Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

το «μυστήριο τραίνο» των WHERESWILDER

Τρίτο άλμπουμ για τους Whereswilder, μετά το “Yearling” (2014) και το “Hotshot” (2017), για το οποίον υπάρχει review στο δισκορυχείον. Movement in Place[United We Fly, 2021] είναι ο τίτλος του και συμμετέχουν σ’ αυτό οι Γιάννης Ράλλης φωνή, κιθάρες, πλήκτρα, Βασίλης Νισόπουλος φωνή, μπάσο, πλήκτρα, Αλέκος Βουλγαράκης κιθάρες και Μανώλης Γιαννίκιος ντραμς, κρουστά (ίδια line-up με το προηγούμενο LP τους), έχοντας ως πρόσθετες «βοήθειες» μουσικούς που χειρίζονται, κατά τόπους, τσέλο, βιολί, τρομπέτα, σαξόφωνο και τρομπόνι. Το άλμπουμ περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια, όλα συντεθειμένα από το γκρουπ.
«Μυστήριο τραίνο» οι Whereswilder. «Μυστήριοι» ήταν εξάλλου και στο “Hotshot” του ’17. Το σύνολο είναι περισσότερο «αμερικάνικο» από ηχητικής πλευράς, αλλά τα φωνητικά και οι αρμονίες είναι βασικά «βρετανικές», με «μπητλικές» επιρροές έως και T. Rex-ικές. Το περί “T. Rex” κολλάει περαιτέρω και με την φωνή – κάτι που το έχουμε ξαναγράψει και το γράφουμε και τώρα.
Αυτός λοιπόν ο συνδυασμός των αμερικάνικων μουσικών passages και των βρετανικού τύπου φωνητικών είναι το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα των Whereswilder – κάτι που, όπως και να το κάνουμε, μπερδεύει σε πρώτη φάση και ενδεχομένως να σαστίζει, αλλά ok. Σιγά-σιγά το (ξανα)αποδέχεσαι και πηγαίνεις παρακάτω...
Και παρακάτω συναντάς, στ’ αλήθεια, μερικά πολύ καλά τραγούδια και βεβαίως μια μπάντα σίγουρη για τον εαυτό της, με γερά παιξίματα, λιτά και ουσιαστικά, με πολύ συγκεκριμένες και σύντομες σολιστικές παρεμβάσεις, η οποία κατορθώνει τελικώς να σε κερδίσει με την πίστη της σ’ έναν ήχο... παλιοκαιρινό, σωστά εκσυγχρονισμένο και άψογα τοποθετημένο στο τώρα.
Γιατί, πέρα από τις τραγουδοποιητικές ικανότητες του γκρουπ, που διαφαίνονται στα πρώτου επιπέδου “No lover”, “Dog a bone”, “I am evil” και “Make up your mind” –αν και αδικούμε κάποια εξ ίσου ωραία κομμάτια σαν το “Hold up ας πούμε, που «καντρίζει», όπως «καντρίζουν» (εκ του country) και άλλα tracks– εκείνο που, επίσης, μετράει πολύ είναι η άψογη ηχογράφηση-παραγωγή, που δίνει στο “Movement in Place”, αυτά τα πολύ σημερινά vibes που έχει.
Προσόν και πλεονέκτημα αυτό, όταν θέλεις να περιδιαβαίνεις στο χθες χωρίς ματαιοδοξίες και κολλήματα.
Επαφή: www.unitedwefly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου