Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

FUTARI είναι η Taiko Saito και η Satoko Fujii, και “Underground” το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους

Το ένα μετά το άλλο, τα διάφορα projects τής Satoko Fujii επανέρχονται στα προσκήνιο. Έτσι, μετά τους This Is It!, που είδαμε σε προηγούμενο review (15 Δεκ. 2021), σειρά τώρα έχουν οι Futari – το σχήμα των Taiko Saito μαρίμπα, βιμπράφωνο και Satoko Fujii πιάνο, φωνή, που είχαμε πρωτογνωρίσει μέσω του άλμπουμ Beyond” [Libra Records, 2020] (υπάρχει η σχετική δισκοκριτική στο blog).
Το νέο CD –η δεύτερη φυσική κυκλοφορία του duo– αποκαλείται Underground [Libra Records, 2021], και έπεται των τριών volumes του “Underground”, που εμφανίστηκαν πρώτα στο bandcamp, στο διάστημα (2 Ιουλίου 2021 – 3 Σεπτεμβρίου 2021). Το CDUnderground” δεν αποτελεί συνένωση των τριών digitalUnderground”, αλλά κάτι ευρύτερο (με κοινά και μη κοινά tracks).
Όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο κείμενο... η πρώτη συνάντηση των δύο μουσικών είχε συμβεί στο Βερολίνο, πριν από μια 15ετία περίπου, όταν η Saito σπούδαζε στο Berlin University of The Arts και η Fujii είχε βρεθεί στην γερμανική πρωτεύουσα για live. Συνέβησαν διάφορα τινά μεταξύ των δύο μουσικών έκτοτε, πριν φθάσουμε στον Ιούνιο του 2019, όταν οι δυο τους θα αποφασίσουν να κάνουν μια περιοδεία στην πατρίδα τους, η οποία προετοιμάστηκε (λόγω του ότι ζούσαν σε διαφορετικά μέρη) μέσω διαδικτύου, ανταλλάσσοντας ιδέες, απόψεις κ.λπ. Η περιοδεία συνέβη, με παραστάσεις σε Οζάκα, Κόμπε, Τόκυο κ.ά., και κάπως έτσι είχε προκύψει το “Beyond”.
Το “Underground”, τώρα, είναι και αυτό προϊόν της δύσκολης κατάστασης των δύο τελευταίων ετών, λόγω covid-19. Όπως γράφει η Taiko Saito στο ένθετο του άλμπουμ, οι δυο τους (Saito και Fujii) δεν έχουν βρεθεί, πρόσωπο με πρόσωπο, από τις 5 Φεβρουαρίου 2020 (όταν εμφανίστηκαν σε μια παράσταση στο Βερολίνο). Έκτοτε «ξανασμίξανε» για κάποια συνεργασία μόνον on line – και αυτό συνέβη τον Ιούνιο του ’21, όταν η Saito βρισκόταν στην Γερμανία και η Fujii στην Ιαπωνία. Από ’κει, και με ανταλλαγές αρχείων θα προκύψουν κάποια μεταξύ τους tracks, τα οποία οι δύο καλλιτέχνιδες θα ανεβάσουν στο bandcamp. Οι fans θα ενθουσιαστούν θα υπάρξει ζήτηση και κάπως έτσι θα προκύψει και η φυσική μορφή – στο γνωστό πολύ περιποιημένο στυλ των εκδόσεων της Libra Records, με τα gatefold all paper covers, το ένθετο, το obi και το εξωτερικό, διάφανο, πλαστικό κάλυμμα.
Το “Underground” είναι ένα ακόμη καταπληκτικό CD για τις Futari!
Το ύφος είναι βεβαίως αυτό το jazz / avant / improv, στο οποία μας έχει συνηθίσει πλέον η Fujii, στις πολυποίκιλες συνεργασίες της – αν και κάθε περίπτωση δεν μπορεί παρά να είναι διαφορετική. Πόσω μάλλον στην περίπτωση των Futari, με το τελείως «εξώκοσμο» ρεπερτόριο, που κατακρατεί ποικίλα space και ψυχεδελικά στοιχεία, με το βιμπράφωνο, την καλίμπα και το πιάνο να προσφέρουν συναρπαστικές επικοινωνίες, άλλοτε εντελώς «τριπαριστές» (“Underground”, “Break in the clouds”, “Memory Illusion” κ.λπ.), με το sustain στην περίπτωση του βιμπραφώνου να λειτουργεί πάντα στοιχειωτικά, άλλοτε τελείως avant, με τους «εσωτερικούς» ήχους του πιάνου να κυριαρχούν (“Air”), άλλοτε πιο κοντά στην jazz, με το βιμπράφωνο μπροστά και το πιάνο σε εκκωφαντικά clusters στο background και ταχύτατες φράσεις μπροστά (“Frost stirring”) και άλλοτε πλησίον της πιο σύγχρονης βοκαλιστικής πρωτοπορίας, με ιλιγγιώδες τραγούδισμα και παίξιμο από την Fujii (σε πολλαπλές εγγραφές), που δίνουν στο “Underground” ένα απρόσμενης και σπάνιας δύναμης τελείωμα (“One note techno punks”).
Για ακόμη μία φορά ένα φανταστικό άλμπουμ από τις δύο Ιαπωνίδες.
Επαφή: www.satokofujii.com, www.taikosaito.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου