Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

ΜΙΚΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK 418

16/11/2021
Στο νέο Yellow Box που τώρα κυκλοφορεί στα περίπτερα, και που κάθε μήνα γίνεται όλο και καλύτερο, με έξοχα χαρτιά και καταπληκτικές εκτυπώσεις. 176 σελίδες συνολικά (με προσφορά CD), με τέσσερις απ’ αυτές να τις καταλαμβάνει ένα από τα άρθρα μας για τα σάουντρακ του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τρεις άγνωστες, γενικά, ταινίες του γάλλου σκηνοθέτη Henry Chapier από το πρώτο μισό των σέβεντις...

16/11/2021
Αν η έρευνα του Τσιόδρα και του συνεργάτη του εμφανίζει αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ κατά 87% για το διάστημα 9/2020-5/2021 (δηλαδή για πέρυσι), προφανώς τώρα, και μετά απ’ όσα έχουν μεσολαβήσει σε σχέση με την αποδυνάμωση του ΕΣΥ, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κοινώς, μην το φέρει η τύχη σου να πρέπει να πας σε νοσοκομείο... ιδίως της επαρχίας.
Την καθημερινή εκατόμβη τη χρεώνεται αποκλειστικά η «συγκυβέρνηση» δεξιάς-ακροδεξιάς, ενώ είναι προφανές πως χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν σωθεί, κάτω από διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας του ΕΣΥ.
Περαιτέρω, ο παραπειστικός λόγος της «συγκυβέρνησης», γεμάτος με ψέματα και παραπλανητικά στοιχεία, μαζί με το προστατευτικό πέπλο από τα φίλια ΜΜΕ, θυμίζουν τυπικό, μαφιόζικο, κεκαλυμμένο έγκλημα.

15/11/2021
Απορώ με τους αρβύλες, τώρα που η θέση χήρεψε, πώς και δεν έχουν αποσύρει ακόμη τη φανέλα τού ροκά με τους Deep Purple και να την κρεμάσουν στο ταβάνι...

15/11/2021
Δεν κάθονται συμμετρικά στο τραπέζι, για να καλύψουν την απουσία του τέταρτου, όπως θα ήταν το λογικό δηλαδή, αλλά κάθονται έτσι ώστε να φαίνεται το κενό και βασικά ότι... τιμώρησαν τον φίλο τους. Για πρώτη φορά στη ζωή τους... εντελώς αστείοι.

15/12/2021
>>Ο λάτρης της ροκ, μια διαδρομή που ξεκίνησε πριν από 58 χρόνια<<
Πάλι καλά να λέμε που οι... ευπρεπείς αγράμματοι των μίντια γράφουν «της ροκ» και όχι «του ροκ», όταν αναφέρονται στους ροκάδες της πυρκαγιάς.

14/11/2021
Αν ο «νέος ελληνικός κινηματογράφος» καταγράφηκε για πρώτη φορά και σαν φράση το 1966, η Ροζίτα Σώκου ήταν εκείνη που τον στήριξε με νύχια και με δόντια. «Ο Θάνατος του Αλέξανδρου» (Δημήτρης Κολλάτος), «Εκδρομή» (Τάκης Κανελλόπουλος) και βασικά «Ο Φόβος» (Κώστας Μανουσάκης) ήταν μερικές από τις ταινίες εκείνης της χρονιάς, για τις οποίες έγραψε τότε, και έλεγε πάντα, τα καλύτερα λόγια. Και για τους σκηνοθέτες τους φυσικά...
https://www.youtube.com/watch?v=4TdhRrwkb1Y&t=174s

14/11/2021
Το φανταστικό και η επιστημονική φαντασία στην Ελλάδα πενθούν. Πέθανε η (και μεταφράστρια) Ροζίτα Σώκου.

14/12/2021
Δεν ξύπνησα χθες, όπως διάφοροι εδώ πέρα... Τα χώνω δεκαετίες στους Κανάκηδες σε παρέες, και καμιά δεκαριά χρόνια δημοσίως.
Πρώτη φορά που έγραψα κάτι για τις άθλιες εκπομπές τους πρέπει να ήταν όταν κορόιδεψαν τον Τζων Τίκη. Ορίστε τι είχα γράψει στις 3 Ιανουαρίου 2012:
Δεν χρειάζεται να πω πως συμπαθώ ως τραγουδιστική παρουσία τον Τζων Τίκη, βρίσκοντας μάλιστα χυδαίο το χιούμορ που ξέρασαν επάνω του οι… Τηλεαρβύλες, χλευάζοντας οι αδαείς την επί τόπου και a cappella ωραία ερμηνεία του «Αυστραλού» στο “It’s now or never” (ψάξε-κοίτα στο YouTube για να ξεράσεις). Ο… μυική μάζα, με τα χειμώνα-καλοκαίρι κοντομάνικα και με τα μούσκουλα φόρα-παρτίδα έτοιμος να μας δείρει, άρχισε να λέει κάτι βλακείες περί «πέμπτης ταχύτητας» και «τάκα-τάκα» (εννοούσε το “Taka takata”, που κατά τα λοιπά είναι ο χτύπος της καρδιάς, ερωτικό τραγούδι που είχε πρωτοπεί ο Joe Dassin το 1972 και στην Ελλάδα ο Τέρης Χρυσός την ίδιαν εποχή και που δεν είχε καμμία σχέση με τον Τζων Τίκη), αδυνατώντας ν’ αντιληφθεί ο άσχετος, πως ο Τίκης απέδωσε άψογα το εν λόγω κομμάτι (το “It’s now or never”), όντας καθήμενος (έβγαλε κιλά φωνής), έχοντας μάλιστα απέναντί του και το βούρλο. Κι εν πάση περιπτώσει, όταν ο John Tekes αναπαριστούσε τον Elvis στα μπουζουκομάγαζα της Αυστραλίας με τη χωρίστρα Εγνατία, τη χλωρίδα στο στήθος και το λασπωτήρα στο σβέρκο, εκεί στα early 70s, μαζεύοντας όλο το πιατομάνι τής Νέας Νότιας Ουαλίας, οι Τηλεαρβύλες μάσαγαν πιπίλες. Ρε ουστ από ’κει που θέλετε να κάνετε και κριτική.
Μαζεύω κι άλλα…
Είδα λίγο χθες τη νύχτα την εκπομπή των Κανάκηδων στον ΣΚΑΪ με τον Μαστοράκη καλεσμένο. Μια εκπομπή εκνευριστική με τον Κανάκη να παρλάρει ασύστολα, με τους υπόλοιπους «βινυλιάδες» να παριστάνουν τις γλάστρες και με την εκπομπή να μην έχει ειρμό και ενότητα. Γενικώς, δεν αντέχεται. Θα επιχειρήσω να την δω και στο YouTube, όταν ανέβει (δεν ξέρω… μπορεί να έχει ανέβει ήδη), αν και θα το κάνω (αν το κάνω) με πολύ μεγάλο βάρος. Πάντως για την ώρα λέω το εξής... (15/5/2019)
Για να δείτε πόσο αχαΐρευτοι είναι αυτοί οι Κανάκηδες, στο VΙΝΥΛΙΟ του ΣΚΑΪ δηλαδή. Είδα την τελευταία τους εκπομπή τόπους-τόπους. Οι άσχετοι αυτοί τύποι, λοιπόν, αφιέρωσαν μιαν ολόκληρη εκπομπή στις εξαρτήσεις (ναρκωτικά, φάρμακα, τζόγος, γυμναστική και δεν θυμάμαι τι άλλο τώρα), έχοντας φωνάξει και τον Κλεάνθη το Γρίβα για να πει τα δικά του, και για την εξάρτηση από το βινύλιο δεν είπανε κουβέντα!! Τόσο γίδια!! (11/5/2019)
Αυτοί που παρουσιάζουν την εκπομπή VΙΝΥΛΙΟ στον ΣΚΑΪ, μαζί με τον παρλαπίπα Αντώνη Κανάκη (νομίζω πως δεν πρέπει να υπάρχει άλλο άτομο στην ελληνική τηλεόραση που να μιλάει τόσο πολύ και τόσο αδιάφορα), είναι το ίδιο άσχετοι μ’ εκείνον. Ψευτοβινυλιάδες, σαν πολλούς σημερινούς, που ξανα-ανακαλύψανε το βινύλιο, πουλώντας μούρη, παίζοντάς το συλλέκτες κ.λπ. (...) Βγαίνει λοιπόν ο Στάθης Παναγιωτόπουλος και λέει (προς τον Σαββόπουλο): «Αγόρασα το δισκάκι το 1997, πριν από πολλά χρόνια, είναι αυθεντικό του ’66 κύριε Διονύση και σας το έδωσα και μου το υπογράψατε και το ’χω κορώνα στο κεφάλι μου» (σιγά ρε μεγάλε!). «Είναι το αυθεντικό έτσι;» πετάγεται ο άσχετος Κανάκης, συνεχίζοντας… «45άρι, η Συννεφούλα, στο αυθεντικό 45άρι, στο σίνγκλ, που λέγαμε τότε, τα πανέμορφα αυτά σίνγκλ και μ’ αυτό θα πάμε σε διαφημίσεις…» και λοιπά. Ακούγεται λοιπόν το 45άρι επί τόπου (το βάζει ο Κανάκης στο πικάπ), αλλά η μουσική που παίζει είναι η ενορχηστρωμένη από το Γιώργο Κοντογιώργο (δισκάκι Lyra LS 1334 από τα τέλη του 1969) και όχι από το ’66, όπως έλεγε ο Παναγιωτόπουλος. Γιατί στα μέσα του ’60, το 1965 δηλαδή και όχι το 1966, είχε βγει άλλο δισκάκι (με άλλη «Συννεφούλα» και Lyra LS 1080 στην ετικέτα), με συνοδεία κιθάρας μόνον από το Νότη Μαυρουδή. Μπέρδεψαν τα μπούτια τους οι άνθρωποι! (8/2/2019)
Φίλος μού έστειλε χθες ένα βίντεο από την εκπομπή τού ΑΝΤ1 «Ράδιο-Αρβύλα» στην οποίαν οι παρουσιαστές της σατίριζαν, υποτίθεται, τη συνάντηση στο Μαξίμου μεταξύ Τσίπρα και Ομπάμα. Ο φίλος δεν γνώριζε πως σιχαίνομαι τη συγκεκριμένη εκπομπή επειδή τη θεωρώ κρετίνικη –μπροστά της οι εκπομπές του Σεφερλή είναι… αρχαίο θέατρο– και γι’ αυτό τον συγχωρώ, αν και πολύ πιθανόν να την εντόπιζα κι εγώ μιας και «μοιράστηκε» σε διάφορα sites. (...) Είναι αλήθεια πως το χιούμορ του νεοέλληνα, κυρίως λόγω ιντερνέτ και άλλων καταστάσεων, έχει υποστεί πανωλεθρία τα τελευταία χρόνια, επειδή κάθε καρυδιάς καρύδι νομίζει πως μπορεί να συναγωνιστεί σε ατάκες τον Αυλωνίτη ή τον Σταυρίδη. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Πώς επιβιώνουν δηλαδή, μέσω likes και shares, διάφοροι «καραγκιόζηδες» (στο ιντερνέτ πάντα), που το παίζουν χιουμορίστες, σώνει και καλά, χρησιμοποιώντας κατά κόρον την αισχρολογία, το φτηνό υπονοούμενο, το υπόγειο μένος τους για πρόσωπα και καταστάσεις, και βεβαίως, το άκρον άωτον όλων, την υπερβολή των υπερβολών, το τραβηγμένο απ’ τα μαλλιά, πατώντας φυσικά (ασχέτως αν το γνωρίζουν ή όχι) στην ευρύτερη αμορφωσιά τού πλήθους. Να μεγεθύνουν δηλαδή στην ανόητη λεπτομέρεια, αδιαφορώντας για την ογκώδη και αποφασιστική ουσία. Το αποτέλεσμα; Ο νεοέλληνας να γελάει (έτσι φαίνεται…) με ό,τι να ’ναι (πάτος δεν υπάρχει) εκτός από τα χάλια του. (23/11/2016)

13/12/2021
Αναρχο-Ηρωικό Κίνημα των Χαρούμενων Νεφελωδών Ουτοπιστών, δηλαδή Mouvement Anarcho Héroïque des Joyeux Utopistes Nébuleux ή απλώς MAHJUN... (1973)
https://www.youtube.com/watch?v=BWgRVsSx1A4

13/12/2021
Εδώ κάποιοι γράφουν «κριτικές» για βιβλία που δεν έχουν διαβάσει, για δίσκους που δεν έχουν ακούσει και για ταινίες που δεν έχουνε δει (έχουν πιαστεί διάφοροι με τη γίδα στην πλάτη), και δεν θα πει ο κόσμος τη γνώμη του για τον Ανδρουλάκη, επειδή κάποιοι σοφολογιότατοι του αριστερού καναπέως τού λένε... να περιμένουμε πρώτα να τον δούμε;
Τι ακριβώς να δούμε; Υπάρχει παρελθόν. Εκτός αν πρόκειται για τον Άνθρωπο που Έπεσε στη Γη...

3/12/2021
Άγιες μέρες... στα χνάρια του Παττακού...
>>Για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (μαζί και η Νίκη Κεραμέως) για τα μέτρα στις γιορτές. Με στόχο να δείξει ότι υπάρχει μία φωνή μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα παραστεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδo.<<
>>Μάλιστα για μη γίνει καμιά «στραβή» και μπει στο τριπρόσωπο κανένα άλλο πρόσωπο με επιρροή κυρίως στους μεσαίων βαθμών πραξικοπηματίες, όπως ο μητροπολίτης Καστορίας Δωρόθεος ή ο αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Παπουτσόπουλος, πήγαν στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο ο Παπαδόπουλος και ο Παττακός. Ο Παπαδόπουλος διέκοψε τη συνεδρίαση και μίλησε σε ιδιαίτερο σαλονάκι με τον προεδρεύοντα της Συνόδου μητροπολίτη Πατρών, ενώ ο Παττακός περίμενε στον κάτω όροφο στο γραφείο των υπαλλήλων. Λίγο αργότερα ανέβηκε κι ο Παττακός. Όπως βεβαιώνει ο ιστορικός της Εκκλησίας και γραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Στράγκας οι δυο πραξικοπηματίες κατά την αναχώρησή τους δεν παρέλειψαν να θυμίσουν για μια ακόμη φορά στον μητροπολίτη Πατρών: «Άγιε Πρόεδρε, προχωρήσατε αδιστάκτως εις εκλογήν Ιερωνύμου».<<

13/12/2021
Πρωτοστατούν στο στήσιμο του νέου πολιτικού σκηνικού ψάχνοντας και πάλι τις «δυνάμεις της λογικής», εκείνες που βρήκαν πότε στην κυβερνώσα αριστερά και ακροδεξιά (στη Δημάρ του Κουβέλη, στο Λάος του Καρατζαφέρη) και πότε στα φαιδρά κόμματα των μιντιαρχών (στο Ποτάμι του Θεοδωράκη) ή και σε διάφορα άλλα μικροσχήματα, που δεν τους βγήκαν στην πορεία. Τώρα παίζουν τα ρέστα τους στο Κινάλ του Ανδρουλάκη. Είναι η πιο σοβαρή προσπάθειά τους στην κατεύθυνση ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων, στο μετα-κόβιντ σκηνικό.
Το λέμε, γιατί όλες τις άλλες εξελίξεις κοινωνικές, πολιτισμικές κ.λπ. τις ελέγχουν με τα δικά τους μίντια, που παραμένουν παραδοσιακά πρώτα στο χυδαίο λουμπενορεπορτάζ, στην πιο τιποτένια υποκουλτούρα, διαβάζοντας διαχρονικά τον φασισμό με όρους λάιφ-στάιλ, προβάλλοντας ακαταπαύστως τον σεξισμό μέσα από ψευτοκαλλιτεχνικά κουτσομπολιά και «ειδήσεις» πέμπτης διαλογής από την Κωλοπετινίτσα της Αμερικής, μαζί με τόνους από άλλα γελοία άρθρα ων ουκ έστιν αριθμός.
Αυτά τα χαμαιτυπεία «σκέψεων» και «ιδεών» βρίσκονται, εν τω μεταξύ, στην πρώτη γραμμή υποστήριξης του επιστημονικού ορθολογισμού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας (οϊμέ!), έχοντας χαϊδέψει στο παρελθόν ψεκασμένους νεοναζί και αποθεώσει κοινούς συνομωσιολόγους (Μητσοτάκης: «Ο Τσίπρας αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις»).

12/12/2021
Αυτό... το συγκεκριμένο άσμα... Λίνος Κόκοτος...
https://www.youtube.com/watch?v=4UHI4z9_FXs&t=2125s

12/12/2021
Πανηγυρίζουν από το μεσημέρι περισσότερο και από τότε όπου πρωθυπουργός έγινε ο εξωμότης.

10/12/2021
>>Ντόρα Μπακογιάννη: Ο νέος της ρόλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή<<
>> Στόχος είναι η καλύτερη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας, μιας και η εμπειρία της Ντόρας Μπακογιάννη και οι στενές της σχέσεις με τους βουλευτές θα φέρουν αποτέλεσμα<<
Επιτέλους, και μία θέση ανάλογη των προσόντων της Ντόρας. Τόσες δεκαετίες κανείς δεν σκέφτηκε ποτέ να εκμεταλλευτεί την τεράστια ευχέρειά της στο πολιτικό μπλαμπλά, γενικώς και αδιακρίτως...

12 σχόλια:

  1. Σχόλια από το fb στο ποστ ">>Ντόρα Μπακογιάννη: Ο νέος της ρόλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή<<"...

    Katerina Kavadatou
    Θέλει κ εκείνη να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει..

    Yorgos Mouzakitis
    Υπάλληλοι του κράτους είναι.
    Να μην τους χαιρετήσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πανηγυρίζουν από το μεσημέρι περισσότερο και από τότε όπου πρωθυπουργός έγινε ο εξωμότης."...

    Vassos Georgas
    Κιναλ ψήφισαν για το ΠΑΣΟΚ και κέρδισε ο Μητσοτάκης

    Kostas Karabetsos
    αν και ο κουλης...ολα δεξια του πανε...

    Kostas Ladeas
    ο Κουλης είναι γκαντέμης για όλους τους υπόλοιπους, όχι για τον εαυτό του.

    Nikos Athanassiu
    Ειναι τελειως τρελο....

    Nikos Markakis
    δηλαδή, τι θα προτιμούσαν οι σχολιαστές; Και γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλια από το fb στο ποστ "Πρωτοστατούν στο στήσιμο του νέου πολιτικού σκηνικού ψάχνοντας και πάλι τις «δυνάμεις της λογικής»"...

    Pitsoulis Achilleas
    Ο λόγος σου με συγκινεί βαθύτατα.
    Αιχμηρή σκέψη και πάντα σε εγρήγορση.
    Να είσαι καλά Φωντα.

    Stathis Nikokavouras
    τα γνωστα συχαματα που κατευθυνουν τον βλακα λαο μεσω ΜΜ ΕΞΗΜΕΡΩΣΗΣ ..ο γκεμπελς θα ζηλευε αν ζουσε...κριμα για τον γιωργο τον παπανδρεου,,,,εχει την λιγωτερη ευθυνη απο ολους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχόλιο από το fb στο ποστ "Εδώ κάποιοι γράφουν «κριτικές» για βιβλία που δεν έχουν διαβάσει"...

    Δημητρης Σαλτος
    Αυτός έκλεψε τους maiden χωρίς να τους ακούσει. Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχόλια από το fb στο ποστ "Δεν ξύπνησα χθες, όπως διάφοροι εδώ πέρα... Τα χώνω δεκαετίες στους Κανάκηδες σε παρέες, και καμιά δεκαριά χρόνια δημοσίως."...

    Alexandra Fremi
    O tempora..

    Nikos Athanassiu
    Πως τους πετσοκοψες ετσι ρε φίλε! Αθλιοι ! Νομιζα οτι ημουν μονος που τους απεχθάνεται. Να εισαι καλα Φώντα.

    John Malisianos
    Πραγματικά απολαυστικό κείμενο!
    Το τι έχω τραβήξει να πω σε παρέες περί ασχετοσύνης του φουσκωτού σε πολλά, και να μην περιμένουν από τέτοιο βινύλιο να μάθουν πραγματάκια, δε λέγεται.
    Αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ο "δηθενισμός" του και η πρόθεση του να στάξει φαρμάκι, έστω και αν αυτοαναιρείται και ξεφτυλίζεται μόνος του από τη μία εβδομάδα στην άλλη.
    Το αποκορύφωμα (και φυσικά υπάρχουν τα βίντεο) είναι όταν σε μία αφιερωματική βραδιά, ήρθε η σειρά του "τα κορίτσια ξενυχτάνε μ' ένα μυστικό". Η κινητή συγκέντρωση βαρβατίλας δεν κρατήθηκε να μη στάξει το φαρμάκι και να πει πόσο γελοία θα ήταν η εικόνα ενός άντρα να το τραγουδάει και να χορεύει με αυτό. Και την επόμενη εβδομάδα (ή μετά από 2 αν θυμάμαι καλά), ο ίδιος άνθρωπος τραγουδούσε και χόρευε το "girls just wanna have fun"! Απλά έλεος!

    Giota Zacharia
    ! ! !

    Salvo Coleman
    Σωστός

    Kostas Giannakis
    χυδαίοι συστημικοί μαλάκες ήταν πάντα

    Ferris Costas
    Άσχετοι, αμόρφωτοι, ακαλλιέργητοι, αγενείς, ανίκανοι, αφιλότιμοι, απαράδεκτοι, απληροφότητοι, και πέρα απ' όλα τ' άλλα στερητικά, πάνω απ' όλα, ΧΥΔΑΙΟΙ. Επιτέλους, κάποτε έπρεπε να ειπωθεί. Για να μας δώσουν επιτέλους τα κανάλια μιαν εξήγηση (;;;;;;;;) ποιά είναι τα κριτήρια των επιλογών τους.

    Billy Dalipis
    εμένα γιατί τόσα χρόνια ο Κανάκης μου δίνει την εντύπωση ότι ο πιο σημαντικός λόγος που κάνει τηλεόραση είναι το να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να αβαντάρει έτσι τα μαγαζιά του στη Θεσσαλονίκη και στη , Χαλκιδική;;; και μιλάμε για μαγαζιά που δεν έκοβαν απόδειξη ούτε για αστείο άσε που είχαν και πόρτα...και αρκετές φορές δύσκολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλια από το fb στο ποστ "Το φανταστικό και η επιστημονική φαντασία στην Ελλάδα πενθούν. Πέθανε η (και μεταφράστρια) Ροζίτα Σώκου."...

    Διαμαντής Καράβολας
    98 χρόνων! "Δεν ασχολήθηκα ποτέ με την υγεία μου κ ούτε η υγεία μου με εμενα", είχε γράψει στο βιογραφικό του τελευταίου αυτοβιογραφικού δίτομου βιβλίου της.

    Nikolai Stavrogin
    Επίσης, οι μεταφράσεις στη Μαμουθκόμιξ του Κόρτο Μαλτέζε ήταν δικές της και της κόρης της Ιρένε Μαραντέι.

    λουκια σατορι
    Και του Αστεριξ επισης, ετσι δεν ειναι;

    Nikolai Stavrogin
    Νομίζω της κόρης της.

    Nikolas Fotakis
    εξαιρετικές μεταφράσεις του Κορτο — μέτριες του Αστερίξ, ειδικά σε σύγκριση με τις πρώτες του Χιόνη για τον Ψαρόπουλο

    Costis Drygianakis
    Βιβλία ορόσημα για κάποιους από μας - ιδίως ο Λεμ.

    Vassilis Serafimakis
    ορόσημα δεν λες τίποτα.

    Kostas Pandopoulos
    Η ελληνικη αποδοση της Κυβεριαδας του Λεμ, αποτελει νομιζω εναν μεταφραστικο αθλο!

    Ntinos Sarandopulos
    πράγματ!

    Patritsopoulos Nikos
    κακτος,γαλαξιακη αυτοκρατορια,κλπ

    Vassilis Serafimakis
    Το πρώτο σοβαρό πράγμα γιά σινεμά που διάβασα (κάπου γύρω κυκλοφορεί) ήταν μία 2τομη έκδοση Λαρούς γιά την ιστορία τού σινεμά παγκοσμίως σε μετάφραση Ροζίτα Σώκου. Μού τόκανε δώρο ένας γονιός όταν ήμουν πιτσιρικάς. Εξαιρετικό, μού άνοιξε τα μάτια σε χίλιες άγνωστες περιοχές τού σινεμά με σπουδαία δουλειά τής Σώκου και δικά της, αν θυμάμαι καλά, εμβόλιμα κείμενα.

    Stathis Nikokavouras
    η ροζιτα ειχε δασκαλα την ελενη την νικοκαβουρα δεκαετια του 30 .μας εφερε σε επαφη η γυναικα του μιμη πλεσσα η λουκιλα..τοτε που πρωτομιλησαμε ηταν 92 χρονων ...μου μιλαγε στο τηλεφωνο για 3 ωρες χωρις να σταματησει για ενα λεπτο..επαθα σοκ...ουτε για να πιει νερο δεν σταματησε...καποιοι ειναι στην κυριολεξια νικητες στον χρονο...εμεινε μονο η μιμης πλεσσας τωρα που ειναι ιδια ηλικια..απο οσα μου ελεγε θα μου μεινει η μεγαλη της αγαπη για την ελενη την δασκαλα της ,το μισος της για την μελινα μερκουρη,και ο ερωτας της με τον χορευτη τον ρωσσο .αδελφη μεγαλομακαρονα γνωστης εταιριας που δεν εκανε οικογενεια ,ολα τα λεφτα τα αφησε ο θειος στην κορη της ..μουλεγε οτι θα ξαναρχισει να κανει μαθηματα συμπερηφορας σε νεαρες κοπελες..ποσο κουραγιο εχουν καποιοι μεχρι το τελος...καλο της ταξιδι

    Θανάσης Ζελιαναίος
    Στο πάνω αριστερά την έκανε την παγαποντιά του ο μακαρίτης ο Χατζόπουλος. Πουθενά δεν έγραψε το όνομά της, ούτε φυσικά ότι είναι επανέκδοση του '61 με άλλο εξώφυλλο και τίτλο.

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Τα έχουμε πει εδώ αυτά...
    https://diskoryxeion.blogspot.com/2013/12/blog-post_30.html
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ… και από σπόντα ελληνικό ροκ

    Θανάσης Ζελιαναίος
    Τώρα το βλέπω αυτό το άρθρο σου. Και εγώ από τον Αλμπανόπουλο το έμαθα αυτό. Τις πιο παλιές εκδόσεις δεν τις έχω.

    Nikolas Fotakis
    τι απατεώνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλια από το fb στο ποστ ">>Ο λάτρης της ροκ, μια διαδρομή που ξεκίνησε πριν από 58 χρόνια<<"...

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Σας αρέσει η ροκ;

    Ανδρεας Μπικουβαρακης
    Σας αρέσει η μπλακ μέταλ;

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Δηλαδή, η αρχική ερώτηση είναι aimez vous LA noir metal?

    Vassilis Serafimakis
    Νομίζω ότι είναι όντως σωστό "η ροκ" μιάς και υπονοείται "η ροκ μουσική". Βέβαια τότε θα έπρεπε να λέμε "η μπλούζ [μουσική]" αλλά συνήθως λέμε "τα μπλούζ".
    Τώρα, εδώ που τα λέμε και χωρίς να διαφωνώ με τον περί ασχέτων/αγραμμάτων σχόλιο, δεν είναι και τόσο λάθος ο όρος "το ρόκ" μιάς και έχει καθιερωθεί ως αυτόνομος, λόγω δημοσιότητας, δηλαδή σπανιώτατα γράφει κανείς "ροκ μουσική": Σκέτο "ροκ" αρκεί.
    Τέλος πάντων, η ασχετο/αγραμματοσύνη φαίνεται από χίλια δυό άλλα στον χώρο, νομίζω.

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Δεν υπάρχει ροκ μουσική! Είναι ΤΟ ροκ! Τελεία και παύλα!

    Vassilis Serafimakis
    οι όροι, όπως και όλη η γλώσσα, αλλάζουν με τον καιρό και τις συνθήκες. Κάποτε πχ όλα τα βρετανικά συγκροτήματα τής εποχής μπαίνανε κάτω από την κατηγορία 'ποπ μουσική', ακόμα και οι Στόουνς. Στα δε αγγλικά η έκφραση "rock music" ακόμα χρησιμοποιείται ευρύτατα.

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Δεν θα διαφωνήσω - εξάλλου στα αγγλικά οι υπάρχοντες όροι έχουν ακόμα μια κάποια υπόσταση. Στην Ελλάδα το ροκ καθιερώθηκε με ουδέτερο - και έτσι θέλουμε να μείνει. Και δεν μιλάμε για ροκ μουσική! Το να λέει (και να γράφει) κανείς "η ροκ" το θεωρώ γελοίο - και μου ανάβουν τα λαμπάκια!

    Konstantinos Zachopoulos
    ναι, αλλά για το σόουλ δεν λέτε τίποτα

    Γιώργος Χαρωνίτης
    Οι συμμαθητές μου στη δεκαετία του ΄60-΄70 έλεγαν σόουλ μιούζικ! Ήταν πιο προχώ!

    Vassilis Serafimakis
    Στην εποχή μου δεν υπήρχε όρος γιά αυτή τη μουσική άλλος από "η σόουλ", είτε ακολουθούσε είτε όχι η λέξη "μιούζικ."

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Και ως "σόουλ μιούζικ" γραφόταν παλιά στα περιοδικά.

    Konstantinos Zachopoulos
    Πέρα από την πλάκα, είναι Η soul, Η country και Η pop, γιατί ακολουθεί το "music". Αλλά η έκφραση "rock music" δεν μου κάθεται καλά, εξ ου και ΤΟ ροκ. Δεν εξηγείται με βάση κάποια γραμματική λογική, είναι περισσότερο ζήτημα αισθητικής και βιωμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Άλλο "η ροκ μουσική", αλλά "το ροκ". Όταν είναι σκέτο είναι "το ροκ", όπως είναι "το ροκ εν ρολ". Μόνο οι άσχετοι με το ροκ και οι πανεπιστημιακοί (άλλου τύπου άσχετοι) λένε "η ροκ", "της ροκ" κ.λπ.
      Επίσης είναι "το αντεργκράουντ", όχι "η αντεργκράουντ". Άλλο αν πεις "η κουλτούρα αντεργκράουντ".
      Επίσης το σωστό είναι "το μπλουζ" όχι "τα μπλουζ" (άλλο αν λέμε τα μπλουζ στον πληθυντικό). Και "η μπλουζ μουσική" είναι κι αυτό λάθος κατά βάση, γιατί "το μπλουζ" είναι τραγούδι. Το σωστό είναι να πούμε π.χ. "η μαγεία του μπλουζ", όχι "η μαγεία των μπλουζ" ούτε "η μαγεία της μπλουζ μουσικής".

      Spyros Zoupanos
      Εγώ ξέρω τον πρίγκηπα ΤΗΣ ροκ

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      ναι, κάτι έχει πάρει τ' αυτί μας...

      Spyros Zoupanos
      υπάρχει και ο " πρωτοπόρος ΤΗΣψυχεδελικής ροκ"

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Και σκέτο "η ψυχεδελική ροκ" λέγεται - κι αυτό της πλάκας.

      Spyros Zoupanos
      δλδ , ΚΑΝΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ
      α πα πα πα

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Όσο λιγότερη εξοικείωση έχει κάποιος με το ροκ τόσο πιο εύκολο του είναι να πει "η ροκ"

      Παναγιωτης Πανταζιδης
      Πλέον τα "η ροκ", "η μεταλ" κτλ, τα έχουμε ως inside joke μεταξύ μας και αναφερόμαστε έτσι στα ιδιωματα για να γελάμε.

      Spyros Zoupanos
      Κανονικά δεν θα έπρεπε να γράφουν αντίστοιχα " ο νονός της ροκ εν ρολ " ας πούμε;

      Takis Psaltis
      .... λάτρης του ροκ και της porn .....

      Ναταλία Ρασούλη
      Εμενα μ αρέσει η ρεμπέτικη

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      Και η λαϊκή...

      Ναταλία Ρασούλη
      ω μα ναι!.. η υπέροχη λαϊκή...

      Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
      της Καλλιδρομίου βεβαίως-βεβαίως...

      Georg Petra
      Σας αρέσει το ροκ?

      Kwstas Agas
      Για μένα πάντως η ατάκα πλέον διαμορφώθηκε ως εξής: "ο λάτρης της ροκ, μια διαδρομή που με κάνει να ντρέπομαι που λατρεύω τα ίδια ροκ συγκροτήματα με αυτόν" .... Πόσο κρίμα που κάποιοι συνάνθρωποι μας φροντίζουν να μας χαλάνε το ... "αφήγημα" που έχουμε γι' αυτούς στο μυαλό μας ... Και το "αφήγημα" μου για τον Στάθη ήταν μέχρι χθες "μερακλής, έξω καρδιά, τυχερός άνθρωπος που έκανε στη ζωή του αυτό που πραγματικά αγαπούσε - μουσικό ραδιόφωνο, μουσικά περιοδικά, εκπομπές μουσικές στην τηλεόραση κλπ - λάτρης της ροκ μουσικής, έχει κάνει στο εξωτερικό αξιοζήλευτα ταξίδια για να δει αξιοζήλευτες συναυλίες" κλπ κλπ ... Δυστυχώς όχι μόνο σε μένα, αλλά και σε πολλούς ακόμα, όλο αυτό μας το "γκρέμισε"....

      Διαγραφή
  8. Σχόλια από το fb στο ποστ "Δεν κάθονται συμμετρικά στο τραπέζι, για να καλύψουν την απουσία του τέταρτου"...

    Adrianos Nonis
    γελοιοτητα πραγματι...

    Ναταλία Ρασούλη
    Απορώ πώς υπάρχουν τόσα χρόνια στην τηλεόραση αυτοί οι τύποι.

    George Ioakeimidis
    Κι εγώ το ίδιο...

    Ntinos Dimatatis
    O Kανάκης είχε διώξει παλιά και τον Σωτήρη Καλυβάτση για μια παάνομη συμπεριφορά...

    Ιωσήφ Μιχ
    Είστε βέβαιος; Γιατί δεν έχει ακουστεί κάτι τετοιοαλλα ότι ο καλλυβατσης απλά έφυγε λόγω "τα ίδια και τα ίδια κάνουμε"

    Ntinos Dimatatis
    Οχι φίλε μου ,δεν είσαι ενήμερος ...Ο Καλυβάτσης είχε κάποια προβληματάκια με ουσίες....

    Nikos Sarros
    Αν μου επιτρέπεις, μαζί τα πίνανε, αλλά όταν τους τσακώσανε, ο ένας είπε ότι ο αλλος το προμήθευσε... Ενώ αυτός που την πλήρωσε τελικά, τον κάλυψε...

    Ntinos Dimatatis
    Οχι Νίκο ,δεν εισαι καλά πληροφορημένος ...Ο Κανάκης δεν είχε σχέση με αυτά

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Έτσι όπως κάθονται πάντως είναι σαν να πέθανε ο άλλος και όχι σαν να τον έδιωξαν. Ο συμβολισμός τους είναι γελοίος.

    Adrianos Nonis
    τον Σταθη τον εκλαιγανε

    Ntinos Dimatatis
    Ισως είναι τεχνικό θέμα..Παντως και εκείνος με αυτό που έκανε τους έθαψε.....

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Δεν είναι τεχνικό. Θέλουν να φανεί ότι αυτοί είναι "λάδι", "αθώοι", και επιχειρούν να το περάσουν με αυτόν τον αστείο τρόπο.

    Ntinos Dimatatis
    Οπως το βλέπει κανεις....

    Chrissa Psaltopoulou
    Ποντάρουν στο συμβολισμό οι γελοίοι

    Kwstas Agas
    .... Αααχ, στην παρέα τους τη σαλονικιώτικη υπήρχε κάποιος που η θέση του έμεινε κενή επειδή πέθανε ... Εκείνο το πολύ ευγενικό και μορφωμένο παιδί, ο αείμνηστος Αντώνης Παραράς, με τον οποίο είχαν κααααποτε, αρχές 90ς, ξεκινήσει μαζί το "ταξίδι" στο χώρο της τηλεόρασης με την εκπομπή Κομφουζιο στο τοπικό κανάλι ... Και πάντα ξεχώριζε από τους υπόλοιπους για την ευγένεια του και την καλλιέργεια του, αλλά ... Η άτιμη η αρρώστια τού έτρωγε τη ζωή κι "έφυγε" νέος .....

    Kostas Karabetsos
    τυχαια φορανε μαυρα...??? η αποκαθηλωση ,τους ηρθε εκ των εσω...[αυτο ποναει περισσοτερο]....

    Σπυρίδων Παπαδημητρίου
    Νουμερα ειναι , τι α καννε.

    Μαίρη Δαλάκου
    Εντελώς γελοίοι!

    Katerina Kavadatou
    Παιδιά συγνώμη ,δεν είμαι υπερασπιστής του Ράδιο αρβύλα αλλά γιατί αποκλείεται να μην γνώριζαν αυτή την πλευρά του ;Αν την γνώριζαν γιατί δεν φρόντισαν να τον απομακρύνουν τόσα χρόνια ,η έστω κ πέρσι με ένα κάποιο πρόσχημα .. για το τηλεοπτικό κοινό; Πιστεύετε δηλαδή ότι θέλανε να αυτό ακυρωθούν , όταν μάλιστα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς την δουλειά τους ;; Δεν έχει λογική ξέρετε,η παραγωγή είναι ως γνωστόν δική τους . Τώρα τι .. όσο για το "πένθος"μπορεί κ σε ένα μεγάλο μέρος να είναι αληθινό .. αν δεν έχεις ζήσει στο πετσί σου την κοροϊδία κ μάλιστα σε διάρκεια δεν μπορείς να το καταλάβεις.. είναι ένα απίστευτα οδυνηρό συναισθήμα πραγματικού πένθους,που όμως έχει το τρελό στοιχείο του ότι ο άλλος στην πραγματικότητα ζει , αλλά δεν είναι αυτός που πίστευες .. από τα χειρότερα που μπορούν να συμβούν σε ανθρώπινες σχέσεις .. δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά , καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί ή επιφυλακτικοί με τέτοια πράγματα.. για όσους δεν το έχετε περάσει κ δεν σας το εύχομαι πράγματικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Haris Mantellos
      https://www.dikaiologitika.gr/.../proin-ergazomeni-ton...
      Πρώην εργαζόμενη των Ράδιο Αρβύλα καταγγέλλει: «Ήξεραν όλοι ότι ο Στάθης Παναγιωτόπουλος παρενοχλούσε»

      Dimitris Gerasimides
      Κρίμα να χάσουμε τέτοια εκπομπή αφιερωμένη στο βινύλιο που δεν είχε ουτε μια αναφορά στο βινύλιο

      Haris Mantellos
      Χρήστος Κιούσης σε Στάθη Παναγιωτόπουλο: “Τι είναι αυτά που διαβάζω ρε; Τι έχεις κάνει;”.
      Χρήστο Κιούση μην είσαι τόσο ευέξαπτος. Πάλι καλά που δεν τα πήρες στο κρανίο και δεν τον είπες και... παλιοχαρακτήρα.
      Σοβαρά τώρα? Ρε σεις πλάκα μας κάνετε? Έτσι μιλάει ο κανονικός κόσμος όταν ένας φίλος βγαίνει κωλόπαιδο? Δεν του ρίχνει μπινελίκια και καντήλια? Και μάλιστα όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση παραλίγο να υπήρχε και τίποτα τραγικότερο αν η κοπέλα αποφάσιζε να αυτοκτονήσει?
      Μα τι ευγενικά παιδάκια που είστε εκεί στο Ράδιο Αρβύλα
      Θλιβερά προβλέψιμοι προχθές οι Ράδιο Αρβύλα. Ντυμένοι στα μαύρα για να δείξουν ένα τάχα σοβαρό προφίλ, ο Κανάκης χαρακτήριζε ακροδεξιό/ακροαριστερό/στρατευμένο και διψασμένο για αίμα όποιον τους κάνει κριτική, συσκότισε τεχνηέντως την διαφορά μεταξύ του "αν μπορούσε να ξέρει" και του "αν όφειλε να ξέρει" τι εγκληματικές ανωμαλίες έκανε ο συνεργάτης του, πολιτικοποίησε το θέμα σαν να μας έλεγε ότι όσοι είμαστε εναντίον τους αυτομάτως συντασσόμαστε με...τον Άδωνι Γεωργιάδη. Τρικυμία εν κρανίω! Θα συνεχίσουν και την εκπομπή. Ας το κάνουν και θα τα πάρουν πολύ σύντομα και πολύ πικρά τα μηνύματα ότι ο κόσμος τους έχει απαξιώσει και τους έχει γυρίσει την πλάτη.

      John Angelatos
      Απλά, από "Ράδιο Καφρίλα" σε "Ράδιο Ξεφτίλα".

      Thanasis Zlatanos
      οχι και για πρωτη...

      Yiannis Kotsis
      φορανε και μαυρα για να δειξουν το πενθος τους....οξω ρε!!!!!

      Μπάμπης Ταμπακίδης
      Γκιόζιδες ολκής

      Epimenides Koutsaftakis
      Θεωρώ πως δεν έχουν - ούτε είχαν - να προσφέρουν απολύτως τίποτα σε κανένα επίπεδο. Ρηχό χιούμορ και μηδενική αισθητική. Τους δόθηκε το βήμα από ένα δυνατό και μεγάλης τηλεθέασης κανάλι να προσφέρουν ή έστω να ενημερώσουν/επιμορφώσουν μουσικά το τηλεοπτικό κοινό, στην εκμπομπή «Βινύλιο» αναφέρομαι, και δεν το κατάφεραν ούτε στο ελάχιστο. Πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.

      Nikos Mitrogiannopoulos
      Συμφωνώ απολύτως, Φώντα!

      Διαγραφή
  9. Σχόλια από το fb στο ποστ "Απορώ με τους αρβύλες, τώρα που η θέση χήρεψε"...

    Δημητρης Σαλτος
    Αν σταματήσουν να βγάλουν λάιβ για την κατάντια του μεγαλύτερου τους φαν παγκοσμίως, δε θα το αντέξω. Μόνο με 53 live albums, θα έχουμε τρομερά στερητικά.
    Πάντως πιστεύω στην Ελλάδα αρκετοί αντιπαθούν τους purple μόνο από αυτόν τον τύπο. Και το λέω πριν γίνουν γνωστά όλα αυτά. Έβγαζε μια μιζέρια γενικά, άσε που τα άρθρα του ήταν τραγικά. Στον τζάμιν μονο ήταν κάπως συμπαθής.

    Kwstas Agas
    Πάντως εκτός από σούπερ σπέσιαλ φανέλες deep purple στη γκαρνταρόμπα του, έχει κάνει κι ένα tatoo με το λογότυπο των deep purple "άλλο πράγμα" (όπου κυριαρχεί το μωβ χρώμα)!!! Το είχα δει από κοντά πριν τη συναυλία στο royal Albert hall στο Λονδίνο - αφιέρωμα στη μνήμη του John lord , όπου σε ένα ωραιότατο μπαράκι εκεί κοντά, στο Kensington, ονόματι queen's arms (το οποίο από τότε το ανακήρυξα σε στέκι μου οπότε πάω Λονδίνο) είχαμε κάνει "πηγαδάκι" μια παρέα Έλληνες πριν μπούμε στο royal. Εκεί γνώρισα τον Στάθη και είπα "τι ωραίος τύπος, έξω καρδιά και φοβερή παρέα σίγουρα, αν βρισκόμασταν για καφεδάκι σίγουρα θα πέρναγα τέλεια συζητώντας για ροκ συγκροτήματα και για ανέκδοτα"!! Και φυσικά είναι το πλέον άσχημο αίσθημα οι άνθρωποι - ακόμη κι αυτοί που για λίγο γνώρισες - να σε διαψεύδουν και να σε απογοητεύουν ....

    Tanas Atanasoff
    Τρομερό άλμπουμ το come taste the band παρεπιτόντως. Το καλύτερο με Coverdale τολμώ να πω, σαν σύνολο. Κι ας μην είναι heavy ο ήχος όπως τον θέλουν οι φανατικοί ντιπερπελάδες. Τρομερά πολύ underrated..! Όλα τα άλλα τα προσυπογράφω κύριε Φώντα.

    Konstadinos Daskalopoulos
    Να καψουμε και τους πινακες του Νταλι που ηταν φιλοναζιδι!!!
    Μαζι σου......Δρυος πεσουσης πας ανηρ ξυλευεται!!!

    Φώντας Δισκορυχείον Τρούσας
    Κάτι δεν κατάλαβες καλά, αλλά no problem

    Konstadinos Daskalopoulos
    κανενα προβλημα!!!The show must go on......

    Antonis Tsoukatos
    (Ασχετο) Come taste the band. Τι φοβερο αλμπουμ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σχόλιο από το fb στο ποστ "Αν η έρευνα του Τσιόδρα και του συνεργάτη του εμφανίζει αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ κατά 87%"...

    Σπυρίδων Παπαδημητρίου
    Θα τον πληρωσει ακριβα τον Μητσοτακη η Ελλαδα.Τα αλλα ειναι σανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή