Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

ENDECTOMORPH MUSIC οι δύο νέες τζαζ κυκλοφορίες (Jacob Shulman, Family Plan) της νεοϋορκέζικης εταιρείας

Η Endectomorph Music είναι μια νέα σχετικώς εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 2015 στο Brooklyn της Νέας Υόρκης και η οποία κινείται στο χώρο της σύγχρονης δημιουργικής και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Έως ώρας έχει στο ρόστερ της δώδεκα κυκλοφορίες, για τέσσερις εκ των οποίων [Kevin Sun “<3 Bird” (2021), Kevin SunThe Sustain of Memory” (2019), Trio / Kevin SunTrio / Kevin Sun” (2018) και EarprintEarprint” (2016)] έχουμε ήδη γράψει στο blog. Τώρα θα γράψουμε για δύο ακόμη –για τις πλέον πρόσφατες–, πράγμα που σημαίνει πως για τις μισές κυκλοφορίες της θα μπορείτε να εντοπίσετε σχετικά κείμενα στο δισκορυχείον.
JACOB SHULMAN: Connectedness [Endectomorph Music, 2021]
Νέος σαξοφωνίστας, που εμφανίζεται τώρα με δικό του ξεχωριστό CD, ο Jacob Shulman είναι ένας οργανοπαίκτης με ιδιαίτερο background – κάτι που φαίνεται πρωτίστως στις συνθέσεις του, έτσι όπως εκείνες καταγράφονται στο “Connectedness”. 
Στο άλμπουμ αυτό ο Shulman εμφανίζεται με το κουαρτέτο του (Avery Logan ντραμς, Hayoung Lyou πιάνο, Simón Willson μπάσο, οι υπόλοιποι τρεις), παρουσιάζοντας δέκα tracks, που άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο, παραπέμπουν εμφανώς στις επιρροές, που έχει δεχτεί ως μουσικός (και μουσικόφιλος), μέσα στα χρόνια.
Το σύντομης διάρκειας “Opening up”, που ανοίγει το άλμπουμ, είναι ένα blues στη βάση, του με «σκληρή» φρασεολογία στο τενόρο, που μοιάζει κάπως σαν «εισαγωγή» σε ό,τι θα επακολουθήσει.
Και κάπως έτσι στο επόμενο “Ordinary” το feeling αλλάζει. Εδώ κυριαρχεί η «κλασική» μελωδία, με το rhythm section, σε γρήγορο τέμπο, να παραπέμπει σε ακούσματα περισσότερο λαϊκά («καντρίστικα» ας πούμε).
Το 8λεπτο “Boiling” είναι μία «τυπική» μέσου τέμπου τζαζ μπαλάντα, που δίνει την ευκαιρία στον σαξοφωνίστα (Jacob Shulman) και την πιανίστρια (Hayoung Lyou) να προσφέρουν πολύ ωραία σόλι, κερδίζοντας πανεύκολα τις εντυπώσεις – όπως εξάλλου συμβαίνει και με το επόμενο, αργό, “Zenith”.
Απεναντίας το “Indigo conjunction” είναι ένα γρήγορο κομμάτι, υψηλής ενέργειας, που δίνει την ευκαιρία στον Shulman, να συνομιλήσει... πρώτα με τον εαυτό του.
Το “Reflected off the water” ξεκινά με το rhythm section, που εισάγει τη σύνθεση, για να ακολουθήσει ένα τελείως ιδιοσυγκρασιακό σόλο στο πιάνο, από την Hayoung Lyou, που «σπρώχνει» το κομμάτι σε πιο «προχωρημένα» περιβάλλοντα.
Το 10λεπτο “Viridian forest & the night sky” διατρέχεται από κάπως «σκοτεινή» μελωδία, με folky χαρακτηριστικά, είναι υποβλητικό, και σαν σύνθεση είναι μία από τις ωραιότερες του δίσκου.
Στο “Nadir” τώρα το μέτρημα είναι βαλκανικό, με το τενόρο να αναπτύσσει μία πολύ ελκυστική μελωδία και με το ρυθμικό τμήμα γενικώς να... ροκάρει, ανεβάζοντας στροφές, δίνοντας την πιο σκληρή σύνθεση του “Connectedness” (αναμφισβήτητα μεταξύ των δύο-τριών ωραιοτέρων).
Τα δύο τελευταία tracks του CD, το υποβλητικό “A crack in the ice” και το περισσότερο ρομαντικό “Long line”, φανερώνουν και αυτά την πολυ-μεταβλητότητα αυτού του άλμπουμ, που έχει τον τρόπο, καθ’ όλη την διάρκειά του, να σε κρατάει.
FAMILY PLAN: Family Plan [Endectomorph Music, 2021]
Οι Family Plan είναι ένα σύγχρονο πιάνο-τρίο ή περίπου πιάνο-τρίο (καθώς ακούγονται και άλλα πλήκτρα στις συνθέσεις τους – λίγα πάντως), που δημιουργήθηκε το 2018, έχοντας ως μέλη τους Andrew Boudreau πιάνο, πλήκτρα, Simón Willson κοντραμπάσο και Vicente Hansen ντραμς. Νέους μουσικούς βασικά, και ταυτοχρόνως πεπειραμένους, μέσω της τριβής του με διάφορους σχηματισμούς και με πολύ καλά χωνεμένη την τζαζ παράδοση. Τούτο το αποδεικνύουν οι έντεκα συνθέσεις τους, στο πρώτο αυτό φερώνυμο CD τους, οι οποίες βρίθουν αναφορών, μα και διάθεσης συγχρόνως να καταγραφούν «προσωπικά δεδομένα», μέσα από μια δημιουργική διαδικασία.
Έτσι λοιπόν στο “Family Plan” ακούγονται «μονκικές» συνθέσεις σαν την “Scam likely”, που με τις «ακατανόητες» συγχορδίες της και τις ταχύτατες μετατοπίσεις στο πληκτρολόγιο σε συνεπαίρνει, ή σαν την “Touch”, που σαν μελωδία φέρνει στη μνήμη Miles Davis, με Herbie Hancock και Wayne Shorter, από το δεύτερο μισό των 60s. Καταπληκτικό track με μιαν ιδιαίτερη, εδώ, τεχνική-ηχογραφική αποτύπωση.
Πλήκτρα, τώρα, ακούμε στο “Seemingly OK” για παράδειγμα, ένα κομμάτι που ξεκινά αργά, με ξεκάθαρη μελωδική φρασεολογία από keyboard και πιάνο, για να εξελιχθεί με τον χρόνο προς ένα σχεδόν rock track, με δυναμικό rhythm section, ταχύτατο στις εναλλαγές του.
Υπάρχει και σαξόφωνο (τενόρο) σ’ ένα κομμάτι τού “Family Plan” (λέμε για το “Whats your fee”) – και αυτός που παίζει δεν είναι άλλος από τον Kevin Sun, τον σαξοφωνίστα που βρίσκεται πίσω από διάφορα άλμπουμ τής Endectomorph Music. Θαυμάσια σύνθεση, με λυρικά και έντονα μέρη, που φανερώνει και μιαν άλλη διάσταση τούτου του τρίο, που μετατρέπεται εδώ σε κουαρτέτο.
Γενικώς, στο άλμπουμ θα βρεις ποικίλων διαθέσεων, ύφους και τεχνοτροπιών tracks, που αποδεικνύουν τον τζαζ πλουραλισμό των Family Plan – ενός τρίο, που δύσκολα περιορίζεται, μέσα σε κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο.
Επαφή: www.endectomorph.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου