρονια εκεινα που καναμε αγωνες καθε ιουνιο τα δημοτικα σχολεια απο τα χωρια στο γηπεδο της ροδας αυτος μπροστα μπροστα τραγουδαγε.........αρχαιο πνευμα αθανατο αγνε πατερα..του ωραιου του μεγαλου του αληθινου........

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ναι, από την Επίσκεψη αν θυμάμαι καλά.

    Stathis Nikokavouras
    σωστα θυμασαι γεροντα σοφε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Επιτέλους, κάτω τα χέρια από τους εφοπλιστές. Δεν είναι όλοι ίδιοι..."...

    Vagelis Papageorgiou
    Δεκαετίες τώρα προσπαθούν τα -δικά τους- ΜΜΕ να τους προβάλλουν ως ευεργέτες. Άριστα στην επιλογή της φιλανθρωπίας τους βλέπεις, αν δε φας το καρότο θα σε πουν και αναίσθητο, πως δεν νοιάζεσαι ούτε για τα παιδάκια...

    Chris Veliouras
    Για αυτή τη φωτογραφία υπάρχει ένα εκπληκτικό σχόλιο για τον συγκεκριμένο ευεργέτη και τη μούμια καλής θελησεως: δεν της τα δινει, της τα παίρνει!

    Lia Patroni
    επίσης με αυτή την φωτογραφία έχω διαβάσει ένα ρεπορτάζ- έρευνα όπου πράγματι η οικογένεια αυτή είναι ξεχωριστή https://gr.pinterest.com/pin/387098530450535689/sent/...
    liapatroni3 (Lia) vous a envoyé une Épingle !
    http://apneagr.blogspot.com/2015/03/blog-post_7.html?m=1
    Βαρδινογιάννηδες, ο νόμος του ισχυρού και του χρήματος

    Chris Veliouras
    το εχω διαβασει, ειναι τιμη για τον τοπο να εχουμε τοσο μεγαλους ανθρωπους. ξερω κι αλλα αναλογα, μιλαμε για οικογενεια-κοσμημα

    Dimitris Kollias
    Κάποτε μια γιαγιά έδωσε 50 ευρώ στον Βαρδινογιάννη και το κάνετε συνέχεια θέμα. Σιγά.

    Nikolas Fotakis
    Μεγαλειώδης φωτογραφία -- από την κηδεία του Λαμπράκη

    Dimitris Stratakis
    Μα υπάρχει στ αλήθεια;

    Nikolas Fotakis
    εννοείς αν είναι φωτοσοπιά; Δεν είναι, είναι πραγματική, εκείνη την περίοδο δούλευα στην εφημερίδα και μας την είχε στείλει φωτορεπόρτερ (δεν θυμάμαι ποιος) — κράτησα ένα αντίγραφο γιατί δεν χάνονται αυτά

    Dimitris Stratakis
    Αχαστο! φυσικά. Την ειχα πετύχει και σε αλλες περιπτώσεις αλλα ήμουν συγουρος οτι ειναι φωτοσοπία. Τι να πω, ουτε ο Κορλεόνε δεν τα έκανε με τέτοιο τρόπο.

    Sotiris Polizos
    ρε μαλάκα απίστευτο. Της έδωσε 50 ευρώ, μόνο!!!!!!!!!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είχε να δώσει και σ' άλλους ρε φίλε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλια από το fb στο ποστ "Κι ενώ τρώγαμε και πίναμε χθες βράδυ και λέγαμε, αυτά που δεν λέμε εδώ"...

    Takis Psaltis
    στα κουπλέ του, η ερμηνεία ήταν εξωγήινη ,,,,,,,

    Ioannis Ilias Kaponis
    Κι εγώ έστριψα και κοίταξα οθόνη στο πρώτο γύρισμα που έκανε σε ψηλές, τον έφαγε το τσόλι ο Ιταλός

    Kwstas Agas
    Τι μου είχε κάνει εντύπωση τις δύο φορές που επισκέφθηκα Ελβετία, και στη Ζυρίχη και στη Βασιλεία: όταν περπατούσα στο δρόμο κάθε λίγο και λιγάκι συναντούσα έναν νέο άνθρωπο, αγόρι ή κορίτσι, με ένα μουσικό όργανο στον ώμο ή στο χέρι του. Άλλος τσέλο, άλλος βιολί, άλλος κιθάρα ... Πουθενά αλλού δεν έχω δει στο δρόμο τόσους πολλούς με μουσικά όργανα ... Αυτό μάλλον κάτι λέει .... (αν και να σας πω την αλήθεια, και στις δύο εκδρομές μου στην Ελβετία πέρασα τέλεια, πλην όμως τη στιγμή της επιστροφής δεν έβλεπα την ώρα να γυρίσω στην Ελλάδα ...)

    Kostas Nychtomanis
    ειναι ισως ενδιαφερον οτι καποιος/α εδω μεσα σχολιασε: "τραγουδια σαν της ελβετιας θαπρεπε να ποινικοποιηθουν" Δεν τοχω ακουσει και μαλλον ουτε προκειται αλλα ...κοιτα να δεις .....

    Ilias Frantzis
    Τα σιχάματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ρώσοι και Λευκορώσοι καγκεμπίτες ξεφτίλισαν μέτρα ασφαλείας, αντικατασκοπεία, μητσοτάκηδες, κυπατζήδες κ.λπ."...

    Σπυρίδων Παπαδημητρίου
    Εχει φυγει και ο Φωσκολος να παρει.

    Duke Zappa
    Κάνα Σύνταγμα στρατού για να μας κάνουν τους κομπάρσους, έχουμε;

    Nikos Markakis
    Οι αντίπαλοι του Λουκασένκο, ναζιστάκοι;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Όταν θες ν' αφήνεις τέτοιου είδους σχόλια εδώ θα έρχεσαι πληροφορημένος, αλλιώς αμόλα. Στο έχω ξαναπεί.
    https://thepressproject.gr/roman-protasevits-o-neonazi.../
    Ρομάν Προτάσεβιτς: Ο νεοναζί “ακτιβιστής” που στηρίζει η ΕΕ - The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση

    Stathis Nikokavouras
    ειναι γνωστες οι φωτο του στο ιντερνετ...εδω και 3-4 χρονια..φασισταρας..
    επανερχομαι..το τελευταιο καραβι που πηγα ειχε μεσα λευκοροσους,λιθουανους,ρωσσους,λετονους[διαφορετικοι τελειως απο τους αλλους]ουκρανους...στο τραπεζι χωρισμενοι οχι σε αξιωματικους και κατωτερους αλλα σε κομματα..εκοψα απο την πρωτη μερα φατσες...ολη η περιοχη εκει πανω εχει γερμανοφιλους και χιτλερικους...οι λετονοι μονο λενε οτι θαυμαζουν τους γερμανους αλλα οχι τον χιτλερ...ειχα ενα καπετανιο ρωσσο 59 χρονων που του εκαναν οτι ηθελαν...οταν ηρθε ενα παληκαρι για καπετανιος αλλαγη απο καλινιγκραντ την ρωσσικη μικρη περιφερεια που ειναι εκτος ρωσσιας αναμεσα σε εκεινα τα κρατη δυο μετρα θεριο 35 χρονων μας μαζεψε ολους και ειπε οποιος μιλησει για πολιτικα εφυγε..χεστηκαν ολοι...τους εβαλε τα δυο ποδια σε ενα παπουτσι..λεξη δεν ειπαν.και ετρωγαν οπως πριν...αλλο τραπεζι οι αξιωματικοι και αλλο οι κατω...

    Vassilis Serafimakis
    Ευθύνεται γιά πάμπολλα η χώρα μας αλλά δεν νομίζω να ευθύνεται γιά μία αεροπειρατία που γίνεται στον εναέριο χώρο μίας άλλης χώρας από την χώρα αυτή. Και μάλιστα σε αεροσκάφος ξένης εταιρείας.
    Αν η εταιρεία ήταν ο "εθνικός αερομεταφορέας" τής Ελλάδας θα έλεγα ότι ναι, μπορεί να είμαστε υπέυθυνοι ως χώρα, δηλ ως κράτος, γιά την προστασία αεροσκάφους και επιβαινόντων, όπως είναι πχ το Ισραήλ γιά την EL AL.
    Αλλά εμεις δεν έχομε πιά τέτοιο πράγμα. Έχομε φροντίσει να πουλήσομε σε ιδιώτη την ΟΑ (και δεν έχει σημασία αν την πηγαίνει καλά ή άσχημα ο ιδιώτης) χωρίς να παραδειγματιζόμαστε πχ από τον γείτονα Τούρκο και πως διαχειρίζεται την Turkish Airlines.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν κατάλαβες... Δεν μιλάμε για το πού ακριβώς έγινε η αεροπειρατεία, αλλά για το γεγονός πως αυτός ο τύπος, ο "ακτιβιστής", ήταν γνωστή λεία, και συνεπώς κάποιοι του καθεστώτος Λουκασένκο τον είχανε από κοντά στη χώρα. Προφανώς, τον παρακολουθούσαν σε Δελφούς κ.λπ., μπήκαν ανενόχλητοι μαζί του στο αεροπλάνο και τα λοιπά, και τα λοιπά...
    >>Ο Προτάσεβιτς βρισκόταν στην Αθήνα για να καλύψει τη συμμετοχή της Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια, πρώην υποψήφιας για τη λευκορωσική προεδρία και ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, στις εργασίες του «Φόρουμ των Δελφών». Ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, που απήχθη με αυτόν τον τρόπο από το καθεστώς Λουκασένκο, είχε πει νωρίτερα την Κυριακή σε συναδέλφους του ότι είχε αντιληφθεί να τον παρακολουθούν ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας.<<

    Nikos Markakis
    Οκ με το προφίλ του ακτιβιστή! Το κατάλαβα. Εμείς τελικά με ποιον είμαστε;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Με την Παναχαϊκή.

    Stathis Androutsakis
    Ναι, γαμώ την Παναχαϊκή μου...!!

    Ilias Frantzis
    Άντε και στο επόμενο απ' τον Recep

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Είχε γίνει και αφισοκόλληση λέει, στα μέσα του '70..."

    Jim Dylan
    Το 1976,τη χρονιά που βγήκε και το Desire,που νομίζω είναι με διαφορά το αλμπουμ του με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ελλάδα

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αν όχι το Desire, τότε το Slow Train Coming.
    To λέω, επειδή αυτοί που είχαν πικάπ το '79 ήταν... δεκαπλάσιοι απ' αυτούς που είχαν το '76, και το Slow Train Coming ήταν για πολλές βδομάδες στο ελληνικό τοπ. Βέβαια το Desire πουλάει διαχρονικά.

    Jim Dylan
    Ναι φυσικά ,μπορεί και σε ενα μικρό ποσοστό επειδή ήταν και ο Knopfler στην κιθάρα ,που τότε οι Dire Straits πουλάγανε τρελά

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Γινότανε χαμός με το Slow Train Coming. Ειδικά το Man Gave Names To All The Animals το άκουγες συνέχεια παντού. Σε ράδιο, μαγαζιά, μπαρ, μπιλιάρδα, σινεμάδες στα διαλείμματα... παντού.

    Pantelis Tsalouchidis
    εντάξει, είχε ξενερώσει πολύς κόσμος τότε με τα χριστιανικά του Dylan. Ήταν και εντελώς απλοϊκά τα περισσότερα (έτσι έλεγαν, δε μπήκα καν στον κόπο να τα ακούσω πέρα από την... εξαναγκασμένη ακρόαση

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Εγώ τότε είχα αγοράσει και άκουγα το John Wesley Harding...

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Μήπως ήταν διαφήμιση γι αυτό? Νομίζω τότε είχε κυκλοφορήσει. Πριν απ το desire (που σίγουρα ακουγόταν πολύ) και μετά από το planet waves, που επίσης ακουγόταν από τις διαφημιστικές ραδιοφωνικές εκπομπές.
    https://www.discogs.com/Bob-Dylan.../release/4327256
    Bob Dylan – Greatest Hits (Vinyl)

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Σχετιζόταν με ελληνικές εκδόσεις, που είχαν γίνει στα μέσα του '70, The Freewheelin' και τέτοια...

    Tanas Atanasoff
    Τα πρώτα ελληνικά LP dylan βγήκαν δειλά-δειλά τέλη 60s από τη Music Box. (Οι δίσκοι του μέχρι τα mid-70s βγήκαν από Music box, και μετά ακολούθησε η ΔΙΣΚΟΙ CBS Α.Ε.Β.Ε. που πήρε την CBS κι έβγαλε και τα παλιότερα των 60s) Αυτό πιθανώς ήταν το πρώτο από την Music Box, που κυκλοφόρησε ελλάδα στην ώρα του κιόλας, 1969 -->
    https://www.discogs.com/Bob-Dylan.../release/5205052
    Bob Dylan – Nashville Skyline (1969, Vinyl)

    Spyros Diastimikos
    Παιζόνταν και στις υπαίθριες ντισκοτεκ τα καλοκαίρια το Man Gave Names To All The Animals. Το άκουγα συνέχεια.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Παντού ρε φίλε, ναι.

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Θυμάμαι τις πρώτες αφίσες στα δισκάδικα της Πάτρας - το 1976 ή το 1977!

    Aris Karampeazis
    «Κύριε Τζαφόλια, κάτι συμβαίνει εδώ»

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αυτό, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ήταν μπηχτή στον Σαββό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aris Karampeazis
      αυτό προσπαθώ να θυμηθώ, αν είναι όντως έτσι είναι μάλλον μπηχτή «διπλής», που θα λέγαμε σήμερα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ξεκάθαρα για τον Σαββό, γιατί λέει κάπου... Τούτος ο δίσκος που μας ενώνει / είναι ένα μαύρο στρογγυλό μηδενικό / κι εσύ κάθεσαι απάνω του και καμαρώνεις / ρεμπέτικα εφάμιλλα των ευρωπαϊκών...
      Δεν είχε λόγο τότε να τα χώνει στον Dylan, γιατί τον αντέγραφε και στα εξώφυλλα...

      Aris Karampeazis
      ναι εγώ το είπα ως αναφορά στον Ντίλαν, όχι σαν χώσιμο

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ήταν επηρεασμένος πολύ από το Desire ο Μούτσης. Από το Φράγμα ήδη.

      Nikos Mitrogiannopoulos
      άσχετο, αλλά ψάχνοντας σε κάτι παλιές εφημερίδες βρήκα μια συνέντευξή του που τα έχωνε στον Μικρούτσικο. Το τι έλεγε...Θαύμασα την ψυχραιμία του Μικρουτσικου, γιατί απ' όσο θυμάμαι δεν τον έδειρε

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ο Μούτσης τα έχωνε στον Μικρούτσικο;

      Nikos Mitrogiannopoulos
      ναι. Ατάλαντος κλπ

      Mparpa Mimis
      Βγαίνει και χρονολογικά, του 83 και τα Τραπεζάκια και το Ενέχυρο.

      Μιχάλης Βαβούλας
      Σε συνέντευξη του '85 συσχετίζει τους στίχους με τον Εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο.

      Fotini Pa-trou
      Λίγο άσχετο, αλλά μιας και αναφέρει - ο Wolf Biermann εν σχέση με το Dylan- το Σαββόπουλο ως ...pop ποιητή έχει το ενδιαφέρον του
      https://www.archyde.com/bob-dylan-on-his-80th-wolf.../
      Bob Dylan on his 80th: Wolf Biermann congratulates – Archyde

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Μπορεί να είχαν συναντηθεί κιόλας σε κανα φεστιβάλ της Αυγής, στα τέλη του '70.

      Fotini Pa-trou
      ειχε ερθει στα mid 80s παντως ο Biermann νομιζω στο Gotthe, για νωριτερα δε γνωριζω.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Σίγουρα είχε έρθει το 1977 στο πρώτο Φεστιβάλ της Αυγής...

      Θανάσης Ζελιαναίος
      Αμυδρά θυμάμαι ένα γράμμα του Κοντογούρη στον Ήχο εκείνης της εποχής (περίπου 76-77) που έλεγε ότι όλη εκείνη η φουρνιά είχε ολλανδικά εξώφυλλα και ελληνικά βινύλια και πολλοί δισκοπώληδες τα πουλάγανε για εισαγωγής.

      Γιώργος Χαρωνίτης
      Όχι! Ήταν ξεκάθαρο πως τα εξώφυλλα ήσαν ολλανδικά (και ο τίτλος του Bringing it All Back Home ήταν αλλαγμένος σε Subterranean Homesick Blues) και ότι οι δίσκοι ήσαν ελληνικοί! Νομίζω, μάλιστα, πως ήσαν αρκετά φθηνοί!

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Εγώ πάντως που είμαι πιο μικρός αυτά τα άλμπουμ με ολλανδικά εξώφυλλα και ελληνικά βινύλια τα θυμάμαι αρχές '80 και μάλλον ήταν σε nice price (με αυτοκόλλητο ή χωρίς). Έχω τέτοια ακόμη... Weather Report πρώτο, Blood Sweat & Tears πρώτο κ.λπ. Τα Ντυλανικά των mid-70s (εποχής αφίσσας) είναι made in greece σε όλα (εξώφυλλα και labels). Δεν αποκλείω βέβαια να υπήρχε και κάποια παρτίδα με εξώφυλλα εισαγωγής, όπως είχε γίνει και με τα Vanguard.

      Διαγραφή
    2. Γιώργος Χαρωνίτης
      Έχω δύο από αυτά - αγορασμένα το '77 - το "Subterranean Homesick Blues (Bringing It All Back Home)" και το "Another Side of Bob Dylan" - που γράφουν και στο εξώφυλλο και στο label Printed in Holland. Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να μην ήσαν ελληνικές εκτυπώσεις αλλά εισαγωγές σε φθηνή τιμή! Το ίδιο μπορεί να συνέβαινε και με τους Weather Report.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Κοίτα, ολλανδικά μέσα έξω έχω σίγουρα το John Wesley Harding και το πρώτο Blue Oyster Cult, αγορασμένα late seventies. Αλλά η αφίσσα είναι μέσα '70, όχι '78-79.

      Γιώργος Χαρωνίτης
      Η αφίσα είναι μάλλον '76, με το που πήρε η CBS πολυεθνική υπόσταση στη χώρα μας! Έβαζε και πόστερ στα δισκάδικα - όπως ήδη είπα, τα πρώτα τα είδα σε δισκάδικα της Πάτρας. Έβγαλε, λοιπόν Dylan, Weather Report, πιθανόν Miles και άλλα. Έβγαλε και Blue Note με χοντρό, αμερικάνικο εξώφυλλο αλλά σε ελληνικές εκτυπώσεις. Δεν πολυασχολήθηκα γιατί ήδη είχα Dylan σε αμερικάνικες εκδόσεις - όπως και Miles, Weather Report ή Blue Note!

      Θανάσης Ζελιαναίος
      Βρήκα το γράμμα και μάλλον αναφέρεται στο δίσκο και όχι στο εξώφυλλο. Αλλά πάλι αν μιλάει για το δίσκο πού το ξέρει ότι γράφει MADE IN HOLLAND αλλά είναι ελληνικής κοπής. Πάντως είναι γεγονός ότι και στα 70ς και στα 80ς έχουμε δει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς δίσκου-εξωφύλλου.
      «Πέρσι είχαν κυκλοφορήσει αρκετοί δίσκοι των DYLAN, WEATHER REPORT και άλλων πού έγραφαν MADE IN HOLLAND, ενώ όλοι τους ήταν ελλην. εγγραφής.
      Τό 90% τών δίσκων ξένης εγγραφής πού πωλούν τά δισκοπωλεία τούς προμηθεύονται από μεγάλη γνωστή δισκογραφική εταιρία στήν 'Ελλάδα. Κακές γλώσσες λένε ότι οί δίσκοι αυτοί ναι μέν είναι ξένης έγγραφης αλλά αγοράζονται σάν μεταχειρισμένοι πού τούς σφραγίζουν εδώ, πράγμα πού διαπίστωσα εγώ από τούς δίσκους μου. Π.χ. τό BURSTING AT THE SEAMS τών STRAWBS δέν παίζεται μέ τίποτα λόγω τών πολλών ξυσιμάτων.
      'Ομοίως τό PROLOGUE τών RENAISSANCE, τό PAWN HEARTS τών V.D.G.G., τό ONCE AGAIN τών B.S.H. καί τό SONG OF AMERICA τών KANSAS πού σύν τοις άλλοις γράφει MADE IN HOLLAND, ενώ τά SNOW GOOSE τών CAMEL καί YOU τών GONG είναι στραβοί. Περιττό νά τονίσω ότι όλοι οί ανωτέρω είχαν αγοραστεί σφραγισμένοι πρός 300 δρχ. ό καθένας.
      Πολλές φορές είχαν έρθη στό Μοναστηράκι αντιπρόσωποι εταιρειών καί αγόραζαν κατά εκατοντάδες παλιούς δίσκους μικρούς ή μεγάλους. ’Ημουν παρών διότι δούλευα εκεί σέ γνωστό δισκοπωλείο καί όταν τούς ρωτήσαμε τί τούς θέλουν μάς απάντησαν ότι ύπάρχει μεγάλη έλλειψις βινυλίου.»

      Θανάσης Ζελιαναίος
      Το γράμμα είναι του '77. Είχανε κάνει μια έρευνα με τίτλο ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ για την ποιότητα των δίσκων στην Ελλάδα και έγινε λίγο χαμός.

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Από περιοδικό του 75 ή του '76 είναι η φωτό-αφίσσα, την είχα σκανάρει παλιά, χωρίς να θυμάμαι από πού και τώρα δεν έχω χρόνο να ψάξω. Το ότι είχε γίνει αφισοκόλληση στην Αθήνα επίσης το έχω διαβάσει σε περιοδικό, μάλλον στο ΣΗΜΑ, που είχε αφιέρωμα στο Ντύλαν στα μέσα του '70.

      Διαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ "Ο πιο σεμνός, ο πιο πιστός και ο πιο διαχρονικός «ντυλανικός» έλληνας τραγουδοποιός υπήρξε ο αείμνηστος Βασίλης Ζαρούλιας."...

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    https://www.youtube.com/watch?v=r8S8-EA8OKM
    Στο τελευταίο λεωφορείο - Βασίλης Ζαρούλιας
    https://www.youtube.com/watch?v=O9NQtLisZy4
    ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ - Φράγκοι, Λατίνοι, Νορμανδοί

    Simos Zenios
    Τελικά το "Ώρα Μηδέν" ξαναβγήκε ποτέ; Διαβάζω τώρα την απάντηση που σου είχε στείλει σε ένα παλιό σου κείμενο.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Όχι, δεν ξαναβγήκε.

    Simos Zenios
    Ευχαριστώ! (κρίμα)

    Stylianos Gabriel
    Εμένα μου αρέσει ο "Τοξότης" απο το "ώρα μηδέν".Φοβερή ερμηνεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ για τον Βαγγέλη Γερμανό...

    Costas Papaoikonomou
    Τραγουδοποιός ειναι πολυ δύσκολο να είσαι για πολλα χρονια. Στιχουργός ναι, συνθέτης ναι αλλα τραγουδοποιός οχι. Ειναι μεγάλο το ξόδεμα. Επίσης, ο Βαγγέλης Γερμανός πάσχει απο το σύνδρομο που πάσχουν όλοι σχεδον οι ασχολούμενοι με τη μουσική: Εξαιρώντας ΜΟΝΟ τον Μάνο Λοΐζο όλοι οι υπόλοιποι αν ειχαν την μισή δισκογραφική παρουσία, όλα θα ήταν καλύτερα για αυτούς και γενικά για τη μουσική. Και όσο πλησιάζουμε στις μέρες μας το ποσοστό αυτο αυξάνεται, δηλαδη ακούς μια δουλειά και αξίζουν 1-2 τραγούδια. Τραγικό. Να μην μιλήσω καλύτερα για τα καινούρια του Θανάση Παπακωνσταντινου, γιατί μετά απο μια συνέντευξη που είχε δώσει παλιά στο ραδιόφωνο που ειχαμε, άρχισα να τον εκτιμώ ως άνθρωπο...

    Kwstas Agas
    Ένας συμπαθεστατος έντιμος τραγουδοποιός: Αυτό μπορεί - αυτό κάνει - ποτέ στα τόσα πολλά χρόνια της σταδιοδρομίας του (πάνω από 45!!!) δεν προσπάθησε να δείξει "κάτι περισσότερο από αυτό που είναι"!! Αυτό που ξέρει να κάνει - και το κάνει μια χαρά - είναι να γράφει τραγούδια απλά, κατανοητά, που πραγματεύονται τις μικρές και απλές χαρές της καθημερινότητας !! Ποτέ δεν προσπάθησε να μας πλασαριστεί ως "τραγουδοποιός υψηλής διανόησης και υψηλής κουλτούρας", όπως άλλοι επίγονοι του, οι οποίοι, όταν πήγαν να "μας το παίξουν" "πνευματικοί ταγοί", "επαΐοντες επί παντός επιστητού", "βαθυστόχαστοι παρατηρητές της σύγχρονης ζωής" κλπ κλπ, το μόνο που κατάφεραν ήταν να εκτεθούν ανεπανόρθωτα!! Μια χαρά κινήθηκε όσο του το επέτρεπαν οι δυνάμεις του κι οι δυνατότητες του και ... Ναι, γι'αυτό και , προσωπικά, ακούω με πολλή ευχαρίστηση τα τραγούδια του ....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Αυτά το ότι είναι ειλικρινής, ότι δεν προσποιήθηκε κ.λπ. δεν σημαίνουν τίποτα επί της ουσίας. Είπαμε εξάλλου ότι είναι "καλό παιδί". Το "ταμείο" μετράει πάντα. Από προθέσεις είμαστε χορτάτοι.

    Nikos Mitrogiannopoulos
    Και τότε που πρωτοβγήκε ψιλομέτριο τον θεωρούσαμε και ψιλοαντιγραφέα, κυρίως του Gordon Lightfoot. Ωστόσο τον ακουγαμε στα μπαράκια. Είχε κάτι. Μας αποενοχοποιούσε για τον συναισθηματισμό μας.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έχει μερικά πολύ καλά τραγούδια αυτός ο δίσκος, την Τροχιά π.χ., και βασικά έφτιαξε κατάσταση, άνοιξε το δρόμο σε άλλους τραγουδοποιούς. Τον θεωρώ σημαντικό από αυτή την άποψη.

    Duke Zappa
    η Ανοιξιάτικη Βροχούλα δεν θυμίζει παρα μα πάρα πολύ το In the Early Morning Rain?

    Andreas Frogoudakis
    ναι, η τροχιά είναι και για μένα ένα από τα καλύτερα τραγούδια του, αν όχι το καλύτερο...

    Costas Lemonidis
    πάνω στο δίσκο γράφει πως το έχει δανειστεί.

    Duke Zappa
    Έντιμο

    Lampros Papalexis
    Και το ''Μάσκες'' ήταν ωραίο τραγούδι, ακόμα μου αρεσει

    Nagia Defines
    Τα "μπαράκια" μου αρέσουν όλα και από το "βραχυκύκλωμα" το ομώνυμο ,η "περιπλάνηση " κι ο "θυρωρός".Και τέλος ο Γερμανός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Errikos Sofras
      εχουν μεγάλη γοητεία νομιζω οι άνθρωποι του ενός και μόνο έργου. - Ο Αλεκ Σχινας λχ ειναι ο ποιητης του ενος ποιηματος. Δεν το θεωρω λιγο

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Ο Σχινάς είναι πολύ σημαντικός και στα πεζογραφήματα και γενικότερα. Δεν νομίζω πως τίθεται θέμα αναλογικής σύγκρισης.
      Κι ένα ποίημα μόνο έχει ο Σχινάς; Νομίζω έχει πιο πολλά. Και ο Γερμανός έχει πολλούς δίσκους επίσης, δεν έχει έναν μόνο.

      Errikos Sofras
      δεν εκφραστηκα με σαφηνεια. Με γοητευουν οι ανθρωποι που εκαναν εστω και ενα σημαντικο εργο. εστω ενα καλο ποιημα, εστω ενα καλο δισκο, μια ταινια. // Μιλησα για τον Σχινα ποιητη. Και εννοω το ποιημα του Το άνθος (που το αγαπούσε πολυ και το διάβαζε μοναδικά ο Σταύρος Βαβούρης)

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Το έχω πει πολλές φορές αυτό, με διάφορες αφορμές. Ακόμη κι ένα τραγούδι καλό να έχει γράψει κάποιος, και 500 σαχλαμάρες, θα πρέπει να του το πιστώνουμε το καλό.

      Errikos Sofras
      Συμφωνώ απόλυτα!

      Σταύρος Καρτσωνάκης
      Πάντως (επειδή τον έχω παρακολουθήσει) τα μπαράκια (αλλά και το ερωτικό κούρδισμα σε μεγάλο μέρος) είναι 2 καταπληκτικοί δίσκοι που δεν πετάς τίποτα, σπάνια μετά το 80 βγήκε κάτι τόσο ενδιαφέρον στην ελληνική μουσική που να αφήσει τόσο δυνατό στίγμα, το μετά τώρα είναι άλλη πονεμένη υπόθεση, κάθε δίσκος και πιο μέτριος, άντε ένα συμπαθητικο το πολύ τραγούδι, πάντως πρέπει να αναγνωριστεί στον Γερμανό (γιατί το έβλεπα μπροστά μου όλη εκείνη τη δεκαετία) πως πολλά παιδιά πήρανε μια κιθάρα μετά τα μπαράκια και έφτιαξαν τραγούδια με ελληνικό στίχο, οι 'ροκάδες' της γενιάς εκείνης μόνο Σαββόπουλο, Γερμανό και Σταυρό του Νότου παίζανε από ελληνικά στις παρέες. ΄Αντε και κανά Μπάμπη Φλου και κανά Πουλίκα. Στιχουργικά δε και μόνο, τα Μπαράκια είναι για μένα αξεπέραστα. Κατά τη γνώμη μου αν έκανε πιο αραιά δίσκους όπως π.χ. ο Μούτσης θα μιλούσαμε ίσως διαφορετικά. Οι τραγουδοποιοί βέβαια οι κατοπινοί ΟΥΤΕ ένα τραγούδι της προκοπής. Αυτά (γνώμη).

      Costas Arvanitis
      "Άσκημη μάλλον διάλεξα εποχή, μάσκες πουλάνε στο παζάρι".

      Διαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ "Θα συνεχίσω με αναρτήσεις για τον Dylan ή περί τον Dylan και σήμερα. Μην το πάω και τριήμερο..."

    Jim Dylan
    Απο Ιαπωνία τα πρώτα που μου ηρθαν στο μυαλό ειναι ο Nohito Kuwahara με εξώφυλλο ίδιο με το Greatest Hits του Dylan και φυσικά οι Dylan II

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Ξεκίνησα από τον γεροντότερο, και τον πιο φημισμένο στην Ιαπωνία. Είναι πολλοί. Και συγκροτήματα στο στυλ Band υπάρχουν αρκετά.

    Stathis Nikokavouras
    να υποθεσω οτι σου εβαλα φωτια με αυτο που σου ειπα για το γιο του και το φοβερο βιντεο και δισκο το echos in the canyon?

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Είναι για τα 80χρονα Στάθη

    Stathis Nikokavouras
    το ξερω...πλακα κανω...παντως ο γιος ειναι πραγματικα ταλενταρα και ηρεμη δυναμη...
    ελα την βρηκα..παρε..και απολαυσε τα χρονια εκεινα
    https://www.youtube.com/watch?v=3kXSxvVDxwg

    Ζουλιάν Μπάλστον
    Alternative manga και Ιαπωνικοί φολκ δίσκοι. Αυτή η χώρα είναι πήχτρα στην τέχνη. Ο Okabayashi είναι φοβερό ταλέντο. Άκουγα συνεχώς δίσκους του για μια περίοδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σχόλια από το fb στο ποστ "Τον Φλεβάρη του 1979 το Βήμα είχε δημοσιεύσει μια συνέντευξη του Μπομπ Ντύλαν στον Γιάννη Φλέσσα"...

    Nikos Zozos
    Αυτή είναι όλη η «συνέντευξη» ή ένα κομμάτι της;

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κομμάτι.

    Γιώργος Χαρωνίτης
    "Μουσαντένια" συνέντευξη την είχαν χαρακτηρίσει!

    Jim Dylan
    O τροπος που μιλαει δεν θυμιζει καθόλου τον Ντιλαν,παρολα αυτά το 78-79 ειχε πολλά παρε δωσε με την Μουσχουρη άρα δεν θα με παραξένευε να ειχε ακουσει Θεοδωράκη..εκει που λεει για την συναυλια με την Μπαεζ και τον Μικη πάντως κανει μπαμ οτι αποκλειεται να ειναι αυτος...Σε αρχεια με συνεντευξεις του παγκοσμια παντως δεν υπαρχει πουθενα αυτη η συνεντευξ

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Γιατί υπάρχει κανενός άλλου Έλληνα;
    Θεοδωράκη σίγουρα είχε ακούσει. Δεν είχε δει και ακούσει το Σέρπικο; Αν είναι δυνατόν. Για να μην πω και για Ζ κ.λπ.

    Jim Dylan
    Oxi φυσικα δεν υπάρχει,εγω ειμαι σιγουρος οτι ειναι προιον μυθοπλασιας..το ειχα ψαξει και παλιοτερα,κανεις δεν ξερει τιποτα...το μονο που ειπα και πανω και θα ειχε μια βαση θα ηταν να ειναι καπως χωμενη η Μουσχουρη,αλλα και αυτο χλωμο...Και το 1979 ειδικά να μιλάει ο Ντιλαν ''επαναστατικα'' ακουγεται καπως

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    >>κανεις δεν ξερει τιποτα<<
    Ποιος άλλος να ξέρει εκτός από τον ίδιο τον Φλέσσα; Αυτόν να βρεις να ρωτήσεις.

    Jim Dylan
    Μιλάμε για τον Ντιλαν,που δυσκολα κατι που κανει δεν βγαινει στην φόρα,που οι συνεντευξεις του παντα ηταν μετρημενες στα δαχτυλα,τελοσπαντων ο καθενας ας βγαλει τα συμπερασματα του

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν γίνεται να έγραψε στο Βήμα συνέντευξη από το κεφάλι του. Αποκλείεται. Τον είδε και μίλησαν 100%. Τι είπαν και τι έγραψε είναι άλλο θέμα. Κάπου θα τον τράκαρε στην Bob Dylan World Tour 1978 και μιλήσανε.

    Jim Dylan
    Σε λιστες με τις συνεντευξεις του ,του 1978 που εκανε σχετικα πολλες δεν υπαρχει πουθενα..για το 1979 οι μονες συνεντευξειςπου εκανε ηταν αφου ειχε φαει την πετρια με τον Χριστό προς το τελος της χρονιας...Να ειχαν βρεθει να μιλησουν δεν το αποκλειω,σιγουρα οχι με την μορφη επισημης συνεντευξης ...Το θεμα ειναι οτι αποκλειεται ο Ντιλαν να ειπε πολλά απο αυτα που υπάρχουν στο κειμενο

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Λέει στο βιβλίο ότι τον συνάντησε με δυσκολία και πως κουβέντιασε μαζί του για λίγο - εγώ τον πιστεύω.

    Μιχάλης Βαβούλας
    To 74 είχε συμμετάσχει σε συναυλία για τη Χιλή. Το ενδιαφέρον του για τον ανθρωπισμό υπήρχε πάντα και θεωρητικά, αλλά ο ίδιος δε μιλούσε ποτέ θεωρητικά, τότε τουλάχιστον, όπως εδώ.

    Vasra Dikon
    Ούτε με σφαίρες!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Η λογική λέει ότι μιλήσανε.

    Γιώργος Γιαννόπουλος
    Κι εμένα μαϊμού μου φαίνεται. Μιλάει σαν έχει πλήρη εικόνα της ελληνικής μουσικής. Βέβαια μπορεί να του είπε "ξέρω μόνο τον θεοδωράκη" και κάτι για λατινική αμερική, και να κάθισε να έγραψε όλα αυτά.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δούλεψε κι η φαντασία. Πρέπει να μίλησαν λίγο, κανα 5λεπτο ξέρω γω, αλλά για να βγει στο χαρτί η κουβέντα θα χρειαζόταν και το σχετικό αμπαλάζ. Απλά το έκανε κάπως άτσαλα. Ήθελε περισσότερη προσοχή. Εγώ πάντως δεν αμφισβητώ ότι τον συνάντησε και μιλήσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η "συνέντευξη" είναι πιο πιθανό να την "πήρε" ο Θανάσης Μάνθος για το "Αγκάθι" και να την "έκλεψε" ο Φλέσσας παρά οτιδήποτε άλλο. Στο απόσπασμα "ακούγονται" όλα εξωπραγματικά. Ήθελε και ο Φλέσσας μια πρωτιά και "βγήκε" Παπαφλέσσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή