Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

DENNIS POL / GEORGE KOUTSI το “Guitarology” είναι το κοινό άλμπουμ των δύο ελλήνων τζαζ κιθαριστών

Δύο νέους Έλληνες τζαζ κιθαρίστες έχουμε εδώ, που συνεργάζονται σ’ ένα άλμπουμ για δύο. Λέμε για το Guitarology (2021) των Dennis Pol και George Koutsi, δηλαδή των Διονύση Πολυγένη και Γιώργου Κουτσικούλη, που κυκλοφορεί από την αμερικανική Gut String Records.
Για τον Dennis Pol έχουμε ήδη γράψει δύο φορές στο blog –για το προσωπικό άλμπουμ του “New York City” (2019), όπως και για την συνεργασία του με τον κοντραμπασίστα Κίμωνα Καρούτζο στο άλμπουμ “Dig!” (2021)–, ενώ για τον κιθαρίστα Κουτσικούλη γράφουμε τώρα για πρώτη φορά.
Το “Guitarology” είναι ένα άλμπουμ που εντάσσεται, φυσικά, στην παράδοση των jazz κιθαριστικών duos – δεν είναι κάτι το πρωτότυπον ως σχήμα εννοούμε. Στην παράδοση, δηλαδή, των Larry Coryell-Philip Catherine (“Twin-House”), Bucky & John Pizzarelli (“2X7”,”Swinging Sevens” κ.λπ.), Mick Goodrick-Joe Diorio (“Rare Birds”), Jim Hall-Pat Metheny (“Jim Hall & Pat Metheny”), Nels Cline-Julian Lage (“Room”)... και λοιπά... και λοιπά... έρχονται τώρα δύο Έλληνες να βαδίσουν, προσθέτοντας τον δικό τους λόγο.
Το CD, που είναι κλεισμένο σε ωραία σχεδιασμένο digipak, περιλαμβάνει οκτώ tracks, συνθέσεις των δύο βασικά (των Pol και Koutsi), παρά το γεγονός πως τα μισά απ’ αυτά τα tracks είναι βασισμένα σε κλασικές τζαζ συνθέσεις (των George Gershwin, Miles Davis…).
Το άκουσμα έχει ενδιαφέρον οπωσδήποτε, δείχνοντας πολλά και διάφορα... διαφορετικών κατευθύνσεων.
Κατ’ αρχάς πως οι δύο οργανοπαίκτες μπορεί να συνεργάζονται άψογα, στους lead και ρυθμικούς ρόλους τους, έχοντας περαιτέρω εντρυφήσει στο απαιτητικό ρεπερτόριο, που καλούνται να επαναπροσδιορίσουν, φανερώνοντας και ιδιαίτερες συνθετικές ικανότητες πέρα από τις εκτελεστικές.
Το blues άνοιγμα, με το “One for Dennis”, που είναι σύνθεση του Κουτσικούλη, ρολάρει άψογα, δείχνοντας από την αρχή πως οι δύο οργανοπαίκτες είναι και «δεμένοι» και έτοιμοι να κάνουν το κέφι τους, υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, προσφέροντας κάτι όχι αναπάντεχο, αλλά οπωσδήποτε συμβατό με το ειδικό, ιστορικό, τζαζ παρελθόν.
Κάτι που φαίνεται ευδιακρίτως και στην μοναδική κοινή σύνθεσή τους, το 5λεπτο “The night before”, που έχει θαυμάσια μελωδία και άψογα παιξίματα, αφήνοντας ένα «λεπτό» brazilian feeling.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου