Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

RIVER FLOWS REVERSE το ελληνικό 2LP μιας ουγγρικής μπάντας, που κινείται σε κλασικούς folk-psychedelic δρόμους

Πριν κάποιες μέρες (24 Νοεμβρίου 2021) είχαμε γράψει τα σχετικά για το άλμπουμ των Ούγγρων Slight Layers, PredictionsDiviner Blues Sessions”, που είχε τυπώσει η νέα ελληνική εταιρεία Twisted Flowers. Εκεί μεταξύ άλλων σημειώναμε πως τα μέλη της μπάντας, που είχε την έδρα της στο χωριό Páty, κάπου κοντά στην Βουδαπέστη, σχετίζονταν και με άλλα συγκροτήματα, όπως τους Lemurian Folk Songs και τους River Flow Reverse, το διπλό LP των οποίων θα κυκλοφορούσε και αυτό οσονούπω από την Twisted Flowers. Και όντως, αφού το δικό τους When River Flows Reverse(2021) στρίβει τώρα στο πλατώ, προσφέροντας και αυτό από την μεριά του (όπως κι εκείνο των Slight Layers, Predictions) μιαν ακόμη εντυπωσιακή ακουστική εμπειρία. Με μια διαφορά όμως. Αν το “Diviner Blues Sessions” κατέγραφε ένα ατελείωτο ψυχεδελικού τύπου blues-jam, το “When River Flows Reverse” κινείται σε folk, ακουστικές περιοχές, πάνω, όμως, στην ίδια ψυχεδελική τροχιά.
Όπως είχαμε σημειώσει και στο προηγούμενο κείμενο... φαίνεται πως εκεί, στα περίχωρα της Βουδαπέστης, δραστηριοποιείται ένας πυρήνας ανθρώπων, που τους αρέσει να πειραματίζονται με αυτές τις «ξεχασμένες» και «φευγάτες» μουσικές προσφέροντας πολύ ωραίες ολοκληρωμένες δουλειές, σ’ ένα ευρύ φάσμα τού «ψαγμένου» rock και folk-rock. Μία τέτοια μπάντα, που προέρχεται από τις ανακατατάξεις αυτής της ευρείας παρέας, είναι και οι River Flow Reverse.
Μέλη λοιπόν αυτής της ομάδας (σε παρένθεση οι παράλληλες μπάντες) είναι οι: Krisztina Benus (Lemurian Folk Songs) φωνή, Lőrinc Sántha (Indeed) φωνή, Nico Delmas (Hold Station) τρομπέτα, Bence Ambrus (Slight Layers, Predictions) διάφορα όργανα, Lőrinc μπάντζο (πιθανώς να πρόκειται για το μέλος των Indeed, εκτός αν είναι κάποιος άλλος με το ίδιο όνομα), Gergely Gadolla θόρυβοι και Tibor Kovács ντραμς.
Το double LP των River Flow Reverse περιέχει δέκα tracks, μοιρασμένα ως εξής στις τέσσερις πλευρές:
SIDE A: “Leaving shades ahead(6:07), “At the gates of The Perennial(9:37) και El Sendero” (2:41).
SIDE B: “El Sendero II & III” (10:12) και Final Run” (8:51)
SIDE C: “Rain it rages” (11:02), “Oriental western(2:58) και Ripples” (8:32)
SIDE D: “Woodman Woo Wiley” (4:49) και Karnevál” (18:12)
Έχετε λοιπόν μία... οπτική εικόνα της κατανομής του χρόνου, με τις μεγάλες διάρκειες να προεξοφλούν, προφανώς, τα «ατέλειωτα» τζαμαρίσματα.
Το ξαναλέμε όμως. Εδώ το ύφος είναι ήπιο, χαμηλών τόνων γενικώς, πατώντας πάνω σε κλασικούς folk-psychedelic δρόμους, φέρνοντας στη μνήμη Satya Sai Maitreya Kali και άλλα ανάλογα, αμερικάνικα κυρίως, ονόματα, από τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70 – χωρίς τούτο να σημαίνει πως και πιο κλασικές αναφορές (early-Pink Floyd π.χ.) δεν ανιχνεύονται εδώ κι εκεί.
Υπάρχει λοιπόν αυτό το «κοινοβιακό» να το πούμε folk-rock –ασχέτως αν κάποια ηχοχρώματα (όπως τα τρομπετικά) δεν είναι γραμμένα εκεί, στην ουγγρική εξοχή και τα τοπικά περιαστικά δάση, μα στην (γαλλική πόλη) Γκρενόμπλ–, που εξελίσσεται θαυμαστά και πάντα εντελώς «φευγάτα», κυρίως στα μεγάλης διάρκειας κομμάτια, σαν τα At the gates of The Perennial”, Rain it rages” κ.λπ.
Και συμβαίνει σε τούτα ακριβώς τα tracks, να απολαμβάνεις την μακρήγορη νωχελική εξέλιξη, τις ατέλειωτες μελωδίες και τα ποικίλα εφφέ, φωνητικά ή οργανικά των River Flow Reverse, που συμβάλλουν και αυτά απ’ τη μεριά τους σε καταπληκτικές fully eastern καταστάσεις (“El Sendero II & III”, Final Run”), προσθέτοντας έξτρα «ψυχεδελικότητα». Και το λέμε τούτο, δίχως να υποτιμάμαι τα μικρότερης διάρκειας κομμάτια σαν το psychOriental western” ή το acoustic bluesWoodman Woo Wiley”.
Το κλείσιμο, με το γιγαντιαίο “Karnevál”, που διαθέτει τα έξτρα ντραμς του Tibor Kovács, μαζί με συστοιχίες ηλεκτρονισμών και πλήρη ηλεκτρικό εξοπλισμό κλείνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το «έξω από το χρόνο» σπουδαίο διπλό LP, προϊόν μιας πολύ δημιουργικής παρέας / ομάδας από τα περίχωρα της Βουδαπέστης.
Πολύ ωραίο το ναΐφ-pagan εξώφυλλο του Tamás Tóth.
Επαφή: www.vinylkiosk.com, https://psychedelicsourcerecords.bandcamp.com/album/when-river-flows-reverse-2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου